Όπως ανακοίνωσε το υπ. Υγείας, από έρευνα, που όμως δεν θεωρείται απολύτως ακριβής ως προς το δείγμα, προκύπτει ότι η προστασία από μόλυνση, με βάση δεδομένα ενός μηνός, έχει πέσει στο 40%.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μειώθηκε στο 40% την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως το εύρημα αυτό καταγράφεται την ώρα που εξαπλώνεται η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.
Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.
Πάντως η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας ως προς την αποτροπή σοβαρών μορφών της Covid-19 εκτιμάται πως φθάνει το 91% και η αποτελεσματικότητά του ως προς την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία υπολογίζεται ότι φθάνει το 88%, κατά τους υπολογισμούς που δημοσιοποίησε το υπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα στοιχεία μπορεί να είναι στρεβλά, καθώς σημαντικό κομμάτι των τεστ στο Ισραήλ γίνονται σε hot spots και μεταξύ μεγαλύτερων ηλικιών και μικρός αριθμός σε νέους και εμβολιασμένους. Ενας ειδικός σημείωσε ότι τα στοιχεία μπορεί να είναι πολύ διαστρεβλωμένα, ώστε να οδηγούν σε αξιόπιστη εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα.
Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, πάνω από 5,75 εκατ. πολίτες της χώρας, ή το 61,6% του πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων 5,28 εκατ. και τη δεύτερη.
Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.275 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 856.827, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στις 6.457 νεκρούς.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στις 9.742, στο υψηλότερο επίπεδο από την 27η Μαρτίου.
ΑΠΕ - ΜΠΕ / euro2day.gr