Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2019

Ρόδος: Νεκρές σε πισίνα ξενοδοχείου δύο νεαρές αδελφές


Ασύλληπτη τραγωδία το απόγευμα της Τετάρτης στη Ρόδο. Δύο αδερφές, ηλικίας 17 και 19 ετών, που ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές, πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν στην πισίνα ξενοδοχείου της Ιαλυσού.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό περιστατικό είναι ακόμη άγνωστες. Πιθανολογείται πως οι δύο κοπέλες έπεσαν να κολυμπήσουν ενώ είχαν φάει.

Όπως μεταδίδουν, αρχικά το ΕΚΑΒ παρέλαβε τη μία, που ήταν στην επιφάνεια της πισίνας και είχε ακόμα τις αισθήσεις της, ωστόσο στη συνέχεια, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, κατέληξε. Η δεύτερη ήταν στον πάτο της πισίνας και δεν φαινόταν κι όταν οι διασώστες επέστρεψαν ξανά πίσω και την παρέλαβαν, ήταν ήδη αργά.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και ο αρμόδιος εισαγγελέας, που έδωσε εντολή στην αστυνομία να προχωρήσει στη σύλληψη των υπευθύνων του ξενοδοχείου.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από rodiaki.gr, dimokratiki.gr - July 31, 2019

Αρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη - Μετωπική επίθεση από τον πρώην υπουργό (Video)


Υπέρ της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, απούσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε αποχωρήσει νωρίτερα.

Συνολικά ψήφισαν 176 βουλευτές. Για την πρώτη υπόθεση, της καταγραφής συνομιλίας τους τέως αναπλ. υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν υπέρ 163 βουλευτές και κατά 13.

Για τη δεύτερη υπόθεση, σχετικά με μήνυση του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, για συκοφαντική δυσφήμηση, ψήφισαν υπέρ 162 βουλευτές, κατά 12 και 1 «παρών».


Π. Πολάκης: Ξεκάθαρα πολιτική δίωξη 

«Δεν υπάρχει ούτε μωρό στη χώρα να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συζήτηση συνιστά μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Παύλος Πολάκης.

Ο τέως αναπληρωτής Υγείας υποστήριξε ότι το γεγονός ότι πως το αίτημα για άρση ασυλίας του βασίζεται στο άρθρο 62 και όχι σο άρθρο 86 αποδεικνύει την πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την κίνηση αυτή.

«Εγώ ζητάω να πάω επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο με το άρθρο 86», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του  ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, ο κ. Πολάκης είπε ότι ο άνθρωπος που τον μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση «έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις, όπως για παράνομους διορισμούς του κ. Γεωργιάδη» και συνέχισε: «Έχουν βρει στους λογαριασμούς του Πουλή 240.000 ευρώ τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει».

«Εδώ υπάρχει όλη η βρωμιά του συστήματος των ΜΜΕ της χώρας και αποδεικνύεται γιατί όταν την πρωτοαποκάλυψα μου την "πέσανε" όλοι οι δημοσιογράφοι. Τα πεντοχίλιαρα φεύγανε σαν το "χαλάζι" για να μπαίνουνε μπάνερ σε σάιτ που δεν τα ξέρει η μάνα τους (...) Υπάρχει βουλευτής, ο κ. Παππάς, που τον Δεκέμβρη του 2014 πήρε 90.000 ευρώ για σάιτ που το άνοιξε στο όνομα της γυναίκας του και το έκλεισε έναν χρόνο μετά», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, λέγοντας ότι με αυτά τα χρήματα έκανε την προεκλογική του εκστρατεία. 

Ο κ. Πολάκης στράφηκε και κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αναφερόμενος στην επίμαχη συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα. «Του είπα "κανονικά θα έπρεπε να σε ηχογραφώ κι εγώ. Καλά κάνεις και ελέγχεις τα δάνειά μου αλλά θα έπρεπε να ελέγξεις και τα δάνεια του Πρώτου Θέματος και του Κήρυκα Χανίων, για τα οποία δεν έχεις κάνει ερώτημα ποτέ"».
Είπε επίσης ότι το πραγματικό ζήτημα είναι η εμπλοκή της συζύγου του Γ. Στουρνάρα στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναφερόμενος στον Θέμο Αναστασιάδη, ο κ. Πολάκης είπε ότι το δικαστήριο τον έκρινε άπορο και «τώρα που βγήκε η διαθήκη "να και τα ακίνητα στην Ελβετία, να και τα ακίνητα στη Ζυρίχη" και 200 ευρώ το μήνα μπορούσε να δώσει».

