Αυτή την ώρα της ασάφειας και της διακίνησης σεναρίων
εφιαλτικών για τον διεθνή τουρισμό, φωνές ψύχραιμες, που τις περιλούζει η
επιβραβευμένη πείρα είναι ανάγκη ν’ ακούγονται.
Κι η φωνή του Βάσου Μηναΐδη που ήταν χρόνια στο τιμόνι του ελληνικού τουρισμού από τη θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, από τους πρωτεργάτες του ροδιακού τουρισμού, μπαρουτοκαπνισμένος σε κρίσεις αλλά και λαμπρές εποχές, είναι επιβεβλημένο να ληφθεί υπ’ όψιν σοβαρά.
Στον χώρο του ξενοδοχείου «Ερμής», σ’ αυτόν τον συνάντησα, εκεί που τον συναντάς τα πρωινά από το 1962 κι εντεύθεν, να του κάνουν παρέα οι περισσότεροι των «μεγάλων», μηδενός εξαιρουμένου του Στάθη Βασιλάκη.
Μια μαθητεία ό,τι λέει ο πρόεδρος, αυτός ο βαθιά μορφωμένος άνθρωπος, ο οπαδός του Σωκράτη και του Πλάτωνα, που εφαρμόζει στην τρέχουσα ζωή τις θεωρίες τους και στέλνει σήμερα μήνυμα αισιοδοξίας, δίνοντας κουράγιο για τα δύσκολα που μπορούν να μετατραπούν σε δρόμο. Ένα δρόμο που θ’ ανοίξει τις λεωφόρους ξανά για τον ροδιακό τουρισμό.
Με τι έχετε να συγκρίνετε αυτό που ζούμε τώρα στον τουρισμό; Ποιες άλλες περίοδοι σας έρχονται στο μυαλό;
Από το 1960 και μετά η μία ήταν όταν κηρύχτηκε δικτατορία. Ο τουρισμός άρχισε να έρχεται Φεβρουάριο του 1967 και τον Απρίλιο οι τουρίστες άρχισαν να φεύγουν. Σιγά-σιγά όμως σταθεροποιήθηκε η κατάσταση.
Εννοείτε ότι τότε είχαμε τουρισμό από το Φεβρουάριο και τώρα συζητάμε ακόμη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
Αυτό ακριβώς εννοώ. Και η άλλη ήταν στις 20 Ιουλίου 1974 που λόγω του Κυπριακού, σταμάτησαν οι πτήσεις. Έγινε μόνο μία πτήση προς Ρόδο όταν Σουηδοί αντιστασιακοί, ναύλωσαν αεροπλάνο και ήρθαν πιο πολύ για να μας στηρίξουν.
Η δικτατορία, το Κυπριακό και τώρα ο ιός! Ένας τόσος δα ιός που έχει νεκρώσει τον διεθνή τουρισμό!
Αυτό είναι πρωτοφανές, δεν το περίμενε κανείς. Εκεί που ήμασταν έτοιμοι για μία πολύ καλή σεζόν, ήρθε ο ιός και μας έκλεισε μέχρι τις αρχές Ιουνίου απ’ ό,τι λένε και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί από εκεί και μετά.
Πότε βλέπετε ν’ ανοίγουν τα ξενοδοχεία της πόλης;
Μόλις επιτραπεί να ταξιδέψουν οι Αθηναίοι στη Ρόδο. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έρχονται κάτοικοι μόνο της Σύμης και της Καρπάθου. Η δική μου άποψη είναι: από τις 15 Ιουνίου ν’ ανοίξει και ο εξωτερικός τουρισμός και ο εσωτερικός διότι είναι εφικτό! Και οι Γερμανοί μπορούν να μας στείλουν κόσμο, κι εμείς μπορούμε να τον διαχειριστούμε στα νησιά. Εξάλλου τα ξενοδοχεία της πόλης δεν είναι όλα 12μηνης λειτουργίας. Υπάρχουν και ορισμένα που δουλεύουν μόνο με τουρίστες.
Πόσα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τότε και να διευκρινιστούν ώστε να υπάρχει ασφάλεια, σε σχέση με το υγειονομικό πρόβλημα!
