Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

Φωτογραφίζοντας τη θάλασσα: Μυστικά, ιδέες και συμβουλές

Η θάλασσα είναι από τα πιο φωτογραφημένα «θέματα» στον κόσμο. Και ο λόγος είναι απλός. Γιατί η θάλασσα ποτέ δεν είναι η ίδια. Αλλάζει από λεπτό σε λεπτό και δημιουργεί έτσι ένα μυστήριο. Μια έλξη. Λες και σε προκαλεί να την φωτογραφίσεις. Όποιος έχει ασχοληθεί με τη φωτογράφιση της θάλασσας, όπως εγώ τα τελευταία δέκα χρόνια, ξέρει οτι δεν είναι εύκολο έργο. Όπως στην κολύμβηση πρέπει να σέβεσαι τη θάλασσα, έτσι και στη φωτογράφισή της πρέπει να ξέρεις οτι εκείνη σε καθοδηγεί. Εκείνη βάζει τους κανόνες. Εσύ απλά ακολουθείς.

Η θάλασσα έχει μια συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση. Έχει μια εσωτερική δύναμη που την καθοδηγεί αόρατα και σιωπηλά. Η εσωτερική αυτή δύναμη κυβερνάται από το φως, τον καιρό, τα χρώματα, τα σύννεφα, τις σκιές, τα δέντρα, τα κτίρια και τις αντανακλάσεις από το περιβάλλουν. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν θέλετε να φωτογραφίσετε τα ωραία αυτά κύματα, είναι η υπομονή. Αν θέλετε μια φωτογραφία για την οποία θα είστε υπερήφανοι, να είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε αρκετό χρόνο. Η κατεύθυνση και μόνο του φωτός εκείνη τη στιγμή, θα καθορίσει την ποιότητα της φωτογραφίας.


Το επόμενο πῤαγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι ο φακός που θα χρησιμοποιήσετε. Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ ευρυγώνιους φακούς όπως ο 16mm, καθώς το οπτικό πεδίο είναι ευρύτερο και το βάθος πεδίου πιο έντονο. Ωστόσο και ένας τηλεφακός, όπως ο 70-210mm, θα σας προσφέρει ωραία εστίαση, όπως σε κύματα, και θα σας επιτρέψει να «φέρετε κοντά» σημεία μακρινά και απροσπέλαστα.

Όταν φωτογραφίζουμε μια ήρεμη θάλασσα τα πράγματα είναι κάπως εύκολα. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με μεγάλα κύματα, με αέρα που μας κουνάει τη μηχανή, με το δελφίνι που κάνει το άλμα του ή με το γλαρόνι που βουτάει να πιάσει το ψάρι, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα. Εκεί υπεισέρχεται η ταχύτητα του κλείστρου ή shutter speed, το οποίο σημαίνει με πολύ απλά λόγια την ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής ή το χρόνο που έχει το φως να αποτυπώσει την εικόνα στον αισθητήρα -sensor- της φωτογραφικής μηχανής. Όσο πιο γρήγορη η ταχύτητα του κλείστρου, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να «παγώσει» μια φωτογραφία. Αν η ταχύτητα είναι αργή, όταν φωτογραφίζουμε κινούμενα θέματα τότε αυτό θα μας δημιουργήσει μια θαμπάδα στη φωτογραφία, γνωστό ως motion blur. Μια ταχύτητα της τάξεως του 1/500 θεωρείται αρκετά γρήγορη.


Θα πρέπει να σκεφτείται και την ώρα της ημέρας που φωτογραφίζετε. Ένα τοπίο θάλασσας μπορεί να φένεται λαμπερό στον πρωϊνό ήλιο. Μπορεί όμως να φανεί ακόμα καλύτερο με τη σκιά που θα προσφέρουν τα απογευματινά σύννεφα ενώ το ίδιο σκηνικό μπορεί να είναι εντυπωσιακό κατά τη μαγική ώρα του ηλιοβασιλέματος. Μια από τις ασκήσεις που κάναμε όταν σπούδαζα φωτογραφία ήταν να φωτογραφίζουμε το ίδιο τοπίο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, τα αποτελέσματα όμως έχουν πολύ ενδιαφέρον και σου χαρίζουν την τέλεια φωτογραφία.


Συνήθως με τη θάλασσα τραβάμε abstract, δηλαδή αφηρημένες φωτογραφίες, αρκεί να περιέχει το μπλε στοιχείο. Σκεφτείτε όμως πόσο θα άλλαζε η φωτογραφία σας αν μπορούσατε να επιλέξετε ένα focal point, δηλαδή ένα εστιακό σημείο, ένα θέμα. Εστιάζοντας για παράδειγμα σε ένα βράχο ή σε ένα φάρο ή σε μια βάρκα θα δώσει στη φωτογραφία σας άλλη διάσταση και ενδιαφέρον.

Όταν φωτογραφίζετε τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την αναλογία θάλασσας και ουρανού. Αν ο ουρανός έχει πάρει φωτιά και τα σύννεφα είναι κατακόκκινα, τότε αξίζει να παραχωρήσετε το μεγαλύτερο μέρος της φωτογραφίας στον ουρανό. Όταν όμως η αντανάκλαση από τον ουρανό κάνει ένα φοβερό παιχνίδισμα πάνω στο νερό τότε θα πρέπει να θυσιάσετε ουρανό για να τραβήξετε πιο πολύ θάλασσα.

Τέλος, τίποτα δεν κάνει μια θαλασσογραφία πιο όμορφη από μια τέλεια αντανάκλαση. Σε απόλυτη ηρεμία, η θάλασσα μπορεί να μοιάζει σαν καθρέφτης και να δώσει στη φωτογραφία σας άλλη διάσταση. Ενώ σε πιο άγριες συνθήκες μπορείτε να «πιάσετε» την αντανάκλαση του κύματος πάνω στην άμμο.
Όπως πάντα στη φωτογραφία, έτσι και στην περίπτωση της θάλασσας χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ακούστε τη θάλασσα γιατί η ίδια θα σας βοηθήσει να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία.




Κύρα Αλεξάκου  Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών (Freie Universität Berlin) & Φωτογράφος

Πηγή:  huffingtonpost - Mar 05, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More