Κυριακή, Απριλίου 23, 2017

Ρόδος: Tουρίστρια τραυματίσθηκε στην Ακρόπολη της Λίνδου και δεν υπήρχε γιατρός!..

Την αμερικανίδα τουρίστρια  φρόντισαν Γάλλοι πυροσβέστες που έτυχε να βρίσκονται στο μνημείο -

«Ένα γιατρό σας παρακαλώ, έναν γιατρό», φώναζαν κάποιοι από αυτούς που έτυχε να βρίσκονται προχθές μπροστά στο περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού Αμερικανίδας τουρίστριας στην Ακρόπολη της Λίνδου. Μάταια όμως!

 Όχι μόνο δεν υπήρχε γιατρός σε ακτίνα χιλιομέτρων, αλλά δεν υπήρξε και κάποιος υπεύθυνος που να προστρέξει για βοήθεια (να καλέσει έστω  ασθενοφόρο), όπως καταγγέλλουν όσοι ντόπιοι είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά στο γεγονός.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Προχθές το πρωί ζευγάρι ηλικιωμένων Αμερικανών που βρίσκεται για διακοπές στο νησί μας και διαμένει σε ξενοδοχείο της Ιξιάς, αποφάσισε να επισκεφθεί και να θαυμάσει από κοντά ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά αξιοθέατα, το κάστρο της Λίνδου και το ναό της Λινδίας Αθηνάς, που υπάρχει εντός αυτού.

 Ωστόσο η ηλικιωμένη γυναίκα κάτω από άγνωστες συνθήκες γλίστρησε με αποτέλεσμα να χτυπήσει αρκετά σοβαρά στους κακοτράχαλους βράχους της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χτύπησε στο κεφάλι, ενώ κόπηκε και η αρτηρία στο χέρι της με αποτέλεσμα να αιμορραγεί ασταμάτητα και από τα δύο αυτά σημεία του σώματός της!

Παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια, γιατρός δεν βρέθηκε. Για καλή της τύχη όμως, εκείνη την ώρα βρισκόταν στην Ακρόπολη επίσης για επίσκεψη, ένα γκρουπ 20 Γάλλων πυροσβεστών, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα οργανωμένοι. Σύμφωνα με τους μάρτυρες είχαν μαζί τους ακόμη και καροτσάκι για την μεταφορά τραυματιών. Με αυτό κατέβασαν την τραυματισμένη γυναίκα μέσα από τα δύσβατα σοκάκια της Λίνδου, συνεχίζοντας να αναζητούν  το ιατρείο του χωριού! Μάταια όμως και πάλι.

 Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αγωνιώδης προσπάθειά τους να βρουν ιατρική φροντίδα και η αδυναμία τους να συνεννοηθούν στα γαλλικά, αντί για το ιατρείο (το οποίο βρίσκεται εκτός οικισμού) τους οδήγησε μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της Λίνδου.

Τελικά βρέθηκαν ορισμένοι μαγαζάτορες και περίοικοι, οι οποίοι βοήθησαν ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στην άτυχη γυναίκα, να ειδοποιηθεί το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν, ενώ κάλεσαν και το ασθενοφόρο για να την μεταφέρει στο νοσοκομείο της Ρόδου.

 Το ΕΚΑΒ έφτασε από τον Αρχάγγελο μετά από περίπου 20 λεπτά λόγω της απόστασης που είχε να διανύσει. Μάλιστα ακολούθησε μια ακόμη μικρή «οδύσσεια» αφού θα έπρεπε να την παραλάβουν από την πλατεία του Αγίου Στεφάνου (από την πλευρά όπου βρίσκεται το λιμανάκι του Αγίου Παύλου δηλαδή) και όχι από την κεντρική πλατεία του οικισμού, καθώς εκεί κατέληξαν οι Γάλλοι πυροσβέστες που την μετέφεραν, αφού ούτε και οι ίδιοι γνώριζαν καλά – καλά την περιοχή.

Εκεί λοιπόν χρειάστηκε να βγουν όλα τα σταθμευμένα οχήματα ώστε να μπορέσει να περάσει το ασθενοφόρο και να παραλάβει την τραυματισμένη γυναίκα. Είναι δε επίσης χαρακτηριστικό ότι οι νοσηλευτές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τέσσερα σεντόνια για να καταφέρουν να σταματήσουν την αιμορραγία, ενώ ευχαρίστησαν τους πολίτες που φρόντισαν την ηλικιωμένη, έως ότου φτάσουν οι ίδιοι στο σημείο.

Επανέρχεται το αίτημα για γιατρό

Το παραπάνω περιστατικό επαναφέρει για πολλοστή φορά επιτακτικά το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, των επαγγελματιών και των τουριστικών φορέων για την ύπαρξη γιατρού επί μονίμου βάσεως στην περιοχή, ακόμη και εντός της Ακρόπολης, αφού δεν είναι λίγα τέτοιου είδους περιστατικά που έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λίνδος αποτελεί τον βασικό τουριστικό προορισμό της Ρόδου, με εκατομμύρια επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εκατομμύρια είναι και τα χρήματα που μπαίνουν στον κρατικό κορβανά, είτε σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Πολιτισμού (μέσω των εισιτηρίων της Ακρόπολης), είτε αναφορικά με το υπουργείο Οικονομικών (μέσω των άμεσων και έμμεσων φόρων από τις διανυκτερεύσεις, την εστίαση και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή).

Εκατοντάδες είναι φυσικά και τα εκατομμύρια που δαπανώνται από το υπουργείο Τουρισμού για την προβολή του ελληνικού τουρισμού. Κανείς όμως δεν φρόντισε σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν διαχρονικά οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής, να προνοήσει για την ασφάλεια και την περίθαλψη όλων αυτών των επισκεπτών.

 Υπενθυμίζεται βέβαια ότι πριν από μερικά χρόνια εγκαινιάστηκε μετ’ επαίνων το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Λίνδου. Στην ουσία όμως ουδέποτε λειτούργησε. Υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός για μερικές ώρες την εβδομάδα για να γράφει κυρίως συνταγές φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

«Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες αυτό προφανώς αρκεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες μιλώντας στην «Ροδιακή» υπηρεσιακός παράγοντας της περιοχής που γνωρίζει καλά το ζήτημα. Και τελικά το «ηθικό δίδαγμα» της ιστορίας είναι ότι οι «ασθενείς και οδοιπόροι» της Λίνδου και των περιχώρων, εφόσον τους συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό υγείας θα πρέπει να εμπιστεύονται την ίδια τους τη ζωή στο φιλότιμο, τις γνώσεις πρώτων βοηθειών των κατοίκων και την Θεά Τύχη…


ΠΗΓΗ: rodiaki.gr   / protothema.gr/ - Apr 23, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More