Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020

Τα νησιά ενός κατώτερου θεού

Οι διαχρονικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό υγείας στα μικρά νησιά τα καθιστούν «υψηλού κινδύνου» εν μέσω πανδημίας, δυσκολεύοντας το restart στον τουρισμό ● Η κυβέρνηση καταδικάζει τις ήδη ευάλωτες περιοχές χαράζοντας ζώνες επικινδυνότητας.

Tο χθεσινό τηλεοπτικό ξέσπασμα του δημάρχου Σύμης, Λευτέρη Παπακαλοδούκα, που χαρακτήρισε δυσφήμηση την κατάταξη, βάσει υγειονομικών δυνατοτήτων, των μικρών νησιών της χώρας στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» από τα αρμόδια υπουργεία, ήρθε να υπενθυμίσει τις Συμπληγάδες από τις οποίες περνάει η ζωτικής σημασίας για τις μικρές νησιωτικές κοινότητες τουριστική σεζόν.

Εκτός από τις αντικειμενικές φετινές δυσκολίες στην έλευση τουριστών, τα νησιά, με τις διαχρονικά ελάχιστες υποδομές στην υγεία, καλούνται να αντεπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες απαιτήσεις λόγω κορονοϊού, με κίνδυνο να υποστούν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες εάν επικρατήσει ένα επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας στο εξαιρετικά εύθραυστο τοπίο που έχει διαμορφωθεί.

Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δήμαρχος Σύμης

Μας λένε επισήμως ότι είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας. Ζητάμε ιατρική περίθαλψη για όλα τα νησιά

Το υπουργείο Τουρισμού, μέσω του υφυπουργού και βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε υπήρξε διαχωρισμός των νησιών σε κατηγορίες επικινδυνότητας.

Ωστόσο, τα επίπεδα κινδύνου παρουσιάστηκαν στις 20 Μαΐου στο πλαίσιο του σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και, σύμφωνα με κυριακάτικα δημοσιεύματα, προβλέπονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας απαντά ότι το σχέδιο θα εξειδικευτεί και θα παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες μέρες.

Τα μικρά νησιά κατατάσσονται στους προορισμούς «υψηλού κινδύνου» τόσο με βάση τις υποδομές υγείας όσο και με βάση τη δυνατότητα ελέγχου, γεγονός που κατά τους δημάρχους αποτελεί επίσημη παραδοχή για την υποστελέχωση και τη διαχρονική έλλειψη υποδομών στον τομέα της υγείας.

 

Υποδομές υγείας

Ακόμα και μεγαλύτερα νησιά που διαθέτουν ανεπτυγμένες υποδομές υγείας και λειτουργούν ως κόμβοι για τα μικρότερα, όπως Ρόδος, Κάλυμνος, Κως, Νάξος, Πάρος, Σύρος και Σαντορίνη, χαρακτηρίζονται ως «μετρίου κινδύνου». Εντονη δυσαρέσκεια για την κατηγοριοποίηση εξέφρασε ο γαλάζιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, όπως και οι ενώσεις ξενοδόχων Ρόδου και Σαντορίνης.

Για τον δήμαρχο Σύμης, Λευτέρη Παπακαλοδούκα, η όποια κατηγοριοποίηση των τουριστικών προορισμών αποτελεί δυσφήμηση και θα έπρεπε να αποφευχθεί: «Τα νησιά ήταν έτσι κι αλλιώς υψηλής επικινδυνότητας. Οι ελλείψεις παραμένουν. Τι λέμε στους τουρίστες; Ελάτε σε ένα μέρος που είναι επικίνδυνο; Εάν δεν έρθουν επισκέπτες, θα ερημώσουμε. Μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες τρίτης κατηγορίας και συγκινούνται μόνο όταν απειλεί η Τουρκία. Ζητάμε ιατρική περίθαλψη για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

 

Μαρία Καμμά, δήμαρχος Τήλου

Απαράδεκτο. Κινδυνεύουμε να ερημώσουμε
Παρόμοια άποψη έχει και η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά: «Από τη μία μας λένε να δουλέψουμε, από την άλλη ότι δεν είμαστε ασφαλείς. Είναι απαράδεκτο. Αν δεν θεωρούμαστε ασφαλείς, ας επιδοτηθούμε για τις οικονομικές απώλειες που θα έχουμε. Κινδυνεύουμε να φύγουν οι νέοι άνθρωποι από το νησί. Η αγωνία μας δεν έχει να κάνει μόνο με τον κορονοϊό. Βιώνουμε καθημερινά την ανασφάλεια», μας είπε. Ενδεικτικές οι ελλείψεις του πολυδύναμου ιατρείου Σύμης, που δεν διαθέτει γιατρό με ειδικότητα και προϊστάμενο, ενώ στην Τήλο είχαν προχωρήσει σε λοκ-ντάουν διαμαρτυρίας στα τέλη Μαρτίου και περιμένουν 2 αγροτικούς γιατρούς στις αρχές Ιουνίου.

Πέρα από το αυτονόητο αίτημα για αναβάθμιση των δομών υγείας, ο βουλευτής Δωδεκανήσων και τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, επισήμανε στην «Εφ.Συν.» αρκετά ακόμη φλέγοντα ζητήματα. Αρχικά, τα μικρά νησιά δεν μπορούν εύκολα να τηρήσουν τα πρωτόκολλα για τον «συνεργαζόμενο γιατρό» σε ξενοδοχεία και καταλύματα την ώρα που δεν διαθέτουν γιατρούς ούτε για τα κέντρα υγείας.

 

Επιχειρηματίες

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν πρόσβαση στα εξαγγελθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία και αρκετοί επιχειρηματίες σκέφτονται να μην ανοίξουν για τη φετινή σεζόν, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς είναι άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθούν πτήσεις τσάρτερ και από ποιες χώρες και η βιομηχανία της κρουαζιέρας είναι ουσιαστικά νεκρή.

Με τον τουρισμό να αποτελεί από το 60% έως και το 95% του ΑΕΠ των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, επηρεάζοντας έμμεσα όλη την οικονομική αλυσίδα, προβλέπεται ένας δύσκολος χειμώνας, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και εργαζόμενους που από τον Οκτώβριο του 2019 ενδεχομένως να ξαναπληρωθούν τον Μάιο του 2021, δηλαδή 18 μήνες μετά!

Χαρακτηριστική η αγωνία του Θοδωρή από τη Σύμη, 27 ετών, που δουλεύει κάθε σεζόν στην οικογενειακή επιχείρηση: «Είμαστε έτοιμοι από τον Απρίλιο, αλλά ο κόσμος φοβάται να έρθει, ακόμα και Ευρωπαίοι που έχουν σπίτια στο νησί. Ακούμε για ακυρώσεις από τα πρακτορεία ακόμα και για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Στα δωμάτια έχουμε ήδη ακυρώσεις, από Τουρκία δεν έρχεται ούτε ένα κότερο. Στις μεγάλες πόλεις, όποτε βελτιωθεί η κατάσταση, θα δουλέψουν. Εδώ τι θα γίνει; Πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας;».


Μιχαήλ Άγγελος Κωσταντόπουλος



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More