Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2015

Μαντέλης: «Eκλογική χορηγία» τα χρήματα της Siemens


«Προεκλογική χορηγία και όχι μίζα από τη Siemens ήταν τα 450.000 γερμανικά μάρκα» υποστήριξε κατά την απολογία του ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Τον ισχυρισμό του πρώην Υπουργού προσπάθησε να καταρρίψει η πολιτική αγωγή του δημοσίου λέγοντας πως «το 1998 δεν υπήρχαν εκλογές, άρα δε χρειαζόταν προεκλογική χορηγία», με την πλευρά του κατηγορούμενου Τάσου Μαντέλη να απαντά πως η σύμβαση 8002 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία φέρεται να πήρε τα χρήματα ο τότε υπουργός Μεταφορών, υπογράφηκε το 1997 συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να δωροδοκηθεί για μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση.

Επικερδής η σύμβαση

Ο πρώην Υπουργός, ο οποίος από τις αρχές του έτους έχει επιστρέψει τα χρήματα στο ταμείο του δημοσίου, υποστήριξε ότι δεν είχε δικαίωμα να επέμβει στα εσωτερικά του ΟΤΕ, ούτε μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων τη σύμβαση, την οποία χαρακτήρισε  επικερδή για τον ΟΤΕ. Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο και σχετικά στοιχεία προκειμένου να αποδείξει τον ισχυρισμό του, ενώ πρόσθεσε πως οι ρήτρες που υπήρχαν τηρήθηκαν απαρέγκλιτα από το δημόσιο.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα της εποχής που τον εμφάνιζαν να έχει πάρει δέκα εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, τα χαρακτήρισε ‘’λάθος’’  προσθέτοντας πως «ήθελαν να τα φορτώσουν κάπου. Και εγώ ήμουν το πρόσωπο που ήθελαν για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην πολιτική εγώ ήμουν...πεθαμένος», είπε ο κ. Μαντέλης αποποιούμενος κάθε κατηγορία περί δωροδοκίας.

Ο κατηγορούμενος πρώην Υπουργός, ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμ. μάρκα το 1998 και 250.000 γερμ. μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή.

«Όλοι ήξεραν πως πάμε για εκλογές ενόψει της ανάδειξης νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Πηγαίναμε για εκλογές και τα χρήματα(σ.σ χορηγία) πήγαιναν γι αυτόν το λόγο» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι πρόκειται για χορηγία εκλογικού τύπου.

«Με αγωνία περίμενα κάποιος μάρτυρας ή έγγραφο να λέγε ότι εγώ απαίτησα χρήματα. Δεν  υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι εγώ απαίτησα δώρο . Δεν απαίτησα ποτέ ούτε μια δραχμή»,  υποστήριξε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:

«Αν είχα απαιτήσει έστω και μία δραχμή, γιατί η Siemens να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις στη σύμβαση λίγο πριν την υπογραφή της, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η συμφωνία; Γιατί να υποχωρήσει η εταιρεία, αν υπήρχε απαίτηση; Θα έλεγε "δεν υπογράφω, να πάμε στον υπουργό να λύσουμε τη διαφορά". Ήξερε όμως πως δεν είχε καμία στήριξη και για αυτό υποχωρούσε σε νέες διεκδικήσεις. Αυτό λέει η πείρα και αυτό έγινε. Μάλιστα, ενημέρωσα και τον υφυπουργό για όλα. Αν είχα πάρει χρήματα θα σιωπούσα. Δεν σιωπώ κ. πρόεδρε γιατί δεν υπάρχει ένοχη σχέση».

Η απολογία του κ. Μαντέλη θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση.


πηγή: Newsroom naftemporiki.gr - Dec 01, 2015
____________

ΑΠΕ: Μαντέλης για Siemens: Δεν ήταν «δώρα», αλλά εκλογική χορηγία


Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης του για την υπόθεση της Siemens, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επαναλαμβάνοντας πως δεν πήρε «δώρα», αλλά «εκλογική χορηγία» από την εταιρεία.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που από το Νοέμβριο του 2013 λογοδοτεί, με άλλους τέσσερις κατηγορουμένους, για το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ που είχε λάβει σε δύο δόσεις από την μητρική Siemens, υποστήριξε στο δικαστήριο πως τα επίδικα χρήματα αποτελούσαν χορηγία για την προεκλογική του εκστρατεία και ότι δεν συνδέονται με τη «σύμβαση 8002».

