Τρίτη, Μαΐου 27, 2014

Θα αρχίσουν παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο; - Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές προτείνει το ΠΑΣΟΚ. ¨Ναι" μόνο στην απλή αναλογική, από θέση αρχών, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Παιγνιδάκια με το θέμα του εκλογικού νόμου θα επιχειρήσει από ότι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ αφού σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του πολιτικού του συμβούλιου, ο Ε.Βενιζέλος αναμένεται να θέσει στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την Πέμπτη 29/5 πρόταση για κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το κόμμα που έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.


Οι σκέψεις αυτές έχουν συζητηθεί τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κυβέρνηση πριν τις εκλογές για ευρωκοινοβούλιο και αυτοδιοίκηση με την Νέα Δημοκρατία να μην έχει καταστήσει σαφές αν θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Η στόχευση μιας τέτοιας μεθόδευσης εφόσον επιχειρηθεί είναι κάτι παραπάνω από προφανής: Να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με βασικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι πρώτος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος προϊδέασε τασσόμενος υπέρ της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου, μιλώντας στο MEGA.

Αξίζει να θυμήσουμε ότι η ιδέα του «μπόνους» στο πρώτο κόμμα θεσμοθετήθηκε πριν 10 χρόνια από το ίδιο κόμμα που σήμερα προτείνει την αλλαγή του, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη ενώ στην συνέχεια διατηρήθηκε και επαυξήθηκε το «μπόνους» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα ένα από τα βασικά στοιχεία της ρητορικής και των δύο κομμάτων είναι η ανάγκη «ισχυρών» και «αυτοδύναμων» κυβερνήσεων ως εγγύηση για την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί σαφές ότι κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση ορίζει ως εκλογικό σύστημα την απλή και άδολη αναλογική, κι αυτό ως θέση αρχής. Πρακτικά αυτό σημαίνει εκτός από την κατάργηση του "μπόνους" παράλληλη κατάργηση και του "πλαφόν" του 3% για την "είσοδο" ενος κόμματος στην Βουλή, όπως και πλήρη αναλογικότητα στην διανομή των εδρών.

Αυτή την στάση είχε τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Οκτώβριο του 2013 όταν είχε τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου με πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Χαρακτηριστικά ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε επισημάνει πως «η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουμε στην απλή, άδολη, καθαρή αναλογική, με πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών και γι' αυτό το λόγο, επειδή δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε πόντο από αυτή τη θέση, αν έρθει τέτοια πρόταση, θα την ψηφίσουμε. Διότι ακριβώς δεν έχουμε μετακινηθεί από αυτή τη λογική». Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Σκουρλέτης είχε τότε επισημάνει ότι «εχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι και μια πάγια συνταγματική ρύθμιση. Στην ίδια λογική άλλωστε τοποθετήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα βρίσκεται σε ισχύ ο εκλογικός νόμος 3231 του 2004 με όσες τροποποιήσεις δέχθηκε με τον νόμο 3636 του 2008. Βασικότερη τροποποίηση είναι αυτή που αυξάνει το «μπόνους» του πολιτικού κόμματος (και όχι συνασπισμού κομμάτων) που έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές από 40 σε 50 βουλευτικές έδρες. Στην συνέχεια με αναλογικό τρόπο κατανέμονται οι 250 έδρες στα κόμματα. Ουσιαστικά με τον νόμο αυτό «πλήττεται» περισσότερο από όλους το κόμμα που έρχεται δεύτερο στις εκλογές.

Με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 54 παρ.1) εφόσον ψηφιστεί από την Βουλή ένα νέος εκλογικός νόμος αυτός δεν μπορεί να ισχύσει για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Για να μπορέσει να ισχύσει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η ψήφιση του από τα 2/3 του κοινοβουλίου, δηλαδή από 200 βουλευτές.
 
 
Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More