Στις 11 Μαΐου που θα υποβληθούν οι προτάσεις οι δικές μας, θα υιοθετηθούν, σ’ ένα μεγάλο βαθμό γιατί είναι λογικές. Εξάλλου αν είσαι ξενοδοχείο που έχει περάσει τις πιστοποιήσεις όλες, που σημαίνει περίπου αυτά που θα επιβληθεί να εφαρμοστούν για όλους, τότε είσαι πολύ κοντά στις νέες απαιτήσεις. Το προσωπικό σου να είναι εξοπλισμένο και υγιές, να ελέγχεις εσύ την υγεία του, να γίνονται τεστ στο αεροδρόμιο της χώρας από την οποία έρχονται και θερμομέτρηση στην είσοδο του ξενοδοχείου…
Και όσο για την ύπαρξη κρούσματος και την πιθανότητα αποζημιώσεων;
Αυτά θα διευκρινιστούν και όπως και να έχει οι αποζημιώσεις δεν δίνονται έτσι, πρέπει να γίνει δικαστήριο. Το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη πρέπει ν’ ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Όλα τα ξενοδοχεία που έχουν κρατήσεις, θα πρέπει ν’ ανοίξουν.
Υπάρχουν αρκετές κρατήσεις και για ποια περίοδο;
Αυτή τη στιγμή στέκονται ακόμη οι κρατήσεις του Ιουνίου. Θα ακυρωθούν του πρώτου δεκαπενθημέρου και αν ανοίξουν οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου, θα παραμείνουν οι κρατήσεις που έχουν γίνει για τις 15 Ιουνίου και μετά. Όταν στις 15 Μαρτίου έκλεισαν τα ξενοδοχεία της Ρόδου είχαν πουληθεί ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία που δουλεύουν με Γερμανούς και Άγγλους, σε ποσοστό γύρω στο 60-70% του συνόλου της σεζόν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ό,τι και να έχει ακυρωθεί, οι περισσότερες κρατήσεις στέκουν.
Τι συμβαίνει με τους πελάτες, φοβούνται να ταξιδέψουν, θέλουν να ταξιδέψουν, έχουν λεφτά τελικά; Τι σας λένε;
Οι περισσότεροι οι οποίοι είναι και επαναλαμβανόμενοι πελάτες, μας τηλεφωνούν και λένε ότι θέλουν να ‘ρθουν. Άλλοι λένε «δεν έχω άδεια για να έρθω το Σεπτέμβρη, επομένως θα έρθω το 2021», άλλοι λένε «περιμένω ν’ ανοίξουν οι πτήσεις και θα έρθω κανονικά»...
Οι ταξιδιωτικές οδηγίες των χωρών τους δεν τους πτοούν; Η Μέρκελ, τους λέει να κάνουν εσωτερικό τουρισμό, οι Ολλανδοί τους δίνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για να μείνουν στη χώρα, ο Πούτιν είπε χθες στους Ρώσους ότι «έχει νεκρώσει ο διεθνής τουρισμός»!
Οι πολιτικοί θέλουν τα λεφτά στη χώρα τους και λένε διάφορα συνθήματα τα οποία δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Πιο εύκολα ο Ολλανδός θα κολλήσει κορωνοϊό στη χώρα του παρά στην Ελλάδα. Η δε ανοσία της αγέλης έχει αποτύχει οικτρά γιατί και την ανοσία δεν έχει φέρει και την οικονομική ύφεση δεν απέτρεψε. Και η TUI το λέει: «θα πάμε στο εσωτερικό, αλλά θα πάμε και στα ελληνικά νησιά, στα ισπανικά και στα ιταλικά». Οι Γερμανοί, που παίρνουν το αυτοκίνητό τους και πάνε στην Κροατία, δεν είναι οι δικοί μας Γερμανοί. Οι Γερμανοί που κάνουν τουρισμό στη Γερμανία, δεν είναι αυτοί που θέλουν τον ήλιο και τη θάλασσα των δικών μας νησιών. Γερμανοί θα ‘ρθουν, μπορεί λιγότεροι, αλλά θα ‘ρθουν. Οι Άγγλοι, τα κάνανε λίγο θάλασσα, αλλά οι Άγγλοι, είναι Άγγλοι. Τους Άγγλους δεν θα τους αφήσουν να ‘ρθουν χωρίς τεστ. Εμείς αυτή την περίοδο απευθυνόμαστε στους Γερμανούς, τους Αυστριακούς, τους Τσέχους, τους Πολωνούς, στις βαλτικές χώρες (Λιθουανία κ.ά.), τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, το Ισραήλ, την Κύπρο... Οι Εγγλέζοι κάποια στιγμή θα ‘ρθουν.
