Πέμπτη, Μαΐου 26, 2016

Η απάντηση του Τσακαλώτου για τον ΦΠΑ στα νησιά - Τσακαλώτος: Πρώτη φορά οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο - 2 Video

Στα στελέχη της κυβέρνησης που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με τη διάταξη για τον ΦΠΑ στα νησιά απάντησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που ψήφισαν όλα τα κόμματα το καλοκαίρι και πρόσθεσε: «Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους στα νησιά που έχουν ανάγκη ή τους ανθρώπους στα βουνά της Ηπείρου που δεν έχουν τουρίστες; Θα ήθελα να πείσω και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα στελέχη του δικού μου κόμματος ότι δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός. Δηλαδή, αν στη Ρόδο που πηγαίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες  πληρώνουν ένα μεγαλύτερο φόρο είναι πιο αποτελεσματικό και από αυτά τα έσοδα να μπορείς να έχεις στοχευμένη νησιωτική πολιτική που είναι και για παροχές και για ανάπτυξη. Αυτός μου φαίνεται εμένα πολύ καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν τα νησιά».

«Το ξέρω ότι οι νησιώτες δεν το σκέφτονται έτσι δικαίως ανησυχούν αλλά πρέπει να πιστέψουν ότι η πολιτική που θα έχουμε για τα νησιά θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο αναπτυξιακή» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
*
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι «από την πλευρά μίας κυβέρνησης προοδευτικής, μίας κυβέρνησης της αριστεράς, προτεραιότητα είναι η επούλωση και η εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων ανεξάρτητα αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ορεινής Ελλάδας».

«Η δική μας πρόθεση, όσο η οικονομία ανακάμπτει, είναι να ενισχύουμε εισοδηματικά, στοχευμένα, τα χαμηλά εισοδήματα ανεξάρτητα από το που κατοικούν» τόνισε. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει τη διάταξη απάντησε αρνητικά.
*
Πηγή:  enikos.gr - May 26, 2016
_______________________________
 Τσακαλώτος: Πρώτη φορά οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Για πρώτη φορά οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι ως αποτέλεσμα, έχουμε επιτέλους ένα πλαίσιο για την αντιμετώπισή του.

Αναφέρθηκε επίσης στους τρεις στόχους που είχε η Ελλάδα στο Eurogroup τους οποίους και πέτυχε:

- Να εξασφαλιστεί η εκταμίευση.

-Μετά την αξιολόγηση να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

- Να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος.

«Τους στόχους μας τους πετύχαμε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκταμίευση» σημείωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι του κάνουν φοβερή εντύπωση όσα γράφονται στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μεγάλη απόκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου. Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.


 
Σαφώς υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε, αλλά πρόκειται για συμφωνία που κλείνει τον φαύλο κύκλο, παραδέχτηκε ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 Έχουμε ένα έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί»

Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες.

Όταν θα λέμε ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού οικονομικών γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο, υπογράμμισε.

Στο Eurogroup είχαμε σημαντικά αποτελέσματα για το χρέος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε.

Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χαθήκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους- είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος.

Βασικό κριτήριο θα είναι το αν η ελληνική οικονομία μπορεί να να χρηματοδοτήσει το χρέος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Λέει το ΔΝΤ ότι θα μπει όταν κάνει μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει ότι θα δει αν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία μακροπρόθεσμα. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, «κόφτης» δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, επιμένοντας ότι αυτό δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού, αλλά στη βάση του πώς μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το χρέος.

Πότε θα γίνει άρση των capital controls

Σχετικά με τα capital controls, η άρση τους θα εξαρτηθεί από το κατά πόσα χρήματα θα επιστρέψουν στις τράπεζες.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να αισθανθεί ο κόσμος ότι οι τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Όπως τόνισε, όταν συμβεί αυτό και όταν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και αφότου δοθεί λύση στο ζήτημα των «κόκκινων δανειών», τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την άρση του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό.

Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά

Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα του Eurogroup θα εφαρμοστούν άμεσα, διώχνοντας το ρίσκο έδωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι «έκλεισε μια περίπλοκη αξιολόγηση».

Η ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε, θα εισπράξει ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 10,3 δισ. ευρώ. Ένα μέρος από αυτά θα πέσουν στην οικονομία. Μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, τον Δεκέμβριο, η χώρα θα εισπράξει και άλλα χρήματα.

«Μετά την αξιολόγηση» συμπλήρωσε ο ίδιος, «βελτιώθηκαν οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Επίσης, αποκαταστάθηκε η ισορροπία, απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά». Από την πλευρά της κυβέρνησης, προτεραιότητα είναι η στήριξη των χαμηλοεισοδηματιών, ανεξάρτητα αν κατοικούν σε νησιά

Ως προς τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για να κλείσει η αξιολόγηση και επίσημα είπε ότι είναι τρεις:

1) Το κλείσιμο της συμφωνίας για την παραχώρηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη η δέσμευση της κυβέρνησης προέβλεπε προθεσμία για ολοκλήρωση των διαδικασιών, την 23η Μαΐου. Η κυβέρνηση ζήτησε παράταση ενός μηνός για να βελτιώσει κομμάτια της συμφωνίας και αυτή η παράταση έχει τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

2) Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά την πώληση κόκκινων δανείων που έχουν εγγυήσεις του δημοσίου. Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, η εκκρεμότητα αυτή προέκυψε γιατί δεν είχε τεθεί προς συζήτηση με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα θα λυθεί σε τηλεδιάσκεψη.

3) Το τρίτο θέμα που εκκρεμεί, πάντα σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, αφορά νομικές διατυπώσεις αναφορικά με το υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, συγκεκριμένα σε θέματα προσδιορισμού του ΔΣ αλλά και νομικής τους κάλυψης σε περιπτώσεις διώξεων.


Πηγή:  tvxs.gr - May 26, 2016

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More