Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2015

Κατώτεροι των περιστάσεων: Η χώρα χάνεται και οι πολιτικοί σκέφτονται μόνο τα κόμματα


Για μία ακόμα φορά, και ενώ η χώρα καταστρέφεται και ο ελληνικός λαός ζει τη χειρότερη περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, οι Ελληνες πολιτικοί αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μία κοινή πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την πραγματοποίηση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με σκοπό να διασώσει την κυβέρνησή του, που κινδυνεύει με κατάρρευση όταν έρθει σε ψηφοφορία το ασφαλιστικό στη Βουλή. Αυτό ήταν φανερό από την αρχή. Αντιδρώντας οι πολιτικοί αρχηγοί δεν του έδωσαν την ευκαιρία να εξέλθει του αδιεξόδου, που απειλεί έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τουλάχιστον δέκα βουλευτές δεν προτίθενται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη, που διήρκεσε πάνω από έξι ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας δεν συμφώνησαν στα μείζονα θέματα του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης. Το πρώτο θέμα αποτέλεσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως προκάλεσε ποικίλα αρνητικά σχόλια ο καυγάς του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , καθώς ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πιέσει ασφυκτικά την κ. Φώφη Γεννηματά, ώστε να του δώσει τη συναίνεση της στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, κάποια στιγμή της είπε, βλέποντας την αρνητική της στάση να συνυπογράψει  κοινή ανακοίνωση, ότι «τα έχετε κάνει όλα, κάνατε 11 μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα έχετε το θράσος εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;».

Η κυρία Γεννηματά του απάντησε σε έντονο ύφος, ότι «οι περικοπές που έγιναν στο παρελθόν ήταν σε συνθήκες ύφεσης και ελλειμμάτων. Εσύ έχεις το θράσος και την παγκόσμια πρωτοτυπία να πάρεις τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα και να τη φτάσεις σε αυτά τα χάλια φέρνοντας το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο». Εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά κατηγορώντας την ότι ψήφιζε ως βουλευτής επί πέντε χρόνια μειώσεις συντάξεων, για να του απαντήσει η κυρία Γεννηματά ότι η ίδια δεν ήταν βουλευτής.

Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πιέσει προκλητικά την κυρία Γεννηματά και να εκβιάσει μία θετική προς την κυβέρνηση στάση του ΠΑΣΟΚ. «Αν δεν υπογράψεις θα σε ταυτίσω με τη ΝΔ» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, που όμως έπεσαν στο κενό, καθώς η κυρία Γεννηματά δεν συγκινήθηκε.

Κυβερνητικές πηγές διατείνονται, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται από άλλες πλευρές, ότι η κυρία Γεννηματά, παρότι αρχικά είχε πει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα, όταν ο πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που να θέτει το στόχο της μη μείωσης των κύριων συντάξεων, εκείνη εμφανίστηκε θετική, για να αλλάξει και πάλι γνώμη, και αφού μίλησε πρώτα στο τηλέφωνο.

«Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία να αφήσουν τη σπέκουλα», ήταν η απάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.  Επισημαίνουν επιπλέον ότι παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας απέφυγε και ο ίδιος να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό στη σύσκεψη των αρχηγών.

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Πηγές από την Νέα Δημοκρατία αναφέρουν πως υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;».

Ο κ. Πλακιωτάκης του απάντησε: «Υποκριτικά αυτά που λες να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και να λες ότι είσαι εναντίον».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών αρχηγών: «Μα τι λέτε, αυτά είναι επιζήμια, για μικροπολιτικό όφελος μειώνετε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».

Έντονη συζήτηση έγινε μεταξύ των δύο ανδρών και για τη δημιουργία hotspots. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Πλακιωτάκης αντέδρασε σε μια τέτοια εξέλιξη και ο κ. Τσίπρας του επισήμανε πως η θέση του είναι ενάντια στην ΕΕ. Λίγο αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να απεχώρησε για λίγο και επιστρέφοντας να άλλαξε θέση.  Από την πλευρά της ΝΔ ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την άποψη που λέει ότι τα hotspots είναι θετικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Τσακωμός με Γεννημάτα
Με αφορμή το ασφαλιστικό και τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ακολούθησε ο εξής διάλογος με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Τσίπρας: Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 έως το 2012; Περίπου 10 φορές. Και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση των συντάξεων.

Γεννηματά: Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο.

Τσίπρας: Δηλαδή, δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Και τι σημαίνει αυτό που λες; Οτι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ;
Ενας ακόμη τσακωμός έγινε με τον κ. Πλακιωτάκη για τον εκλογικό νόμο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει το μπόνους των πενήντα εδρών. Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης έδειξε απροθυμία να το συζητήσει, ενώ ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως προτείνει το γερμανικό σύστημα με σπάσιμο των περιφερειών.