Η δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού αποτελεί τμήμα αυτής που αφορά την επίμαχη σύμβαση που υπεγράφη επί υπουργίας του το 1997, μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων -230 χιλιάδες ευρώ- που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000,  σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, χρήματα τα οποία κατά τη δικογραφία αποτελούσαν «δώρο» της Siemens για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002.

Στο εδώλιο πλην του κ. Μαντέλη κάθονται ο επιχειρηματίας, κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ.Τσουγκράνης, η εφοριακός Αντ.Μάρκου, το άλλοτε στέλεχος της ελληνικής Siemens Ηλ.Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του βασικού κατηγορουμένου Αρ.Μαντάς.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός επανέλαβε πολλές φορές στο δικαστήριο πως ποτέ δεν απαίτησε δώρο από την γερμανική εταιρεία, «ούτε δραχμή», ενώ τόνισε πως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας για τη «σύμβαση 8002» δεν προκύπτει να έχει ζητήσει ανταλλάγματα για την υπογραφή της σύμβασης .

«Δεν υπήρξε ένοχη σχέση» είπε χαρακτηριστικά.

Απολογούμενος ο κ. Μαντέλης υπεραμύνθηκε της εν λόγω σύμβασης και παρέθεσε στοιχεία για να καταδείξει πως η 8002 για ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ «ήταν απολύτως επικερδής και επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο, με τεράστια και ανυπολόγιστα κέρδη του οργανισμού μέχρι και σήμερα».

Επισήμανε, επίσης, πως στην τελική τιμή το Δημόσιο πέτυχε μεγάλη μείωση του κόστους, της τάξεως των 99,5 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό που δεν θα δεχόταν η Siemens, όπως είπε, αν είχε απαιτήσει χρήματα.

«Αν είχα απαιτήσει να μου δώσει χρήματα, θα έφτανε τη μείωση από 3 στο 20%; Ήξερε πως δεν είχε κάλυψη από κανέναν, και κυρίως από εμένα, γι’ αυτό και έκανε τις αλλεπάλληλες μειώσεις» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, ο κ. Μαντέλης επικαλέστηκε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε και τον επερχόμενο υπουργό για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν.

«Δεν σιωπούσα, γιατί δεν υπήρξε ένοχη σχέση» ανέφερε ο κ. Μαντέλης και συνέχισε: «Δεν μου αρκούσε ότι είχα φύγει πλέον, αλλά ήθελα και ο επόμενος να ξέρει σε πιο πλαίσιο πρέπει να κινηθεί».

Ο κατηγορούμενος τόνισε στο δικαστήριο πως έλαβε τα χρήματα ως "εκλογική χορηγία" καθώς την περίοδο που μπήκαν σε λογαριασμό του «η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό».

Αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα της εποχής, που τον έφεραν να έχει χρηματιστεί με μεγάλα ποσά και τα οποία ουδέποτε αποδείχθηκαν: «Στην πολιτική ήμουν πεθαμένος, είχα πλέον αποχωρήσει και ήμουν το πρόσωπο που ήθελαν να μου "φορτώσουν" τα πάντα».

Ο κ. Μαντέλης, με την έναρξη της δίκης επέστρεψε στο αποκαλούμενο «ταμείο κλεμμένων» επίδικα χρήματα με σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, με μείωση της απειλούμενης ποινής η οποία ορίζεται σε 10 έως 20 χρόνια και αφορά περιπτώσεις κατηγορουμένων που ζημίωσαν το Δημόσιο εφόσον «εξαλειφθεί η ζημιά».

Από τις προβλέψεις του νόμου εξαιρούνται νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και μένει να διατυπωθεί η κρίση του Δικαστηρίου αν τελικά ο κ. Μαντέλης θα τύχει ή όχι των ευνοϊκών προβλέψεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More