Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024

Στεγνά – Ρόδος: Βουλευτής της ΝΔ ανακοίνωσε μέσω… Facebook ότι αναβάλλεται η κατεδάφιση αυθαιρέτων


 

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης κυκλοφόρησε στο Facebook μία ανάρτηση του βουλευτή Δωδεκανήσων της ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη, με την οποία ουσιαστικά ακυρώνει όλες τις αρμόδιες Αρχές και ανακοινώνει ότι οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στα Στεγνά Αρχαγγέλου «με συντονισμένες ενέργειες αναβάλλονται». 

Σημειώνεται ότι οι εντολές κατεδάφισης εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάθε περιοχής, οι επικεφαλής της οποίας διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Η ανάρτηση αυτή ήρθε μετά από μία ημέρα έντασης στη Ρόδο μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής που σχετίζονται με τα αυθαίρετα κτίσματα. Ο βουλευτής αλλά και ο κομματικός μηχανισμός είχε «δείξει» την πρόθεσή του να προστατεύσει τα αυθαίρετα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. 


Βασίλης Υψηλάντης - Vassilis Ypsilantis

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ σε λαϊκή συνέλευση στον Αρχάγγελο την προηγούμενη Πέμπτη με αντικείμενο συζήτησης τις «κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κατασκευών στα δασικά τμήματα στην περιοχή των Στεγνών», παρών ήταν μεταξύ άλλων και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, κ. Τριανταφύλλας, ο οποίος «δεσμεύτηκε εκ μέρους του υφυπουργού κ. Γιάννη Παππά ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την αναστολή των κατεδαφίσεων». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ροδιακή, υπάρχουν μεταξύ των 10 προς κατεδάφιση αυθαιρέτων και 3 ημιτελή ακίνητα.

Η ένταση στη Ρόδο σχολιάστηκε και από το ΚΚΕ, το οποίο διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Θανάση Παφίλη έκανε παρέμβαση στον υπουργό ΠΡΟΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ


www.topontiki.gr



Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Και επισήμως η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον πάτο της Ευρώπης - Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε τον κατήφορο



Επισήμως πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν καθώς βρίσκεται προτελευταία στον κατάλογο των 27 χωρών για τον 2023 σύμφωνα με την Eurostat.Θα βρισκόταν τελευταία εάν δεν υπήρχε η Βουλγαρία. 

Και όλα αυτά μετά τα παραμύθια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί Ανάπτυξης και επενδύσεων που βεβαίως δεν ανταποκρίνονται απολύτως σε καμία αλήθεια. 

Συγκεκριμένα η Ελλάδα –που βρίσκεται στην προτελευταία θέση- κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο κατά 33% από το μέσο όρο της Ε.Ε. Τελευταία ήρθε η Βουλγαρία που κατέγραψε χαμηλότερο κατά 36%. 

Το 2023, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κυμαινόταν μεταξύ 64% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία και 240% στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα), πολύ μπροστά από την Ολλανδία (30% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%). 


-----------------------------------------------------------------

ΣΥΡΙΖΑ: «Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ – Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε τον κατήφορο» 


Επισήμως πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης όσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αφού βρίσκεται προτελευταία στον κατάλογο των 27 χωρών για το 2023, σύμφωνα με την Eurostat, και θα βρισκόταν τελευταία εάν δεν υπήρχε η Βουλγαρία.

Η χώρα μας κατέγραψε κατά κεφαλήν εισόδημα χαμηλότερο κατά 33% από το μέσο όρο της ΕΕ. Τελευταία είναι η Βουλγαρία που κατέγραψε χαμηλότερο ΑΕΠ κατά 36%. 

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη. Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ» τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν πως «η θλιβερή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες αποτυπώνεται και επισήμως στα στοιχεία της Eurostat».