«Γι' αυτούς τους λόγους που συνδέονται σαφέστατα έρχεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας. Προσπαθείτε μέσα από αυτή τη διαδικασία να με λασπολογήσετε και ξέρω πως θα το συνεχίσετε. Θα κάνετε μια τρύπα στο νερό, είμαι πολύ ψηλά, τόσο ψηλά που δεν μπορείτε να με δείτε. Γιατί οι κόρες μου λένε ότι είναι περήφανες για μένα. Εσάς θα σας το λένε τα παιδιά σας; Προσπαθήστε να με βάλετε φυλακή, δεν θα τα καταφέρετε», ανέφερε.

Ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι στην πατρίδα του πρωθυπουργού, τα Χανιά, οι πολίτες έβγαλαν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτο βουλευτή τον ίδιο. «Οι 15.400 σταυροί μου είναι 15.400 καρφιά σε σας», είπε επίσης και έκλεισε την ομιλία του με δύο μαντινάδες:

Χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε
αυτά κρατούνε την τιμή όσο βαριά και να ναι

και

Στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος
πρέπει κανείς να πολεμά κι ας είν' κι ο τελευταίος

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ



«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία και την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνοντας την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε καν να συζητήσει την υπόθεση, καθώς η αντιδικία του Π. Πολάκη με τον Στ. Πουλή και τον Γ. Στουρνάρα συνδέεται με τα υπουργικά του καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας και άρα καλύπτεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών.

Επισήμανε, επίσης, ότι ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος επιθυμεί «αυτός που θέλει να αποκαλύψει», ενώ καταλόγισε στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιδιώκει ενεργοποίηση του άρθρου 62 του Συντάγματος γιατί «εσείς θέλετε να κρυφτείτε».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η κυβερνητική πλειοψηφία παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής και δεν τήρησε την πρόβλεψη για τριήμερη αναμονή μεταξύ της κλήσης του Π. Πολάκη και της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποχώρησαν πριν ακούσουν τον αντίλογο» χαρακτηρίζοντας «προαποφασισμένη» την αποχώρησή τους.


Πηγή: efsyn.gr - July 31, 2019

Πόσα ξοδεύουν οι Γερμανοί τουρίστες;


Πόσα χρήματα ξοδεύουν συνήθως οι Γερμανοί τουρίστες; Αναλυτική τεκμηρίωση επιχειρεί η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), επικαλούμενη σχετική έρευνα της Union Investment. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το 2018 οι Γερμανοί ξόδεψαν, κατά μέσο όρο, 1352 ευρώ για τις κύριες διακοπές τους.

Αλλά αυτό το νούμερο δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις: ο ένας στους τρεις δεν ξοδεύει πάνω από 750 ευρώ, ένα ποσοστό 28% ξοδεύει μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ και μόλις το 15% των παραθεριστών υπερβαίνει αυτό το ποσό.

Σημειωτέον επίσης ότι οι περισσότεροι Γερμανοί δεν εκδράμουν μόνο μία φορά, για παράδειγμα το καλοκαίρι, αλλά προσπαθούν να βρουν και μέσα στη χρονιά μικρά διαλείμματα ξεκούρασης με προφανή συνέπεια να μειώνεται ο προϋπολογισμός για τις κύριες διακοπές.

Αν συνυπολογίσουμε λοιπόν όλες τις ημέρες διακοπών, επισημαίνει η FAZ, η στατιστική λέει ότι ένα νοικοκυριό στη Γερμανία διαθέτει, κατά μέσο όρο, 4.251 ευρώ. Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει πάνω από 5.000 ευρώ. Βέβαια πολλοί κάνουν οικονομίες για τις διακοπές της χρονιάς, μάλιστα ο ένας στους δύο βάζει στην άκρη τουλάχιστον 50 ευρώ κάθε μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί δεν θεωρούν φυσιολογική συμπεριφορά να δανείζεται κανείς χρήματα για τις διακοπές του. Όπως προκύπτει από την έρευνα, μόλις το 3% θα έπαιρνε "διακοποδάνειο" για να επισκεφθεί τον αγαπημένο του προορισμό.


