Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2016

Απειλεί και πάλι για αποπομπή της Ελλάδας από Σένγκεν, η Αυστριακή υπουργός - FT: Ποιες χώρες προωθούν έξοδο της Ελλάδας από Σένγκεν


Τις απειλές που είχε εκτοξεύσει εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα “δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”, επαναλαμβάνει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε “τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης”, τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

Η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο. Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι “μύθος” ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενη στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως “είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση”.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα και σε διημερίδα του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη διημερίδα εκείνη, το Λαϊκό Κόμμα θέτει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τόσο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο όσο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο.


Δ. Δημητρακούδη,ΑΠΕ-ΜΠΕ, mignatiou.com - Jan 25, 2016
_____________________
FT: Ποιες χώρες προωθούν έξοδο της Ελλάδας από Σένγκεν
Μετά τις πιέσεις για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, πρόταση για κοινές περιπολίες με σκοπιανές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και εξαίρεση της Ελλάδας από τις προβλέψεις της Συνθήκης του Σένγκεν, προωθεί η Σλοβενία με τη στήριξη Ουγγαρίας και Πολωνίας, υποστηρίζοντας πως υπάρχει "θετικό σήμα" από τις Βρυξέλλες.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, προσθέτοντας πως η πρόταση τέθηκε πρώτα από τον σλοβένο πρωθυπουργό, Miro Cerar, στους ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, σήμερα.

Το σχέδιο προβλέπει να δοθεί έμφαση στα βόρεια σύνορα της Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση αγωνίζεται να διαχειριστεί την προσφυγική ροή, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ανακοίνωση της σλοβενικής κυβέρνησης αναφέρει πως η πρόταση θα επέτρεπε να μπει ένα τέλος στο καθεστώς του Σένγκεν στην περιοχή, αναφέρουν οι FT και προσθέτουν πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την ΠΓΔΜ την Παρασκευή, ενόψει των συνομιλιών που ξεκινούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε πως η εξαίρεση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα σταματούσε τους πρόσφυγες από το να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, ενώ διαμαρτυρήθηκε γιατί το παραπάνω σχέδιο δεν ήρθε σε γνώση της Αθήνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο υπουργός έδειξε προς την Τουρκία, ως τη χώρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των προσφυγικών ροών.

“Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε νεκροταφείο, ούτε παγίδα που θα εγκλωβίσει τους πρόσφυγες. Δεν κατανοούμε τί είδους πολιτική είναι αυτή, να κλείσει ένα κράτος τα σύνορά του με την Ελλάδα. Δεν έχουμε χρόνο για πειραματισμούς που θα επιδεινώσουν την κατάσταση και μόνο”, σημείωσε.

πηγή: nooz - Jan 25, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More