Δευτέρα, Νοεμβρίου 18, 2019

ΕΤC: Ο αειφόρος τουρισμός θα «σώσει» τον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο- Αύξηση των Αμερικανών στην Ελλάδα

Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για ταξίδια στον ευρωπαϊκό τουρισμό, παρότι σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με την τελευταία διετία, αποκαλύπτει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) για το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Παρότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι συνεχίζονται, οι προορισμοί παρουσιάζουν ανάπτυξη αλλά πιο μεριοπαθή και οι προοπτικές παραμένουν θετικές (αύξηση 3-4% τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις για το 2019).

Η αύξηση στους προορισμούς που περιλαμβάνονται στην έρευνα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 3,4%.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2019, το Μαυροβούνιο διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης (18%) με πληθώρα τουριστών από τη δυτική Ευρώπη, και η υποτίμηση της λίρας συνέχισε να παίζει καθοριστικό ρόλο στις τουριστικές επιδόσεις της Τουρκίας με εντυπωσιακή αύξηση 15% των τουριστικώ αφίξεων.

Αντίθετα, η Ισλανδία (-14%) επλήγη από την ισχυρή Κορόνα και την κατάρρευση της Wow Air και η χώρα αναμένεται να καταγράψει σημαντική μείωση αφίξεων το 2019 για πρώτη φορά μετά το 2010.

Ενώ καταγράφεται μια φαινομενική σταθερότητα στον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στη μη εκμετάλλευση των ευκαιριών που δίνονται στις προσεγγίσεις αειφόρου τουρισμού και του τουρισμού χωρίς αποκλεισμούς.

Παρά τις προκλήσεις που θέτουν το Brexit και η κατάρρευση αεροπορικών εταιριών, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να σημειώνουν υγιείς ρυθμούς αύξησης αφίξεων, όμως ο ευρωπαϊκός τουρισμός χρειάζεται να εστιάσει στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων λύσεων αειφόρου διαχείρισης ώστε να δώσει τη δυνατότητα στο τουρισμό να ανθίσει παρά απλώς να αυξάνεται, δήλωσε ο διευθυντής της ETC, Eduardo Santander.

 

Μεγάλη αύξηση των Αμερικανών στην Ελλάδα

Οι μακρινές αγορές παίζουν σημαντικό ρόλο στις αφίξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα η αγορά των ΗΠΑ. Στο τρίτο τρίμηνο, αυξημένες αφίξεις καταγράφονται από τις ΗΠΑ στην Τουρκία (+32%), την Ελλάδα (+21%) και την Κύπρο (+27%) ενώ υπάρχει και ισχυρή ζήτηση από την Κίνα.

Η μέση αύξηση των χιλιομετρικών εσόδων ανά επιβάτη παγκοσμίως, ενδεικτική της ζήτησης, παρουσίασε αύξηση 4,1% το τρίτο τρίμηνο, έναντι 6,1% της τελευταίας 10ετίας. Μέχρι στιγμής για το 2019 παρατηρείται ότι ο δείκτης αυτός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στην Ευρώπη, πέφτοντας από 6,9% μέχρι τον Απρίλιο στο 5,4% μέχρι τον Αύγουστο.

 

Έως 8% οι απώλειες εξερχόμενου τουρισμού από τη Βρετανία σε περίπτωση άτακτου Brexit

Επιπλέον, η έρευνα, σε ειδική ανάλυση για τις επιπτώσεις του Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέρει ότι οι οικονομικοί και μη οικονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτό μπορεί να προκαλέσουν μείωση 7% των ταξιδίων εξερχομενου τουρισμού από το Ην. Βασίλειο το 2020 και μείωση 8% το 2021.

Ωστόσο τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα έχουν η Ισπανία και η Ιρλανδία με 1,3 εκατ. λιγότερους Βρετανούς τουρίστες η πρώτη το 2021 και 5% λιγότερους η δεύτερη την ίδια χρονιά.


Πηγή: tornosnews.gr - Nov 18, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More