Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2014

Ρόδος: Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για τις πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2013

Στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί τον Νοέμβριο του 2013 και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και ζημιές αξίας εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν φθάνουν έως την ισόβια κάθειρξη.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν, έπειτα από την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο εισαγγελέας τον περασμένο Νοέμβριο και στρέφονται κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου της Ρόδου αλλά και των πρώην δήμων Ιαλυσού και Πεταλούδων.

Ειδικότερα, οι διώξεις που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου Κωνσταντίνο Μπούτσικο, αφορούν τα εξής αδικήματα:

- Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.

- Πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο και επήλθε θάνατος κατά συρροή.

- Έκθεση η οποία προκάλεσε το θάνατο του παθόντος κατά συρροή.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που πιθανώς να βαρύνουν οι κατηγορίες αυτές, αυτά θα προκύψουν από τις καταθέσεις αλλά και απολογίες που θα λάβει η αρμόδια ανακρίτρια Ρόδου.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς, αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ρόδου, καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως σε ποιες περιοχές υπάρχουν ρέματα, αν έχουν μπαζωθεί και με ποιανού άδεια, πού έχει «κολλήσει» το έργο της γέφυρας της Κρεμαστής, αν υπήρξε εντολή για το κλείσιμό της την ημέρα της θεομηνίας, γιατί δεν εφαρμόστηκε η εντολή κ.α.


«Καίνε» τα αποτελέσματα
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκθέσεις των τριών πολιτικών μηχανικών – πραγματογνωμόνων «καίνε» τους υπευθύνους καθώς προκύπτει ότι δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα προστασίας των περιοχών που επλήγησαν, ούτε είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα και οι τρεις πραγματογνωμοσύνες καταλήγουν σε κοινά συμπεράσματα τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

α) υπήρχε έλλειψη μελέτης σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

β) υλοποιήθηκαν λανθασμένες επιλογές όπως για παράδειγμα κατασκευή δρόμου στο πρωτεύων ή δευτερεύων οδικό δίκτυο, εγκάρσια μέσα σε ρέματα

γ) παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα (ποταμούς, χειμάρρους και ρέματα) όπου δηλαδή δεν υπήρξε καμία υπηρεσία να αστυνομεύσει περιοχές που μπαζώνονταν και από ποιους.

δ) η απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων, αποτέλεσμα είτε από το κτίσιμο οικημάτων είτε από μπαζώματα.

Τραγωδία με τέσσερις νεκρούς
 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή μας τον περασμένο Νοέμβριο στοίχισαν την ζωή σε δύο εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου και ήταν σεβαστοί για το ήθος και την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την 26χρονη Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη και τον 50χρονο Κώστα Αργυρόπουλο από το χωριό Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας, οι οποίοι είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής κάτω από τη γέφυρα. 

Μαζί τους στο ίδιο αυτοκίνητο (το μεσημέρι της 22ης Νοεμβρίου 2013)  βρισκόταν και 30χρονος συνάδελφος τους, ο οποίος κατάφερε να βγει από το όχημα, να κρατηθεί από τα πέταλα της γέφυρας και τελικά να διασωθεί.
 

Δεν στάθηκαν όμως το ίδιο τυχεροί και δύο δικοί μας άνθρωποι, αγαπητοί στην τοπική κοινωνία, η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου υπάλληλος του ΕΒΕΔ και ο σύζυγος της Γιάννης Μπαϊράμης, ο οποίος εκτός από διευθυντής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για πολλά χρόνια, είχε διατελέσει και Νομαρχιακός Σύμβουλος. Οι δυο τους παρασύρθηκαν μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με το αυτοκίνητό τους.

Παράλληλα, με εντολή της πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες ανάλογων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που σημειώθηκαν, σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της επιβάρυνσης της ασφαλιστικής αγοράς από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις στο νησί της Ρόδου την 22α Νοεμβρίου 2013, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την εκτίμηση των ζημιών που αναγγέλθηκαν αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκπροσωπούν κατά προσέγγιση το 97% της παραγωγής ασφαλίστρων στην ασφάλιση κατά κινδύνων πυρός, αναγγέλθηκαν 93 ζημιές με συνολικό ποσόν πρόβλεψης αποζημιώσεων που αγγίζει τα 3.500.000 ευρώ.
 

Πηγές: capital.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ /rodiaki.gr /
και   nonews-news


Πηγή:www.capital.gr

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More