Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

Ναυτεργάτες : Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης - 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ - BINTEO

*
Παρά την επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση, οι ναυτεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους. Αρνούνται μάλιστα να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, η επίδοση των οποίων ξεκίνησε άμεσα.

Συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που έγινε σε πλοίο στον Πειραιά, αποφασίστηκε να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας οι ναυτεργάτες, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ ζητήθηκε από τα πληρώματα να βγουν έξω από τα πλοία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΝΟ τόνισε πως, «η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τη χώρα και τον λαό σε μεγάλη περιπέτεια με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει στις δίκαιες και νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8.

«Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών και των δεδουλευμένων ο κ. Νταλακογιώργος δήλωσε ότι αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα».

«Η απεργία συνεχίζεται κόντρα στην πολιτική επιστράτευση. Όλοι στους καταπέλτες, όλοι οι ναυτεργάτες έξω από τα καράβια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου.


Απεργιακό μέτωπο υπέρ των ναυτεργατών

Εικοσιτετράωρη παναττική απεργία για αύριο, Τετάρτη, προκήρυξε σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της η ΓΣΕΕ «ως έκφραση έντονης διαμαρτυρίας και καταγγελίας της κυβερνητικής και αντιδημοκρατικής απόφασης για την επιστράτευση των ναυτεργατών της ΠΝΟ». Ακολούθησε και η προκήρυξη παναττικής στάσης και από την ΑΔΕΔΥ. Σε πανπειραϊκή απεργία καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. 

«Αντί η κυβέρνηση  και ο Υπουργός Ναυτιλίας να δώσουν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ και  τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα των επιστρατεύσεων και να εγκαταλείψει  τις αδιάλλακτες συμπεριφορές σεβόμενη τα βασικά και θεμελιώδη δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων».

H ΑΔΕΔΥ «καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που καταφεύγει σε αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική ποινικοποίησης των εργατικών και απεργιακών αγώνων, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή».

Έντονες αντιδράσεις ΓΣΕΕ και κομμάτων για την επιστράτευση

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της - «για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία όπως αυτή των ναυτεργατών» και καλεί την κυβέρνηση «να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατάσσεται στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών κατά των αδιέξοδων πολιτικών που εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία».

«Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό», σημειώνει η ΓΣΕΕ και συμπληρληρώνει: «Αντί ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας να επιχειρεί να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα του κλάδου και να βάλει τέλος στην προκλητική αδιαλλαξία των εφοπλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων, επιδεικνύει την πυγμή του σε λάθος αποδέκτες».

Όπως τονίζει, στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ, οι ναυτεργάτες διεκδικούν το αυτονόητο που είναι ο σεβασμός των εργασιακών και οικονομικών τους δικαιωμάτων με την υπογραφή ΣΣΕ, αίτημα που αποτελεί κοινό αίτημα όλων των εργαζομένων της χώρας.

«Σ΄αυτή τη χώρα δεν κακοποιείται μόνο η οικονομία, κακοποιούνται και οι δημοκρατικοί θεσμοί», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Λαφαζάνης: Οι ναυτεργάτες έχουν 100% δίκιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλάι των ναυτεργατών και δηλώνει: " Οι αγώνες δεν σταματούν με επιστρατεύσεις" ενώ κάνει λόγο για κοινό μέτωπο αγροτών - ναυτεργατών και τονίζει ότι "οι ναυτεργάτες έχουν 100% δίκιο".


ΚΚΕ: Η επιστράτευση δείχνει τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της 

κυβέρνησης

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει ότι η απόφαση για επιστράτευση των ναυτεργατών δείχνει «τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης» με τον οποίο, όπως σημειώνει, επιχειρεί να επιβάλλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά.

«Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η άγρια καταστολή με την αξιοποίηση αντιδραστικών νόμων πρέπει να αποτύχει και να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης» αναφέρει το ΚΚΕ και τονίζει ότι πρέπει να σταθούν δίπλα στους ναυτεργάτες όλα τα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως τα λαϊκά στρώματα των νησιών, «που δεινοπαθούν και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εφοπλιστές, δεν πρέπει να δεχτούν την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα».

«Αντίθετα», σημειώνει, «πρέπει να συμπαραταχθούν με τον αγώνα των ναυτεργατών και στο κύριο αίτημά τους να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τους καθιστά περισσότερο ομήρους των εφοπλιστών, παραδίδει λιμάνια και εργαζόμενους χειροπόδαρα δεμένους στην αγριότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τα δικά τους συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές. Ταλαιπωρία και βάσανο όλου του λαού είναι η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αυτή κλείνει στο λαό το δρόμο της ζωής».

Και το ΚΚΕ συνεχίζει: «Όλη η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, η φτωχή αγροτιά πρέπει να δώσουν ανυπότακτη και περήφανη απάντηση. Κάτω η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων. Λαϊκή συμμαχία για να αποκρουστεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η αντιλαϊκή πολιτική. Αυτός είναι ο δρόμος για να μην καταδικαστεί ο λαός στην εξαθλίωση, για να μην του φορέσουν βαριές αλυσίδες τα μονοπώλια, η ΕΕ, αυτοί που τους υπηρετούν. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!».

Από crimenet.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More