Μικρό καλάθι κρατούν τα ξενοδοχεία, καθώς ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ενός σχετικά μικρού αριθμού τουριστών θα ενταθεί με αρνητικές επιπτώσεις. Η ανάγκη για άνοιγμα και ο φόβος της πανδημίας. Τι λένε ξενοδόχοι σε Ρόδο και Κρήτη.
Όλο και μικραίνει η τουριστική σεζόν και φέτος και μαζί μικραίνει και το κομμάτι της πίττας που περιμένει να καρπωθεί το κάθε ξενοδοχείο. Οι μηδενικές ακόμη κρατήσεις αλλά και η συνολική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αλλά και οι χώρες της ΕΕ από τις οποίες περιμένουμε τους τουρίστες στέλνουν πιο πίσω την έναρξη της σεζόν με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι δεν βλέπουν να ανοίγει η πλειονότητα των μονάδων πριν από τον Ιούνιο.
Φέτος όμως το νέο στοιχείο είναι ότι θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία και επομένως ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ενός σχετικά μικρού αριθμού τουριστών θα ενταθεί με αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών μονάδων.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος φέτος μπορεί τα βασικά νούμερα του ελληνικού τουρισμού να είναι καλύτερα από το 2019 (περισσότεροι τουρίστες, περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις) όμως δεν θα καλύτερα τα πράγματα για όλα τα ξενοδοχεία. Θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά κλινών αυτή τη φορά, καθώς περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Παράλληλα θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορεί λ.χ. ένα ξενοδοχείο να κατάφερε να λειτουργήσει με καλές πληρότητες το 2020 και να αποφύγει τη μεγάλη οικονομική ζημιά, δύσκολα όμως θα την αποφύγει φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), πέρυσι μετά το lockdown επαναλειτούργησαν 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) και 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου).
Το ανησυχητικό για τα ξενοδοχεία είναι ότι χάνουν από ότι φαίνεται και τον Μάιο. Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης το άνοιγμα των περισσοτέρων ξενοδοχείων στη Κρήτη προγραμματίζεται για τον Ιούνιο. Επίσης τόσο η Ρόδος όσο και η Κρήτη δεν έχουν ακόμη καταγράψει μια σταθερή ροή κρατήσεων καθώς η επιδημία κορυφώνεται στις χώρες πηγές του ελληνικού τουρισμού όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία και άλλες.
Αναφορικά τώρα με τους πρώτους τουρίστες που λέγεται ότι έφτασαν στη χώρα μας από Γερμανία ή Ισραήλ αυτοί είναι μάλλον ακριβοθώρητοι καθώς είναι ελάχιστοι, αν εξαιρέσουμε κάποια τηλεοπτικά συνεργεία σε Ρόδο και Κρήτη που ασχολούνται με τα γυρίσματα τηλεοπτικών ριάλιτι.
Λάμπρος Καραγεώργος
lampkarag25@yahoo.gr