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος -της τάξης του 20%- σε σχέση με πριν 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι η χώρα που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ φορολογικών εσόδων, λόγω της πληθωριστικής αύξησης των φόρων κατανάλωσης» λένε χαρακτηριστικά και ασκούν σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Σε αυτή τη χώρα ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να πηγαίνει διακοπές με τους φίλους του και μοιράζει αφειδώς χρήμα για προσωπική προβολή και επικοινωνιακά παιχνίδια» σημειώνουν και καταλήγουν: «Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο». 


documentonews.gr



Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2024

Ο Κυριάκος και το «σημείο χωρίς επιστροφή»


 

Γιώργος Παπανικολάου* - euro2day.gr - 

Οι σκιές σε θέματα διαφάνειας, με αιχμή των υπόθεση των Τεμπών, έχουν πυκνώσει. Αποκτούν βάρος που, συνδυαζόμενο με τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα ποικίλα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση μέσα σε 2-3 μήνες, βυθίζει τη δημοτικότητά της.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δείχνει υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας κατά 5,1% σε διάστημα ενός μηνός, αποτυπώνει αυτή την εικόνα, ενώ βρισκόμαστε κοντά στις ευρωεκλογές, από τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται να προκύψει η επιστροφή της χώρας σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο καθιερωμένο κυριακάτικο σημείωμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δίπολο μεταξύ «δημαγωγίας» και «πατριωτισμού της ευθύνης». Γνώριζε μάλλον ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» για μονταζιέρα στα Τέμπη θα ρίξει νέο λάδι στη φωτιά που καίει την κυβερνητική αξιοπιστία στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η αντιπολίτευση κινήθηκε άμεσα, είτε ζητώντας εκλογές (ΣΥΡΙΖΑ) είτε την κατάθεση πρότασης μομφής (ΠΑΣΟΚ). Πρόκειται για κινήσεις που αποσκοπούν να «στριμώξουν» πολιτικά την κυβέρνηση, παρότι δεν αναμένεται να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Ο υπαρκτός κίνδυνος που διαγράφεται για εκείνη είναι η «απονομιμοποίησή» της σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Διότι εκεί βρίσκεται, πλέον, το πιο σοβαρό πρόβλημα της κυβέρνησης. Το αρνητικό «σερί» των χειρισμών της σε ευαίσθητα θέματα, από τις υποκλοπές, στα Τέμπη, ακόμη και στο θέμα των email των αποδήμων, έχουν δημιουργήσει ατμόσφαιρα εντεινόμενης καχυποψίας σε θέματα διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών, περιλαμβανομένης δυστυχώς και της Δικαιοσύνης.

Κι αν το θέμα των υποκλοπών πράγματι δεν απασχολεί όσο ίσως θα έπρεπε την κοινή γνώμη, η τραγωδία των Τεμπών έχει ήδη εξελιχθεί σε «νέο Μάτι», που ξεκάθαρα πλήττει την κυβέρνηση.

Είναι προφανές πως όταν το 88% των πολιτών πιστεύει πως το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα δεν έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ το 77% θεωρεί ότι υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης,το κλίμα έχει παγιωθει. Δεν αναστρέφεται με λόγια, όσο ωραία κι αν ακούγονται.

Η υπερβολή δε των κυβερνητικών αντιδράσεων, με κατηγορίες προς όλη ανεξαιρέτως την αντιπολίτευση(!) περί «προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας», περισσότερο δείχνει όψιμο πανικό παρά αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας που τείνει να διαμορφωθεί.

Η πραγματικότητα αυτή επιτάσσει ταχεία αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα που πληγώνουν την κυβέρνηση, με πρώτο -αλλά όχι μόνο βεβαίως- αυτό των Τεμπών. Για παράδειγμα, η έκδηλη προσπάθεια προστασίας του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, έχει γίνει μπούμερανγκ, γεγονός που φαίνεται πλέον να αντιλαμβάνεται (με μεγάλη υστέρηση) και πληθώρα στελεχών της κυβερνώσας παράταξης.

Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πιθανό ότι σύντομα θα βρεθεί στο σημείο χωρίς επιστροφή. Εκείνο το σημείο από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολη η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Εάν στις επερχόμενες ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία λάβει ποσοστό αισθητά κάτω από τον πήχη του 33% που έλαβε το 2019, δεν αποκλείεται να πυροδοτηθούν εξελίξεις όχι μόνο προς τα αριστερά αλλά και προς τα δεξιά της. Εκεί όπου ήδη συσσωρεύεται σε διαφορετικές παρατάξεις, ένα ποσοστό πάνω από 17%, έναντι σχεδόν 13% στις τελευταίες εθνικές εκλογές!

