Δευτέρα, Ιουλίου 10, 2023

Εχασαν τη σεζόν από τις πολιτικές Μητσοτάκη



Δραματική πτώση τζίρου 30-50% καταγράφεται στα καταλύματα για το 2023 

Κραυγή αγωνίας: «Για τα καταλύματα το 2023 θεωρείται ήδη χαμένη χρονιά». Δεν το λέμε εμείς, το αναφέρει σε δηλώσεις του στο Documento ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) Παναγιώτης Τοκούζης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΕΤΚΕ, η κίνηση των καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα τον Μάιο εμφάνισε μείωση της τάξης του 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τον Ιούνιο η πτώση άγγιζε το 20-30%! 

Αν σκεφτούμε ωστόσο ότι αυτές οι μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων καλύπτουν το 50% της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα και αναλογιστούμε ότι τα καταλύματα από τον Ιούνιο εκπέμπουν SOS, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η φορομπηχτική ακρίβεια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τις μεθόδους της Greek mafia, που «διοικεί» μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, φέρνουν τον ελληνικό τουρισμό στο χείλος του γκρεμού.

Οπως μας εξηγεί ο Π. Τοκούζης, στα καταλύματα η ημέρα που μένει άδεια δεν μπορεί να αναπληρωθεί διότι μειώνει την τουριστική περίοδο. Ακόμη και αν η πληρότητα κατά τους μήνες αιχμής (Ιούλιος – Αύγουστος) είναι στο 100%, είναι τέτοιο το λειτουργικό κόστος που η χρονιά δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα για τα καταλύματα. 

Δεν μπορεί να σωθεί η χρονιά

Γιατί όμως ο τουρίστας εγκαταλείπει την Ελλάδα και αναζητά «καλοκαιρινό αποκούμπι» στις τρίτες χώρες; Οι λόγοι πολλοί, αλλά μπορούν να συμπυκνωθούν στους εξής:

Η φορομπηχτική ακρίβεια που έχει εγκαθιδρύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στα αγαθά και στις υπηρεσίες. 

Η αισχροκέρδεια πολλών επιχειρηματιών στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Αθήνα. Μπορεί να είναι λίγοι, αλλά όταν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ έχουν κάνει για παράδειγμα ρεπορτάζ για το διαβόητο πιάτο με καλαμαράκια που κοστίζει 600 ευρώ στη Μύκονο, το γεγονός τελικά υπονομεύει το ελληνικό καλοκαίρι.

Ο αφελληνισμός του «ελληνικού καλοκαιριού». Προς χάριν της ξαπλώστρας έχει καταστραφεί κάθε ελληνικότητα που είχαν οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, που έχουν μετατραπεί σε απλή παροχή υπηρεσιών προς όσους μπορούν να πληρώσουν από 50 έως 3.000 ευρώ για μία ξαπλώστρα.

Η Greek mafia. Εχετε ακούσει για μπράβους που διώχνουν «διακριτικά» όσους λουόμενους επιχειρούν να απλώσουν την πετσέτα τους για να απολαύσουν το μπάνιο τους; Εχετε ακούσει για ξυλοδαρμούς αρχαιολόγων που τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα ενάντια στις παραβιάσεις ακόμη και αρχαιολογικών χώρων; Εχετε ακούσει για διάβρωση αστυνομικών τμημάτων σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς; Ολα αυτά συμβαίνουν και αλλοιώνουν το ελληνικό καλοκαίρι. 

Ανταγωνισμός από τρίτες χώρες

Η Αίγυπτος και η Τουρκία απέχουν ελάχιστα από την Ελλάδα. Αποτελούν όμως φτηνότερους προορισμούς. Από τη μία δεν υπάρχει αυτή η φορομπηχτική ακρίβεια. Από την άλλη είναι εξαιρετικά μειωμένο το λειτουργικό κόστος. Για να κατανοήσουμε τα εγκλήματα Μητσοτάκη σε βάρος των τουριστικών επιχειρήσεων αρκεί να ανατρέξουμε στο 2022 σε σύγκριση με το 2019. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το κόστος της αγοράς τροφίμων – ποτών και το κόστος ενέργειας αντιστοιχούσε σε ποσοστό πάνω από το 50% του τζίρου. Σε αυτό το κόστος θα πρέπει να προστεθούν το κόστος μισθοδοσίας (άνω του 30% του τζίρου) και το κόστος συντήρησης των τουριστικών μονάδων.

Αναφορικά με το κόστος ενέργειας, η έρευνα αυτή αποτυπώνει ότι τον Ιούνιο του 2022 καταγράφηκε άνοδος 52,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 56,9%, ενώ τον Αύγουστο η διαφορά εκτινάχθηκε στο +94,3% και τον Σεπτέμβριο έφτασε στο +100,2%, για να κλείσει τον Οκτώβριο στο +102,1% σε σχέση με το 2019. Πώς μπορεί να αντέξει η ελληνική τουριστική επιχείρηση αν δεν αυξήσει τις τιμές; 

Τα εγκλήματα Χατζηδάκη

Πολλοί μετρούν τις κενές θέσεις εργασίας και δεν αναζητούν το «γιατί». Η ΕΛΣΤΑΤ το έχει καταδείξει. Το χρονικό σημείο που γίνεται εμφανές και αρχίζει να γιγαντώνεται το θέμα των κενών θέσεων στην ελληνική οικονομία είναι το καλοκαίρι του 2021. Τότε θεσπίστηκε το ελαστικό οκτάωρο και από τότε «αμείβονται» οι υπερωρίες με ρεπό.

Ετσι ο εποχικά εργαζόμενος δουλεύει δωρεάν σαν τον σκύλο τις ημέρες τουριστικής αιχμής και μετά παίρνει δώρο «ελεύθερο χρόνο» να πάει να μαζέψει ελιές τους μήνες μετά τον Σεπτέμβριο, όταν «σπάει η τουριστική κίνηση».

Αν βάλουμε στο σακούλι και την Greek mafia που δέρνει σερβιτόρους οι οποίοι δεν υπακούν και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών για την αγορά εργασίας μαζί με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί έχει δημιουργηθεί η μαύρη τρύπα των 100.000 θέσεων εργασίας στο σύνολο του τουριστικού κλάδου.

Ωστόσο ο υπουργός που δεν ορρωδεί προ ουδενός αρκεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα των μεγάλων παικτών του κάθε κλάδου, ο άνθρωπος που πλέον είναι τσάρος της οικονομίας, ο Κωστής Χατζηδάκης, βρήκε τη λύση στην εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Με την υπουργική απόφαση της 7ης Μαρτίου (ΦΕΚ Β΄ 1314) επιτρέπει τη μετάκληση φτηνού εργατικού δυναμικού αφού εντάσσει πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Αυτή η λύση όμως φέρνει καταβαράθρωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των τρίτων χωρών που έκαναν τους Ευρωπαίους τουρίστες να προτιμούν την Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα). Πλέον η Ελλάδα έχει εξομοιωθεί στις υπηρεσίες με την Αίγυπτο και την Τουρκία. Πλέον η Ελλάδα χάνει τουρίστες. 

Τζώρτζης Ρούσσος

=> www.documentonews.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More