Τι θα μας φέρουν ερχόμενοι, είναι το ερώτημα!
Θα τους προσέξουμε. Όλα θα περάσουν. Και τα αεροπλάνα θα πετάξουν, και οι τουρίστες θα ‘ρθουν και η οικονομία θα κινηθεί. Θα κάνουν όλοι τα αδύνατα δυνατά γι’ αυτό. Για να ζήσεις την ευτυχία του Οκτώβρη και του χειμώνα ότι πήγαν όλα καλά, πρέπει ν’ ανοίξεις. Αν δεν ανοίξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει τίποτα καλά. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Το «φοβάμαι και δεν ανοίγω γιατί όλα τα σενάρια τα κακά τα βλέπω μπροστά μου», είναι καταστροφή. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια πέρυσι, φέτος θα πιάσουμε πάνω από ένα εκατομμύριο.
Δηλαδή, το 50%!
Το «μη χείρον βέλτιστον». Οι Εγγλέζοι λένε : «Αν είσαι ικανός, πας μπροστά. Αν δεν είσαι, ακολουθείς αυτόν που πάει μπροστά». Οι θέσεις δηλαδή είναι δύο. Ή θα πας μπροστά ή θα ακολουθήσεις αυτόν που πάει μπροστά. Αλλιώς θα εξαφανιστείς.
Θα πετάξουν αεροπλάνα; Είναι σε στάση αναμονής και έχουν πληγεί οικονομικά αεροπορικές εταιρείες-κολοσσοί!
Η TUI, για παράδειγμα έχει τα δικά της αεροπλάνα τα οποία περιμένουν. Αλλά, όλα τα αεροπλάνα σήμερα κάθονται και περιμένουν ν’ ανοίξει η σεζόν. Περιμένουν κι αυτά τους κανόνες ασφαλείας όπως τους περιμένουμε κι εμείς, τα ξενοδοχεία. Μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, κι αυτό θα γίνει μέσα στο Μάιο, και οι απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα περιοριστούν σε εφικτές λύσεις και όχι ανέφικτες, όλα θα πάρουν μπρος.
Είστε αισιόδοξος!
Είμαι της πρώτης γενιάς ξενοδόχων οι οποίοι δημιούργησαν τον τουρισμό της Ρόδου, όρθιοι, κι όχι κρυπτόμενοι. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τίποτα. Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν καν τουρ οπερέιτορ, κι ο τουρισμός ερχόταν στη Ρόδο με πλοία. Έχω την εντύπωση ότι πιο πολύ είναι το αίσθημα φόβου που καλλιεργείται, παρά ο κίνδυνος ο πραγματικός.
Παρόλα αυτά, πολλά μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και Όμιλοι, αυτή τη στιγμή λένε ότι «δεν θα ανοίξουν»!
Όσοι λένε ότι δεν θα ανοίξουν και αναφέρομαι στους Ομίλους είναι αυτοί που δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τους, αλλά ένα ή δύο στα οποία θα συγκεντρώσουν όλες τις κρατήσεις τους, κι όταν γεμίσουν αυτά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Αν τον Ιούλιο χρειαστούν δύο ξενοδοχεία, θα ανοίξουν δύο. Αν χρειαστούν δέκα, θα ανοίξουν δέκα. Αυτό γίνεται αυτόματα από την αγορά, ανάλογα τη ζήτηση. Είναι εφικτό ν’ ανοίξουμε στις 15 Ιουνίου. Υπάρχουν κρατήσεις αρκετές, αλλά εν πάση περιπτώσει το αργότερο την 1η Ιουλίου θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, όλοι. Αν πούμε: «αν ανοίξουν οι πτήσεις, αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, αν, αν, δεν κάνουμε τουρισμό έτσι και δεν θα ανοίξουμε ποτέ».