Εκεί άνοιξε μια συζήτηση σε ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες, μετά από επισήμανση και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μπορεί μεν να μην απορρίπτει ως θέση τις κυβερνητικές συνεργασίες, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση αυτή θα μείνει μέχρι το 2019.

Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του σημείωσε πως ο εκλογικός νόμος ήταν εκτός ατζέντας, δεν ειναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Σε ,ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Τσίπρα: «Μας έσυρες σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, είχες την ευκαιρία και τον Γενάρη και το καλοκαίρι για συναίνεση, αλλά αποφάσισες να προχωρήσεις μόνος σου».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την κ. Ολγα Γεροβασίλη. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την κ. Ολγα Γεροβασίλη. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα

ΑΥΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Σειρά στοιχείων για το Ασφαλιστικό κατέθεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας. Τα στοιχεία αυτά ήταν που έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν τη ρήξη που έτσι κι αλλιώς ήταν προδιαγεγραμμένη, σημειώνει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Ο πρωθυπουργός είπε στους αρχηγούς:

H κυβέρνηση θωρακίζει οριστικά τις κύριες συντάξεις με ένα πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό το οποίο όπως ξεκάθαρα ορίζεται στη συμφωνία με τους θεσμούς έχει κόστος 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Οι μέχρι σήμερα μνημονιακές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σε συνδυασμό με το PSI, “κούρεψαν” περισσότερο από 50 δισ. από το ασφαλιστικό και το άφησαν στην παραπαίουσα σημερινή του κατάσταση, η οποία – όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν – οδηγεί σε κατάρρευση το 2018.

Κούρεψαν το ασφαλιστικό πάνω από 50 δισ.!

Συνολικά οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014 αφαίρεσαν από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις:

– To “κούρεμα¨των αποθεματικών των Ταμείων (PSI) στοίχισε 26 δισ. ευρώ.

– Η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες στερεί εισφορές 5,22 δισ. ευρώ ετησίως από το σύστημα

– Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% έφερε νέες απώλειες για τα Ταμεία περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η έκρηξη της ανασφάλιστης και “μαύρης” εργασίας, οι προσωρινές μορφές απασχόλησης και ο νέος κατώτατος μισθός που επίσης προκάλεσαν επιπλέον χρηματοδοτικές τρύπες.

Δέκα μέτρα από 2010 έως 2014

1. Μάιος 2010: Κόβονται τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαθίστανται από “βοηθήματα” 200-400 ευρώ.

2. Αύγουστος 2010: Θεσπίζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Μειώσεις 3-10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
 
3. Το 2011: Nέες περικοπές σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Επιβολή Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και μειώσεις 3-14% σε συντάξεις άνω των 1,400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτείνεται στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3-10%.
 
4. Το 2011: Αυστηροποιούνται κι άλλο το εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ. Το χάνουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
 
5. Το 2011: Νέες μειώσεις 6-14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
 
6. Αύγουστος 2011: Επιπλέον παρακράτηση 6-10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ευρώ με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
 
7. Νοέμβριος 2011: Κούρεμα 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
 
8. Το 2012: Μειώνονται κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπτονται ξανά 10-20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
 
9. Το 2012: Μειώνεται 5-20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.
 
10. Μετά το 2012: Μειώνονται ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές.

2014 Ένα μέτρο και παρεμβάσεις 1,8 δισ.

Απέναντι στον καταιγισμό των 10 μέτρων και της αποψίλωσης του ασφαλιστικού κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε μόνο ένα μέτρο και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ):

– Ένα μέτρο: Τον Ιούλιο 2015 αυξάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 4-6% για τις κύριες (επί του αρχικού ποσού του Δεκεμβρίου 2008) και θεσπίζεται εισφορά 6% για τις επικουρικές (στο καταβαλλόμενο ποσό).

– Παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ: Βάσει της συμφωνίας, οι αλλαγές που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει οριστικά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ. Ενώ κληρονόμησε εκρηκτικά ελλείμματα με δυναμική μέσα στο χρόνο, η κυβέρνηση επέλεξε να τα αντιμετωπίσει με αύξηση εισφορών και όχι με μείωση κύριων συντάξεων.

Η σύγκριση
– Οι προηγούμενες κυβερνήσεις (2010 -2014) πήραν 10 μέτρα ισοπέδωσης των συνταξιούχων, “κούρεψαν” το σύστημα κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και παρέδωσαν ένα ασφαλιστικό που καταρρέει.

– Η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ένα μέτρο και προωθεί παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ θωρακίζοντας τις κύριες συντάξεις και διασφαλίζοντας οριστικά το ασφαλιστικό. Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη”

mignatiou.com - Nov 29, 2015

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More