Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2020

Ξενοδοχεία: Οι πληρότητες του Ιουλίου χαμήλωσαν τον πήχη

Aug 06, 2020 - 

Μόλις στο 30% υπολογίζεται ότι κινήθηκε η πληρότητα όσων ξενοδοχείων άνοιξαν τον περασμένο μήνα. Πώς περιγράφουν οι επιχειρηματίες τις προσδοκίες για τον Αύγουστο. Που έχει «προσγειωθεί» πλέον η εκτίμηση για τα έσοδα της χρονιάς. Η εικόνα σε επιμέρους προορισμούς.

Πολύ χειρότερα του αναμενόμενου εξελίσσεται η τουριστική σεζόν, καθώς η πανδημία δείχνει και πάλι τα δόντια της στις χώρες από τις οποίες ο κλάδος του ελληνικού τουρισμού αναμένει αφίξεις. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν την περίοδο αυτή το 30% και οι εισπράξεις δεν θα υπερβούν πολύ τα 3 δισ. ευρώ για όλη τη χρονιά, μεγέθη που συμφωνούν με ένα από τα χειρότερα σενάρια που είχαν διατυπωθεί στην αρχή της σεζόν.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον Ιούλιο η μέση πληρότητα του ελληνικού ξενοδοχείου άγγιξε το 30% και εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη προς το τέλος του μήνα σε σχέση με τις αρχές. Οι πληρότητες αυτές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες που κάνουν διακοπές, ανταποκρίνονται και στα στοιχεία που συγκεντρώνονται για τις διεθνείς αφίξεις.

Οι πρώτοι υπολογισμοί για τον Ιούλιο αποδεικνύουν ότι η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό μειώθηκε στο 25% περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόλις προχθές ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νικος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα σύνορα μέχρι και τις 2 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα μας 1.702.980 εισερχόμενοι επισκέπτες. Πρόκειται για τα πλέον επίσημα δεδομένα αναφορικά με τις αφίξεις και μπορούν να συγκριθούν με τα ιστορικά στοιχεία αφίξεων του Ιουλίου του 2019 και 2018. Τον Ιούλιο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους 5.673 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 5.539 χιλ. ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Από την παράθεση των μεγεθών προκύπτει ότι οι διεθνείς αφίξεις τον Ιούλιο του 2020 μόλις και φτάνουν στο 30% αυτών του Ιουλίου του 2019. Ένα ακόμη στοιχείο, αυτό των αεροπορικών αφίξεων σε τοπικό επίπεδο είναι επίσης ενδεικτικό της όλης κατάστασης που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός. Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Fraport (για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου) και της ΥΠΑ (για το αεροδρόμιο της Καρπάθου), είναι τα εξής:

  • Στη Ρόδο αφίχθησαν 112.912 επιβάτες μέσω 793 διεθνών πτήσεων, όταν πέρυσι οι αφίξεις σύμφωνα με στοχιεία του ΣΕΤΕ, ανέρχονταν στις 478.715. (μείωση 77$ περιπου)
  • Στην Κω αφίχθησαν 63.034 επιβάτες μέσω 466 διεθνών πτήσεων έναντι 247.169 αφίξεων πέρυσι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ (μείωση 75,5%).
  • Στη Σαντορίνη αφίχθησαν 32.258 επιβάτες μέσω 259 διεθνών πτήσεων, ενώ πέρυσι είχαν έρθει 114.836. (μείωση 78%)
  • Στη Μύκονο αφίχθησαν 33.046 επιβάτες μέσω 270 διεθνών πτήσεων έναντι 119.895 πέρυσι.(μείωση 73% περίπου).
  • - Στην Κάρπαθο αφίχθησαν 2.280 επιβάτες 29 διεθνών πτήσεων, έναντι 24.357 πέρυσι. (μείωση 81%).

Σαν αποτέλεσμα της παραπάνω εικόνας είναι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία να είναι πολύ χαμηλές. Όπως αναφέρει στο Εuro2day.gr ξενοδόχος με δυο μονάδες στη Ρόδο οι πληρότητες τον Ιούλιο ήταν στο 25% περίπου για όσα ξενοδοχεία άνοιξαν. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το 50% των κλινών του νησιού δεν λειτουργούν, καθώς πολλά μεγάλα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει καθόλου.

Επίσης στη Κρήτη η μέση πληρότητα τον Ιούλιο ήταν στο 20%, ενώ λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στις Κυκλάδες, καθώς όμως τα νησιά αυτά προτιμώνται και από τον εσωτερικό τουρισμό λόγω του χαμηλότερου κόστους μετάβασης.

Αλλά και σε στεριανούς προορισμούς η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Για παράδειγμα στο Πήλιο σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες της περιοχής οι πληρότητες τον Ιούλιο ήταν στο 25%, ενώ στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί η μέση πληρότητα το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου Αυγούστου.

Αναφορικά με τον Αύγουστο οι συνομιλητές μας αποφεύγουν να διατυπώσουν εκτιμήσεις καθώς αυτό που χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή είναι η έντονη μεταβλητότητα. Τα σύνορα ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με το πως κινείται η πανδημία ενώ και πολλές είναι και οι αεροπορικές πτήσεις που ακυρώνονται την τελευταία στιγμή.

Σαν τάση πάντως αναμένεται ότι ο Αύγουστος θα είναι λίγο καλύτερος από τον Ιούλιο, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, πανευρωπαικά, Ωστόσο ουσιαστικά πρόκειται για ένα καλοκαίρι που έχει τελειώσει τουριστικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έβαλε «φρένο» σε αφίξεις και εισπράξεις όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Ο κ. Τάσιος δηλώνει ακόμη ότι το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι”. Σημειώνει επίσης ότι από τα 6.800 καταλύματα τα οποία ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, περίπου 1.000 από αυτά τελικά δεν κατάφεραν να ανοίξουν λόγω μικρής ή ανύπαρκτης πληρότητας.

Σχετικά με την κίνηση του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν το 50% σε ορισμένα νησιά, αλλά μόνο για ένα 20ήμερο, ενώ και ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να έχει δυναμική. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν απόλυτα καθοριστικό το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια, όπως και το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες αυτούς, οδηγώντας μάλιστα σε μαζικές ακυρώσεις και μεταθέσεις κρατήσεων για την επόμενη χρονιά.

Όλα τα παραπάνω ανοίγουν ένα νέο κύκλο συζητήσεων εντός του ξενοδοχειακού κλάδου για νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για τα ξενοδοχεία που επέλεξαν να ανοίξουν και λειτουργούν σήμερα χωρίς να καλύπτουν ούτε το εργατικό κόστος. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο Εuro2day.gr όσα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά καλύπτονται από συγκεκριμένα μέτρα. Όσα όμως έκαναν το λάθος και άνοιξαν έχουν πληγεί ακόμη περισσότερο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και θα πρέπει να τύχουν κάποιας επιπλέον προσοχής από την πολιτεία.


Πηγή:  euro2day.gr - Aug 06, 2020

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More