Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2020

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Ελπίδες σε αναμονή, επιχειρηματίες σε απόγνωση - Το μετέωρο βήμα του τουρισμού

Με φόντο το εμβληματικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός το Σάββατο εγκαινίασε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στο φετινό δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας, λέγοντας πως «ο τουρισμός επέστρεψε», καθώς από σήμερα τουρίστες από 30 χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο η πραγματική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων, όπως αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σε όλη τη χώρα, είναι αρχικά αποθαρρυντική.

Με την αβεβαιότητα του αριθμού των πτήσεων από το εξωτερικό και εξαιτίας των επιβεβλημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων πάρα πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα μείνουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η πτώση του τζίρου ενδέχεται να κυμανθεί μεσοσταθμικά κοντά στο 70%.

Μεγάλοι χαμένοι κυρίως οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι, οι μισοί εκ των οποίων αναμένεται να μείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή μέτρα στήριξης.

Κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις παρουσιάζονται σε προορισμούς λιγότερο μαζικούς με μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, όμως και εκεί οι επιχειρηματίες κρατούν στάση αναμονής, ενώ προς το παρόν οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές σε όλη τη χώρα και για τον εσωτερικό τουρισμό.

Μοιάζει με μια μάχη πολύ δύσκολο να κερδηθεί σε ένα αχαρτογράφητο και μεταβαλλόμενο τοπίο, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει στηθεί πάνω στη μαζικότητα σε μικρούς χώρους, στοιχείο που αντιβαίνει στην τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και δημιουργεί πρόσθετη ανασφάλεια δεδομένης και της έλλειψης μαζικών μοριακών ελέγχων.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Θύματα και τα μικρά νησιά που λειτουργούν σαν δορυφόροι της Ρόδου

Σε καθεστώς αναμονής βρίσκονται τα Δωδεκάνησα με τους τουριστικούς φορείς να ελπίζουν σε βελτίωση της εικόνας μετά την «απελευθέρωση» των πτήσεων από επιλεγμένες χώρες την 1η Ιουλίου, με την TUI Γερμανίας να έχει ήδη προγραμματίσει πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, μέσα στις επόμενες μέρες θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα το πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών και οι προθέσεις των περισσότερων χωρών για τα καλοκαιρινά ταξίδια των πολιτών τους.

Μέχρι πριν από μερικές μέρες σχεδόν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα άλλοτε πολυσύχναστα καφέ και τα εστιατόρια στην παλιά πόλη της Ρόδου παρέμεναν κλειστά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξενοδόχος που να γνωρίζει την ακριβή πληρότητα, υπάρχουν μεν κρατήσεις αλλά η πολιτική είναι πολύ ελαστική και γίνονται ακυρώσεις έως και μία μέρα πριν. Οσον αφορά τις μεγάλες «τροφοδότριες» χώρες έχει χαθεί πολύ σημαντικό ποσοστό από την αγορά της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Σκανδιναβίας, με τις ελπίδες να στρέφονται σε Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, τις Βαλτικές Χώρες και την Αυστρία. Εκτιμάται ότι από τους περίπου 17.000 εργαζομένους στον τουρισμό οι μισοί κινδυνεύουν να μείνουν φέτος άνεργοι.

 

Οι προσπάθειες των τοπικών φορέων

Σημαντική θεωρείται η επανασύσταση του ΠΡΟΤΟΥΡ (Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού), στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, με στόχο την υλοποίηση άμεσων εκστρατειών για την προσέλκυση επισκεπτών. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου διοργάνωσε τηλε-ημερίδα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στα Δωδεκάνησα: «Θα υπάρξει στοχευμένη προβολή και διαφήμιση των Δωδεκανήσων ώστε να πεισθούν οι επισκέπτες ότι πρόκειται για έναν ασφαλή προορισμό. Με έμφαση και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ευελπιστούμε να έχουμε επισκέπτες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του ΣΔΞΡ, Γιώργος Ματσίγκος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι πολλά ξενοδοχεία, με πακέτα κυρίως από τη Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσανατολίζονται στο να μην ανοίξουν καθόλου. Ανάλογη εικόνα με εκείνη της Ρόδου αποτυπώνεται σε Κάρπαθο και Κω.

Στους τοπικούς φορείς της Ρόδου εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για την ατυχή υγειονομική κατηγοριοποίηση των νησιών από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς το Νοσοκομείο της Ρόδου θεωρείται πλήρως εξοπλισμένο και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Παράλληλα οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας καθώς αφενός δεν έχουν λάβει προκαταβολές για κρατήσεις και προκρατήσεις από τον Φεβρουάριο ώς τον Απρίλιο, που για ορισμένους αποτελούν το 50% των εισπράξεων, ενώ άλλοι έχουν μείνει εκτεθειμένοι σε υποχρεώσεις από το ποσοστό συμμετοχής τους στο περσινό ΕΣΠΑ. Λόγω δε της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

Τα μικρότερα νησιά

Μικρότερα νησιά, όπως η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη και το Καστελόριζο, χαρακτηρίζονται «δορυφόροι» της Ρόδου κι έτσι το πρόβλημα μεταφέρεται μοιραία και σ' αυτά όταν δεν υπάρχουν πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας». Τα συγκεκριμένα διαθέτουν πιστούς επισκέπτες που θα έρθουν έτσι κι αλλιώς και το πρόβλημα φαντάζει λιγότερο δυσεπίλυτο καθώς πρόκειται για νησιά που διαθέτουν 1.000 ή λιγότερες κλίνες. Κάποια τουριστική κίνηση σημειώθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Πάτμο, με τη δημοτική αρχή του νησιού να δηλώνει σχετικά αισιόδοξη για έναν προορισμό που δεν έχει τον πιο μαζικό τουρισμό.


Του Μ.Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
 


Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα  "Το μετέωρο βήμα του τουρισμού" της Εφημερίδας των Συντακτών εδώ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More