Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Αγκυρα -κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού-, στη Σμύρνη, καθώς και στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.
 
Το απόγευμα της Κυριακής πολλοί χιλιάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα από την κεντρική πλατεία της πόλης. Κάποιοι έστησαν οδόφραγμα και πέταξαν μολότοφ προς την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων. 
 

Αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ένας δε, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, φαίνεται να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Κατά το Associates Press οι αστυνομικοί εκτόξευαν δακρυγόνα κατευθείαν πάνω στους δημοσιογράφους.
 

Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης από το πρωί η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη, ενώ από το μεσημέρι και μετά άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος. Πάντως, το κλίμα ήταν ηρεμο και γιορταστικό. Κοινό αίτημα των διαδηλωτών: η παράιτηση του Ταγίπ Ερντογάν.
 

Αρκετοί πήγαν σε πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα σχεδόν στην πλατεία και πρόκειται να κατεδαφιστεί για να κτιστεί όπερα, όπως διαβεβαίωσε ο Ερντογάν. «Μην υποχωρείτε», γράφει πανώ που κρέμασαν στα κτίσμα. Άλλοι άρχισαν να καθαρίζουν το χώρο γύρω από την πλατεία και να αποκαθιστούν το πάρκο από τις ζημιές που υπέστη τις ημέρες των επεισοδίων.
 

Ωστόσο, επεισόδια καταγράφονταν στο Μπεσίκτας, στην Κωνσταντινούπολη, βορειότερα από την πλατεία Ταξίμ. Πολλοί διαδηλωτές από το Ταξίμ μετακινήθηκαν προς τα εκεί, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά του πλήθους, αναφέρουν τα μέσα.
 
Ταυτόχρονα, το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος και στη Σμύρνη, όπου και εκεί καταγράφηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. 
 

Οι κάτοικοι της Άγκυρας αργά το βράδυ βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες με κουζινικά και οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες», καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε», φώναζαν οι διαδηλωτές μέσα σε πανδαιμόνιο από τους ήχους των σκευών που κρατούσαν. Το ίδιο άρχισε να γίνεται, μόλις έπεσε η νύχτα και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.
 
Μέχρι και την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 1.750 προσαγωγές και συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αν και οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Συνολικά, από τις 28 Μαΐου, έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 235 διαδηλώσεις. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί.
 

Μια πολύ διαφορετική εικόνα δίνουν οι διαδηλωτές και ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μιλούν για τουλάχιστον δύο νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες.


Παρέμβαση του Λευκού Οίκου για να «ηρεμήσει η κατάσταση»


Κάλεσμα προς όλες τις πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν κατάλληλα προκειμένου να «ηρεμήσουν την κατάσταση» απηύθυνε την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, έπειτα από τρεις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που «σημάδεψαν» την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και δεκάδες ακόμα πόλεις.
 

Μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Λόρα Λούκας, υπογράμμισε την πεποίθηση των Ηνωμένων Πολιτειών πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατικής έκφρασης», συμπληρώνοντας παράλληλα πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω του σεβασμού προς τις «θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης».
 

Η δήλωση του Λευκού Οίκου μάλιστα καλεί συγκεκριμένα τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», μία ημέρα αφότου ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε πως η Αστυνομία υπέπεσε σε «λάθη» υιοθετώντας αρχικά σκληρή γραμμή κατά των διαδηλωτών.



Από  /newpost.gr