Ως γνωστόν η πολιτική απεχθάνεται τα κενά και σπεύδει με κάποιο τρόπο να τα καλύψει. Οπότε η έλλειψη ισχυρού πολιτικού αντιπάλου σήμερα, ίσως αποδειχθεί νόμισμα με δύο όψεις.

Πράγματι, η ανάδειξη αντίπαλου δέους θα απαιτήσει χρόνο. Από την άλλη, όμως, η έλλειψή του εγκυμονεί τον κίνδυνο απροσδόκητων εξελίξεων μέσα στη Νέα Δημοκρατία, εφόσον ασθενήσει η προοπτική περαιτέρω «αυτοδύναμης» εξουσίας, που κατά κανόνα λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία.









*Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, 

Αδιαφάνεια και υπεροψία




Καλοκαίρι 2020. Κανείς δεν έµαθε ποτέ το σκεπτικό της επιστηµονικής επιτροπής για τα υγειονοµικά µέτρα και το άνοιγµα του τουρισµού. Μια EVA, ένα λογισµικό-από µηχανής θεός, ανέλαβε να «τσεκάρει» τους επισκέπτες και τη νοσηρότητα που µετέφεραν. Ουδείς λογοδότησε για την αποτυχία, ενώ µετέπειτα κάθε αναφορά «µπαζώθηκε» στο απόρρητο. Πανδηµία, 2020-21. Αναζητώντας ΜΕΘ, σύσσωµη η κυβέρνηση κουνούσε το δάχτυλο µε διάφορες δικαιολογίες επιµένοντας ότι είναι αχρείαστες. Ζητούσαν µια µελέτη ενώ αυτή ήταν ήδη στο Μαξίµου. Αποτέλεσµα: νεκροί πάνω από 38.000 συνολικά και ουδείς λογοδότησε. Πανδηµία, 2020-21. Η πλέον σκοτεινή εταιρεία εξόρυξης δεδοµένων Palantir είχε σύµβαση µε το ελληνικό δηµόσιο. Εφυγε και τα προσωπικά στοιχεία που άντλησε, ασθενών και µη, χάθηκαν στην έλλειψη λογοδοσίας. Τηλεκπαίδευση, 2020-21. Για σχεδόν ένα χρόνο κρατήθηκε µυστική η ακριβή σύµβαση του υπουργείου Παιδείας µε τη Cisco για τη «δωρεάν» τηλεκπαίδευση, στην οποία εκτέθηκαν χωρίς καµία συναίνεση τα προσωπικά δεδοµένα µαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Αντί λογοδοσίας, η κυβέρνηση έλυσε τη συνεργασία. Σκάνδαλο υποκλοπών, Νοέµβριος 2022. Με Predator ή µέσω ΕΥΠ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε στόµατα µε νόµους και Ντογιάκους. Ουδέποτε λογοδότησε, έκανε όµως παραδοχές µε τις κινήσεις της. Εγκληµα Τεµπών, 2023-24. Στα µουλωχτά, ώρες µετά τη µοιραία για 57 ψυχές σύγκρουση, έσκαψε και µετέφερε τον χώρο του εγκλήµατος και µετά τον µπάζωσε. Ακόµη δεν έχουµε µάθει ποιος έδωσε την εντολή, ενώ αντί λογοδοσίας η πρώτη πρωθυπουργική ανακοίνωση και µια εξεταστική επιτροπή ξεπλένουν τους υπεύθυνους δείχνοντας ως ένοχο ένα σταθµάρχη. Σκάνδαλο emails αποδήµων, 2023-24. Με το 41% ανέτρεψαν νόµους κι έφεραν επιστολική ψήφο για να «µπαζώσουν» το γάντζωµα στον κυβερνητικό θώκο. Ερευνες, ως µη όφειλε, έκανε το Μαξίµου. Πάλι ουδείς λογοδότησε. Μια κυβέρνηση αλαζόνων που κολυµπάει στην αδιαφάνεια…

Θανάσης Καραμπάτσος

=> www.documentonews.gr


Τρίτη, Μαρτίου 26, 2024

Το 75% του Τέλους Ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση διεκδικεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και η παράταξη «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο»


 

Τη διεκδίκηση του 75% του τοπικά εισπραττόμενου Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που θεσπίστηκε με το άρθρο 30 του ν. 5073/2023 στις τουριστικές διανυκτερεύσεις, αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. 

