Τρίτη, Μαρτίου 10, 2020

Η κρουαζιέρα του κορονοϊού

Ένα πλοίο από Ιταλία έκανε... βόλτα με χιλιάδες επιβάτες σε λιμάνια και αρχαιολογικούς χώρους ενώ κάτοικοι και εργαζόμενοι αντιδρούσαν και αφού τους έπεισε η υπουργός Μενδώνη διαπιστώθηκε σε αυτό κρούσμα κορονοϊού.

Ενα πλοίο ξεκινά για κρουαζιέρα στην Ελλάδα από χώρα όπου έχουν διαπιστωθεί ήδη κρούσματα κορονοϊού. Κάτοικοι των περιοχών όπου θα έπιανε λιμάνι ανησυχούν. Υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού ανησυχούν και ετοιμάζονται να απεργήσουν ώστε να αποτραπεί η επίσκεψη των επιβατών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η αρμόδια υπουργός σπεύδει να τους καθησυχάσει και υποδέχεται η ίδια τους τουρίστες. Οι επιβάτες του πλοίου επισκέπτονται νησιά και αρχαιολογικούς χώρους. Μέχρι που οι αρχές της Αυστρίας ανακοινώνουν ότι επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου, που μόλις λίγες μέρες πριν είχε ταξιδέψει με αυτό, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και επικρατεί πανικός. Οχι, δεν πρόκειται για θρίλερ ούτε για νέα σειρά του Netflix, αλλά για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας με «πρωταγωνιστές» τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MSC Opera» αλλά και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Documento παρουσιάζει καρέ καρέ το θρίλερ με το κρουαζιερόπλοιο και την ανευθυνότητα που επέδειξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε μια περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας αυξάνονται ραγδαία.

 

Από τη Γένοβα στο Κατάκολο


Το κρουαζιερόπλοιο άρχισε το ταξίδι του από το λιμάνι της Γένοβας στις 28 Φεβρουαρίου. Ηδη στην Ιταλία, και δη στον Βορρά, τα κρούσματα του κορονοϊού είχαν ανέλθει σε 888 και οι νεκροί στους 21. Η ιταλική κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων. Κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια σε ορισμένες περιφέρειες, ακύρωση αθλητικών εκδηλώσεων, κλειστά μουσεία σε Λομβαρδία και Βένετο, ακύρωση των εκδηλώσεων για τις δύο τελευταίες ημέρες του φημισμένου καρναβαλιού της Βενετίας ήταν μόνο μερικά από αυτά. Η είδηση της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου από την Ιταλία προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ανησυχία στους κατοίκους των πόλεων που επρόκειτο να επισκεφθεί, όπως και στις αρμόδιες αρχές.

Πρώτη στάση του πλοίου ήταν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας το Κατάκολο. Εύλογα κάτοικοι και φορείς ανησύχησαν. Ζήτησαν μάλιστα να μην αποβιβαστούν οι επισκέπτες από το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο όπως και από ακόμη δύο τα οποία αναμενόταν να φτάσουν στις 23 και τις 24 Μαρτίου. Το ίδιο έκαναν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, και επαγγελματίες του Κατάκολου «με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει για τις μελλοντικές αφίξεις».

 

Η κάθοδος της υπουργού


Οι επιβάτες επρόκειτο να επισκεφθούν και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Επικράτησε ανησυχία. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σκέφτηκαν ακόμη και το ενδεχόμενο να απεργήσουν, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστός και ο αρχαιολογικός χώρος όπως και το αρχαιολογικό μουσείο και το

Μουσείο Ιστορίας. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη αποφάσισε να επισκεφθεί την περιοχή. Γι’ αυτό και ακύρωσε το προγραμματισμένο τετραήμερο ταξίδι για το Λονδίνο μαζί με την Αννα Παναγιωταρέα, όπου θα είχε, σύμφωνα με την απόφαση που είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια, συναντήσεις με τους πολιτιστικούς φορείς. Η υπουργός συζήτησε με το προσωπικό και άκουσε τις ανησυχίες τους. Το ενδεχόμενο να παραμείνει κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος λόγω του φόβου για τη νόσο Covid-19 εγκυμονούσε για την υπουργό τον κίνδυνο να δυσφημιστεί η χώρα διεθνώς. Λες και η γειτονική Ιταλία ή άλλες χώρες που έχουν ήδη κλείσει προσωρινά αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν δυσφημιστεί και στην παρούσα φάση δεν μετρά περισσότερο η διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να μη διασπαρεί ο ιός.

