Ειδικότερα, όπως ακολούθως ανέλυσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον τουρισμό, ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινά από τις 29 Μαΐου, οπότε ανοίγουν camping και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα.
Από τις 15 Ιουνίου, η χώρα θα υποδέχεται επισκέπτες από περίπου 20 χώρες, ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου. «Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται στη χώρα», τόνισε ο υπουργός.
Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης
- Τουρισμός εσωτερικού από 29 Μαΐου
- Δευτέρα 25 Μαΐου: Yachting
- Παρασκευή 29 Μαΐου: Χώροι κατασκήνωσης (Camping), Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
- Τουρισμός εξωτερικού από 15 Ιουνίου
- Δευτέρα 15 Ιουνίου: Όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, 1ο στάδιο απελευθέρωσης επισκεπτών από ~20 χώρες
- Τετάρτη 1 Ιουλίου: 2ο στάδιο απελευθέρωσης επισκεπτών από το εξωτερικό (εκτός κάποιων εξαιρέσεων)
- Από 15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων
1ο στάδιο απελευθέρωσης - 15 Ιουνίου
Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως: Οδική πρόσβαση, Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, Ομογενειακές κοινότητες
Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες. Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος Μαϊού. Ανά 15ήμερο θα ανακοινώνονται οι χώρες για τις οποίες θα έχουμε άρση της απαγόρευσης
Υγειονομικά Πρωτόκολλα
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα για: Λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, Λειτουργία τουριστικών Λεωφορείων, Λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, Θαλάσσιες μεταφορές: Επιβατηγά / Επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, Αεροπορικές μεταφορές: Εντός του αεροπλάνου, Αεροπορικές μεταφορές: Λειτουργία αεροδρομίου (terminal), Έλεγχος στις Πύλες Εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά),
Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος
Στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή. Επίσης, θα οριστούν ειδικοί 'χώροι καραντίνας' ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας. Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και η λειτουργία 600 κλινών COVID.
Μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων
Για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού, αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου. Επίσης ανακοινώθηκε μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά, από το 24% στο 13% για πέντε μήνες, και μειώσεις ΦΠΑ το τουριστικό πακέτο. Τέλος αναφέρθηκε πως θα υπάρξει πρόγραμμα για την ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού, ύψους 30 εκατ. €, e-voucher αξίας 120 Ευρώ/ δικαιούχο, Κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις, Το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και 250.000 δικαιούχους.
Ανακοινώθηκε και επίσημα το σχέδιο για
μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα
Τη
διεύρυνση της εκ περιτροπής εργασίας και τη μείωση των μισθών στον
ιδιωτικό τομέα «σφράγισε» ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,
εξειδικεύοντας τα μέτρα για τα εργασιακά.
Όπως περιέγραψε, τα κυβερνητικά μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες: 1.Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις. 2. Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την εκ περιτροπής εργασία. 3. Μέτρα για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους.
Μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας το μισό μισθό τους και το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στην εργασία τους θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 20%.
Διαβάστε επίσης:
Αναλυτικά τα μετρα που ανακοίνωσε ο υπουργός:
Η επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του καθεστώτος με τις αναστολές συμβάσεων, ισχύει κατά περίπτωση και ανά μήνα:
Όπως περιέγραψε, τα κυβερνητικά μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες: 1.Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις. 2. Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την εκ περιτροπής εργασία. 3. Μέτρα για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους.
Μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας το μισό μισθό τους και το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στην εργασία τους θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 20%.
Διαβάστε επίσης:
Αναλυτικά τα μετρα που ανακοίνωσε ο υπουργός:
Η επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του καθεστώτος με τις αναστολές συμβάσεων, ισχύει κατά περίπτωση και ανά μήνα:
1. Για τον μήνα Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των
εργαζομένων. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν, έχουν την
δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε
αναστολή. Επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και ό λες οι
επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών,
της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν
μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι των
οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού
σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής
και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές,
υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού. Επίσης, και τον μήνα
Μάιο παρατείνεται τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών
εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα
αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων,
αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά
και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των
μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι
εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους
534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους
κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.
Επισημαίνεται ότι τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής
πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.
Για τον μήνα Ιούλιο θα
παραταθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100%
των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους
κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού
που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης
ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της
αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού
τους μισθού.
Η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»...
Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
Ο μηχανισμός θα αφορά εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.
Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.
Για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους
Χορηγείται -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
Ο μηχανισμός θα αφορά εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.
Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.
Για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους
Χορηγείται -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων. Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες. Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.
Πηγή: tvxs.gr