Το ακούσαμε κι αυτό από τον πρωθυπουργό: Για τους μικρούς μισθούς φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν μάθει να κουβεντιάζουν με τους εργοδότες
Το έχω ξαναγράψει πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν πρέπει να τον ενθαρρύνουν να τοποθετείται δημοσίως για θέματα που σχετίζονται με την εργατική/ασφαλιστική νομοθεσία. Όταν αυτό συμβεί (όπως στην χθεσινή θεματική συνέντευξη τύπου) είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα γίνει η ζημιά.
Αυτή την φορά συνέβη το εξής απίθανο: Ο πρωθυπουργός δέχθηκε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τους μισθούς στην οποία περιέχονταν - μεταξύ άλλων – η επισήμανση ότι «στη χώρα δεν ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». Γεγονός πραγματικό και αναμφισβήτητο, που προφανώς σχετίζεται με το ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο υποχρεωτικής εφαρμογής τους.
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαστρέβλωσε πλήρως την ερώτηση και απαντώντας στον δημοσιογράφο που ρώτησε ανέφερε ως εξής: «Μου αναφέρατε ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην χώρα μας, θα σας έλεγα ότι έχετε μερικώς δίκιο». Χρησιμοποιώντας μάλιστα το παράδειγμα της συλλογικής σύμβασης που υπογράφθηκε στον τουρισμό προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πολλοί κλάδοι – μιμητές.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η δική μας βούληση, επιθυμία και πολιτική, θα σας έλεγα, είναι να ενθαρρύνουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι τελικά αν μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια κουλτούρα όπου εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να συνεννοούνται για το τι τελικά είναι καλό για τις επιχειρήσεις τους ή για τους κλάδους τους, αυτό θα είναι μια σημαντική κατάκτηση για τη χώρα».
Από «που να τον πιάσεις και που να τον αφήσεις» αυτόν τον ισχυρισμό; Από το ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις «πάγωσαν» από το 2009 όταν ξεκίνησε το 1ο Μνημόνιο; Από το ότι οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν επισήμως από την κυβέρνηση Παπαδήμου και έκτοτε δεν εφαρμόστηκε ποτέ η υποχρεωτική εφαρμογή τους; Από το ότι καταργήθηκε ακόμη και η στοιχειώδης διαιτητική διαδικασία, δηλαδή ο Όργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας που καθιστούσε υποχρεωτικές ακόμη και πενιχρές αυξήσεις στις κλαδικές διαπραγματεύσεις; Από το ότι μία από τις πρώτες παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2019 όταν έγινε κυβέρνηση ήταν να διαλύσει την εργατική νομοθεσία με ...τροπολογία του πρώην υπουργού, Γιάννη Βρούτση;
Οι πρωθυπουργικοι ισχυρισμοί δεν αντέχουν κάν σε κριτική. Την προηγούμενη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για τέτοια ζητήματα ήταν στις 26 Ιουλίου. Τότε είχε εγκαλέσει του νέους τη ς χώρας λέγοντας πως οικειοθελώς συμμετέχουν σε σχήματα ανασφάλιστης εργασίας. Αυτή την φορά έκανε upgrade την ίδια ακριβώς λογική.
Αυτή την φορά υποστήριξε ότι οι …εργαζόμενοι δεν διαθέτουν «κουλτούρα» διαλόγου με τους εργοδότες. Γι αυτό δεν υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Προσπερνώντας το ότι οι εργοδότες είναι παντελώς ελεύθεροι να μην εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες αφού δεν είναι υποχρεωτικές.
Το παραμύθι της «ελεύθερης αγοράς» σε όλο του το μεγαλείο…
Γεράσιμος Λιβιτσάνος