Ποια ξενοδοχεία εκτιμάτε ότι θα ανοίξουν πρώτα;
Πρώτα θα ανοίξουν τα πολυτελείας, τα χαμηλά. Αυτά που έχουν ισόγειο με δύο ορόφους και εν συνεχεία θ’ ανοίξουν τα άλλα. Να μη χρειάζεται καθόλου να ανέβεις με ασανσέρ.
Και το air condition, είναι θέμα επίσης, τι θα γίνει; Διακοπές στους 35 βαθμούς;
Μπορείς να έχεις ανοιχτά τα air conditions, αλλά και ανοιχτά παράθυρα. Επομένως δροσερές αίθουσες. Επίσης θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε εξωτερικούς χώρους για όλους. Και μπουφές θα υπάρχει, με ορισμένους κανόνες.
Να επιμείνω σ’ αυτό: τα μικρά ξενοδοχεία, τα μεσαία ή τα μεγάλα τα λεγόμενα «ξενοδοχεία-εργοστάσια» είναι ευκολότερο ν’ ανοίξουν;
Τα μεσαία, μέχρι 200 δωμάτια ανοίγουν άνετα. Στα μεγάλα χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία στους κοινόχρηστους χώρους. Η 1η Ιουλίου είναι το μέτριο σενάριο. Το κακό δεν το αντέχει ούτε η οικονομία μας, ούτε οι υπάλληλοί μας, ούτε ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος. Ο Σεπτέμβριος, θα είναι ο καλύτερος μήνας φέτος, αλλά και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα δουλέψουν. Οι ξενοδόχοι μέσα σ’ αυτό το τρίμηνο μπορεί να κερδίσουν κάτι. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα δουλέψουν και τον Οκτώβριο και ένα μέρος του Νοεμβρίου, αν δεν υπάρξει έξαρση του ιού.
Τα λόγια του είναι βάλσαμο μπροστά στα σενάρια ολικής καταστροφής που διακινούνται αυτή τη στιγμή. Και πώς να μην αναθαρρήσεις; Έχει ζήσει τόσα που ξέρει τι λέει. Ανοίγοντας όλα τα δικά του ξενοδοχεία δείχνει τον δρόμο, δίνει κουράγιο και περιμένει την επόμενη καλή εποχή!
Πηγή: www.rodiaki.gr - May 08, 2020
Κι η φωνή του Βάσου Μηναΐδη που ήταν χρόνια στο τιμόνι του ελληνικού τουρισμού από τη θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, από τους πρωτεργάτες του ροδιακού τουρισμού, μπαρουτοκαπνισμένος σε κρίσεις αλλά και λαμπρές εποχές, είναι επιβεβλημένο να ληφθεί υπ’ όψιν σοβαρά.
Στον χώρο του ξενοδοχείου «Ερμής», σ’ αυτόν τον συνάντησα, εκεί που τον συναντάς τα πρωινά από το 1962 κι εντεύθεν, να του κάνουν παρέα οι περισσότεροι των «μεγάλων», μηδενός εξαιρουμένου του Στάθη Βασιλάκη.
Μια μαθητεία ό,τι λέει ο πρόεδρος, αυτός ο βαθιά μορφωμένος άνθρωπος, ο οπαδός του Σωκράτη και του Πλάτωνα, που εφαρμόζει στην τρέχουσα ζωή τις θεωρίες τους και στέλνει σήμερα μήνυμα αισιοδοξίας, δίνοντας κουράγιο για τα δύσκολα που μπορούν να μετατραπούν σε δρόμο. Ένα δρόμο που θ’ ανοίξει τις λεωφόρους ξανά για τον ροδιακό τουρισμό.
Με τι έχετε να συγκρίνετε αυτό που ζούμε τώρα στον τουρισμό; Ποιες άλλες περίοδοι σας έρχονται στο μυαλό;
Από το 1960 και μετά η μία ήταν όταν κηρύχτηκε δικτατορία. Ο τουρισμός άρχισε να έρχεται Φεβρουάριο του 1967 και τον Απρίλιο οι τουρίστες άρχισαν να φεύγουν. Σιγά-σιγά όμως σταθεροποιήθηκε η κατάσταση.
