Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2014

27 Oct - Ξαναμετρούν τους 180... - Πολιτική Ανάλυση

Το γεγονός ότι μένουν αδιάθετα τα 11 δισ ευρώ του ΤΧΣ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιουργεί νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με την κυρίαρχη ανάλυση στο Μέγαρο Μαξίμου. Η λύση που προκρίνεται για την αξιοποίησή τους είναι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή αυτού του ποσού στον ΕΣΜ και η κατοχύρωση της δυνατότητας να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2015 μέσω της ενεργοποίησης της κυοφορούμενης προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση - χωρίς σοβαρές απώλειες - των stress tests για τις τράπεζες αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία να ξαναστηθεί η  θεωρία του success story. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επιχειρεί να εμφανίσει αυτή την εξέλιξη ως βήμα για την «επιστροφή στην κανονικότητα» και την «έξοδο από το μνημόνιο», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανέλθει το σενάριο απεμπλοκής από το ΔΝΤ εφόσον συναινέσουν η ΕΚΤ και η Κομισιόν συναινέσουν στην κάλυψη των δανείων που εκκρεμούν (ύψους 12 δισ ευρώ) από άλλους πόρους. 

Αυτά σε επίπεδο εντυπώσεων, γιατί ως προς την ουσία ακόμη δεν είναι σαφές αν η προβαλλόμενη ευφορία για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποτυπωθεί στην πράξη ως ενίσχυση της ρευστότητας σε μια αγορά που ασφυκτιά. Σε εκκρεμότητα άλλωστε παραμένει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που έχει παρουσιαστεί μέσω διαρροών σε διάφορες εκδοχές χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη μια επίσημη, τελική μορφή.

Το χρονοδιάγραμμα της πραγματοποίησης της προεδρικής εκλογής  τον Φεβρουάριο δεν έχει αλλάξει. Και μέχρι τότε η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει αλλάξει η εικόνα που καταγράφεται τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και δείχνει ισχυρό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οδικός χάρτης που έχουν διαμορφώσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβλέπει τα εξής:

• Ολοκλήρωση της πέμπτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει οδυνηρές παρεμβάσεις (λ.χ. στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά). Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα και μέχρι στιγμής, με βάση τις διαρροές, δείχνουν ιδιαίτερη επιμονή σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και στις 5.500 απολύσεις που δεν έχουν γίνει ακόμη.

• Ψήφιση από τη Βουλή αμέσως μετά πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

• Πράσινο φως για την εκταμίευση δόσεων ύψους 7 δισ. ευρώ και ενεργοποίηση της απόφασης για ρύθμιση του χρέους στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

• Απόφαση στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου για το τέλος του μνημονίου και την αντικατάσταση της επιτήρησης από την τρόικα με άλλη μορφή ελέγχου.

• Διαμόρφωση συμφωνίας για την απομείωση του χρέους και την προληπτική γραμμή πίστωσης, στη βάση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που δεν θα περιλαμβάνει περικοπές.

Το ιδανικό σενάριο για την ελληνική πλευρά είναι να ζητηθεί η συναίνεση και η υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή/και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να τεθεί το δίλημμα που θα καθορίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει. Αλλά ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και οι προβλέψεις είναι επισφαλείς αφού πολλά αλλάζουν γρήγορα. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου σαφές αυτή τη στιγμή πόσο θα πιέσει η Τρόικα και τι ακριβώς θα ζητήσει, άρα πόσο θα δοκιμαστεί η συνοχή στις τάξεις της συμπολίτευσης.

Το βέβαιο είναι ότι κυβερνητικοί παράγοντες ξαναμετρούν τους 180, ελπίζοντας πως θα βρουν πρόθυμους να υποστηρίξουν τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης. Στο μεταξύ
οι επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ και η πόλωση θα εντείνονται, με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να γίνεται βασικός στόχος.

πηγή : tvxs.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More