Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2023

Στην "πρέσα" η πολιτική των αναχωμάτων για την ακρίβεια - "Καμπανάκι" του Eurogroup



Σφοδρή κριτική για ημίμετρα, τύπου «pass» ή «Καλάθι του Νοικοκυριού» δέχεται η κυβέρνηση με αιχμή το τι συμβαίνει στην αγορά με την ακρίβεια, ή τα “κόλπα” με τις συσκευασίες, ενώ δε λείπουν και τα πυρά για το εύρος των αυξήσεων που θα λάβουν οι συνταξιούχοι. 


Με το ζύγι των παροχών μετρά τα κρίσιμα εκλογικά κοινά η κυβέρνηση, ποντάροντας παράλληλα και σε μια ισχυρή δόση επικοινωνίας, στην προσπάθειά της να καλύψει τα “τραύματα” που προξενεί η ακρίβεια στο πολιτικό της πλάνο. 

Στο επίκεντρο είναι οι συνταξιούχοι, ένα μεγάλο εκλογικό σώμα, όπου η κυβέρνηση ποντάρει, για την εκλογική της υπεροχή. Βέβαια, η κριτική που δέχεται είναι σκληρή και δε λείπουν οι φωνές που σημειώνουν ότι όταν θα δουν οι πολίτες ποιο είναι το εύρος των αυξήσεων που παίρνουν, με βάση τη νέα νομοθεσία, ακόμη και με μια επί τα βελτίω, ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ, από την ΕΛΣΤΑΤ, στις 7 Μαρτίου, θα υπάρξει μεγάλη δυσαρέσκεια. 

Μάλιστα με βάση όσα έχει αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι αυξήσεις ειναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και τονίζεται ότι είναι δεδομένο ότι το 30% των συνταξιούχων δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ, ενώ ένα 15% θα πάρουν πολύ μικρότερες αυξήσεις από τις αναμενόμενες, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μηνιαίες αυξήσεις από την 1η.1.23 σε ποσοστό 7,75% αλλά όχι για το σύνολο των συνταξιούχων προβλέπει η ΚΥΑ η οποία φέρει τις υπογραφές του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μάλιστα, μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ, έσπευσε να σχολιάσει πως ο αρμόδιος υπουργός “δεν μπορεί να κοροϊδεύει τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων. Δεν μπορεί να τους εμπαίζει”, εξηγώντας “τι λένε τα νούμερα”.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ “το 30% των συνταξιούχων δεν θα δουν την παραμικρή αύξηση στις συντάξεις τους με το νέο έτος (...). Πώς προκύπτει αυτό; Μα φυσικά, από τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την ΚΥΑ που εκδόθηκε για τις αυξήσεις”. Και εξηγεί: “Το υπουργείο Εργασίας, επίσημα, γνωστοποίησε ότι θα λάβουν 7,75% αύξηση 1.724.713 συνταξιούχοι. Απέφυγε όμως να μας ενημερώσει ποιο είναι το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας!

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν τον μήνα Νοέμβριο και προκύπτουν από το Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών και Συντάξεων “Ήλιος” και τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 7 Δεκεμβρίου, προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 2.472.823 συνταξιούχοι!

Άρα, με μια πολύ απλή αφαίρεση, που μάλλον στο υπουργείο Εργασίας αδυνατούν να μάθουν, προκύπτει ότι υπάρχουν 748.110 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από την πολυθρύλητη αύξηση! (...)”.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων “δεν θα πάψει να δηλώνει επίσημα ότι το υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτές τις αυξήσεις ‘’κοροϊδία’’”, καταλήγει.

Μισθοί και ακρίβεια

Την ίδια ώρα η ακρίβεια συνεχίζει ως νάρκη με την κυβέρνηση καθώς το ράλι των τιμών των τροφίμων δεν έχει τέλος, ενώ εσχάτως και το θέμα με τις συσκευασίες προξενεί οργή.