Εννοείτε ότι τότε είχαμε τουρισμό από το Φεβρουάριο και τώρα συζητάμε ακόμη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
Αυτό ακριβώς εννοώ. Και η άλλη ήταν στις 20 Ιουλίου 1974 που λόγω του Κυπριακού, σταμάτησαν οι πτήσεις. Έγινε μόνο μία πτήση προς Ρόδο όταν Σουηδοί αντιστασιακοί, ναύλωσαν αεροπλάνο και ήρθαν πιο πολύ για να μας στηρίξουν.
Η δικτατορία, το Κυπριακό και τώρα ο ιός! Ένας τόσος δα ιός που έχει νεκρώσει τον διεθνή τουρισμό!
Αυτό είναι πρωτοφανές, δεν το περίμενε κανείς. Εκεί που ήμασταν έτοιμοι για μία πολύ καλή σεζόν, ήρθε ο ιός και μας έκλεισε μέχρι τις αρχές Ιουνίου απ’ ό,τι λένε και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί από εκεί και μετά.
Πότε βλέπετε ν’ ανοίγουν τα ξενοδοχεία της πόλης;
Μόλις επιτραπεί να ταξιδέψουν οι Αθηναίοι στη Ρόδο. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έρχονται κάτοικοι μόνο της Σύμης και της Καρπάθου. Η δική μου άποψη είναι: από τις 15 Ιουνίου ν’ ανοίξει και ο εξωτερικός τουρισμός και ο εσωτερικός διότι είναι εφικτό! Και οι Γερμανοί μπορούν να μας στείλουν κόσμο, κι εμείς μπορούμε να τον διαχειριστούμε στα νησιά. Εξάλλου τα ξενοδοχεία της πόλης δεν είναι όλα 12μηνης λειτουργίας. Υπάρχουν και ορισμένα που δουλεύουν μόνο με τουρίστες.
Πόσα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τότε και να διευκρινιστούν ώστε να υπάρχει ασφάλεια, σε σχέση με το υγειονομικό πρόβλημα!
Στις 11 Μαΐου που θα υποβληθούν οι προτάσεις οι δικές μας, θα υιοθετηθούν, σ’ ένα μεγάλο βαθμό γιατί είναι λογικές. Εξάλλου αν είσαι ξενοδοχείο που έχει περάσει τις πιστοποιήσεις όλες, που σημαίνει περίπου αυτά που θα επιβληθεί να εφαρμοστούν για όλους, τότε είσαι πολύ κοντά στις νέες απαιτήσεις. Το προσωπικό σου να είναι εξοπλισμένο και υγιές, να ελέγχεις εσύ την υγεία του, να γίνονται τεστ στο αεροδρόμιο της χώρας από την οποία έρχονται και θερμομέτρηση στην είσοδο του ξενοδοχείου…
Και όσο για την ύπαρξη κρούσματος και την πιθανότητα αποζημιώσεων;
Αυτά θα διευκρινιστούν και όπως και να έχει οι αποζημιώσεις δεν δίνονται έτσι, πρέπει να γίνει δικαστήριο. Το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη πρέπει ν’ ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Όλα τα ξενοδοχεία που έχουν κρατήσεις, θα πρέπει ν’ ανοίξουν.
Υπάρχουν αρκετές κρατήσεις και για ποια περίοδο;
Αυτή τη στιγμή στέκονται ακόμη οι κρατήσεις του Ιουνίου. Θα ακυρωθούν του πρώτου δεκαπενθημέρου και αν ανοίξουν οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου, θα παραμείνουν οι κρατήσεις που έχουν γίνει για τις 15 Ιουνίου και μετά. Όταν στις 15 Μαρτίου έκλεισαν τα ξενοδοχεία της Ρόδου είχαν πουληθεί ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία που δουλεύουν με Γερμανούς και Άγγλους, σε ποσοστό γύρω στο 60-70% του συνόλου της σεζόν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ό,τι και να έχει ακυρωθεί, οι περισσότερες κρατήσεις στέκουν.
Τι συμβαίνει με τους πελάτες, φοβούνται να ταξιδέψουν, θέλουν να ταξιδέψουν, έχουν λεφτά τελικά; Τι σας λένε;
Οι περισσότεροι οι οποίοι είναι και επαναλαμβανόμενοι πελάτες, μας τηλεφωνούν και λένε ότι θέλουν να ‘ρθουν. Άλλοι λένε «δεν έχω άδεια για να έρθω το Σεπτέμβρη, επομένως θα έρθω το 2021», άλλοι λένε «περιμένω ν’ ανοίξουν οι πτήσεις και θα έρθω κανονικά»...
