Αντλήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,9%.
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, με την έκδοση του ομολόγου δεκαετούς διάρκειας, μετά από εννέα χρόνια, να αντλεί τελικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,9%.
Η πολύ ισχυρή ζήτηση, καθώς περισσότεροι από 400 επενδυτές μετείχαν στη διαδικασία, οδήγησε το επιτόκιο κάτω από το επίπεδο του 4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Το γεγονός χαρακτηρίζετε ως πολύ θετικό αναφορικά με τη στάση που κράτησαν απέναντι στην έκδοση οι επενδυτές. Οι συνολικές προσφορές οι οποίες συγκεντρώθηκαν έφτασαν περίπου τα 12 δισ. ευρώ, δηλαδή 6 φορές περισσότερα του αρχικού στόχου για την άντληση 2 δισ. ευρώ, ενώ τελικά ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να αντλήσει ποσό 2,5 δισ. ευρώ.
Η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την λεγόμενη ναυαρχίδα των ομολόγων, δηλαδή το δεκαετές ομόλογο, ανοίγει το δρόμο στους επενδυτές προκειμένου να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η πολύ καλή αντίδραση των επενδυτών στην πρώτη μετά από εννέα χρόνια έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για το δανεισμό τόσο των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων.
Τραπεζικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας έλεγαν ότι τα στοιχεία για την διάρθρωση των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικού χρέους, δείχνουν ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη για μακροχρόνιες τοποθετήσεις στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, το γεγονός αυτό έρχεται την εποχή που αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν την έκδοση εταιρικών ομολόγων, «χαρτογραφώντας» το κόστος δανεισμού.
Τα επόμενα βήματα
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ιδιαίτερα επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές με το δεκαετές ομόλογο και το αυξημένο ενδιαφέρον το οποίο οδήγησε σε πολλαπλάσιες προσφορές και χαμηλό επιτόκιο θα βοηθήσει το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.Εκεί η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη προκειμένου να αποφύγει μια νέα εμπλοκή εξαιτίας των καθυστερήσεων που εντοπίζονται στην υλοποίηση ορισμένων προαπαιτούμενών δράσεων και κυρίως την οριστικοποίηση των κριτηρίων του νόμου Κατσέλη. Όσο οι μέρες πλησιάζουν για την κρίσιμη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου τόσο αυξάνονται οι πληροφορίες ότι αρκετοί υπουργοί οικονομικών έχουν αρχίσει να μιλούν για χρονική μετάθεση της απόφασης σχετικά με την εκταμίευση των 960 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι κεντρικές τράπεζα της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους.
Νόμος Κατσέλη
Οι διεργασίες για την ολοκλήρωση του πλαισίου το οποίο θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντικατάσταση του σχετικού άρθρου στο νόμο Κατσέλη το οποίο έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου συνεχίζονται. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες προχωρούν στον έλεγχο όλων των στοιχείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη τα στοιχεία αυτά τα έχει παραλάβει και η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιολόγηση της ελληνικής προτάσεις αλλά και στον υπολογισμό του κόστους που θα κληθούν να σηκώσουν οι τράπεζες.Όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις είναι θέμα εικοσιτετραώρων προκειμένου να σταλεί το τελικό κείμενο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στον ελεγκτικό μηχανισμό των τραπεζών προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις και να απαντήσουν στην κυβέρνηση εάν δέχονται το σχέδιο της.
Πηγή: huffingtonpost.gr - Mar 06, 2019