Οι όποιες, δε, ελπίδες για έξτρα παροχές παραπέμπονται για τις αρχές Μαρτίου, σε καθαρά προεκλογικό χρόνο, οπότε, όπως προαναφέρθηκε, θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με το μέγεθος του ΑΕΠ του 2022 και τον πιθανό δημοσιονομικό χώρο. Εν τω μεταξύ στο φόντο και των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup για παύση των οριζόντιων επιδοτήσεων και προώθηση μόνο στοχευμένων μέτρων για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει αντιδράσεις τονίζοντας ότι η χώρα εφαρμόζει πλαίσιο στοχευμένων επιδοτήσεων χωρίς να υπάρχει ζήτημα αλλαγής του.

“Αν πάμε σε 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα κόστος ρεύματος δε θα χρειάζονται επιδοτήσεις” τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας χθες το νέο Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια. “Η απόφαση Eurogroup δεν έχει εξειδικευτεί ακόμη, αλλά εμείς δεν έχουμε οριζόντιες επιδοτήσεις” προσέθεσε λέγοντας ότι θα δούμε πως θα αποτυπωθεί τελικά.

Πάντως σε συνέντευξή του στο MEGA από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε σε σχέση με την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup για καλύτερη στόχευση και σταδιακή απόσυρση των επιδοτήσεων για την ενέργεια ότι “θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα”.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προανείγγειλε παράλληλα το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών εντός Φεβρουαρίου.

Το “καμπανάκι” του ευρωβαρόμετρου και τα ημίμετρα

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, με αιχμή τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου για το Φθινόπωρο 2022, δηλαδή της τακτικής έρευνας που διεξάγεται πανευρωπαϊκά για μία σειρά επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εικόνα που υπάρχει για δράσεις αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι δημιουργούν προβληματισμό. Και αυτό όταν και πάλι οι ανατιμήσεις από τους νέους τιμοκαταλόγους περνούν σταδιακά στο ράφι φέρνοντας απόγνωση στους καταναλωτές.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφορικά με την Ελλάδα, είναι αποκαρδιωτικά, συνιστούν δε απόλυτη δικαίωση των συμπερασμάτων των ερευνών της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, σχετικά με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης από τη μεριά της Πολιτείας και, εν κατακλείδι, της αγωνίας των καταναλωτών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους” αναφέρει η Ένωση και προσθέτει:

Η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ένα ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αγωνία αυτή που καταγράφηκε το Φθινόπωρο του 2022, έχει καταλήξει να είναι η καθημερινή πραγματικότητα των καταναλωτών τον Χειμώνα 2022-23 και μάλιστα με ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το 51% των Ελλήνων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν «κάποιες δυσκολίες» και το 28% ότι αντιμετωπίζουν «πολλές δυσκολίες» σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε ποσοστό μόλις 9%.

Λογαριασμοί

Μία από τις βασικές διαπιστώσεις της ΕΕΚΕ για όλο το αμέσως προηγούμενο διάστημα, έρχεται να επιβεβαιώσει το Ευρωβαρόμετρο: το 85% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τουλάχιστον «ορισμένες φορές» (με το 35% να δυσκολεύεται «τις περισσότερες φορές») σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του «τις περισσότερες φορές». Και όλα αυτά εντός ενός δυσμενούς νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία, έχουν εκτοξευθεί οι αριθμοί των πλειστηριασμών ακινήτων από κοινού με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για μικρές οφειλές σε δημόσιο ή εταιρείες παροχής κοινωφελών υπηρεσιών.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι με ημίμετρα, όπως τα διάφορα «pass» ή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», για τα οποία με πλήθος διαπιστώσεων έχουμε αποδείξει ότι δεν συμβάλλουν στο παραμικρό στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, δεν αντιστρέφεται το ζοφερό αυτό καταναλωτικό κλίμα. Απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις, τις οποίες η ΕΕΚΕ έχει ήδη προτείνει στους αρμόδιους φορείς, ειδάλλως τα επόμενα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου θα είναι ακόμα δυσμενέστερα για τη χώρα και τους καταναλωτές.” 

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε Νεότερες ειδήσεις

στο => news247.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More