Οι ταξιδιωτικές οδηγίες των χωρών τους δεν τους πτοούν; Η Μέρκελ, τους λέει να κάνουν εσωτερικό τουρισμό, οι Ολλανδοί τους δίνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για να μείνουν στη χώρα, ο Πούτιν είπε χθες στους Ρώσους ότι «έχει νεκρώσει ο διεθνής τουρισμός»!
Οι πολιτικοί θέλουν τα λεφτά στη χώρα τους και λένε διάφορα συνθήματα τα οποία δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Πιο εύκολα ο Ολλανδός θα κολλήσει κορωνοϊό στη χώρα του παρά στην Ελλάδα. Η δε ανοσία της αγέλης έχει αποτύχει οικτρά γιατί και την ανοσία δεν έχει φέρει και την οικονομική ύφεση δεν απέτρεψε. Και η TUI το λέει: «θα πάμε στο εσωτερικό, αλλά θα πάμε και στα ελληνικά νησιά, στα ισπανικά και στα ιταλικά». Οι Γερμανοί, που παίρνουν το αυτοκίνητό τους και πάνε στην Κροατία, δεν είναι οι δικοί μας Γερμανοί. Οι Γερμανοί που κάνουν τουρισμό στη Γερμανία, δεν είναι αυτοί που θέλουν τον ήλιο και τη θάλασσα των δικών μας νησιών. Γερμανοί θα ‘ρθουν, μπορεί λιγότεροι, αλλά θα ‘ρθουν. Οι Άγγλοι, τα κάνανε λίγο θάλασσα, αλλά οι Άγγλοι, είναι Άγγλοι. Τους Άγγλους δεν θα τους αφήσουν να ‘ρθουν χωρίς τεστ. Εμείς αυτή την περίοδο απευθυνόμαστε στους Γερμανούς, τους Αυστριακούς, τους Τσέχους, τους Πολωνούς, στις βαλτικές χώρες (Λιθουανία κ.ά.), τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, το Ισραήλ, την Κύπρο... Οι Εγγλέζοι κάποια στιγμή θα ‘ρθουν.
Τι θα μας φέρουν ερχόμενοι, είναι το ερώτημα!
Θα τους προσέξουμε. Όλα θα περάσουν. Και τα αεροπλάνα θα πετάξουν, και οι τουρίστες θα ‘ρθουν και η οικονομία θα κινηθεί. Θα κάνουν όλοι τα αδύνατα δυνατά γι’ αυτό. Για να ζήσεις την ευτυχία του Οκτώβρη και του χειμώνα ότι πήγαν όλα καλά, πρέπει ν’ ανοίξεις. Αν δεν ανοίξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει τίποτα καλά. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Το «φοβάμαι και δεν ανοίγω γιατί όλα τα σενάρια τα κακά τα βλέπω μπροστά μου», είναι καταστροφή. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια πέρυσι, φέτος θα πιάσουμε πάνω από ένα εκατομμύριο.
Δηλαδή, το 50%!
Το «μη χείρον βέλτιστον». Οι Εγγλέζοι λένε : «Αν είσαι ικανός, πας μπροστά. Αν δεν είσαι, ακολουθείς αυτόν που πάει μπροστά». Οι θέσεις δηλαδή είναι δύο. Ή θα πας μπροστά ή θα ακολουθήσεις αυτόν που πάει μπροστά. Αλλιώς θα εξαφανιστείς.
Θα πετάξουν αεροπλάνα; Είναι σε στάση αναμονής και έχουν πληγεί οικονομικά αεροπορικές εταιρείες-κολοσσοί!
Η TUI, για παράδειγμα έχει τα δικά της αεροπλάνα τα οποία περιμένουν. Αλλά, όλα τα αεροπλάνα σήμερα κάθονται και περιμένουν ν’ ανοίξει η σεζόν. Περιμένουν κι αυτά τους κανόνες ασφαλείας όπως τους περιμένουμε κι εμείς, τα ξενοδοχεία. Μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, κι αυτό θα γίνει μέσα στο Μάιο, και οι απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα περιοριστούν σε εφικτές λύσεις και όχι ανέφικτες, όλα θα πάρουν μπρος.
