Πέμπτη, Μαΐου 28, 2015

Ηλίας Καματερός για μετανάστες: Κολαστήριο η Κως. Ο δήμαρχος μας κάνει ρεζίλι. Κινδυνεύει η υγεία και ο τουρισμός

Τι δηλώνει στο NEWS 247 ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός που δέχθηκε απειλές για το ίδιο του το σπίτι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Κω.

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και στο φόντο, ανθρωπιστική κρίση. Η κόλαση που ζουν καθημερινά άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο στις χώρες τους, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο τις τελευταίες ημέρες στην Κω.
ADVERTISEMENT

Μετανάστες στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο στο λιμάνι του νησιού, χωρίς νερό, με ελάχιστα τρόφιμα, χωρίς ρούχα και με τις διαδικασίες ταυτοποίησης να γίνονται στον δρόμο.

Όλα αυτά, την ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ανοίξει.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερό, ο οποίος δέχθηκε απειλές από κατοίκους που απειλούσαν πως θα του κάψουν το σπίτι επειδή έχει προτείνει να δημιουργηθούν χώροι στέγασης για τους μετανάστες.

Όπως λέει, οι συγκεκριμένοι υποκινούνται από τον Δήμαρχο του νησιού Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος "θέλει να διώξει τους μετανάστες από το νησί και προτείνει σαν λύση μόνο τη φύλαξη των συνόρων". Και μιλάμε για θαλάσσια σύνορα, ερχόμαστε να προσθέσουμε εμείς.
Αστυνομία και Λιμενικό κάνουν έκκληση για δημιουργία ή εύρεση χώρων φιλοξενίας, κάτι που συμβαίνει σε άλλα νησιά του Αιγαίου, έτσι ώστε να γίνονται υπό ανθρώπινες συνθήκες οι διαδικασίες ταυτοποίησης πριν πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τον δρόμο για την Αθήνα.

Για την ώρα οι ταυτοποιήσεις γίνονται στους δρόμους, στο λιμάνι του νησιού, ενώ καθημερινά έρχονται τουλάχιστον 300 πρόσφυγες με κατοίκους να τους διασώζουν πολλές φορές μέσα από τη θάλασσα.

Ο Ηλίας Καματερός κατηγορεί τη δημοτική αρχή για πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες ενός υγειονομικού δράματος και όπως τονίζει, η αρχή μπλοκάρει την ένταξη του θέματος στο Δ.Σ. προς συζήτηση.

Για τις απειλές που δέχθηκε, μας λέει:

"Το θέμα για τις απειλές που δέχθηκα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Το θέμα είναι ευρύτερο, δεν είναι προσωπικό. Το ζήτημα στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλο, γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς και είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής η οποία δεν βοηθάει και υπονομεύει δράσεις προσωπικές μου αλλά και του υπουργείου".

Και περιγράφει το δράμα των μεταναστών που φτάνουν στην Κω:

"Όλοι μας ξέρουμε πως είναι αυξημένες οι ροές αυτό το διάστημα. Προφανώς και είναι αστείες οι δικαιολογίες που προτάσσουν κάποιοι ότι για το φαινόμενο ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε ακούσει και αυτό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα. Το πρόβλημα πλήττει όλη τη Μεσόγειο, τη χώρα μας και την Ιταλία. Μετά από τη Λέσβο που έχει τις μεγαλύτερες εισροές, είναι η Κως.

Κάθε μέρα έρχονται 300 άτομα. Από τη μεριά του υπουργείου, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπάρχει κυβερνητική βούληση να βρεθεί λύση για τα νησιά και να έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στην Αθήνα. Προσωπικά με ενδιαφέρει το τι συμβαίνει στην Κω. Καταλαβαίνετε πως αυτά τα πράγματα δεν ρυθμίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορείς ξαφνικά να βρεις 50 αστυνομικούς, ή 50 λιμενικούς ή 20 μηχανήματα ταυτοποίησης για να προχωρήσεις, χρειάζεται προσπάθεια και είμαστε σε μια καλή κατεύθυνση με τη βοήθεια της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός ταυτοποιούμενων ανθρώπων".

Όπως υπογραμμίζει, η διαδικασία ταυτοποίησης γίνεται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες:

"Ταυτοποιούνται 50, αλλά έρχονται 300. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας χώρος για να διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να ταυτοποιηθούν, για κάποιες ώρες ή μέρες. Ελπίζουμε να πάμε σε μια λύση που θα χρειάζονται μία ή δύο ημέρες για τη διαδικασία αυτή, μέχρι να φεύγουν. Δεν είναι λογικό η διαδικασία όμως να γίνεται στη μέση του δρόμου ή στο λιμάνι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Φανταστείτε 1000 άτομα εκεί να κάνουν τις ανάγκες τους στα πάρκα, να απλώνουν τα ρούχα τους στο λιμάνι, να μην έχουν νερό να πλυθούν, να ανάβουν φωτιές για να ζεστάνουν το γάλα των μωρών τους. Τη Μεγάλη Εβδομάδα που αυξήθηκε η ροή και είχαμε κακοκαιρία ήταν αδιανόητο να βλέπεις τα παιδιά μέσα στο κρύο να κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Απορώ που δεν είχαμε θύματα. Ακόμα και σε εκείνη τη φάση ο Δήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει έναν χώρο από τους πολλούς που έχει ο Δήμος, κάποιο παλιό εργοστάσιο, κάποιο άδειο κτίριο ή να στηθούν σκηνές μέσα στο γήπεδο, κάτι που ήταν αίτημα και της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Μου ζητήθηκε λοιπόν βοήθεια από τον Έπαρχο να συνδράμω. Βρήκα τον Δήμαρχο του ζήτησα να βρούμε κάποιο άδειο ξενοδοχείο για τους ανθρώπους. Πράγματι, βρήκαμε ένα που είχε κατασχεθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και ήταν κλειστό. Τιμάει τον Διευθυντή της Τράπεζας το γεγονός ότι μας παραχώρησε το κτίριο".

