Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2017

Οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη - Τι λέει ο καθηγητής Λέκκας...

Με τον… χορό των Ρίχτερ να μην έχει τελειωμό στην περιοχή των Δαρδανελίων, ανησυχία για τους σεισμούς και τους μετασεισμούς  έχουν αρχίζει να εκφράζουν οι Τούρκοι σεισμολόγοι.

Μάλιστα, σε αντίθεση με την Λέσβο, όπου γίνονται αισθητοί οι σεισμοί αυτοί και δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ακόμα και από τις δονήσεις, οι τουρκικές περιοχές που έχουν πληγεί από τους σεισμούς και τους μετασεισμούς μετρούν τις «πληγές» τους.

Τώρα αρκετοί είναι οι Τούρκοι επιστήμονες οι οποίοι φοβούνται πως οι σεισμικές δονήσεις θα ενεργοποιήσουν το ρήγμα που είχε δώσει τον σεισμό του 1999 στην Κωνσταντινούπολή ή κάποιο άλλο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή.

Ενδεικτικό είναι πως εκτιμάται ότι περίπου200 σεισμοί έχουν συμβεί μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη περιοχή.

«Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολή», δηλώνει ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου, Αλί Ατές. «Τον περιμένουμε αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα πότε θα συμβεί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολή μπορεί να είναι 7.2 Ρίχτερ, 7.3,μ , μπορεί να είναι μεταξύ 6,5 – 7 Ρίχτερ» σημειώνει στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Παράλληλα, τόνισε πως βάσει των εκτιμήσεων όλοι οι επιστήμονες της χώρας θεωρούν πως μέχρι το 2030 θα έχει γίνει ένας εξίσου μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη όπως ο σεισμός του 1999.

topontiki.gr - Feb13, 2017
_____________________

Τι λέει ο καθηγητής Λέκκας για τους σεισμούς στη Λέσβο και τις πιθανότητες για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα 

Πώς σχολιάζει τους 4 σεισμούς, μεγέθους άνω των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Λέσβο

Την εκτίμηση ότι "οι πιθανότητες να έχουμε ένα μεγάλο (σεισμικό) γεγονός είναι μειωμένες" διατυπώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή τους τέσσερις σεισμούς, μεγέθους άνω των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη μείζονα περιοχή της Λέσβου.

O κ. Λέκκας τονίζει πως τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, αλλά και η γνώση γύρω από τα σεισμογενή χαρακτηριστικά της περιοχής, μπορούν να οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων με δύο θετικά στοιχεία για τον ελλαδικό χώρο αλλά και την περιοχή.

Το πρώτο είναι πως πρόκειται για "αρκετά έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία όμως δεν εντοπίστηκε στον ελληνικό χώρο, εντοπίστηκε στο καθαρά στον τουρκικό χώρο", όπως σημειώνει ο κ.Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι πως πρόκειται για δραστηριότητα που "πολύ δύσκολα θα περάσει στον ελληνικό χώρο καθότι υπάρχουν υπόγειες δομές, 'φράγματα', τα οποία εμποδίζουν τη διαδικασία ενεργοποίησης των ρηγμάτων προς την πλευρά της Λέσβου", τουτέστιν δομές χάρη στις οποίες "δεν είναι εύκολο να περάσει" η σεισμική δραστηριότητα προς την πλευρά του ελληνικού νησιού.

"Οι πιθανότητες να έχουμε ένα μεγάλο γεγονός είναι μειωμένες" σημειώνει ο κ.Λέκκας που τονίζει πως στην Ελλάδα για να έχουμε κάποιες επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον, πρέπει η δόνηση να είναι "της τάξεως των 6 Ρίχτερ και άνω και μάλιστα να είναι σεισμός τοπικός (ενώ) ο σεισμός των έξι Ρίχτερ είναι 33 φορές μεγαλύτερος από εκείνον των 5 (Ρίχτερ)".

Τέτοιους σεισμούς δεν έχουμε από την πλευρά της Λέσβου τόνισε ο κ.Λέκκας καθότι "δεν έχουν ενεργοποιηθεί τέτοια συστήματα". "Έχουμε πολλά περιθώρια ασφάλειας ακόμη" σημειώνει ενώ παράλληλα επισημαίνει πως στην περιοχή "μπορεί να αντιμετωπιστεί" ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ όπως και ένας των 5 καθότι "έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες. Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε (έχει γίνει) και έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο (αντισεισμικής) ετοιμότητας το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό".


(ΑΠΕ-ΜΠΕ) Πηγή: www.lifo.gr - Feb 13, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More