Τα κακά μαντάτα για τον ελληνικό τουρισμό συνεχίζονται, καθώς, η Βρετανία αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει αλλαγές στον κατάλογο των κρατών στα οποία μπορούν οι πολίτες να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς κατά την επιστροφή.
Παρά τις πληροφορίες σε βρετανικά ΜΜΕ που ανέφεραν ότι στις σημερινές ανακοινώσεις ενδέχεται το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εντάξει ορισμένα ελληνικά νησιά, όπως η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα και η Κως, η χώρα μας έμεινε εκτός πράσινης λίστας.
Νωρίτερα το BBC ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι δεν θα προστεθεί καμία νέα χώρα στην πράσινη λίστα, αντιθέτως, αναμένεται να αφαιρεθούν ορισμένες όπως η Πορτογαλία.
Αργά το απόγευμα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και ανακοίνωσε ότι δεν μπαίνει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», ενώ αφαιρείται η Πορτογαλία.
«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας», είπε ο υπουργός εξηγώντας τους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτήν την απόφαση. «Και (…) έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. «Χρειάζεται λίγη υπομονή», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου.
Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του Λονδίνου έφερε οργισμένη αντίδραση από την Λισαβόνα, με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών να την χαρακτηρίζει «ακατανόητη».
«Η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει «σταδιακά» τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Η βρετανική κυβέρνηση μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη» λίστα. Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.
Η αξιολόγηση της Βρετανίας
Πράσινη λίστα: Οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν εφόσον έχουν αρνητικό τεστ Covid πριν την αναχώρησή τους, να κάνουν τεστ μια ή δύο ημέρες μετά την επιστροφή τους, να έχουν πράσινο πιστοποιητικό. Δεν απαιτείται καραντίνα με την επιστροφή, εκτός κι εάν το τεστ βγει θετικό ή το σύστημα Υγείας θα πιστώσει ότι ο πολίτης ταξίδεψε με κάποιο θετικό κρούσμα.
Κίτρινη λίστα: Το ταξίδι δεν απαγορεύεται, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους Βρετανούς να μην το πραγματοποιήσουν. Όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. Ο
Κόκκινη λίστα: Οι χώρες αυτές θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Οι ταξιδιώτες με την επιστροφή τους θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτική καραντίνα. Παράλληλα ενδέχεται να υποχρεωθούν να μείνουν με δικά τους έξοδα σε ξενοδοχείο εμβολιασμού με την επιστροφή τους.
«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε η αεροπορική εταιρεία easyJet σε ανακοίνωσή της.
Οι μετοχές της easyJet, της IAG που ανήκει στη British Airways και της Jet2 κατέγραψαν πτώση 5% ενώ της Ryanair και της TUI υποχωρούσαν κατά 4%, εν μέσω του φόβου ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει άλλη μια θερινή τουριστική σεζόν, στο αποκορύφωμα της οποίας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκατομμύρια Βρετανοί συνήθως ταξιδεύουν στη νότια Ευρώπη.