Πηγή: Deutsche Welle / naftemporiki.gr - July 31, 2019

Τρίτη, Ιουλίου 30, 2019

Νεκτάριος Σαντορινιός: Λέει όχι η ΝΔ στην τροπολογία για απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις επικείμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η Κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε στην κατάργηση της υποχρέωσης πληρωμής ΕΝΦΙΑ στα νησιά της χώρας, με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, είχε ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εντασσόταν στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης που είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την ψήφισή της.

Τώρα που η ΝΔ είχε την ευκαιρία να επιδείξει το ενδιαφέρον της για τα νησιά, σε αντίθεση με τα μεγάλα λόγια της προεκλογικής περιόδου, αρνείται την ψήφιση της τροπολογίας και γυρίζει την πλάτη στους νησιώτες.

Ενώ, την ίδια ώρα που απορρίπτει μια ρύθμιση για την Νησιωτικότητα με αρκετά μικρό δημοσιονομικό κόστος αλλά μεγάλη συμβολική σημασία, περνάει άρθρο που η Ελληνική Οικονομία χρεώνεται με 22 εκ. για να υπάρξει μείωση 10% στις περιουσίες αξίας άνω του 1 εκ.

Ανερυθρίαστα λοιπόν η Κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι αδιαφορεί για τα νησιά και την νησιωτική πολιτική και πριμοδοτεί αυτούς που πραγματικά είναι οι εντολείς της, το 0,2% των ελλήνων που έχουν περιουσίες εκατομμυρίων.

Οι δικές μας προσπάθειες όμως δεν σταματούν εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τις νησιωτικές πολιτικές και από τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα προωθεί ρυθμίσεις για την ενίσχυση των νησιών μας».


July 30, 2019

Αφαίρεση "Γαλάζιας Σημαίας" από 17 ελληνικές ακτές - Η μια στη Ρόδο...

Δεκαεπτά ακτές βραβευμένες με "Γαλάζια Σημαία" έχασαν το βραβείο τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.


Δεκαεπτά ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2019 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Στις υπόψη ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Οι 17 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

-Ακτή Μπατσί, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
-Ακτή Κακιά Λαγκάδα, Δήμος Κυθήρων, Αττική
-Ακτή Αλυκή, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας
-Ακτή Διγελιωτικά, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας
-Ακτή Νιφορέικα, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας
-Ακτή Τηγάνια, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας
-Ακτή Περιγιάλλι, Δήμος Καβάλας, Π.Ε. Καβάλας
-Ακτή Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1, Δήμος Νέστου, Π.Ε. Καβάλας
-Ακτή Μπούκα-Παλιοσταφίδα, Δήμος Κεφαλλονιάς, Π.Ε, Κεφαλλονιάς
-Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
-Ακτή Μαυροβούνι 2, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
-Ακτή Νέοι Πόροι, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
-Ακτή Παντελεήμονας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
-Ακτή Μονολίθι, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
-Ακτή Πλατάνια, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
-Ακτή Τσούκες, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
-Ακτή Λη/My Pefkos, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου


Πηγή: news247.gr - July 30, 2019

Μπλακ άουτ στην Τήλο

Χωρίς ρεύμα έμεινε για 10 περίπου ώρες η Τήλος.

Το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι στις 22:00 χθες το βράδυ και το ρεύμα επανήλθε σήμερα το πρωϊ, στις 8:30.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μπλακ άουτ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η βλάβη οφείλετο στα υποβρύχια καλώδια που συνδέουν την Τήλο με τη Νίσυρο.

Εν τω μεταξύ, λόγω της πολύωρης διακοπής ρεύματος, οι επιχειρηματίες του νησιού είναι σε απόγνωση, καθώς τα ευπαθή προϊόντα έχουν αλλοιωθεί και θα πεταχθούν.

Εφιαλτική χαρακτήρισε τη νύχτα η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά.

«Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;» αναρωτήθηκε.


ert.gr - July 30, 2019

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΤ με αιχμές για φιλοχουντικές απόψεις στο υπουργείο Τουρισμού

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης. Σύμφωνα με την επιστολή του η παραίτησή του κρίθηκε αναγκαία καθώς «αυτή τη στιγμή, μετά από πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής σας, υπάρχει στο Υπουργείο Τουρισμού παρουσία απόψεων φιλικών προς το καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών».

«Θεωρώ ότι τέτοιες απόψεις δε συνάδουν ούτε με τις δημοκρατικές μου απόψεις και αξίες ούτε με το πνεύμα της τουριστικής ανάπτυξης, που απαιτεί συναινέσεις και συνεργασίες ούτε με τα ιδεώδη του Ελληνικού Τουρισμού, που δεν είναι άλλα από το Φως, το Χαμόγελο και τη Φιλοξενία», προσθέτει.

Η επιστολή του προέδρου του ΕΟΤ:
 
«Αθήνα, 30/7/2019

Προς:

1) τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη Θεοχάρη

2) τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Εμμανουήλ Κόνσολα

Επιστολή Παραίτησης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

παρακαλώ να αποδεχτείτε την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του ΕΟΤ. Κρίνω την παραίτησή μου επιβεβλημένη, καθώς αυτή τη στιγμή, μετά από πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής σας, υπάρχει στο Υπουργείο Τουρισμού παρουσία απόψεων φιλικών προς το καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Θεωρώ ότι τέτοιες απόψεις δε συνάδουν ούτε με τις δημοκρατικές μου απόψεις και αξίες ούτε με το πνεύμα της τουριστικής ανάπτυξης, που απαιτεί συναινέσεις και συνεργασίες ούτε με τα ιδεώδη του Ελληνικού Τουρισμού, που δεν είναι άλλα από το Φως, το Χαμόγελο και τη Φιλοξενία.

Όπως σας είχα ενημερώσει, στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και της ανάγκης για απρόσκοπτη συνέχεια των λειτουργιών του ΕΟΤ, θα παρέμενα στη θέση μου, στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, βρισκόμουν αμισθί λόγω του τιμητικού της χαρακτήρα, θα παρέμενα λοιπόν στη θέση μου, μέχρι τον ορισμό νέου Προέδρου. Όμως μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα η παραίτησή μου καθίσταται αναγκαία, καθώς ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού δεν τελειώνει με τη μη είσοδο του ναζιστικού μορφώματος στη Βουλή των Ελλήνων.

Τα 4 τελευταία χρόνια, ο ΕΟΤ, υλοποιώντας τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού, πρόβαλε την Ελλάδα σε όλη την υφήλιο, με θεαματικά αποτελέσματα, που αποτυπώθηκαν τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους υπαλλήλους και τα στελέχη του ΕΟΤ καθώς και όλους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία που είχαμε.

Ελπίζω στη γρήγορη αντικατάστασή μου, ώστε να συνεχιστεί ομαλά και απρόσκοπτα η σημαντική προσφορά του ΕΟΤ στον ελληνικό τουρισμό, την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση

Χαράλαμπος Καρίμαλης

Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού».


July 30, 2019

Τα δικαιώματά μας σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και μπαρ - Η λίστα του ΕΚΠΟΙΖΩ


Τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν επισκέπτονται ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ -μπαρ κ.λπ., με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπτών, υπενθυμίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ:

Οι τιμοκατάλογοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Πριν από την παραγγελία, υποχρεούνται να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη. Επιπλέον, τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν ανηρτημένο τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος.

Για ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα ο τιμοκατάλογος πρέπει να αναρτάται στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου της αίθουσας όπου προσφέρονται τα είδη του τιμοκαταλόγου.

Τα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε «ΚΟΥΒΕΡ» (π.χ.: σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.). Κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.

Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη «αλά-κάρτ» με τις αντίστοιχες τιμές τους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πρέπει να διατίθεται τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής.

Τιμοκατάλογοι 

Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:

α. Με τη μερίδα.

β. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη «με το κιλό» δίπλα στο αντίστοιχο είδος.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος κρέατος ή πουλερικών που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε βρώσιμη μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει. Ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος ψαριού που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε ωμή μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει.

Εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό.

Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων και η χρήση τους.

Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.

Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται στην έκδοση διπλοτύπων αποδείξεων ή αποδείξεων ταμειακής μηχανής θεωρημένων από την ΔΟΥ, παραδίδουν στην πελατεία τους τη διπλότυπη απόδειξη ή την απόδειξη ταμειακής μηχανής με την αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει ο πελάτης, ανεξάρτητα αν τα είδη αυτά αγοράσθηκαν ή σερβιρίστηκαν ή διανεμήθηκαν κατ' οίκον.

Προσοχή! Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν πάντα απόδειξη και να ελέγχουν τα είδη που παραγγείλανε. Δεν συνιστά απόδειξη το παραστατικό παραγγελίας.

Δελτίο Παραπόνων 

Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ». Το έντυπο αυτό διατίθεται μέσω ειδικής θήκης, τοποθετημένης σε εμφανές μέρος για τους πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Το έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» είναι αριθμημένο τριπλότυπο με τρία φύλλα διαφορετικού χρώματος το καθένα, ήτοι λευκό, ανοικτό πράσινο και ανοικτό ερυθρό και είναι τύπου καρμπονιζέ.


Πηγή: www.lifo.gr - July 30. 2019

Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2019

H δεύτερη - και ίσως θανατηφόρα - δόση της θεραπείας σοκ. - Άρθρο του Σ. Κούλογλου

«Μία καινούργια κυβέρνηση έχει στη διάθεση της 6 με 9 μήνες για να επιβάλει μείζονες αλλαγές. Αν δεν αδράξει την ευκαιρία για να δράσει αποφασιστικά στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα της προσφερθεί ξανά αυτή η ευκαιρία». Μίλτον Φρίντμαν

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει κατά γράμμα την οδηγία του γκουρού του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού. Φυσικά για όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις του κόσμου, ο «μήνας του μέλιτος» μετά την εκλογή τους, είναι η προσφορότερη περίοδος για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους. Αλλά ο Φρίντμαν δεν αναφερόταν σε κανονικές κυβερνήσεις, αλλά στην κυβέρνηση που έχει στόχο, μέσα από μια θεραπεία σοκ, να «επιβάλλει μείζονες (νεοφιλελεύθερες) αλλαγές», εκμεταλλευόμενη μια συγκυρία που σπάνια εμφανίζεται.

Η ειδική συγκυρία που σήμερα εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Πρώτον, του απρόσμενου, ακόμη και για την ΝΔ προεκλογικά, εκλογικού ποσοστού της με το οποίο κέρδισε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς και της επακόλουθης αμηχανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, της δεδηλωμένης πρόθεσης του «βαθέος συστήματος» της οικονομικής ολιγαρχίας και των οικογενειών που ελέγχουν την οικονομία και τη χώρα, να μην επιστρέψει ποτέ ξανά η αριστερά στην εξουσία. Όχι γιατί εφάρμοσε καμιά ριζοσπαστική πολιτική, αλλά γιατί «δεν έπαιξε μπάλα», όπως το σύστημα θέλει να κάνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Τρίτον, της σχεδόν απόλυτης κυριαρχίας της στα ΜΜΕ, τα οποία ούτε μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν την κυβέρνηση για τις πρωτοφανείς ενέργειες και τις ανακολουθίες της, από την παρουσία καραμπινάτων χουντικών στις γραμμές της ή την αντικατάσταση των δικαστικών που εξετάζουν τα οικονομικά σκάνδαλα μέχρι την κατάργηση όλων σχεδόν των ανεξάρτητων αρχών και την υπαγωγή τους σε ένα υδροκέφαλο, πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο.

Όταν ο Μίλτον Φρίντμαν ταξίδευε  από το Σικάγο στη Χιλή το 1975, μόλις δύο χρόνια μετά το βάρβαρο πραξικόπημα του Πινοσέτ,  για να τον συμβουλεύσει πως θα επιβάλλει «μείζονες αλλαγές» στην κοινωνία και το οικονομικό σύστημα της χώρας, ήξερε ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Όταν στην τελετή για την επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η ΕΡΤ «ξεχνάει» στο ρεπορτάζ της να αναφέρει καν ότι παρίστατο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι σαν να μην υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα.