Είστε αισιόδοξος!
Είμαι της πρώτης γενιάς ξενοδόχων οι οποίοι δημιούργησαν τον τουρισμό της Ρόδου, όρθιοι, κι όχι κρυπτόμενοι. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τίποτα. Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν καν τουρ οπερέιτορ, κι ο τουρισμός ερχόταν στη Ρόδο με πλοία. Έχω την εντύπωση ότι πιο πολύ είναι το αίσθημα φόβου που καλλιεργείται, παρά ο κίνδυνος ο πραγματικός.
Παρόλα αυτά, πολλά μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και Όμιλοι, αυτή τη στιγμή λένε ότι «δεν θα ανοίξουν»!
Όσοι λένε ότι δεν θα ανοίξουν και αναφέρομαι στους Ομίλους είναι αυτοί που δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τους, αλλά ένα ή δύο στα οποία θα συγκεντρώσουν όλες τις κρατήσεις τους, κι όταν γεμίσουν αυτά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Αν τον Ιούλιο χρειαστούν δύο ξενοδοχεία, θα ανοίξουν δύο. Αν χρειαστούν δέκα, θα ανοίξουν δέκα. Αυτό γίνεται αυτόματα από την αγορά, ανάλογα τη ζήτηση. Είναι εφικτό ν’ ανοίξουμε στις 15 Ιουνίου. Υπάρχουν κρατήσεις αρκετές, αλλά εν πάση περιπτώσει το αργότερο την 1η Ιουλίου θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, όλοι. Αν πούμε: «αν ανοίξουν οι πτήσεις, αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, αν, αν, δεν κάνουμε τουρισμό έτσι και δεν θα ανοίξουμε ποτέ».
Ποια ξενοδοχεία εκτιμάτε ότι θα ανοίξουν πρώτα;
Πρώτα θα ανοίξουν τα πολυτελείας, τα χαμηλά. Αυτά που έχουν ισόγειο με δύο ορόφους και εν συνεχεία θ’ ανοίξουν τα άλλα. Να μη χρειάζεται καθόλου να ανέβεις με ασανσέρ.
Και το air condition, είναι θέμα επίσης, τι θα γίνει; Διακοπές στους 35 βαθμούς;
Μπορείς να έχεις ανοιχτά τα air conditions, αλλά και ανοιχτά παράθυρα. Επομένως δροσερές αίθουσες. Επίσης θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε εξωτερικούς χώρους για όλους. Και μπουφές θα υπάρχει, με ορισμένους κανόνες.
Να επιμείνω σ’ αυτό: τα μικρά ξενοδοχεία, τα μεσαία ή τα μεγάλα τα λεγόμενα «ξενοδοχεία-εργοστάσια» είναι ευκολότερο ν’ ανοίξουν;
Τα μεσαία, μέχρι 200 δωμάτια ανοίγουν άνετα. Στα μεγάλα χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία στους κοινόχρηστους χώρους. Η 1η Ιουλίου είναι το μέτριο σενάριο. Το κακό δεν το αντέχει ούτε η οικονομία μας, ούτε οι υπάλληλοί μας, ούτε ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος. Ο Σεπτέμβριος, θα είναι ο καλύτερος μήνας φέτος, αλλά και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα δουλέψουν. Οι ξενοδόχοι μέσα σ’ αυτό το τρίμηνο μπορεί να κερδίσουν κάτι. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα δουλέψουν και τον Οκτώβριο και ένα μέρος του Νοεμβρίου, αν δεν υπάρξει έξαρση του ιού.
Τα λόγια του είναι βάλσαμο μπροστά στα σενάρια ολικής καταστροφής που διακινούνται αυτή τη στιγμή. Και πώς να μην αναθαρρήσεις; Έχει ζήσει τόσα που ξέρει τι λέει. Ανοίγοντας όλα τα δικά του ξενοδοχεία δείχνει τον δρόμο, δίνει κουράγιο και περιμένει την επόμενη καλή εποχή!
Πηγή: www.rodiaki.gr - May 08, 2020