«Αυτή η συνάντηση επιδιώκει να δείξει ότι η ζώνη του ευρώ πρέπει να ανασχηματιστεί ριζικά. Ναι, αποφύγαμε τα χειρότερα αλλά δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τα ίδια. Πρέπει να εξοπλίσουμε με τέτοιο τρόπο την ευρωζώνη, ώστε να είμαστε έτοιμοι για μία πιθανή καινούρια κρίση», αναφέρουν πηγές από τη γαλλική προεδρία, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη μακρά φιλία των δύο κρατών.
Δύο πολιτικοί με ελάχιστα κοινά
Το να ψάξει κανείς να βρει κοινά σημεία ανάμεσα σε εκείνον που τάχθηκε με το Μελανσόν το 2014 και εκείνον που εξελέγη πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο βρέθηκαν και οι δύο στην εξουσία δεν έχει καμία σχέση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχτισε την άνοδό του στην εξουσία σε βάθος χρόνων, όντας πρώτα υποψήφιος για το δήμο Αθηναίων το 2006, ενώ εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας στις εκλογές του 2015. Αντίθετα, ο Εμανουέλ Μακρόν δε χρειάστηκε παρά μερικούς μήνες για να μπει στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Στην πραγματικότητα, είναι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας που φέρνει πιο κοντά τους δύο ηγέτες. Για να καταλάβουμε την προσέγγιση αυτή, πρέπει να ανατρέξουμε στην άνοιξη του 2015, όταν η Ευρώπη προσπαθούσε να βρει μία λύση στην οικονομική κρίση που μάστιζε (και εξακολουθεί) την Ελλάδα. Τότε, η Τρόικα κατηγορούνταν από λαό και μερίδα πολιτικών δυνάμεων ότι αποζητά να στραγγαλίσει οικονομικά τη χώρα. Μόνο ένας άνθρωπος έμοιαζε να θέλει να σταθεί υπέρ των ελληνικών αρχών: ο τότε Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο Μακρόν ήταν ο μόνος που ήθελε να μας σώσει»
Τα λόγια που ακολουθούν ανήκουν στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας την κρίσιμη εκείνη περίοδο, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως ειπώθηκαν στις αρχές Μαΐου του 2015 στην εφημερίδα Le Monde: «Ενώ η Τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας και η κυβέρνηση του Βερολίνου κατέπνιξαν τις προσπάθειες της νεοεκλεγείσας αριστερής κυβέρνησης να απελευθερώσει την Ελλάδα από τα δεσμά του χρέους της, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο μόνος υπουργός της Ευρώπης που έκανε τα μέγιστα για να βοηθήσει. Και το έκανε, παίρνοντας προσωπικό πολιτικό ρίσκο». Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2016, ο Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε στη L' Opinion: «Μοιραζόμαστε την ίδια οπτική για τα βαθύτερα μειονεκτήματα της Ευρωζώνης και τη διαφορά μεταξύ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».
Η Αθήνα χαιρετίζει τη «μακρονική» μεταρρύθμιση της Ευρώπης
Από τη γαλλική πλευρά, η Αθήνα και ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό στήριγμα (ειδικά εναντίον της γερμανικής απροθυμίας) για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Ευρώπης που φέρει ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος, επιθυμεί μια κατεύθυνση περισσότερο πολιτική και δημοκρατική της ζώνης του ευρώ με δικό της προϋπολογισμό, κάτι που φαίνεται να αρέσει στον Αλέξη Τσίπρα και πολύ λιγότερο στην Άνγκελα Μέρκελ.
Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επωφεληθεί από την επανέναρξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεκίνησε στη διάρκεια του καλοκαιριού, με την επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Γάλλος πρόεδρος θα διαβεβαιώσει τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα έχοντας ως συνοδεία 40 επιχειρηματικούς κολοσσούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
huffingtonpost.gr - Sep 07, 2017