Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2023

Υποκλοπές: Το «όχι» στην ενημέρωση Ράμμου άναψε φωτιές στη Βουλή



Η ΑΔΑΕ ολοκλήρωσε ελέγχους για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία στη Θεσμών-Διαφάνειας απέρριψε το αίτημα του προέδρου της για ενημέρωση της Βουλής. Έντονη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τασούλα. Τα επόμενα βήματα... αν δεν προκηρυχθούν εκλογές. 


Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ολοκλήρωσε μια σειρά από ελέγχους για την παρακολούθηση πολιτών από την ΕΥΠ, ο πρόεδρός της Χρήστος Ράμμος ζήτησε, εγγράφως, από τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θανάση Μπούρα να κληθεί προκειμένου να την ενημερώσει, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία δεν το δέχθηκε.

Κατόπιν τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της επιτροπής (με θέμα τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό Κέντρο του ΚΚΕ), ενώ ουδείς ξέρει πότε και εάν ο κ. Ράμμος θα κάνει την επιβεβλημένη… από το Σύνταγμα ενημέρωση. 

Τσίπρας προς Τασούλα: Να αναλάβετε τις ευθύνες σας

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και του εξέφρασε την ανάγκη να ανταποκριθεί άμεσα η Θεσμών-Διαφάνειας στο αίτημα του κ. Ράμμου.
Αφού τόνισε ότι η ενημέρωση συνιστά «ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας», παρατήρησε ότι η ενημέρωση της επιτροπής από τον κ. Ράμμο για τα ευρήματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ «προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής «να επανεξετάσει τη στάση του» και του διεμήνυσε πως «σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασής της».

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τασούλας δεν εμφανίζεται πρόθυμος να επανεξετάσει τη στάση του, διαφωνώντας με την κίνηση του κ. Ράμμου να στείλει επιστολή στο προεδρείο της Θεσμών-Διαφάνειας.

Αναπάντητο, όμως, έμεινε το δημοσιογραφικό ερώτημα… με ποιο άλλο τρόπο ο κ. Ράμμος μπορούσε να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή, ότι η ΑΔΑΕ ολοκλήρωσε ελέγχους για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, τους οποίους οφείλει (βάσει Συντάγματος) να θέσει υπόψη της Θεσμών-Διαφάνειας.

Τι θα γίνει τώρα;

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, τα 2/5 των μελών της επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας μπορούν να επιβάλουν τη σύγκλησή της, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μία φορά τον μήνα. Αυτή η τακτική τηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση συνυπέγραφε τα σχετικά αιτήματα, το προεδρείο της επιτροπής όμως όριζε τις εν λόγω συνεδριάσεις στο τέλος κάθε μήνα. Αυτό αναμένεται να κάνει και τώρα. Δεδομένου ότι η επιτροπή έχει συγκληθεί για σήμερα (για τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ), απομένει ο Φεβρουάριος για νέα σύγκληση, με αντικείμενο την ενημέρωση από τον κ. Ράμμο.

Για τον Μάρτιο η εικόνα είναι θολή, καθώς, με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι πολύ πιθανό να προκηρυχθούν οι εκλογές μέσα σ' αυτό τον μήνα και άρα να διαλυθεί η Βουλή.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Ράμμος δέχθηκε επικρίσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία σήμερα στη Θεσμών-Διαφάνειας, με τον «γαλάζιο» βουλευτή Δημήτρη Μαρκόπουλο να χαρακτηρίζει «πρωτοφανές» το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ για ενημέρωση και να τον κατηγορεί ότι «επιλέγει να κάνει πολιτική». 

Συνωμοσία συσκότισης

Μετά την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «θλιβερή» τη σημερινή ημέρα για τη Βουλή και πρόσθεσε: «Η πλειοψηφία της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της, να μην ασκήσει δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος, ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του. Βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις, αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Αυτή η προσπάθεια, συνωμοσία θα έλεγα, συσκότισης που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση στο μέγα αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών, δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός.

Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα, με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων. Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του». 


Μαρίνα Μάνηm.mani@euro2day.gr 
Νεότερα για το θέμα των υποκλοπών
στό     => euro2day.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More