Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021

Ο Τουρισμός και η Ελληνική κοινωνία έχουν υποστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις των επιλογών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη


 

Παρατίθενται σημεία από την ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της  συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19.

  • Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρότεινε πιστοποιητικό αλλά υγειονομικό διαβατήριο και η πρότασή του απορρίφθηκε από την Ε.Ε.

 «Σε άρθρο του κ. Μητσοτάκη, που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing, στις 21/1/21, ο ίδιος ανέλυσε την πρότασή του να δημιουργηθεί λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια στην Ευρώπη για όσους διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Συγκεκριμένα σημείωνε ότι «μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία».

«Και ρωτάμε εμείς: Πρόκειται για το ίδιο πιστοποιητικό με αυτό που εγκρίθηκε από την Ε.Ε.; Είναι το ίδιο μ’ αυτό που ψηφίζουμε σήμερα; Προφανώς και όχι. Αν ψηφίζαμε ό,τι πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, θα ψηφίζαμε για μια άκρως καταστροφική πρόταση για τον τουρισμό και την Ελλάδα. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα, είναι μια πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή pcr test ή rapid test για τους ταξιδιώτες, και άρα για μια μεγαλύτερη μερίδα πιθανών επισκεπτών στη χώρα μας».

«Παρά τα όσα «καλώς καμωμένα» διατείνεται ότι έχει κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζουν να τρώνε σφαλιάρες, παραμένοντας σε πορτοκαλί λίστα για την Βρετανία και την Ολλανδία, σε γκρι λίστα για τις ΗΠΑ ενώ ευρωπαίοι πολίτες, όπως οι Σουηδοί και οι Δανοί, παραμένουν stand-by».

  • Τι έκανε λοιπόν, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα νησιά και την στήριξη τους σε υγειονομικό και τουριστικό επίπεδο;

Δεν έγινε καμία προετοιμασία για την μαζική διεξαγωγή PCR test που είναι προαπαιτούμενο για να επιστρέψουν οι επισκέπτες στις χώρες τους, ούτε καν για τα μεγάλα νησιά, πόσω μάλλον για τα μικρότερα. Περιττό να θυμίσω ότι ήδη από την περσινή χρονιά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνιζε ότι οι επισκέπτες πρέπει να έχουν τεστ 72 ωρών, όπως έκανε η Κύπρος, αλλά δεν εισακουστήκαμε, με τα γνωστά αποτελέσματα που ακολούθησαν από το Νοέμβριο, και όταν από τις τελευταίες θέσεις σε αριθμό θανάτων στην Ε.Ε βρεθήκαμε, δυστυχώς, στις πρώτες.

Το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» ανακοινώθηκε 2 μόλις μέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού. Τόσο πολύ κόπτονται για τα νησιά μας ώστε να λειτουργούν με κινήσεις της τελευταίας στιγμής και μάλιστα με δανεικό υγειονομικό προσωπικό.

Δεν έγινε καμία ενίσχυση των μονάδων Υγείας και Νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις και, επιπλέον, μείωσαν τους προϋπολογισμούς στα Νοσοκομεία των νησιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν προσλήψεις, έστω και επικουρικού προσωπικού. Στην Κάλυμνο, τις φιάλες οξυγόνου τις αγοράζουν ιδιώτες και ο Δήμος ενώ έψαχναν για 3 και 4 μέρες για να βρουν ΜΕΘ για νοσούντες, κάποιοι εκ των οποίων δυστυχώς κατέληξαν.

Δεν τέθηκε προτεραιότητα εμβολιασμού στους εργαζόμενους του τουρισμού, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέα άτομα, δηλαδή ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες για τις οποίες δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα. Και μπορεί τα μικρά νησιά να εμβολιάστηκαν –και ορθώς έγινε- αλλά αντιλήφθηκε η κυβερνητική ηγεσία ότι οι τουρίστες μεταβαίνουν εκεί από τα μεγαλύτερα νησιά που έχουν πρόβλημα;

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, από τα 800 εκ. τελικά δόθηκαν 420 εκ. ευρώ με οριζόντια κατανομή του τζίρου, με αποτέλεσμα μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μένουν στα ψίχουλα του 5% ή του 2,5% για τα τουριστικά πρακτορεία και λεωφορεία. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία για τους επαγγελματίες που φέρνουν και διακινούν τον τουρισμό στη χώρα μας. Σας μεταφέρω εικόνα από τη χθεσινή μου επίσκεψη στο γνωστό Φαληράκι της Ρόδου, όπου άνθρωποι του τουρισμού κλαίνε από απόγνωση.

Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μια ετήσια μονάδα εργασίας ως απαιτούμενο ενίσχυσης, σημαίνει 4 εργαζομένους για 3 μήνες, πράγμα ανέφικτο για τους περισσότερους. Γι’ αυτό ακριβώς η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Ελλάδας πρόσφατα διαμήνυσε ότι ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ομνύετε στο θαλάσσιο τουρισμό, χωρίς να ενισχύσετε τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ομνύετε στον κοινωνικό τουρισμό με δικαιούχους ΜΟΝΟ όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από την περσινή χρονιά έχει προτείνει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», με προϋπολογισμό 750 εκ. και δικαιούχους όλους τους Έλληνες που θα μπορούν να πάνε σε όποιο κατάλυμα επιθυμούν, και όχι σε όποιο έχει σύμβαση με τον ΟΑΕΔ, όπως συμβαίνει τώρα. Μάλιστα, προτείναμε να επιδοτηθεί το εισιτήριο προς τα νησιά μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν τα self test από τις 19/6 και έπειτα

  • Μόλις το 15% των ξενοδοχούπαλλήλων έχει προσληφθεί – Η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική για τους υπόλοιπους εποχικούς

«Χθες βρέθηκα στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου όπου ενημερώθηκα ότι αυτή τη στιγμή έχει προσληφθεί μόλις το 15% των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική για τους υπόλοιπους εποχικούς εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν «αόρατοι» από την Κυβέρνηση. Εντωμεταξύ, η πλατφόρμα για όσους βρίσκονται σε αναστολή δεν έχει ανοίξει για τους τελευταίους δύο μήνες και, όπως ενημερωνόμαστε, θα ανοίξει για ευνόητους λόγους στις 17/6, δηλαδή την ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου»

«Τέλος, ακούγεται ότι δεν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι αν δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και καταχρηστικό και πρέπει η Κυβέρνηση να παρέμβει ΤΩΡΑ».

«Τελικά, η μοναδική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή της επικοινωνίας, και μάλιστα για εσωτερική κατανάλωση, και αντιπολίτευση προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση! Χωρίς προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς προστασία του τουρισμού, χωρίς πολιτική αξία και ουσία».

 

Πηγή: santorinios.com

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More