Εισηγούμενος το θέμα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε πως «τώρα είναι η ευκαιρία, το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, να λειτουργήσει ως ο μόνιμος μηχανισμός κάλυψης της διαφοράς που προκύπτει στην χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την διαχρονική έλλειψη τομεακών έργων κλίμακας». 

Εκτιμάται ότι τα έσοδα για το κράτος από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τις υψηλότερες χρεώσεις καταβάλλουν ανά διανυκτέρευση οι πελάτες των ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων.

Με δεδομένο ότι το 36% των ξενοδοχείων 5 αστέρων και το 25% των ξενοδοχείων 4 αστέρων βρίσκονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εύκολα γίνεται αντιληπτό σε ποια Περιφέρεια εισπράττεται το υψηλότερο ποσοστό του συνολικού ετήσιου εσόδου 

«Είναι ανήθικο και δημοσιονομικά λάθος να φεύγει το έσοδο από χαρακτηρισμένο Τέλος και όχι Φόρο και να δαπανάται σε περιοχή διαφορετική από αυτή της είσπραξης» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

(Με πληροφορίες από ertnews.gr)

Η παράταξη «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» υπερψήφισε την επιστροφή  μέρους του τέλους ανθεκτικότητας στο Νότιο Αιγαίο 


Από την παράταξη «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


Ήταν αυτονόητο η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» να συμφωνήσει επί της αρχής με τη διεκδίκηση της απόδοσης μέρους του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ). Το ποσό που θα συλλέγεται από τους επισκέπτες και θα αποδίδεται στην ΑΑΔΕ (από τη μετατροπή του Φόρου Διαμονής σε ένα ληστρικό τέλος που θα οδηγήσει τουλάχιστον στον τριπλασιασμό των εσόδων), θα πρέπει να επιστρέφει ανταποδοτικά στο Νότιο Αιγαίο, με σκοπό την υλοποίηση έργων που αφορούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τον αντίκτυπο του τουρισμού. Η διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της θετικής μας ψήφου στόχευε από τη μία στη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας του ποσού προς τους ΔΗΜΟΥΣ, ως άμεσους εκφραστές των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Από την άλλη, ήταν για μας σημαντική η ΔΕΣΜΑΥΤΙΚΗ αξιοποίηση του ποσού για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας, ικανοποιώντας έτσι ειλικρινά και ΟΧΙ ΜΟΝΟ στα λόγια, την ανάγκη για βιώσιμη μετάβαση του τουρισμού.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο προκύπτει η διαφωνία μας με την περιφερειακή αρχή. Το υπάρχον αναπτυξιακό μοντέλο έχει οδηγήσει στην περιβαλλοντική ευαλωτότητα της χώρας μας, όπως και της περιοχής μας. Άναρχη δόμηση, καταπάτηση δημόσιου χώρου & προστατευόμενων περιοχών, εμπορευματοποίηση αρχαιολογικών χώρων, αύξηση αριθμού καταλυμάτων και Real Estate σε κορεσμένες περιοχές υπέρ της αδειοδότησης συγκεκριμένων «στρατηγικών επενδύσεων» και κατασπατάληση υδάτινων πόρων είναι μερικές από τις επιπτώσεις. Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, δύσκολες εργασιακές συνθήκες, ανεπαρκείς απολαβές, τριτοκοσμικές υπηρεσίες υγείας, δυσκολία εύρεσης ικανοποιητικής και προσιτής στέγης, με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ντόπιων κατοίκων είναι αρνητικά βιώματα του σήμερα. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο ελληνικός τουρισμός επιδιώκει τη μείωση εξάρτησης του από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι Tour Operators και οι πλατφόρμες κρατήσεων, η πολυδιαφημιζόμενη πρωτοβουλία της ΠΝΑΙ «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination», στηρίζεται στη συνεργασία της Περιφέρειας με ΜΙΑ εταιρεία: την TUI (TUI Group και TUI Care Foundation). Ο γνωστός κολοσσός ανάμεσα στους Tour Operators σίγουρα έχει ένα στόχο : τη δική του κερδοφορία. Όποια κι αν είναι τα οφέλη για μας, διαφωνούμε επί της αρχής, αφού την ίδια στιγμή Ελληνικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου κ.α.) έχουν να επιδείξουν σπουδαία τεχνογνωσία στο πεδίο του Τουρισμού. Αυτά θα μπορούσαν να είναι οι εταίροι μας σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, με επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση του τουρισμού, βασισμένη σε ένα μοντέλο που δεν υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα μεγάλων επενδυτών.

