Σήμερα η Forthnet είναι ένας κολοσσός, αλλά...κάοτε ξεκίνησε από ένα...γραφείο στο Ηράκλειο. Ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, που γεννήθηκε στον άγιο Νικόλαο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Forthnet και ανατρέχει στην ιστορία μιας καινοτομίας που σήμερα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας έχοντας επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στους τομείς της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Και μιλά στο «Βήμα» για τα μελλοντικά σχέδια αλλά και τις προκλήσεις της εταιρείας που ξεκίνησε σαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα και σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας.















- Πώς έγιναν τα πρώτα βήματα του Internet στη χώρα μας;

«Ολα ξεκίνησαν κάπου το 1984 στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα. Ενα από τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ ήταν και αυτό της Πληροφορικής, στην “ομπρέλα” του οποίου υπάγονταν οι νέες τεχνολογίες, άρα και το Internet. Από εκεί ξεκίνησε το όλο project που ονομάζεται δικτύωση. Καλώς ή κακώς, όντας στην Κρήτη, όλοι αυτοί οι επιστήμονες ήσαν απομονωμένοι γεωγραφικά σε μεγάλο βαθμό, άρα η ανάγκη να επικοινωνήσουν ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Την ίδια χρονική περίοδο το Internet, από ένα πρωτόκολλο των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, αρχίζει και διαχέεται στους υπόλοιπους ερευνητικούς φορείς».

- Πότε έγινε η πρώτη διασύνδεση μέσω Internet στην Ελλάδα;

«Η πρώτη διασύνδεση Internet στην Ελλάδα στήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα τέλη του 1989, όταν αγοράστηκαν από την Αμερική κάποια “κουτάκια”, άγνωστα τότε, που ονομάζονταν Cisco Routers – η εταιρεία έμελλε να γίνει ένας παγκόσμιος κολοσσός. Πήραμε λοιπόν δύο routers και φτιάξαμε το πρώτο ΤCP/IP link. Επρόκειτο για μια γραμμή διασύνδεσης των γραφείων του ΙΤΕ, στο κέντρο του Ηρακλείου, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από εκεί αρχίσαμε το πρώτο δίκτυο, που ονομάστηκε FORTHnet (Foundation Of Research and Technology Hellas)».

- Πώς η Forthnet πέρασε από τον ερευνητικό στον εμπορικό τομέα;

«Η ομάδα των ερευνητών του ΙΤΕ που έκανε την πρώτη διασύνδεση κατάλαβε ότι αυτή η νέα τεχνολογία έχει μια τρομερή δυναμική και παρακολουθώντας και τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις συνειδητοποίησε ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να έχει και εμπορική αξία. Το καλοκαίρι του 1995 ψηφίστηκε ένας νόμος για τις τηλεπικοινωνίες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στοντομέα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν δύο οργανισμοί που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες: το ΙΤΕ και ο Δημόκριτος. Το ΙΤΕ κατέληξε σε μια συμφωνία με τις Μινωικές Γραμμές. Δεδομένου ότι τότε υπήρχε ρευστότητα και δυνατότητα επενδύσεων συμφωνήθηκε να γίνει μια ΑΕ που ονομάστηκε Forthnet, η οποία την 1η Ιανουαρίου 1996 άρχισε να λειτουργεί. Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν μια εποχή έντονης ανάπτυξης και ήταν από τις καλύτερες που έχουμε να θυμόμαστε».

-Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε τότε;

«Βασικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζαμε ήταν ότι ο επιχειρηματικός τομέας στον οποία δραστηριοποιούμασταν μεγάλωνε πολύ πιο γρήγορα από τις προσδοκίες μας. Αυτό το πράγμα μας “κυνηγούσε” συνεχώς. Η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε».

πηγή:  cretalive.gr - Dec 20, 2015