Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2017

Τουρισμός: «Χάλκινο» η Ελλάδα στην αγορά της Γερμανίας - Πίνακας

Τρίτη σε αύξηση επιβατών από Γερμανία η Ελλάδα, μεταξύ των Μεσογειακών προορισμών. Που ταξίδεψαν οι Γερμανοί πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας. Στους χαμένους η Τουρκία.

Τις ταξιδιωτικές τάσεις που διαμορφώθηκαν το 2016 στη γερμανική αγορά αποτυπώνουν τα στοιχεία επιβατικής κίνησης από γερμανικά αεροδρόμια προς την Ελλάδα και προορισμούς σε όλο τον κόσμο, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Τα αδιαμφισβήτητα κέρδη, ωστόσο, που εμφανίζεται να καταγράφει η Ελλάδα (+10,7% επιβάτες σε σύγκριση με το 2015) δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα, όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το σύνολο της περυσινής χρονιάς (-6,4% οι εισπράξεις).

Τα στοιχεία εξερχόμενης αεροπορικής κίνησης από τα αεροδρόμια της Γερμανίας, ωστόσο, δεν αποτελούν «ακτινογραφία» για των προορισμών που επέλεξαν να ταξιδέψουν οι Γερμανοί. Κι αυτό, καθώς στη συγκεκριμένη χώρα έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης πολλοί Έλληνες οι οποίοι καταγράφονται, πλέον, ως «μη κάτοικοι Ελλάδας». Δεν είναι, όμως, και «Γερμανοί».

Όπως «Γερμανοί» δεν είναι και όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες, διαφόρων εθνικοτήτων, που φθάνουν με αεροπλάνο στη χώρα μας, μέσω γερμανικών αεροδρομίων. Είτε αναχωρώντας από αυτά (αν ζουν εκεί) είτε μετεπιβιβάζονται σε αεροδρόμια της Γερμανίας όπως του Μονάχου ή της Φρανκφούρτης, προερχόμενοι απ’όλο τον κόσμο. Επιβάτες σαν τους τελευταίους έρχονται, για παράδειγμα, από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) ή και την Κίνα, με πτήσεις όπως της Air China που πραγματοποιεί δρομολόγιο Πεκίνο-Μόναχο-Αθήνα.

Κι αν παλαιότερα όποιος αναχωρούσε από το αεροδρόμιο μιας χώρας ήταν σχεδόν βέβαιο πως ήταν, ταυτόχρονα, μόνιμος κάτοικος και πολίτης της, στις μέρες μας τα δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως.
Ενώ, όμως, οι χώρες φιλοξενούν (πρόσκαιρα ή μόνιμα) κατοίκους που προέρχονται από πολλές διαφορετικές εθνικότητες, η διαδικασία συλλογής στατιστικών δεν έχει προσαρμοστεί ανάλογα ώστε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτουν «τρύπες» στοιχεία τα οποία τα οποία δείχνουν να αντιφάσκουν. Χωρίς απαραίτητα να είναι έτσι. Απλώς είναι ανάγκη να γίνει πιο λεπτομερής και να δίνονται οι σχετικές ερμηνείες, από τις αρμόδιες στατιστικές αρχές.

Στα προσωρινά στοιχεία της Destatis για την εξερχόμενη αεροπορική κίνηση από τη Γερμανία, εμφανίζονται να έχουν ταξιδέψει το 2016 από γερμανικά αεροδρόμια προς την Ελλάδα 2,9 εκατ. επιβάτες (+10,7% σε σύγκριση με το 2015).

Τα στοιχεία περίπου ταυτίζονται με τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) σύμφωνα με τα οποία το 2016 ήρθαν στη χώρα μας 3,1 εκατ. Γερμανοί επισκέπτες καταγράφοντας αύξηση 11,7%. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόσοι από αυτούς είναι Γερμανοί. Επειδή ούτε η Destatis το καταγράφει, ούτε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Όπως και καμία άλλη στατιστική αρχή.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν το έλλειμμα επαρκώς στοιχείων κρίσιμο. Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, επισημαίνουν ότι έχει μάλλον μερική αξία. Ο ταξιδιώτης είναι ταξιδιώτης, υποστηρίζουν, όποιας εθνικότητας κι αν είναι. Πάνω απ’όλα είναι πελάτης και πληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της Destatis αποτυπώνουν ανάγλυφα τη στροφή των ταξιδιωτών από τη Γερμανία μακρυά από προορισμούς που ανήκουν στο «τόξο» γεωπολιτικής αστάθειας που περιλαμβάνει την Τουρκία και τους μεσογειακούς προορισμούς της Βορ. Αφρικής (Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο).

Ενδεικτικό της αλλαγής πλεύσης των ταξιδιωτών από τη Γερμανία είναι το γεγονός πως η Τουρκία καταγράφει μείωση επιβατών 16,6% στο σύνολο της χώρας ενώ ο βασικός της παραθεριστικός πόλος (Αττάλεια) μέτρησε αιμορραγία επιβατών της τάξης του 30%. Οι απώλειες του ευρύτερου ταξιδιωτικού τομέα της Τουρκίας από τη γερμανική αγορά έφθασαν το 1,3 εκατ. επιβάτες.

Η Αίγυπτος έκλεισε τη χρονιά με πτώση επιβατικής κίνησης από τη Γερμανία 33,1% ενώ την συναγωνίστηκε η Τυνησία με πτώση 27,9%. Στον αντίποδα ενδείξεις σταθεροποίησης εμφάνισε το Μαρόκο το οποίο περιόρισε τις απώλειές του στο 4,5%.

Μια ανάσα από την ολική επαναφορά σε θετικό πρόσημο έφθασε η Κύπρος η οποία κατέγραφε σημαντική μείωση επιβατών στα μέσα της χρονιάς αλλά κατάφερε να «μαζέψει» την πτώση στα επίπεδα του -1,9%.

Η απόφαση των ταξιδιωτών από τη Γερμανία να αποφύγουν το τόξο Τουρκία-Αίγυπτος-Τυνησία-Μαρόκο τους οδήγησε να στραφούν σε τρεις ευρωπαϊκούς προορισμούς (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία) και τέσσερις μακρινούς προορισμούς: Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Χονγκ-Κονγκ και Ταϋλάνδη.

Τη μερίδα του λέοντος των απωλειών της Τουρκίας στη Γερμανική αγορά επιβεβαιώνεται πως απέσπασε η Ισπανία η οποία κατάφερε να προσελκύσει 1,2 εκατ. περισσότερους ταξιδιώτες. Ακολούθησαν η Ιταλία (+406.000 επιβάτες), η Ελλάδα (+280.000 ταξιδιώτες) και η Πορτογαλία (+237.000 επιβάτες).



Παναγιώτης Δ. Υφαντής 
ifandis@euro2day.gr

euro2day.gr - Feb 24, 2017


http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1519830/toyrismos-halkino-h-ellada-sthn-agora-ths-germania.html 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More