Υπάρχει επιπλέον και ο παράγοντας του φόβου. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής ενός στυγνού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, όπως αυτό που ήδη προανήγγειλε η ΝΔ με το σύστημα Πινοσέτ στο ασφαλιστικό ή την κατάργηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας, οι πολίτες πρέπει να φοβούνται. Πρέπει να υπάρχει σοκ και δέος. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να επιμείνει στην πρόσληψη 1500 αστυνομικών ματαιώνοντας την πρόσληψη των εκπαιδευτικών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν οφείλεται μόνο στη δημαγωγική εκμετάλλευση του αισθήματος ασφάλειας και της ανομίας, που βέβαια κακώς υποτιμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια: οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι αν αντισταθούν στα μέτρα που έρχονται, θα υποστούν σοβαρές συνέπειες. 

Όσο για τα μέτρα, είναι αυτά που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που ακολουθούν τις οδηγίες Φρίντμαν: ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, μείωση ή διάλυση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το νέο καθεστώς του οποίου η δημιουργία βρίσκεται σε εξέλιξη θα στηρίζεται ιδεολογικά στο τρίπτυχο πατρίς -θρησκεία - οικογένεια, όπως έχουν δείξει οι δηλώσεις της θεούσας υπουργού Παιδείας, το λιβάνισμα της νέας εξουσίας από τους ιεράρχες (με το αζημίωτο φυσικά αφού έρχονται και μπίζνες) ή και οι εξαγγελίες για την πιθανή χρηματοδότηση των γυναικών που θα γεννούν πριν από τα 30 τους, γεγονός που θα διευκολυνθεί αν, σε ένα ακόμη εκσυγχρονιστικό μέτρο, απαγορευτούν και οι αμβλώσεις. (Από το τρίπτυχο, στην πατρίδα έχουν κάποιο πρόβλημα με το Μακεδονικό, αλλά κάτι θα βρουν και για αυτό). 

Παραγνωρίζοντας ότι άλλο κράτος και άλλο επιχείρηση, η χώρα θα κυβερνάται σαν μια εταιρεία ή καλύτερα οι εταιρείες θα κυβερνούν τη χώρα, αναλαμβάνοντας με την μορφή του outsourcing βασικές δημόσιες λειτουργίες. «Σε κάθε χώρα όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές της σχολής του Σικάγου τα τελευταία 30 χρόνια», σημειώνει η Νάομι Κλάιν στο εξαιρετικό βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ», «αυτό που προέκυψε ήταν μια κραταιά συμμαχία ανάμεσα σε μια δράκα πανίσχυρων εταιρειών και σε μια τάξη πλούσιων πολιτικών - με τις διαχωριστικές θέσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες να είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτες και διαρκώς μετακινούμενες». Το βλέπουμε ήδη, με επικεφαλής εταιρειών security να αναλαμβάνουν την ΕΥΠ, τον σύμβουλο της εταιρείας που χτίζει το Ελληνικό να αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για… το Ελληνικό και τον Περιφερειακό Διευθυντή Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google να ορκίζεται υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής!

Όταν ο κ. Βορίδης έκανε πέρυσι μυστηριωδώς λόγο, για αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς που θα αποτρέψουν μια για πάντα την επιστροφή της «ελαττωματικής» αριστεράς στην εξουσία, εννοούσε ακριβώς μια τέτοια ριζική αλλαγή  της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και των κανόνων της ηθικής στην πολιτική, που από την μεταπολίτευση και έπειτα σεβόταν και η ελληνική κεντροδεξιά. Η πρώτη δόση της θεραπείας σοκ εφαρμόστηκε στην ελληνική κοινωνία με τη χρεοκοπία του 2009 και τα βίαια μέτρα που ακολούθησαν. Αλλά η θεραπεία δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο ασθενής αντέδρασε. Η δεύτερη θα χορηγηθεί τώρα. Αν δεν αντιδράσουμε, σπάζοντας το φόβο και οργανώνοντας αντιστάσεις, χωρίς πολλές ομφαλοσκοπήσεις και τη γνώριμη αριστερή εσωστρέφεια, ίσως αποδειχθεί θανατηφόρα. 


Πηγή: tvxs.gr - July 29, 2019

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία το Rodos Cup 2019 (Video+Photos)


Ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στέφθηκε με απόλυτη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία.


