Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2015

2 Video - Το ιστορικό φορτίο του γεφυριού της Πλάκας - Εκκενώθηκαν χωριά στην Άρτα - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ιωάννινα 01 Φεβ. 2015

«Σήμερα πενθούμε», «χάσαμε ένα ιερό μνημείο», «κατέρρευσε το σημείο αναφοράς του τόπου μας». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι Πλακιώτες, αλλά και όλοι οι κάτοικοι των Τζουμέρκων, τα συναισθήματα για τη μεγάλη «απώλεια», την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας, το πρωί της Κυριακής.

Το μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, είχε άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο. Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.

Ο Θεόφιλος Παπαδημητρίου, κάτοικος των Ραφταναίων, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από τον οικισμό, αναφέρει ότι το γεφύρι κτίστηκε από μαστόρους και πελεκάνους της πέτρας από την Πυρσόγιαννη. Όταν τελείωσε το γεφύρι και έγιναν τα εγκαίνια, έπεσε η καμάρα και μετά από λίγο καιρό οι Τζουμερκιώτες έφεραν τον αρχιμάστορα Μπέγκα από την Πράμαντα και το έργο ξανακτίστηκε το 1866. Μάλιστα, όπως μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες αυγά από την περιοχή και μαζί με ασβέστη «έγινε πορσελάνη, η συνδετική ουσία της πέτρας».

Το γεφύρι, δρόμος εμπορίου, ένωνε τα Τζουμέρκα με την υπόλοιπη Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η καμάρα του δέχτηκε τις βόμβες των γερμανικών αεροπλάνων, όμως άντεξε με μικρές φθορές στη δεξιά του πλευρά. Οι Ραφτανίτες το επισκεύασαν με τσιμέντο το 1943 και η γέφυρα έκτοτε λειτουργούσε χωρίς προβλήματα. Κάθε χρόνο, τα Θεοφάνεια, στο Γεφύρι τις Πλάκας, οι Τζουμερκιώτες κάνουν την βάφτιση του Σταυρού.

Όλοι στην περιοχή κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμοδίων σε ζητήματα υποστήριξης του πέτρινου γεφυριού, τα οποία πολλές φορές έθεταν και κατέθεταν την ανησυχία τους. Ο δάσκαλος Χαρίλαος Μήτσης, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σήμερα, έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχτεί, γιατί υπήρξε αδιαφορία. Επισήμανα πολλές φορές τον κίνδυνο ότι θα πέσει. Μάλιστα τελευταία προσπάθεια ήταν τον Γενάρη, πέρυσι, όταν ζητούσα από τους αρμόδιους άμεση επέμβαση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Το ιστορικό γεφύρι στα Τζουμέρκα δεν άντεξε στις ισχυρές βροχοπτώσεις και κατέρρευσε…Πηγή φωτογραφίας: Epiruspost.gr



===============================

Εκκενώθηκαν χωριά στην Άρτα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.   

Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.

«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκάι ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Τα χωριά που εκκενώθηκαν προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά και οι κάτοικοί τους μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρ.Σπιρτζης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικπυ Σώματος μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην Αρτα.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπιειτα από σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, ενώ έδωσε εντολή να φύγει αμέσως κλιμάκιο του υπουργείο Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού από την Αθήνα τα οποία θα εξετάσουν όλα τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας καθώς και το τι μπορεί να γίνει με το Γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, το ΕΜΠ έχει εκφράσει τη διάθεσή του να χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού.
Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.

Λόγω κινδύνου υπερχείλισης στο φράγμα του Αράχθου απελευθερώνεται νερό, αυξάνοντας τους κινδύνους για το γεφύρι της Άρτας.


Σακελλαρίδης: Είμαστε δίπλα στους πολίτες

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη θα μεταβεί στην Άρτα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο  πρωθυπουργός σάς ενημέρωσε σχετικά με τις προθέσεις και τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις καταστροφές που συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και συγκεκριμένα στην Άρτα.

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα θα βρεθεί στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα, κλιμάκιο από το Υπουργείο Πολιτισμού και τεχνικό προσωπικό από τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να εξετάσει τις ζημιές που έχουν γίνει.

Επίσης, θα μεταβεί άμεσα - σήμερα - ένα ακόμα κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα μετέχουν ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος».

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Ηπείρου και της Ευρυτανίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε:

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά. Είμαστε δίπλα στους πολίτες και της Ηπείρου αλλά και των άλλων περιοχών, έτσι ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους να υπάρχει πρόβλημα στον Έβρο, απάντησε:

«Παρακολουθούμε στενά και την περιοχή του Έβρου. Υπάρχουν προβλήματα, όπως μας έχουν ενημερώσει μεγάλος όγκος υδάτων κατεβαίνει και από τη Βουλγαρία. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε ετοιμότητα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Τέλος τόνισε ότι έχουν γίνει επαφές και με τις γειτονικές χώρες.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More