Επίσημο αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών του
Λουξεμβούργου για αποστολή των στοιχείων των Ελλήνων καταθετών του
Δουκάτου, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Οι καταθέσεις Ελλήνων, φυσικών προσώπων και εταιρειών σε αυτή τη χώρα υπολογίζονται από τραπεζικά στελέχη μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", το υπουργείο Οικονομικών άρχισε τις σχετικές διαδικασίες από τις 4 Ιουνίου, όταν ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Market News International (MNI) ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ζητήσει στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο και ότι εφόσον το κάνουν θα τα παράσχει άμεσα, ακόμα και αν αυτό είναι ενάντια στην ισχύουσα (σήμερα) νομοθεσία του δουκάτου.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στο MNI ζήτησε από τους συνεργάτες του να προετοιμάσουν το επίσημο αίτημα παροχής των στοιχείων.
Οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούσαν και ειδικούς νομικούς χειρισμούς λόγω της εμπειρίας από τις λίστες Λαγκάρντ και λίστας Λίχτενσταϊν, δρομολογήθηκαν άμεσα και σχεδόν είχαν ολοκληρωθεί ακόμη πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε το αίτημα για την παροχή της λίστας μέσω του διπλωματικού σάκου, αλλά και με επιστολή που έδωσε προσωπικά ο κ. Στουρνάρας στον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 17ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Πόσο χρήσιμα είναι τα στοιχεία
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η λίστα Γιούνκερ θα δοθεί στην Ελλάδα αρχές Σεπτεμβρίου, αφού μεσολαβήσουν κάποιες πρόσθετες διατυπώσεις και ανταλλαγή πληροφοριών. Καθώς η λίστα θα παρασχεθεί με επίσημο και πλήρως διαφανή τρόπο στις ελληνικές Αρχές, η αξιοποίηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτή θα αρχίσει άμεσα.
Οι Αρχές του Λουξεμβούργου φέρεται ότι έχουν κάνει έλεγχο σε όλες τις καταθέσεις που προέρχονται από την Ελλάδα και εκτίμηση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η λίστα θα περιλαμβάνει και στοιχεία για επενδυτικά - καταθετικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά ομόλογα.
Όταν ο συνολικός όγκος των δεδομένων περιέλθει στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι σε θέση να κάνουν αμέσως τις σχετικές διασταυρώσεις και να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα.
Από news247.gr