Το δεύτερο ταυτοτικό σημείο διαφωνίας μας με την περιφερειακή αρχή παραμένει -παρόλη την παραδοχή των ιδιαίτερων αναγκών της πιο «πολυνησιακής περιφέρειας» της Ελλάδας- ο χλευασμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) και συνεπώς η ασέβεια προς τον βασικό εμπνευστή του, αείμνηστο Νεκτάριο Σαντορινιό. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας μαζί με την ομάδα του υλοποίησαν, ανάμεσα σε δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα το ΜΙ, ως αναγνώριση των δυσκολιών των νησιών. Εκτός από το άμεσο αντιστάθμισμα του κόστους μεταφοράς σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο ΑΝ αποδίδεται τακτά (σ.σ. η τωρινή κυβέρνηση ακόμα αποπληρώνει εκκρεμότητες του 2022). Είναι κεκτημένο ΔΙΚΑΙΩΜΑ των νησιωτών και των νησιωτισσών! Στο σχόλιο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στον τότε Πρωθυπουργό: «Πάρε το ΜΙ και φέρε τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ» (που απωλέστηκαν λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων μετά τη χρεοκοπία της χώρας μας) ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε πως μια έξυπνη περιφερειακή αρχή διεκδικεί ΚΑΙ το ΜΙ αλλά ΚΑΙ τους μειωμένους συντελεστές. Μόνο που οι φωνές για τη διεκδίκηση τους έχουν σωπάσει. Μετά από 5 χρόνια, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ΔΕΝ έχουν επανέλθει από την κυβέρνηση, παρόλη την έξοδο μας από τα μνημόνια!

Η παράταξη μας λοιπόν, «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο», κυρίως σε μια μέρα σαν τη σημερινή δηλώνει ότι θα επαναστατεί, θα αντιστέκεται σε τακτικές ασέβειας προς τα κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων, κοινωνιών και του περιβάλλοντος τους και θα διεκδικεί ό,τι υπηρετεί αξίες δικαίου και ισόρροπης ανάπτυξης. Θα συνεχίσει να κινείται πάνω σε αντιπολιτευτική τροχιά, που ενώ δεν είναι στείρα, βάζει στο επίκεντρο το μακροπρόθεσμο συμφέρον του απλού νησιώτη/ νησιώτισσας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!

«Η Ελλάδα χρειάζεται μαθήματα ιστορίας» - Κατηγορώ Ζαχάροβα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη


Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη πως «διαγράφει από την συλλογική μνήμη τον ρόλο της Ρωσίας για την επανάσταση του 1821.                                                                                                                                                                           

Με ανακοίνωσή της η Μαρία Ζαχάροβα κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την μη συμμετοχή ρωσικής αντιπροσωπείας στους εορτασμούς της επετείου της κήρυξης της ελληνικής επανάστασης του 1821 και της Ανεξαρτησίας. 

Αναφέρει πως «η Ρωσική Αυτοκρατορία, η Ρωσία, έπαιξε τον κομβικό ρόλο συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επιτυχή έκβαση του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους». Ξεχωριστή αναφορά επιφυλάσσει στον Ιωάννη Καποδίστρια υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, πριν αναλάβει ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Ανάμεσα στους ιθύνοντες ανώτατου επιπέδου του Ελληνικού Κράτους στην αυγή της εγκαθίδρυσής του υπήρχαν πολλοί από αυτούς που προηγουμένως για μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρετούσαν αφοσιωμένα, πιστά και τίμια την πατρίδα μας». 

