Σε απόσταση 7,5 μιλίων από το Καστελόριζο και 21 μιλίων από τη Ρόδο, για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έφτασε το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα παράνομη τουρκική Navtex οι έρευνες θα γίνουν από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου, σαφέστατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Το Oruc Reis θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πλοία Ataman και Cengiz Han.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα οι τελευταίες κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» με την Τουρκία να αυξάνει την περιοχή των ερευνών από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο. Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαϊλογου δημοσιοποίησε επίσης ένα χάρτη που ουσιαστικά κόβει το Αιγαίο στη μέση.
«Χαιρετίσματα σε Φατίχ, Γιαβούζ και Κανονί. Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωση στην Γαλάζια Πατρίδα για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές όπου τα εθνικά μας πλοία εργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγχαρητήρια για το νέο μας Εθνικό Σχέδιο Αναζήτησης και Διάσωσης», έγραψε χαρακτηριστικά.
Στο διάγραμμα με πράσινο σημειώνεται η τελευταία πράνομη navtex της Τουρκίας και με κίτρινο η σημερινή, που ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την τελική πρόκληση που όπως αποδεικνύεται ήταν από την αρχή ο στόχος.
Ο στόχος της Άγκυρας
Ο στόχος της Άγκυρας είναι να αυξήσει τις διεκδικήσεις τόσο για το καθεστώς των ελληνικών νησιών όσο και για τα δικαιώματα στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Να «γκριζάρει» δηλαδή το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος διεκδικώντας ίδια δικαιώματα με την Ελλάδα και παράλληλα αποστρατικοποίηση των ελληνικών ακριτικών νησιών.
Η νέα κλιμάκωση της έντασης έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια στη Μπρατισλάβα και την υπόσχεση του πρώτου να προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως είχαν συμφωνήσει οι δυό πλευρές.
Επίσης, σημειώνεται μόλις δύο 24ωρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας στην Άγκυρα με στόχο να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες ώστε Ελλάδα και Τουρκία να επιστρέψουν στο διάλογο.
ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
Η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για παράνομο ορισμό περιοχών και να προειδοποιεί την Άγκυρα ότι θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του '50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center - JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».
Πηγή: tvxs.gr