 

Υποδέχτηκε τους τουρίστες


Τελικά το μουσείο δεν έκλεισε και οι επιβάτες του «MSC Opera» επισκέφθηκαν κανονικά τον αρχαιολογικό χώρο. Η ίδια μάλιστα βρισκόταν εκεί και υποδέχτηκε τους τουρίστες. Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Φωτογραφίες με τη Λ. Μενδώνη στον χώρο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με αποθεωτικά σχόλια. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι διοικητικές αρχές της περιφέρειας επέμεναν επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Η λιμενική αρχή του Κατάκολου φέρεται να έλαβε επίσης και τα πιστοποιητικά υγείας των επιβατών (να τα κάνει τι, άραγε;).

Βέβαια πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν ανησυχίες για το γεγονός ότι το Κατάκολο δεν διέθετε τα απαραίτητα μέσα ώστε να ελεγχθούν οι επιβάτες για ύποπτο κρούσμα κορονοϊού.

Το ταξίδι του πλοίου συνεχίστηκε. Την Καθαρά Δευτέρα μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επίσης επικράτησε ανησυχία. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες. Οπως ανέφερε, οι λιμενικές αρχές είχαν ήδη λάβει την προβλεπόμενη δήλωση υγείας των επιβαινόντων, ενώ βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και περιηγήθηκαν αμέριμνοι στην πόλη. Προηγουμένως ο διευθυντής δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Λάμπρο Βαμβακά ανέβηκαν στο κρουαζιερόπλοιο. Σε δηλώσεις τους στη συνέχεια σε τοπικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας, ότι «όλοι οι επιβάτες έχαιραν άκρας υγείας», καθώς και ότι είχαν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

 

Απαγόρευση στο Ισραήλ


Το απόγευμα της ίδιας μέρας το πλοίο αναχώρησε από την Κρήτη. Επόμενος σταθμός ήταν η Ρόδος, όπου και εκεί οι τουρίστες έκαναν σουλάτσα και επαφές με ντόπιους, και στη συνέχεια το Ισραήλ. Ωστόσο οι ισραηλινές αρχές (άκου τώρα) δεν επέτρεψαν στο κρουαζιερόπλοιο να καταπλεύσει στο λιμάνι, επειδή μετέφερε επιβάτες από χώρες όπου ήδη είχε κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει αλλαγή στο δρομολόγιο και το πλοίο να καταπλεύσει τα ξημερώματα της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά. Οι επιβάτες κατέβηκαν για να βολτάρουν στην πόλη. Κάποιοι από αυτούς επισκέφθηκαν μάλιστα και την Ακρόπολη. Οι φωτογραφίες τους από τον ιερό βράχο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Ξαφνικά ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν άμεσα στο πλοίο. Οι αυστριακές αρχές είχαν ενημερώσει ότι ένας Αυστριακός επιβάτης που είχε ταξιδέψει με το πλοίο από τις 17 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην ανατολική Μεσόγειο και είχε αποβιβαστεί στη Γένοβα είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Μόνο τότε σήμανε συναγερμός στην Ελλάδα. Οταν ήδη οι επιβάτες του πλοίου είχαν επισκεφθεί διάφορες περιοχές της Ελλάδας και είχαν έρθει σε επαφή με την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα η ανησυχία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Λ. Μενδώνη είχε λάβει ένα τεράστιο ρίσκο με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η δυσφήμηση της χώρας στην τουριστική αγορά. Τελικά πέτυχε ακριβώς το αντίθετο.



Πηγή: documentonews.gr - Mar 10, 2020  

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More