«Η Ελλάδα αποστέλει οπλισμό στην Ουκρανία με τον οποίο σκοτώνει άμαχους Έλληνες της Αζοφικής»

Η επρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, έκανε λόγο πως διαχρονικά στην Ελλάδα «αναγνώριζαν την καθοριστική συμβολή των ρωσικών όπλων και της διπλωματίας στη νίκη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σέβονταν τη μνήμη των Ρώσων φιλελλήνων, μεριμνούσαν με φροντίδα τις κοινές σελίδες του ένδοξου παρελθόντος των δύο χωρών».

Η Μαρία Ζαχάροβα στάθηκε στην μη κλήση ρωσικής αντιπροσωπείας στους εορτασμούς (σ.σ. Παραδοσιακά υπάρχουν εκπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων, δηλαδή Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας). «Λάβαμε υπόψη ότι φέτος με εντολή της ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ οι παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 25η Μαρτίου, όσο στην Ελλάδα τόσο και στις αντιπροσωπείες της στο εξωτερικό, θα διεξαχθούν για ακόμη μία φορά χωρίς ρωσική συμμετοχή» ανέφερε.

Η εκπρόσωπος κάνει λόγο για «άνευ ορίων εχθρική εκστρατεία» κατά την Ρωσίας, «την οποία εκκίνησε και συνεχίζει η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη με στόχο να διαγραφεί από την συλλογική μνήμη οτιδήποτε που σχετίζεται με την Ρωσία, θυσιάζοντας χάριν στις πρόσκαιρες περιστάσεις – τους αιώνιους ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών μας». 



Ρωσοβοφική η Αθήνα, στέλνει όπλα με τα οποία η Ουκρανία σκοτώνει άμαχους Έλληνες της Αζοφικής

Κατηγόρησε την Ελλάδα πως «πάνω στο κύμα της επιθετικής ρωσοφοβίας η Αθήνα επιμένει στις εγκληματικές αποφάσεις της, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, με τον οποίο το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να εξοντώνει αμάχους, ανάμεσά τους και Έλληνες της Αζοφικής».

Για να συνεχίσει πως η Ελλάδα αγνόησε πρόσκληση για συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ «Οι τωρινοί κυβερνώντες, κρυβόμενοι πίσω από συλλογικές αποφάσεις της Δύσης διέκοψαν τον διμερή μας διάλογο και κάθε είδους συνεργασία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα, μεταξύ άλλων διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών της ΕΕ, περιφρόνησε τους κανόνες της διπλωματικής επικοινωνίας και αγνόησε την πρόσκληση για συνάντηση με την ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών».

Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως αγνοεί την ίδια την ιστορία, λέγοντας πως «Από την πλευρά μας, στις 25 Μαρτίου διαβιβάσαμε τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις μας απευθείας στην εδώ Πρεσβεία της Ελλάδας. Είναι αξιολύπητο ότι αντί να στείλουμε ευχές για την εθνική εορτή, όπως άρμοζε κάποτε, είμαστε αναγκασμένοι, τούτη την ημέρα, να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας».

Πηγή: www.in.gr



Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024

«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί»


 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 203 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ανατρέχουμε σε μαρτυρίες και απομνημονεύματα, αναζητώντας τις εικόνες και τα συναισθήματα που προκύπτουν από τα κείμενα της εποχής. 

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εξέδωσε στο Ιάσιο την προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» με την οποία κήρυξε την εξέγερση των Ελλήνων στη Μολδοβλαχία. Το κείμενο της επίσημης κήρυξης της Επανάστασης ξεκινά ως εξής: «Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Προ πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν. Αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την ευδαιμονίαν. Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι. Οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ήπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν. Ας ενωθώμεν λοιπόν με ενθουσιασμόν! Η Πατρίς μας προσκαλεί». 

