Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2016

Χωρίς Πανεπιστημιακές Σχολές Τουρισμού - Του Στράτου Στρατηγάκη




86 τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2000, με χρηματοδότηση κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να επιτευχθεί η διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επικράτησε η άποψη κάθε πόλη και Πανεπιστημιακό τμήμα και κάθε κωμόπολη και τμήμα ΤΕΙ. Ανάμεσά στα συνολικά 91 νέα τμήματα που ιδρύθηκαν από το 1996, όπως βλέπουμε στον πίνακα, και δύο τμήματα με αντικείμενο τον Τουρισμό. Το τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο.

Τα περισσότερα νέα τμήματα ιδρύθηκαν και λειτούργησαν άμεσα. Και μετά ήρθε το σχέδιο Αθηνά, που υλοποίησε ο κ. Αρβανιτόπουλος, φέρνοντας συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Δεν πρόλαβαν, όμως, να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα. Τα δύο τμήματα τουρισμού, που ιδρύθηκαν επί υπουργίας κ. Στυλιανίδη, καταργήθηκαν με το σχέδιο Αθηνά, πριν δεχθούν τους πρώτους φοιτητές τους. Έτσι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα περιλαμβάνει στον τομέα του τουρισμού τα ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει κανένα τμήμα Πανεπιστημίου με αντικείμενο τον Τουρισμό.

Το ερώτημα είναι αν είναι απαραίτητη η ίδρυση τμημάτων Τουρισμού στα Πανεπιστήμιά μας. Και από δω ξεκινά το ταξίδι στο παράλογο. Τόσα χρόνια ακούμε πομπώδεις φράσεις για τη βαριά μας βιομηχανία τον τουρισμό, την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και πολλά άλλα.

Πράγματι ο τουρισμός φέρνει χρήμα στη χώρα μας. Πράγματι έχοντας τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο μπορούμε αντί να τους διώχνουμε για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, να φέρνουμε εδώ τους ασθενείς, που θα επωφελούνταν και από το ήπιο κλίμα που βοηθά στην ανάρρωση. Πράγματι έχουμε εντυπωσιακά και μοναδικά θρησκευτικά μνημεία, όπως το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Μπορούμε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν για να έχουμε δουλειά περισσότερους μήνες το χρόνο. Όλα αυτά είναι γνωστά και πολλοί πολιτικοί τα έχουν εξαγγείλει, πολλές φορές, χωρίς φυσικά το παραμικρό αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα του λαού μας είναι ο σχεδιασμός. Ειδικότητά  μας η άρπα κόλα. Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω ωραία σχέδια για τον τουρισμό και πολλά άλλα που μπορεί να προκύψουν και να φύγουμε από το μοντέλο τουρισμού επιπέδου rent rooms για να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να μη γκρινιάζουμε συνεχώς ότι μαζεύουμε τους μπατιροτουρίστες πρέπει κάποιος να σχεδιάσει τον τρόπο να τα πετύχουμε όλα αυτά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ανθρώπους να σχεδιάσουν πώς θα αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό, για παράδειγμα, και στελέχη για να υλοποιήσουν το σχέδιο. Χρειαζόμαστε δηλαδή τα τμήματα Τουρισμού που κατάργησε πριν λειτουργήσουν ο κ. Αρβανιτόπουλος. Αυτό ακριβώς ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Να επανιδρυθεί το τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση το θέμα της επανίδρυσης των τμημάτων Τουρισμού; Αν το κάνουμε τώρα και βάλουμε στόχο την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, μπορεί σε μια δεκαετία να το πετύχουμε. Διαφορετικά θα μείνουμε στα λόγια.


Στράτος Στρατηγάκης
Mαθηματικός - ερευνητής
stratig@yahoo.com 


Πηγή: naftemporiki.gr - Oct 01, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More