Κυριακή, Ιουλίου 31, 2016

Πάτμος: Η Μονή Θεολόγου που ιδρύθηκε το 1808

Η πρώτη εικόνα που σε κυριεύει όταν φτάνεις με το πλοίο στην Πάτμο είναι το επιβλητικό καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που στέκεται σαν κορώνα στην κορυφή της Χώρας. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο στον οποίο δώρισε το νησί ολόκληρο ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Ι.Κομνηνός. Κτίστηκε στο σημείο όπου πιστεύεται ότι ο Απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης. Το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηριού ολοκληρώθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο τρία χρόνια αργότερα, αφού το οχύρωσε με τεράστια τείχη λόγω των απειλών από τους πειρατές και τους Σελτζούκους Τούρκους.
Το ύψος των τείχων της Μονής ξεπερνά τα 15 μέτρα, το μήκος του από το βορρά ως το νότο είναι 53 μέτρα και από την ανατολή ως τη δύση 70. Η οργάνωση των κτισμάτων μέσα στο κάστρο είναι γύρω από μια βοτσαλωτή αυλή όπου στο κέντρο της υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή, ενώ περιμετρικώς υπάρχουν εκκλησίες, κοιτώνες, μαγειρεία, κελιά, τραπεζαρίες και αποθήκες.

Το μουσείο της Μονής χτίστηκε επίσης από τον Όσιο Χριστόδουλο, που κληροδότησε σε αυτό τις πιο πολύτιμες εικόνες που αναγράφονται στη διαθήκη του. Το εξαίσιο αυτό μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία με θρησκευτικά κειμήλια και θησαυρούς στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μία εκπληκτική συλλογή από εικόνες, πρωτότυπα χειρόγραφα της Βίβλου, ασημένια και χρυσά αντικείμενα, ράσα ραμμένα με ασημένιες και χρυσές κλωστές και στολισμένα με πολύτιμες πέτρες και πολλά άλλα.
Τα περισσότερα εκθέματα του μουσείου έχουν ανεκτίμητη αξία.
Στην κρυμμένη στα σπλάχνα της Μονής Θεολόγου στην Πάτμο βιβλιοθήκη, κρύβεται ένας ακόμα αμύθητος θησαυρός, καθώς φιλοξενεί σήμερα περισσότερα από 3.000 τυπωμένα βιβλία, 900 χειρόγραφα και 13.000 έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1073.

Στα έγγραφα ανήκουν και τα ιδρυτικά κτητορικά χρυσόβουλλα καθώς και όσα άλλα έγγραφα αφορούν στην ίδρυση, στα μετόχια, κτήσεις και στα ποικίλα προνόμια της Μονής του Θεολόγου, με πρωταγωνιστή το κτητορικό χρυσόβουλλο των Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού, με το οποίο το 1088 παραχωρεί το νησί στον Όσιο Χριστόδουλο.


Η βιβλιοθήκη αυτή, εξοπλισμένη με ιδιαίτερα συστήματα ασφαλείας, δεν είναι ανοιχτή για το κοινό, εκτός αν διαθέτει κάποιος ειδική άδεια, η οποία δίδεται συνήθως σε επιστήμονες θεολόγους ή βυζαντινολόγους.

Πηγή:  greekgastronomyguide.gr / huffingtonpost - July 31, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More