Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2014

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΧΣ - Ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας για «κούρεμα» καταθέσεων

Ακόμα και οι ομολογιούχοι των τραπεζών θα επωμίζονται το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εφεξής, εγείροντας άμεσα πλέον στην Ελλάδα τον κίνδυνο του “κουρέματος” καταθέσεων. Το παραπάνω προβλέπεται μεταξύ άλλων φορολογικών διατάξεων στο προσχέδιο του νομοσχεδίου «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο την Παρασκευή. 


Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μόνο το μέρος της αύξησης που δεν καλύπτουν οι ιδιώτες επενδυτές και αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί το περίφημο bail in των ομολογιούχων, σύμφωνα με όσα προβλέπει και το νέο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Ηδη στην ΕΕ το θέμα του bail in (διάσωση εκ των έσω), "κούρεμα" καταθέσεων... αλά κυπριακά είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας συμφωνίας, προκαλώντας αντιδράσεις

 
 Όπως αναφέρεται το κόστος της ανακεφαλαιποίησης επιμερίζεται στους ομολογιούχους, εφόσον τα εθελοντικά μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας αποτύχουν να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.

Στα μέτρα "απορρόφησης των ζημιών" από τους μετόχους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μετατροπή σε μετοχές των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή αυτή γίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για το αγκάθι της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτή θα αποφασίζεται από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με πλειοψηφία των 2/3. 

Ακριβό παραμένει το χρήμα που χορηγούν οι τράπεζες Ακριβό παραμένει το χρήμα που χορηγούν οι τράπεζες Η απόφαση θα βασίζεται μεταξύ άλλων σε δύο εκθέσεις αποτίμησης που θα διενεργούνται από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Η τιμή θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, αλλά και από αυτή στην οποία είχε αγοράσει κατά το παρελθόν το ΤΧΣ.
 
Σημειώνεται ότι η Eurobank πάει για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή μόλις 0,25-0,30 ευρώ ανά μετοχή, όταν το δημόσιο “έσωσε” την Eurobank μέσω του ΤΧΣ πληρώνοντας 1,45 ευρώ ανά μετοχή.

Η Πειραιώς, που έσπευσε να βγει πρώτη στις αγορές με ένα ομολογιακό δάνειο 500 εκατομμυρίων υπερκάλυψε κατά έξι φορές το ποσό που ζητούσε, αλλά με επιτόκιο 5%, ή αλλιώς 20 φορές ακριβότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και σχεδόν 50% μεγαλύτερο από το επιτόκιο που χρεώνουν οι τράπεζες σήμερα για τα παλιά στεγαστικά δάνεια.

Προβλέπεται επίσης ότι για την έκδοση των κοινών μετοχών ή μετατρέψιμων ομολογιών ή χρηματοοικονομικών μέσων, η προθεσμία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και των επαναληπτικών της, καθώς και για την υποβολή εγγράφων στις εποπτικές αρχές συντέμνεται στο ένα τρίτο των προθεσμιών που προβλέπονται στον κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει.

Η μεθόδευση που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τόσο χοντροκομένη που αναγκάζει ακόμα και τα στελέχη του ΤΧΣ να απαιτούν από την κυβέρνηση προκαταβολικά αμνηστία (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατεβάσει η κυβέρνηση) για ό,τι ετοιμάζονται να υπογράψουν, για χάρη των τραπεζιτών... που ό,τι παίρνουν χάνεται σε μαύρες τρύπες.

Σύμφωνα με την συντηρητική εκτίμηση του stress test της BlackRock για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τέσσερις "συστημικές" τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 6,5 δισ. για να σωθούν. Το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για περίπου 10 δισ. ευρώ κι άλλα σενάρια εκτιμήσεων λένε για ποσό δυο ή τρεις φορές μεγαλύτερο.


πηγή : enet.gr   Κ. Σαρ. -με πληροφορίες ΑΠΕ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More