Σάββατο, Ιουνίου 28, 2014

Στον πάτο παγκοσμίως οι ελληνικές τράπεζες

Στην ίδια θέση με την Αίγυπτο και τη Λευκορωσία -δηλαδή στην τελευταία- βαθμολογεί η Standard and Poor's τις ελληνικές τράπεζες. Με βάση την αξιολόγηση κινδύνου χώρας (Banking Industry Country Risk Assesment/BICRA) ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κατατάσσει στη χειρότερη θέση της δεκαβάθμιας κλίμακας τον ελληνικό κλάδο. 
 
Τα καλά νέα της έκθεσης σχετίζονται με την έξωθεν στήριξη που παρέχεται στο εγχώριο σύστημα, δηλαδή από τις συνεχείς «ενέσεις» τόσο της ΕΚΤ όσο και του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου και της ενίσχυσης που παρέχεται από τους δανειστές.

Στα συν, σύμφωνα με την S&Ρ, το γεγονός της συγκέντρωσης του κλάδου, και μέσω αυτής της σταθεροποίησής του μετά μάλιστα τις τελευταίες (δεύτερες) αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποίησαν επιτυχώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ελέγχουν πλέον το 95% της εγχώριας αγοράς, ενώ ζητούμενο για τη συνέχεια είναι το αν θα χρειαστεί και επόμενος (τρίτος) γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, από τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου.

Τα αρνητικά νέα είναι περισσότερα και ουσιαστικά, καθώς αφορούν στη μορφή λειτουργίας του εγχώριου συστήματος και τα δομικά προβλήματα- παθογένειες της οικονομίας που επενεργούν στις τράπεζες και τούμπαλιν.

Πρακτικά, όπως σημειώνει και η S&Ρ, οι ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται δυσμενώς από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο και τα προβλήματα με τα θηριώδη επισφαλή δάνεια αλλά και την... ελλιπή χρηματοδότηση.

Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν συνολικά μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι άλλες τράπεζες με παρόμοια ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων.
 
Σταθεροποίηση

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει μεν να σταθεροποιείται αλλά οι οικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν αδύναμες. Στο σημείο αυτό η S&Ρ συγκλίνει περισσότερο στον προβληματισμό και τις ενστάσεις του ΔΝΤ, η τελευταία έκθεση του οποίου έβαλε «φωτιές» σε κυβέρνηση και τράπεζες.

Το 2014 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης ενώ τα επόμενα χρόνια θα καταγραφεί στην Ελλάδα ασθενής ανάπτυξη.

Ωστόσο η Ελλάδα αθέτησε δύο φορές τις υποχρεώσεις όσον αφορά στο χρέος, που επί της ουσίας σημαίνει ότι ακόμη εμφανίζει ικανό κρατικό ρίσκο.

Κίνδυνος ελλοχεύει καθώς, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης σε συνδυασμό με την πιστωτική πίεση της χώρας, θα αυξήσει τις ανισορροπίες στις τράπεζες με έμφαση στα προβληματικά δάνεια, που έχουν αυξηθεί δραματικά.

Σημειώνεται επίσης πως έμειναν για χρόνια εκτός αγορών, ενώ έχασαν σημαντικές καταθέσεις, ωστόσο εσχάτως παρατηρούνται κάποια σημάδια σταθεροποίησης ενώ τελευταία απέκτησαν ξανά πρόσβαση στις αγορές.

Παρ' όλα αυτά, με βάση την Standard and Poor's οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν άμεσα τις ανισορροπίες, ενώ προειδοποιεί ότι η κερδοφορία του κλάδου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια.

Με την έκθεσή της για το ελληνικό banking η Standard and Poor's δεν ξεχωρίζει κάποια τράπεζα καθώς κατατάσσει όλο τον κλάδο στην κλίμακα 10, δηλαδή στη χειρότερη θέση.
 
Για χρόνια

Κατά τον αμερικανικό οίκο, η έλλειψη ουσιαστικής ανάπτυξης στην οικονομία και ο αποπληθωρισμός ίσως να συνεχιστούν για χρόνια.

Πάντως ο προβληματισμός που διακρίνει είτε την S&Ρ είτε το ΔΝΤ (αλλά και άλλους ξένους) για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν φαίνεται να αποτρέπει τους Ελληνες τραπεζίτες από το να βλέπουν... βελτίωση της γενικότερης κατάστασης.

Ενδεικτικά τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης στη γενική συνέλευση της τράπεζας, την Παρασκευή. Σημείωσε, δε, πως η Alpha Bank πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των επισφαλειών, οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και η τράπεζα διαθέτει ήδη 11 δισ. ευρώ προβλέψεις.
Στην ανάγκη σταθερότητας της οικονομίας και στη δημιουργία ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Ράπανος.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More