Δευτέρα, Μαΐου 11, 2020

Reuters: Η απώλεια της τουριστικής σεζόν απειλεί να αφανίσει τις θυσίες μίας δεκαετίας


H πανδημία του κορωνοϊού έχει παραλύσει τον τουρισμό, έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει το ένα-πέμπτο της ελληνικής οικονομίας. Πέραν της απώλειας τουριστικών εσόδων και των φόβων για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία εγκυμονεί τον κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα πίσω στις σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους, μία δεκαετία πριν, εκτιμά το Reuters σε ανάλυσή του.

Εάν χαθεί η φετινή τουριστική χρονιά, κινδυνεύνει να χαθεί και η οικονομική πρόοδος που είχε επιτευχθεί έπειτα από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας και τριών προγραμμάτων προσαρμογής, αναφέρουν οικονομολόγοι στην ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

«Αυτή τη φορά, το αναμενόμενο οικονομικό σοκ θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε συγκριση με παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν», δηλώνει στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση 9,7% φέτος, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα βαθύτερη από ό,τι το 2011 -τη χειρότερη χρονιά της κρίσης χρέους. Η ανεργία προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 20%, επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν από μία διετία. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να φθάσει σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, εξανεμίζοντας την πρόοδο που είχε επιτευχθεί μέσω επώδυνων περικοπών δαπανών και μεταρρυθμίσεων, ως τίμημα για τα πακέτα οικονομικής διάσωσης.

Αυτή τη φορά όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά, σημειώνει το Reuters. Παρότι έχει χειρισθεί την πανδημία πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με 2.678 κρούσματα και 148 θανάτους, η τουριστική βιομηχανία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ξένους επισκέπτες, ειδικά από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι απόψεις διίστανται για το πόσο ισχυρό είναι το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται με προσιτό κόστος δανεισμού, η κυβέρνηση προβλέπει οικονομική συρρίκνωση μεταξύ 4,7% και 8,9%.

«Νομίζω ότι η επιδείνωση θα αποδειχθεί προσωρινή, διότι η Ευρώπη αντιδρά», δηλώνει στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει ύφεση 4% φέτος και το δυσμενές 8%.

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι ευρωπαϊκές ενέργειες θα είναι ανάλογες με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ».

Παρότι οι οικονομικές προβλέψεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία ή αποτυχία της Ελλάδας στην προσέλκυση ξένων τουριστώναυτό το καλοκαίρι θα καθορίσει και τις προοπτικές της οικονομίας.

Η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση Ευρωπαίων επισκεπτών και ποντάρει στην έως τώρα επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού για να καθησυχάσει τους επισκέπτες ότι θα είναι ασφαλείς.

«Αυτή η σεζόν δεν θα είναι σαν τα άλλα χρόνια», ανέφερε στο Reuters ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. «Θα ήμουν ανόητος εάν πίστευα κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Αθήνα πιέζει για ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες για την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών όταν ταξιδεύουν, μια σειρά πρωτοκόλλων, ώστε να μην χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα, είτε στον προορισμό είτε κατά την επιστροφή τους.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που υπάρξει ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, η τουριστική βιομηχανία αναμένει ότι θα μεσολαβήσουν χρόνια προτού επιστρέψει στα έσοδα 18 δισ. ευρώ του 2019. «Για να είμαστε ρεαλιστές, το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, -αλλά δεν θα είμαστε σε θέση να πιάσουμε τα έσοδα του 2019 πριν από το 2023», αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

Εκ των 700.000 εργαζομένων που απασχολήθηκαν πέρυσι στον τουρισμό, πολλοί ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους, καταλήγει το δημοσίευμα.


Πηγή :naftemporiki.gr - May 11, 2020
                                                                                        

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More