Η ένωση Cartooning for Peace (Σκιτσάροντας για την Ειρήνη), η οποία έχει ιδρυθεί από τον γάλλο σκιτογράφο Plantu, κατονομάζει μια δεκαριά χώρες για «προσβολές της ελευθερίας της έκφρασης» των σκιτσογράφων του Τύπου στον πρώτο παγκόσμιο άτλαντά της που έδωσε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της ελευθερίας του Τύπου.
Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Ιορδανία, η Ινδία, η Μαλαισία, ο Ισημερινός, η Κένυα ή η Βενεζουέλα: μ' αυτόν τον χάρτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη σκιτσογράφων του Τύπου, αυτό το διεθνές δίκτυο που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια επιδιώκει «να καταστήσει φανερούς τους κινδύνους και τις απειλές» που αντιμετωπίζουν οι σκιτσογράφοι, αλλά «χωρίς εντούτοις να συντάξει έναν επιστημονικό και εξαντλητικό κατάλογο».
Ο χάρτης αυτός «είναι μια επισκόπηση των προσβολών της ελευθερίας της έκφρασης των σκιτσογράφων για την περίοδο 2016/2017», τεκμηριωμένων από την ένωση, σύμφωνα με την Cartooning for Peace.
Η έκθεση προειδοποιεί κυρίως για την κατάσταση στην Τουρκία, όπου δημοσιογράφοι που ασκούν το επάγγελμά τους μέσω του σκίτσου είναι φυλακισμένοι. Όπως ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, 63 ετών, ο οποίος αφού πέρασε 6 μήνες στη φυλακή μαζί με ορισμένους από τους συναδέλφους του της εφημερίδας Cumhuriyet, κατηγορείται για «συμπαιγνία με μια τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς να είναι μέλος της».
«Η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι κάθειρξη 29 ετών», σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία διευκρινίζεται πως η ημερομηνία της δίκης του και αυτής των συναδέλφων του έχει οριστεί για τις 24 Ιουλίου 2017.
«Όλοι οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία διατρέχουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν αδίκως και επιτηδείως για τρομοκρατία», υπογραμμίζει η Cartooning for Peace.
Συνολικά οι σκιτσογράφοι του Τύπου είναι «μοναδικοί μάρτυρες της επικαιρότητας» και «αληθινά βαρόμετρα της ελευθερίας της έκφρασης», εκτιμά η ένωση, για την οποία οι απειλές που έχουν καταγραφεί στην έκθεσή της «μας πληροφορούν για την κατάσταση της δημοκρατίας σε περιόδους ανασφάλειας και αναταραχής».
Υπογραμμίζοντας «ένα πλαίσιο επιδείνωσης των προσβολών της ελευθερίας της έκφρασης», παραδέχεται πως «επέλεξε να ασχοληθεί με τις περιπτώσεις ορισμένων χωρών και ορισμένων σκιτσογράφων μάλλον παρά άλλων», αλλά διαβεβαιώνει πως αυτό «δεν μειώνει σε τίποτε τις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν άλλοι σκιτσογράφοι».
Η Cartooning for Peace δημιουργήθηκε το 2006 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τέθηκε υπό την αιγίδα του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / nooz - May 04, 2017