Τρίτη, Ιουνίου 23, 2015

Νέο ραντεβού Tσίπρα με Γιούνκερ-Ντράγκι-Λαγκάρντ - Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις, παραμένουν στις σκληρές θέσεις οι πλευρές

Οι επικεφαλής των τριών θεσμών συναντώνται εκτάκτως το μεσημέρι στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταρτίσουν κοινό κείμενο για την Ελλάδα. Εκτάκτως και ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες για το ραντεβού. Στο τραπέζι εξάμηνη παράταση. Διαφωνεί το ΔΝΤ με το φοροπακέτο της κυβέρνησης.

Εκτακτη συνάντηση Γιούνκερ – Ντράγκι και Λαγκάρντ προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00 ώρα Ελλάδος) στην οποία θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ραντεβού κλείστηκε για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας καθώς η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις σήμερα δεν στάθηκε ικανή να γεφυρώσει τις αποστάσεις.

Οι συζητήσεις έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις προκειμένου να παρουσιάσουν ένα κοινό κείμενο που θα περιλαμβάνει τα prior actions που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία, δήλωσε η πηγή στο MNI.

Ο Γιούνκερ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα το βράδυ και τον κάλεσε στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους επικεφαλής των τριών θεσμών πριν το Eurogroup που θα γίνει στις 20:00.

Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης συμφωνία απ’ όλες τις πλευρές και να παρουσιαστεί το Eurogroup ώστε να μην χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση, συμπληρώνει. Μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα αποδεχτεί την πρόσκληση ή θα παραπέμψει το θέμα στη διαπραγματευτική ομάδα που ήδη βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή ερωτηθείσα για το εάν η ελληνική πλευρά είναι ενήμερη της σκληρής στάσης του ΔΝΤ και την πιθανότητα διαφορετικών απαιτήσεων την τελευταία στιγμή απάντησε «ναι».

Πώς μπορεί να πληρωθεί το ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα προλάβει να λάβει χρήματα από τα 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το πρόγραμμα διάσωσης για να πληρώσει το ΔΝΤ την άλλη εβδομάδα αν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές.

Τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα SMP μπορεί να προσφέρουν στην Ελλάδα ως και 3,3 δισ. ευρώ, ποσό υπεραρκετό για την κάλυψη των 1,5 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Ταμείο.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι όσο δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ως το τέλος της εβδομάδας, τότε «οι πόροι από το 2014 που μπορούν να εγκριθούν με πολιτική απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, είναι δυνατό να εκταμιευτούν μέσα σε μια ήμερα». «Ορισμένα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να ειδοποιηθούν για την εκταμίευση, αλλά πλέον έχει γίνει περισσότερο μια πολιτική απόφαση» πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, δεύτερος αξιωματούχος υποστήριξε πως όπως έχουν τώρα τα πράγματα, υπάρχουν ακόμα διαφορές στην προσέγγιση ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, «ακόμα και αν αυτές δεν έγιναν εμφανείς στις δηλώσεις της Δευτέρας».

«Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την λογική της ελληνικής πρότασης, η οποία βασίζεται περισσότερο στους φόρους και λιγότερο στις περικοπές δαπανών. Δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και την αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει σταθερό στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό» εξήγησε η πηγή.

«Η ΕΚΤ είναι περισσότερο ένας σιωπηλός εταίρος, αλλά θα συμφωνούσε σε μια πρόταση για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» είπε η πηγή.

«Η Κομισιόν συντάσσεται περισσότερο με την ελληνική πρόταση και συμφωνεί ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μπορεί να καταγραφούν τώρα και να καθοριστούν με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα» τόνισε.

Και οι τρεις πηγές σημείωσαν πως οι πιστωτές εργάζονται με την πεποίθηση ότι ως την Πέμπτη, όταν θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ θα μειώσει τις αντιστάσεις, οι μικρές διαφορές στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς της ελληνικής πρότασης θα διευθετηθούν με την Αθήνα και θα δοθεί εξάμηνη παράταση.