Eπιβεβαίωσε έτσι, ότι είναι ένας από τους κορυφαίους ιστιοπλοϊκούς αγώνεςτης Νοτιοανατολικού Μεσογείου. Γεμάτοι πλούσιες εμπειρίες και όμορφες εικόνες, οι 537 ιστιοπλόοι που συμμετείχαν στον αγώνα, ολοκλήρωσαν τον αγώνα με την τελευταία ιστιοδρομία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Τα σκάφη εκκίνησαν από την γραφική Σύμη και τερμάτισαν στην Ρόδο νωρίς το μεσημέρι, στην θαλάσσια περιοχή του Ενυδρείου. Το θέαμα που απόλαυσαν οι λουόμενοι και οι επισκέπτες που είχαν την τύχη να βρεθούν στο βόρειο άκρο της Ρόδου την ώρα του τερματισμού ήταν μοναδικό. Τα σκάφη τερμάτιζαν διαδοχικά με τα πολύχρωμα μπαλόνια τους, δίνοντας ραντεβού για το επόμενο Rodos Cup που θα διοργανωθεί τον Ιούλιο του 2020.


Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν η Τελετή Λήξης και οι απονομές των επάθλων στους νικητές της διοργάνωσης.

Κείμενο: Γραφείο Τύπου ΑΣΙΑΘΡ
Φωτογραφία: Γιάννης Σκαλέρης

July 29, 2019

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων

Τροπολογία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης της ΝΔ «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019» η οποία αφορά στην απαλλαγή από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ όλων των μονίμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους.

Μετά την κατάθεση ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε:

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτέλεσε αντικείμενο των μέτρων ανακούφισης που είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πολιτική απόφαση που επανέλαβε και από το νησί της Χάλκης. Η πρωτοβουλία να είναι αυτή η πρώτη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποδεικνύει ότι τα ζητήματα της Νησιωτικότητας και της καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής των νησιωτών, εξακολουθούν να είναι θεμελιακά στην ατζέντα του κόμματος, όπως άλλωστε έχει αποδείξει με το έργο που άφησε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ως Κυβέρνηση.

Περιμένουμε η ΝΔ και το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει δεκτή, χωρίς δεύτερη σκέψη, την εν λόγω ρύθμιση, αποδεικνύοντας και αυτή με την σειρά της, στην πράξη, τώρα και όχι με προεκλογικές κορώνες, την μέριμνα της στους ανθρώπους αυτούς που επιμένουν και ζουν στα μικρά και απομονωμένα νησιά της χώρας μας»


Πηγή: www.documentonews.gr - July 29, 2019 

Κυριακή, Ιουλίου 28, 2019

Ρόδος: Το νησί των Ιπποτών και των αντιθέσεων [Photos]

Η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο, αποτελεί σταθερά έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Νησί των έντονων αντιθέσεων, η Ρόδος συνδυάζει αρμονικά το μεσαιωνικό με το παραδοσιακό στοιχείο, τις δαντελένιες παραλίες με τα πευκόφυτα βουνά, ορεινά χωριά με παραθαλάσσιους οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά μνημεία και κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα με παραδοσιακά καταλύματα σχηματίζοντας έναν ασυναγώνιστο προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε προσδοκία.

Η πλούσια ιστορία της είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά του νησιού αφού κάθε κατακτητής που πέρασε άφησε έντονο το στίγμα του. Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τον 4ο αι. π.Χ., όταν υψώθηκε ο περίφημος Κολοσσός, έργο του Λίνδιου Χάρη, μαθητή του Λυσίππου. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 155 μ.Χ. Πέρσες, Άραβες, Σαρακηνοί και Σελτζούκοι εγκαταστάθηκαν στο νησί, ενώ το 1309 κατέφθασαν στο νησί οι Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ανακαίνισαν το κάστρο με μια μοναδική στην Ευρώπη οχύρωση. Αποτέλεσε την έδρα τους ως το 1522, οπότε και κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Το 1912 πέρασε στους Ιταλούς και το 1948 ενσωματώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην ελληνική επικράτεια.