"Καιγόταν το ξενοδοχείο και κάποιοι γελούσαν"

Και συνεχίζει ο βουλευτής:

"Στη συνέχεια ήρθε στο νησί και ο αρμόδιος Υπουργός για να δει την κατάσταση. Ο Δήμαρχος ήταν τόσο αρνητικός που δεν δεχόταν να δώσει νερό στο ξενοδοχείο ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής.

Το κτίριο αυτό, δεν έχει φως, του το έκοψαν, το νερό παρέχεται από μια βρύση στην αυλή γιατί δεν έχει αποκατασταθεί το δίκτυο, δεν υπάρχουν καν τουαλέτες. Ο Δήμαρχος υποδαυλίζει και καλλιεργεί απόψεις κατά των μεταναστών, ότι δεν είναι θεμιτοί στο νησί, την ώρα που άνθρωποι πάνε και τους σώζουν από τη θάλασσα. Το ίδιο κτίριο πήρε φωτιά και υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό. Εκεί στον εμπρησμό κάποιοι γελούσαν και άλλοι με απειλούσαν ότι θα μου κάψουν το σπίτι".

Όπως λέει, όλα αυτά βάζουν και σε κίνδυνο τον τουρισμό.

"Δεν δίνω σημασία, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι και θα πάθει μεγάλη ζημιά ο τουρισμός μας, όχι μόνο για την εικόνα που παρουσιάζει αλλά και γιατί υπάρχει ο κίνδυνος επιδημιών. Υπάρχει υγειονομικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα. Αυτά προσπαθούν να τα στρέψουν ενάντια στην κυβέρνηση και να τα εκμεταλλευτούν πολιτικά αντί να τα διαχειριστούμε όλοι μαζί όπως έχει γίνει στην Κάλυμνο και στη Μυτιλήνη. Ο δικός μας ο Δήμαρχος ξέρετε τι λέει;
"Δεν τους θέλω καν". Σαν λύση προτείνει να επιτηρούμε τα σύνορα".

Καταλήγοντας τονίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για εύρεση χώρων φιλοξενίας και σημειώνει πως δεν θα παίξει ο ίδιος πολιτικά παιχνίδια.

"Έχουν στρέψει κατοίκους εναντίον των μεταναστών. Υπάρχει δικαιολογημένη απογοήτευση γιατί υπάρχει κακή διαχείριση. Τους λέω, πείτε πού θέλετε να τους πάμε, να στήσουμε σκηνές. Σε κάποια χωράφια, στο γήπεδο, σε ένα πάρκινγκ δίπλα στο σπίτι μου, ακόμα και μέσα στο σπίτι μου, μακάρι να χωρούσαν δηλαδή.

Η απάντηση είναι απειλές ότι θα μου κάψουν το σπίτι. Ηθικός αυτουργός είναι ο Δήμαρχος και όσοι καλλιεργούν τέτοιες απόψεις. Κάνουν κακό και στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία μας. Και το χειρότερο είναι πως ο Δήμαρχος δεν θέτει το ζήτημα προς διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του, θα δώσουμε μάχη για να βρεθεί λύση και να διαχειριστούμε σωστά το πρόβλημα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και για τον τουρισμό μας. Στόχος, η στοιχειώδης και ανθρώπινη διαβίωση αυτών των ταλαιπωρημένων μεταναστών".

Για να καταλάβει κανείς πάντως την έκταση του προβλήματος, μόνο μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2015 περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι διέσχισαν παράτυπα τα ελληνικά υδάτινα σύνορα.

Πρώτη σε αφίξεις είναι η Λέσβος και ακολουθεί η Κως. Στην υπηρεσία αλλοδαπών του Τμήματος Ασφαλείας του νησιού εργάζονται σήμερα εννέα άτομα και αναμένονται άλλα πέντε, κάτι που δείχνει τις αυξημένες ανάγκες για άμεση επάνδρωση του τμήματος.



Daily Mail: Αηδιαστικό κολαστήριο τουριστών η Κως

Πλήθος αρνητικών σχολίων έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι το θέαμα των απελπισμένων μεταναστών από τη Συρία και το Αφγανιστάν στην Κω χαλάει τις διακοπές των Βρετανών τουριστών.

"Πόσους περισσότερους μετανάστες αντέχει το νησί; Τουριστική μιζέρια καθώς χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν με βάρκες από τη Συρία και το Αφγανιστάν έχουν φτιάξει καταυλισμό μεταναστών μετατρέποντας το δημοφιλές ελληνικό νησί σε "αηδιαστικό κολαστήριο". Αυτός είναι ο τίτλος της Daily Mail που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για την αναλγησία του.

"Την ώρα που οικογένειες απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο με τα παιδιά τους στις ξαπλώστρες της παραλίας, λίγα μέτρα πιο πέρα πλήθη μεταναστών κοιμούνται σε χαρτόκουτα έχοντας παντού δίπλα τους σκουπίδια".

Το δημοσίευμα συνοδεύεται μάλιστα από φωτογραφίες τουριστών που περπατούν στους δρόμους του νησιού δίπλα στους διασωθέντες μετανάστες.

"Δείξε λίγη ανθρωπιά, Daily Mail. Είναι απελπισμένοι άνθρωποι. Και τι έγινε που ενοχλήθηκαν λίγοι Βρετανοί τουρίστες;", γράφουν οι περισσότεροι αναγνώστες που ασκούν επίθεση στη Βρετανική εφημερίδα.


Χρήστος Δεμέτης
πηγή: news247

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More