Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2016

Ποινικές διώξεις στον εκδότη και στους δύο δημοσιογράφους

Βαρύ το κατηγορητήριο του εισαγγελέα για τον εκδότη της «Ακρόπολης» Παναγιώτη Μαυρίκο και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Μουσσά και Χρήστο Φράγκου. Αποκαλυπτικά για τη δράση του κυκλώματος τα όσα κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ και οι καταθέσεις στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ. Ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα ασκήθηκαν σε βάρος τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση εκβιασμών μέσω της εφημερίδας "Ακρόπολη". Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας


Ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία καθώς και για δωροδοκία, άσκησε ο εισαγγελέας στον 42χρονο εκδότη της Ακρόπολης Παναγιώτη Μαυρίκο (φωτογραφία) και στους δύο δημοσιογράφους Παναγιώτη Μουσσά και Χρήστο Φράγκου.

Επιπλέον, ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του Νόμου περί όπλων στον εκδότη.

Οι τρεις άντρες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν την Παρασκευή.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην πολύκροτη αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ τον μήνα.

Ο Π. Μαυρίκος έχει κατοχυρώσει ονόματα εφημερίδων όπως η «Μεσημβρινή», η «Ακρόπολις», η «24 ώρες», η «Επικαιρότητα». Πριν εμπλακεί με τη δημοσιογραφία, ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ. Είχε παλαιότερα εμπλακεί και σε υπόθεση που αφορούσε στα διαφημιστικά κονδύλια της ΔΕΗ. Ο τότε υπεύθυνος της επιχείρησης Κίμων Στεριώτης είχε καταγγείλει μάλιστα ότι ο Π. Μαυρίκος «εδώ και πολλά χρόνια εκβιάζει εμένα και πολλούς άλλους επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων εταιρειών, για να εξασφαλίζει διαφημίσεις, καταχωρίσεις διαγωνισμών κ.λπ. Τον συγκεκριμένο παράγοντα έχω καταγγείλει εγγράφως και διά της υπηρεσιακής οδού προς την εταιρεία μου».

Από την πλευρά του, ο Π. Μουσσάς έχει διατελέσει υπεύθυνος σε γραφεία Τύπου, μεταξύ αυτών στο υπουργείο Εξωτερικών το 2012 και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Υπήρξε και υπεύθυνος Τύπου στην Τράπεζα Αττικής.

Ο Χρ. Φράγκου αρθρογραφεί σε οικονομική ιστοσελίδα και έγινε γνωστός από το κείμενο που δημοσίευσε για την Google.

Για την υπόθεση μάλιστα πήρε θέση και η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες. Οπως είπε, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και κατήγγειλε ότι ένας εκ των εμπλεκομένων φέρεται να είχε αναλάβει θέσεις γραφείων Τύπου επί κυβερνήσεων ΝΔ και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει θέση. Πρέπει να μπει τάξη στη διαχείριση των κρατικών κονδυλίων διαφήμισης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι οι τρεις κατηγορούμενοι από τη δικαιοσύνη για υπόθεση εκβίασης σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρηματιών, δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με τη Γενική Γραμματεία από τις 21-01-2016, ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Η υπόθεση

Η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας, που ήταν επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης και η οποία είπε σε αστυνομικούς ότι οι δράστες τής ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και πως έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές και κατά της οικογένειάς της, εάν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας έπαιξε ο κοριός της ΕΥΠ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγράψει αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των φερόμενων ως εκβιαστών και των θυμάτων τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ωστόσο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδείξεις ότι υπήρχε πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το «Εθνος», το κύκλωμα δεν δίστασε να εκβιάσει ακόμα και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο απειλούσε με δήθεν «αποκαλύψεις» και σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, στα οποία υπάρχουν και καταθέσεις θυμάτων και προέδρων ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι πιέσεις που ασκούσαν τα μέλη του κυκλώματος ήταν αφόρητες. Μέχρι και 40 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα πραγματοποιούσαν προς τα θύματα, ασκώντας ψυχολογική πίεση με βρισιές και απειλές, ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα.

«Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι, θα σε ?γ@#$*?, θα σε σκίσω» και διάφορες άλλες, χυδαίες απειλές έχει πιάσει ο «κοριός».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει δεκάδες «ενημερωτικές» ιστοσελίδες αλλά και χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της περιφέρειας, που φέρονται να έχουν εμπλοκή στο κύκλωμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο κύκλος των υπόπτων φτάνει τουλάχιστον τα 20 άτομα, καθώς έχουν προκύψει μέσα από τις συνομιλίες ενδείξεις συμμετοχής τους.

Κούγιας: Περιμένω τις κατηγορίες

«Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Π. Μαυρίκου. Όπως είπε, «μόνο το κατηγορητήριο έχω μελετήσει, κατά την κρίση μου δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια να γίνει σοβαρότερη η υπόθεση και συμπληρώνεται με κάποια στοιχεία». Περιμένω για να δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες, σημείωσε.

Όπως είπε ο Π. Μαυρίκος αρνείται εμπλοκή κατηγορηματικά και έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων που έχουν θιγεί από δημοσιεύματα και προσπάθησαν να τον μετατρέψουν σε εκβιαστή ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική, κοινωνία και αθλητικά.

Οι συνομιλίες που φέρονται μου θυμίζουν περισσότερο σενάριο, αστυνομικοί ερμηνεύουν συνομιλίες που καταγράφονται αποσπασματικά. Τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης είναι τρία, τον έναν δεν τον γνωρίζει καν. Για να καταλάβετε τη σοβαρότητα της υπόθεσης, πρόσθεσε.

πηγή:  euro2day - Feb 23, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More