Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018

Το νησί που πρωτοπορεί και γίνεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο στην Ελλάδα - Μετά την «πράσινη» ενέργεια, η Τήλος βάζει στόχο και τον βιώσιμο τουρισμό - Photos

Καινοτομία για την Ελλάδα, πρωτοπορία για τα νησιά μας. Η Τήλος, το μικρό αυτό νησί ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, που αντικειμενικά λίγοι έχουν επισκεφτεί, καθιστά πρωταγωνίστρια τη χώρα μας όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, αφού γίνεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί. Κι όλα αυτά μετά τη δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια μετά από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ.

Στην Τήλο κατοικούν μόνιμα περίπου 400 άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός -μαζί με τους επισκέπτες- φτάνει τους 3.000, καθιστώντας την πρόσβαση στο ρεύμα δύσκολη υπόθεση. Το καλοκαίρι που διανύουμε οι τεχνικοί που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση των εργασιών για το νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού εργάζονται νυχθημερόν ώστε το έργο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Στο πλαίσιο του έργου TILOS περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.

Η Τήλος εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της, πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από ανάρτησή της αναφέρει πως η Τήλος εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της, πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή και ανεξαρτοποιώντας τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας. Το σχέδιο θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλα μικρά νησιά σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

«Η καινοτομία του εν λόγω προγράμματος έγκειται στο γεγονός πως η ενέργεια θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες», τόνισε ο επικεφαλής του έργου, κ. Σπύρος Αλιφέρης. «Η ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από το δίκτυο ανά πάσα ώρα και στιγμή και κυρίως όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα η Τήλος αντλεί ενέργεια μέσω ενός υποθαλάσσιου μηχανισμού που συνδέεται με την Κω και την Νίσυρο. Οι διακοπές ωστόσο λειτουργίας του είναι συχνές με αποτέλεσμα το νησί πολλές φορές να μένει χωρίς ρεύμα. Για το λόγο αυτό άλλωστε πολλές από τις τοπικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν γεννήτριες ντίζελ για να έχουν ρεύμα.

Η ενέργεια που θα παράγεται θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες 

Με θετικό βλέμμα αντιμετωπίζει την επόμενη μέρα στο νησί και η δήμαρχος, κ. Μαρία Κάμμα. «Η καινοτομία του προγράμματος και η χρηματοδότησή του βασίζεται στις μπαταρίες, στην αποθήκευση ενέργειας, αυτό είναι η καινοτομία. Η ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες έτσι ώστε αυτή η ενέργεια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το δίκτυο όταν υπάρχει ζήτηση», αναφέρει κι η ίδια με τη σειρά της. Την ίδια αισιοδοξία εκφράζουν και οι ξενοδόχοι της Τήλου, οι οποίοι θεωρούν πως η πράσινη τεχνολογία θα συμβάλλει και στην βελτιστοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης.

 Η Τήλος έλαβε χρηματοδότηση 11 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Ταβέρνα στο νησί της Τήλου 

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, το TILOS επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία.

Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, τη μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Την ίδια ώρα ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.


Πηγή: huffingtonpost.gr - Aug 21, 2018
 
 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More