Σάββατο, Μαρτίου 01, 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ -Το Κίεβο αγωνιά και φοβάται για τον πόλεμο που έρχεται

Σιγή και ταραχή επικράτησε στο κέντρο του Κιέβου όταν η τηλεόραση μετέδωσε την είδηση: Η Ρωσία επέτρεπε τη χρήση του ρωσικού στρατού ώσπου να «επιστρέψει η ομαλότητα στην Ουκρανία».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα επιτρέψει να απειληθούν οι ζωές των ρώσων πολιτών «των συμπατριωτών μας, καθώς επίσης και των στρατιωτών μας που βρίσκονται στην Ουκρανία». Η Ρωσία θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιήσει το στόλο που διαθέτει στη Μαύρη Θάλασσα ή να στείλει επιπλέον στρατιώτες.

-Δεν θέλαμε να το πιστέψουμε

«Δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε ότι ο Πούτιν θα έκανε το βήμα», δηλώνει ρωσίδα του Κιέβου στην εφημερίδα Liberation.
Στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας η λέξη «πόλεμος» βρίσκεται παντού. Κάποια σαρκάζουν: «Αυτό κι αν είναι μεγάλη ιδέα: να φέρεις στρατεύματα ρωσικά σε μια γειτονική χώρα για να προστατεύσεις τους ρώσους πολίτες από την απειλή που ξεκίνησε από την παρουσία ρώσων στρατιωτών που είχαν εισβάλλει νωρίτερα» γράφει ένας δημοσιογράφος της Ουκρανίας στο facebook.

-Οχι πανικός, αλλά αγωνία που μεγαλώνει

Στην πλατεία Meidan ένας από τους γνώριμους διοργανωτές ζητάει ψυχραιμία. Δεν διαφαίνεται πανικός μέσα στο πλήθος αλλά μια ανησυχία που μεγαλώνει. «Η ώρα είναι δύσκολη. Η Ρωσία καταπάτησε όλες τις συμφωνίες που είχαμε μαζί της, πρόκειται για καθαρή εισβολή» δηλώνει ο Εγκορ, ένας Ουκρανός που ήρθε στην κεντρική πλατεία του Κιέβου να παρακολουθήσει τα νέα.

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να διατηρεί την αβεβαιότητα όπως έκανε όλες τις προηγούμενες ημέρες.

«Η απόφαση ήρθε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος παίρνει την απόφαση να γίνει στρατιωτική επέμβαση. Προς το παρόν τέτοια απόφαση δεν υπάρχει» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πέσκοφ στην RIA Novosti.

Αλλά για το Κίεβο, το μήνυμα είναι σαφές: Πρέπει να δράσει. «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να ζητήσει από τον επικεφαλής του στρατού να θέσει το στρατό σε ετοιμότητα» δήλωσε ένας από τους ηγέτες της νέας κυβέρνησης, ο πυγμαχος Βιτάλι Κλίτσκο.

-Αύριο αποφασίζει το ουκρανικό κοινοβούλιο

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι επέμβαση με στρατιωτικές δυνάμεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρουσλάν Κοχουλίνσκι, εκπρόσωπος του ουκρανικού κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει την Κυριακή να αποφασίσει αν η χώρα θα μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή. Οσο για τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ ανακοίνωσε ότι το βράδυ του Σαββάτου συνομίλησε με τον ομόλογό του Ρώσο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τους ζήτησε «να επιστρέψει ο ρωσικός στρατός της Μαύρης Θάλασσας στα πλοία και στα στρατόπεδα ώστε να μειωθεί η ένταση».

«Μια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας θα ήταν απαράδεκτη γιατί θα παραβίαζε όλες τις διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία δεν θα καταφύγει τελικά σε πόλεμο γιατί «αυτό θα σήμαινε τον πόλεμο και το τέλος κάθε σχέσης ανάμεσα στις χώρες μας».


Πηγή: iefimerida.gr


ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 

ΚΡΙΜΑΙΑ

Πανικός επικρατεί στη διεθνή διπλωματία μετά την απόφαση της Ρωσίας για στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη, την Δευτέρα συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα,το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στην Ουκρανία σπεύδει το πρωί της Κυριακής ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, “μέσω της διπλωματίας”.


Το πρωί ο βρετανός ΥΠΕΞ τηλεφώνησε στον ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Το Λονδίνο κάλεσε σε ακρόαση των ρώσο πρεσβευτή στο βρετανικό ΥΠΕΞ.

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κριμαία εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Το AFP μεταδίδει ότι η Μέρκελ είχε συνομιλία με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιούκ.

Στην Ουκρανία μεταβαίνει την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ως προεδρεύων του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Αρχικά ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στην Μαριούπολη, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο και κατόπιν στο Κίεβο, όπου θα έχει επαφές με την νέα ηγεσία της Ουκρανίας.

Ανησυχία Μπαν Κι Μουν

Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».

Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

πηγή: nooz.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More