Μία διαφορετική, πολιτική, διάσταση στο επεισόδιο που συνέβη ανοιχτά της Ρόδου τη Δευτέρα, όταν η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού φορτηγού πλοίου, δίνει δημοσίευμα της Cumhuriyet.
«Κάτι βρωμάει στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος. Το πλοίο «ACT», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ανήκει σε συγγενή στελέχους του AKP, του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του στελέχους του AKP Αμπντουραχίμ Ντουνταρ. Μάλιστα, σημειώνει ότι τόσο το ίδιο πλοίο όσο και άλλα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα από την τουρκική ακτοφυλακή.
Υπενθυμίζεται, ότι το ελληνικό Λιμενικό ανακοίνωσε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές όταν ο καπετάνιος του «ACT» αρνήθηκε να υπακούσει στο αίτημα να προσεγγίσει λιμάνι της Ρόδου για να ελεγχθεί το φορτίο του τουρκικού πλοίου. Η επιχείρηση έγινε έπειτα από πληροφορίες ότι το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά.
Είχε συλληφθεί ο καπετάνιος
Ο καπετάνιος του «ACT», Χαλούκ Σάμι Καλκαβάν, υπήρξε ύποπτος και σε προηγούμενα περιστατικά με πλοία της εταιρείας, αναφέρει η Cumhuriyet. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2010, ήταν καπετάνιος πλοίου που ταξίδευε μαζί με το «Mavi Marmara», με προορισμό τη Γάζα και συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
Στην υπόθεση που είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας και που κόστισε τη ζωή 10 Τούρκων ακτιβιστών, νηοπομπή κατευθυνόταν στη Γάζα με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό. Κομάντος του Ισραήλ ανέβηκαν στο μεγαλύτερο από τα έξι πλοία, το Mavi Marmara, και ξέσπασαν συγκρούσεις. Οι ακτιβιστές έλεγαν τότε ότι άρχισαν να τους πυροβολούν αμέσως, οι Ισραηλινοί υποστήριζαν ότι οι κομάντος άνοιξαν πυρ όταν τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και όπλο. Τα πλοία μετέφεραν 10.000 τόνους οικοδομικών υλικών, σχολικών ειδών και δύο μεγάλες γεννήτριες. Ομως οι Ισραηλινοί ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δεν μετέφεραν και όπλα ή χρήματα.
Φορτίο με σφαίρες
Επίσης, το 2013, σε έρευνα στο πλοίο «Zeynep Dundar» της ίδιας εταιρείας στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας είχαν εντοπιστεί 3.400 σφαίρες. Το πλοίο πήγαινε από την Ουκρανία στην Υεμένη και είχε δηλώσει ως φορτίο εργαλεία κουζίνας.
Το «Baris» με τους 595 πρόσφυγες
Η εταιρεία όμως έχει εμπλακεί και σε υπόθεση διακίνησης ανθρώπων. Το 2014 το φορτηγό πλοίο Baris, που ανήκει στην ίδια εταιρεία, έπαθε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης και έπλεε ακυβέρνητο. Τελικά ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπτρα και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 595 Σύρους πρόσφυγες.
Για την υπόθεση αυτή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε σε κάθε έναν από τους πέντε κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 595 χρόνων.
Ο καπετάνιος και ο αδελφός του δνε είναι...τυχαίοι ναυτικοί!
Σύμφωνα με το militaire.gr, ο Χαλού Σαμί Καλκαβάν που είναι καπετάνιος του ACT, ήταν στη λίστα επιβατών του Mavi Marmara, στο οποίο καπετάνιος ήταν ο αδελφός του! Προφανώς δεν είναι …τυχαίοι ναυτικοί!
Από χθες η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει το γεγονός του ACT ως …θερμό επεισόδιο. Κάτι που δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως ανέκδοτο βεβαίως. Το μόνο που δεν μας έχουν πει από την Άγκυρα είναι τι τελικά μετέφερε το πλοίο.
Μάζης στον realfm: Τουρκική προβοκάτσια το επεισόδιο στη Ρόδο - Θα το επιχειρήσουν ξανά
Για οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας η οποία όμως δεν έτυχε της υποστηρίξεως των ΗΠΑ κάνει λόγο ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο ανοιχτά της Ρόδου με το τουρκικό εμπορικό πλοίο.
Οι λόγοι, όπως είπε, είναι τρεις. Ο πρώτος αφορά την κυπριακή ΑΟΖ: «στις 13 Ιουλίου αρχίζει επισήμως η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο καθηγητής, ο δεύτερος λόγος είναι το κυπριακό όπου, σύμφωνα με τον κ. Μάζη: «η Γενεύη δεν τους βγαίνει καλά. Έχουν στριμωχτεί πολύ άσχημα και βλέπουν ότι ο βρετανικός παράγων προσπαθεί αφενός να διατηρήσει τα συμφέροντα τα δικά του, αφετέρου να δείξει ότι αποστασιοποιείται και δεν παίρνει θέση, δηλώνει ότι το καθεστώς των εγγυήσεων, δεν αποτελεί καθεστώς για μία χώρα του 21ου αιώνα».
Τρίτος λόγος είναι το Συριακό «εις το οποίο οι Τούρκοι σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση σε επαρχία γιατί θέλουν να αναχαιτίσουν την κουρδική εδαφική ένωση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα συροτουρκικά σύνορα και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν θα είναι αποδεκτό από την αμερικανική διοίκηση που έχει δηλώσει ευθέως και εμφανώς τα αισθήματά της υπέρ της κουρδικής αντιστάσεως», όπως τόνισε ο καθηγητής.
Στο ερώτημα αν θα επιχειρήσουν εκ νέου οι Τούρκοι να προκαλέσουν παρόμοιο επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Μάζης ήταν κατηγορηματικός: «Εχω την αίσθηση και το λέω με μεγάλη ικανοποίηση, ότι οι ελληνικές Αρχές, το ελληνικό κράτος, η ελληνική ακτοφυλακή απάντησε όπως θα έπρεπε να απαντήσει εδώ και πολύ καιρό. Αυτό εξέπληξε την τουρκική πλευρά η οποία έβγαλε μία τελείως χλιαρή ανακοίνωση».
Και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε ότι οι στρατηγικές παράμετροι παραμένουν σταθερές και θα οξύνονται, πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν, ναι. Αλλά αυτή τη φορά θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν με καλύτερη συνεννόηση. Αν δεν την έχουν την καλύτερη συνεννόηση τότε φοβάμαι ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, αν προσπαθήσουν να το κάνουν».
Πηγή: real.gr - July 04, 2017
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=618210&catID=4