Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2019

Στον βωμό του κέρδους.

Ανατροπές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του αιγιαλού και της παραλίας φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Βασικές διατάξεις του είδαν το φως της δημοσιότητας χθες από την «Καθημερινή» και δεν διαψεύστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο κατά τη δίμηνη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. δεν χάνει ευκαιρία «να κλείνει το μάτι» σε κάθε λογής επενδυτή.

Ακολουθούν άλλωστε το πνεύμα των ανάλογων ρυθμίσεων που είχε επιχειρήσει να θεσμοθετήσει και η κυβέρνηση Σαμαρά λίγο πριν από το τέλος της θητείας της, αλλά ευτυχώς δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων.

Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα το γεγονός ότι τα μέτρα εντάχθηκαν στο... αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στοιχείο που αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ως «επενδυτική ευκαιρία» την παράκτια ζώνη. Κι αυτό, παρότι αποτελεί πολύτιμο, αναντικατάστατο και σπουδαίας σημασίας εθνικό κεφάλαιο, ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα, ανήκει στη δημόσια περιουσία και προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Στην πράξη βεβαίως ο αιγιαλός αποτελεί «ξέφραγο αμπέλι», όπου εδώ και δεκαετίες έχουν κατασκευαστεί ξενοδοχεία, βιομηχανίες και βίλες επωνύμων κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Οι κατάφωρες καταπατήσεις και οι πολεοδομικές παρανομίες είναι οι βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν την οριοθέτηση του αιγιαλού, η οποία ξεκίνησε το 1945 και μόλις την τελευταία τετραετία έφτασε στο 16%!

Οι μπουλντόζες, που θα εξασφάλιζαν τη θεσμοθετημένη ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, διαφημίζονται από το 1985, αλλά στην πράξη ακυρώθηκαν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και τα δικονομικά τερτίπια που επιστρατεύουν οι θιγόμενοι. Φαίνεται πως ούτε η περσινή τραγωδία στο Μάτι, με τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν και απανθρακώθηκαν γιατί δεν είχαν πρόσβαση στη θάλασσα, ήταν ικανή να αφυπνίσει τους κυβερνώντες...

Αποδεικνύεται ότι είναι μόνο λόγια οι αναφορές τους στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή, που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Ολα αυτά πήγαν... περίπατο με τα αποσπασματικά μέτρα που διέρρευσαν και στην ουσία διαιωνίζουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Η ανάπτυξη, ας το καταλάβουν όλοι, δεν έρχεται με νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και ξαπλώστρες. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να εκπονήσει ένα καινούργιο, ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αιγιαλό, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα λαμβάνονται υπόψη οι κοινοτικές αρχές για την προστασία του παράκτιου χώρου.


Παραλία στην Κω - φωτ. αρχείου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


Πηγή: www.efsyn.gr - Sep 06, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More