«Η ελληνική πλευρά συμφωνεί σε μια εξάμηνη παράταση που βασίζεται στον υπολογισμό της εναπομείνουσας χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος» είπε η πρώτη πηγή. «Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει το ΔΝΤ» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με το ποια κατηγορία θα πάει που στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και τις επιπρόσθετες περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα» είπε αξιωματούχος, εκφράζοντας αισιοδοξία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν κλείσει η συμφωνία, θα είναι κάτι σαν μια μικρή «Staff Level Agreement» και θα ρυθμίζει τις ημερομηνίες για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που θα συνοδεύονται από τους ανάλογους όρους και τις προαπαιτούμενες δράσεις.

«Προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια πρόταση και να την χωρίσουμε σε προαπαιτούμενες δράσεις» σημείωσε ο αξιωματούχος. «Τα κέρδη από τα ομόλογα του προγράμματος SMP από το 2015 μπορούν να εκταμιευτούν προς το τέλος του Ιουλίου και η πρόταση μπορεί να τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο ως ένας νόμος, ώστε να μην γίνεται ψηφοφορία για το προαπαιτούμενο της κάθε δόσης.

Αν υπάρξει συμφωνία επί της αρχής, οι υπουργοί του Eurogroup θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη το βράδυ για να αξιολογήσουν το ντιλ και να την στείλουν για τελική έγκριση από την Σύνοδο.

πηγή:  euro2day
_____________

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις, παραμένουν στις σκληρές θέσεις οι πλευρές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει μετατοπιστεί από τις σκληρές θέσεις του και με τα σημερινά δεδομένα δεν θα συμμετέχει στην όποια πολιτική συμφωνία επιτευχθεί στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών Θεσμών. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή «ουδείς γνωρίζει τι θα αλλάξει, και αν αλλάξει, μέχρι την Πέμπτη», καθώς οι πλευρές –ειδικά το ΔΝΤ- έχουν οχυρωθεί σε απαιτήσεις που απειλούν τις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα συγκλιθεί το διοικητικό συμβούλιο για να ενημερωθεί από την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Η πηγή υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετέχει ούτε στην χρηματοδότηση, διότι –όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν- δεν τολμά να θέσει μία συμφωνία στην κρίση των μελών του Δ.Σ., που δεν θα είναι συνολική και δεν θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα.

Πάντως, ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας διατηρεί έντονα κριτική στάση έναντι του κ. Τόμσεν και της Κριστίν Λαγκάρντ, και προτίθεται πριν αποχωρήσει από το ΔΝΤ για την τράπεζα των BRICS να καταθέσει αίτημα για συζήτηση του θέματος του ελληνικού χρέους. Ο κ. Πάουλο Μπατίστα συζήτησε το θέμα με ανώτερους Ελληνες αξιωματούχους που βρέθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Τα στελέχη του Ταμείου συνέχισαν και χθες τον έλεγχο των ελληνικών προτάσεων, αλλά δεν δείχνουν να είναι ευχαριστημένοι. Υποστηρίζουν ότι η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι λύση και ζητούν να μειωθούν οι δαπάνες. Μερικοί  εκ των αξιωματούχων αυτών υποστηρίζουν ότι το λίπος του κράτους είναι και σήμερα μεγάλο.

Το Ταμείο δεν έχει αλλάξει θέση και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και στη σχετική συζήτηση που έγινε δύο φορές στις Βρυξέλλες, η κ. Λαγκάρντ κατέθεσε τις γνωστές απόψεις της, ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να δικαιολογείται η βιωσιμότητα. Η θέση αυτή αφορά και τους Ευρωπαίους, με τους οποίους βρίσκεται σε κάθετη διαφωνία για το θέμα αυτό.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου φαίνεται ότι άφησε επίτηδες το θέμα της αναδιάρθρωσης ανοικτό ως μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά, και φέρεται να είπε στους Ευρωπαίους συνομιλητές της ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι το βραβείο για την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Η πηγή υποστήριξε ότι αν και δεν αφορά το Ταμείο, επειδή δεν είναι μέρος της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, οι αξιωματούχοι του πιστεύουν ότι οι ελληνικές αρχές την παραβίασαν με μονομερείς ενέργειες που έχουν να κάνουν βασικά με τις επαναπροσλήψεις. Η πηγή τόνισε ότι εάν το ΔΝΤ επιμείνει στον τερματισμό των επαναπροσλήψεων, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, θα τιναχθούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις.


πηγή: mignatiou.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More