Οκτώ χρόνια μετά, ο στρατηγός Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του στο Άργος. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1829, την περίοδο που ο οπλαρχηγός υπηρετούσε την Κυβέρνηση Καποδίστρια και η συγγραφή του συνεχίστηκε στο Ναύπλιο και στην Αθήνα. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1907 από τον ιστοριοδίφη και συγγραφέα Γιάννη Βλαχογιάννη, ωστόσο αναδείχθηκε μέσα από τη γενιά του ’30 και ιδιαίτερα τον Γιώργο Σεφέρη. 

Ο Μακρυγιάννης γράφει μεταξύ άλλων: «Η πατρίδα του κάθε ανθρώπου και η θρησκεία είναι το παν και πρέπει να θυσιάζει και πατριωτισμόν και να ζει αυτός και οι συγγενείς του ως τίμιοι άνθρωποι εις την κοινωνία. Και τότε λέγονται έθνη, όταν είναι στολισμένα με πατριωτικά αιστήματα· το αναντίον λέγονται παλιόψαθες των εθνών και βάρος της γης. Και διά τούτο, ως πατρίδα γενική του κάθε ενού και έργο των αγώνων του μικρότερου και αδύνατου πολίτη, έχει κι αυτός τα συμφέροντά του εις αυτήνη την πατρίδα, εις αυτήνη την θρησκεία. Δεν πρέπει ο άνθρωπος να βαρύνεται και να αμελεί αυτά· και ο προκομμένος πρέπει να φωνάζει ως προκομμένος την αλήθεια,το ίδιον και ο απλός. Ότι κρικέλα δεν έχει η γης να την πάρει κανείς εις την πλάτη του, ούτε ο δυνατός ούτε ο αδύνατος· και όταν είναι ο καθείς αδύνατος εις ένα πράμα και μόνος του δεν μπορεί να πάρει το βάρος, και παίρνει και τους άλλους και βοηθούν, τότε να μην φαντάζεται να λέγει ο αίτιος εγώ· να λέγει εμείς. Ότι βάναμε όλοι τις πλάτες, όχι ένας».

Στο δίτομο έργο «Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» ο Φωτάκος (Φώτιος Χρυσανθακόπουλος), υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, περιγράφει την εποχή του καθώς και τις μνήμες του από τις μεγάλες μάχες της Επανάστασης. Αναφέρει ο Φωτάκος: «Από δε τας αρχάς του Ιανουαρίου του 1821, αφού τα πάντα ωρίμασαν, άρχισαν οι Έλληνες και ήρχοντο εις τα σπίτια τους από τα ξένα, από την Ρωσσίαν, Βλαχίαν, Μολδαυίαν, Κωνσταντινούπολιν, Σμύρνην και από τα άλλα μέρη δια να λάβουν μέρος κατά της αποφασισθείσαν από τους αποστόλους της Εταιρίας ημέραν δια τον αγώνα υπέρ της πατρίδος. […] Όλαις ταις νύκταις οι Έλληνες τουφεξίδες (οπλοποιοί), σιδηρουργοί, ξυλουργοί και άλλοι εδούλευαν κρυφά από τους Τούρκους και από ταις γυναίκες των τα αναγκαία του πολέμου. Και ήτον εμποδισμένον και αφωρισμένον να κάμνουν μεταξύ τους φιλονεικίας και εξηγήσεις δια τον μέλλοντα σκοπών των. Δια τούτο καθένας εργάζετο κρυφά εις το σπίτι του, διώρθωνε το τουφέκι του, έπλαινε τα πιστόλια του, επήγαινεν εις το λόγκο και έχυνε βόλια με το μονοκάλουπον και καθ’ όλα προετοιμάζετο».

Το καλοκαίρι του 1836 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ηλικία 66 χρονών αφηγείται επί δύο μήνες στον Γεώργιο Τερτσέτη περιστατικά από την Ελληνική Επανάσταση. Το βιβλίο εκδόθηκε με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής – Από τα 1770 έως τα 1836», όμως έμεινε γνωστό ως «Τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη».

Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ο Κολοκοτρώνης στον Τερτσέτη: «Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμιάν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτο με ένα λαόν, όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωριστεί ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί, παρά μόνο ό,τι έκαμνε η βία. Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ’ ως σκλάβους».

Περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης: «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυροτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα όπου ενικήσαμε, όπου ετελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το προφίλ του ιστορικού και συγγραφέα Γεωργίου Τερτσέτη (κατέγραψε τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη), καθώς υπήρξε ο ένας εκ των δύο δικαστών που έσωσαν τον Γέρο του Μοριά. Συγκεκριμένα, ο Τερτσέτης διορίστηκε από την Αντιβασιλεία δικαστής του έκτακτου στρατοδικείου Ναυπλίου τον Απρίλιο του 1834 στο οποίο δικάζονταν ο Θ. Κολοκοτρώνης και ο Δ. Πλαπούτας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ο Τερτσέτης μαζί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αναστάσιο Πολυζωίδη ήταν οι δύο δικαστές που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη των οπλαρχηγών σε θάνατο, καθώς θεωρούσαν πως η κατηγορία δεν ήταν τεκμηριωμένη.

Η πράξη τους αυτή τους οδήγησε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενους. Η απολογία του Τερτσέτη ξεκινά ως εξής: «Δεν είμαι από την Σπάρτη, δεν είμαι Αθηναίος, πατρίδα μου έχω όλην την Ελλάδα. Τοιουτοτρόπως εκφράζεται ο γενναίος Πλούταρχος, είναι σχεδόν δύο χιλιάδες έτη, εις ένα των συγγραμμάτων του. Ημείς γεννημένοι εις πλέον ευτυχισμένην εποχήν, δηλαδή όταν η θρησκεία και η φιλοσοφία εφώτισαν, εκήρυξαν, εσφράγισαν το δόγμα της αγάπης και της ισότητος, δυνάμεθα να ειπούμεν, ότι ημείς δεν είμεθα ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ιταλία, ούτε από την Γερμανία, ούτε από την Αγγλία, πατρίδα μας έχομεν το ανθρώπινο γένος. Όση γη περιαγκαλιάζει ο εύμορφος αιθέρας είναι αγαπητή μας πατρίδα».

Και συνεχίζει: «Αν αυτοί οι στοχασμοί δεν αρέσουν εις τον Επίτροπον, ολίγον φρονώ. Φθάνει μου οπού αρέσουν εις τούτους τους Δικαστάς, εις τούτο το Ελληνικόν Ακροατήριον. Αυτό το προοίμιον όμως αξιόλογα ταιριάζει εις την απολογία μας, επειδή αν ημείς εγκαλούμεθα από τον Επίτροπον, αν αυτός μας φοβερίζει φυλακισμόν, το αίτιον είναι η σφοδρή μας λατρεία προς την δικαιοσύνην, εις καιρούς τους οποίους κάλλιστα γνωρίζετε. Και η δικαιοσύνη δεν είναι προνόμιον, είναι ιδιοκτησία της ανθρωπότητος και αρμόζει λοιπόν να αναφέρωμεν ημείς σήμερον, ως εις βοήθειαν μας, το όνομα του ανθρώπινου γένους, αφού δια αυτό αγωνίσθημεν».

Στον επίλογο των απομνημονευμάτων του ο Μακρυγιάννης, πικραμένος από τις εξελίξεις μετά την Επανάσταση, γράφει: «Όσοι έχουν την τύχη μας σήμερον εις τα χέρια τους, όσοι μας κυβερνούν, μεγάλοι και μικροί, και υπουργοί και βουλευταί, το ’χουν σε δόξα, το ’χουν σε τιμή, το ’χουν σε ικανότη το να τους ειπής ότι έκλεψαν, ότι πρόδωσαν, ότι ήφεραν τόσα κακά εις την πατρίδα. Είναι άξιοι άνθρωποι και τιμώνται και βραβεύονται. Όσοι είναι τίμιοι κατατρέχονται ως ανάξιοι της κοινωνίας και της πολιτείας. […] Γράφουν σοφοί άντρες πολλοί, γράφουν τυπογράφοι ντόπιοι και ξένοι διαβασμένοι για την Ελλάδα -ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κ’ εμένα να γράψω, ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι˙ όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ὁ καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι’ όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ὁ δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος». 

DOCVILLE

Εμυ Ντούρου

Πηγή: => www.documentonews.gr


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More