Η μεσαιωνική πόλη, η πρωτεύουσα του νησιού και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Ιδρύθηκε το 408 π.Χ. και αποτελείται από την οχυρωμένη μεσαιωνική (παλαιά) πόλη και τη νέα πόλη με τα παλαιά, νεοκλασικά αλλά και νεότερα κτήρια. Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (14ου αι.), το «Καστέλλο», ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, ενώ επιβάλλεται ένας περίπατος στην διάσημη Οδό των Ιπποτώνπου έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια. Κατά μήκος της βρίσκονταν οι οικίες όσων συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.


Από την πλατεία Ιπποκράτους ξεκινούν δύο από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης: η οδός Αριστοτέλους, που οδηγεί ανατολικά στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, και η οδός Σωκράτους, ο πολυσύχναστος δρόμος της παλιάς αγοράς. Στην κορυφή της οδού Σωκράτους δεσπόζει το Σουλεϊμανιέ τζαμί, που έχτισε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν αμέσως μετά την κατάληψη της Ρόδου. Στο σημείο όπου η οδός Σωκράτους συναντιέται με την οδό Ορφέως βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού, που έχτισε ο Φεχτί Πασάς το 1857 και σήμερα λειτουργεί ως μπαρ. Από την κορυφή του πύργου μπορείτε να απολαύσετε μια μαγευτική θέα προς στην Παλιά Πόλη. Στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο (στεγάζονται στο κτήριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών και στην Παναγία της Νίκης, αντίστοιχα) μπορείτε να θαυμάσετε σημαντικά ευρήματα και κειμήλια που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του νησιού.

Έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνεται η νέα πόλη, στην οποία δεσπόζουν εντυπωσιακά κτήρια που κτίστηκαν κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, όπως το Ταχυδρομείο, η Νομαρχία (παραπέμπει στο Παλάτι των Δόγηδων στην Βενετία), το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο και η Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Μια βόλτα στο Μανδράκι, το μικρό λιμάνι με τα αγάλματα των ελαφιών, επιβάλλεται ενώ δίπλα βρίσκεται η μαρίνα με τους Μύλους και το Φάρο του Αγίου Νικολάου. Στο νοτιότερο σημείο της πόλης θα συναντήσετε το Ενυδρείο, η διαμόρφωση του οποίου θυμίζει θαλάσσια υπόγεια σπηλιά, όπου φιλοξενούνται θαλάσσια είδη του Αιγαίου. Στην άλλη πλευρά της πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε το Ροδίνι, ένα υπέροχο πάρκο με παγώνια, τρεχούμενα νερά και μονοπάτια ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια. Το Ροδίνι φημίζεται ότι φιλοξενούσε τη λεγόμενη Ρητορική Σχολή της Ρόδου, όπου φοίτησαν προσωπικότητες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Κικέρωνας. Στο λόφο του Αγίου Στεφάνου ή Μόντε Σμιθ –η ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου– σώζονται μεταξύ άλλων το αρχαίο στάδιο, το ωδείο και ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα.

Βόρεια του νησιού θα συναντήσετε την περιοχή της Καλλιθέας, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε:
  • Την Kοσκινού: διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με πολύχρωμα ροδίτικα σπίτια διακοσμημένα με κεραμικά πιάτα και υφαντά.
  • Τις περίφημες λουτρικές εγκαταστάσεις της Καλλιθέας, με την εντυπωσιακή Ροτόντα, το θολωτό κτήριο των θερμοπηγών. Οι πηγές ήταν γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του «κόκκινου νερού» που ανάβλυζε από εδώ και αξιοποιήθηκαν το 1929 από τους Ιταλούς.
  • Υπέροχες παραλίες, όπως το Φαληράκι, η Καλλιθέα και μικροί κολπίσκοι όπως του Λαδικού (όπου το 1961 γυρίστηκε η ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε») και του Άντονι Κουίν.
Η περιοχή της Iαλυσού (ή Tριάντα) είναι σήμερα από τα πιο δημοφιλή και κοσμοπολίτικα θέρετρα του νησιού με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και έντονη νυχτερινή ζωή. Η ακρόπολη της Ιαλυσού ήταν πατρίδα του ολυμπιονίκη Διαγόρα και μία από τις τρεις ισχυρές πόλεις της αρχαίας Ρόδου μαζί με τη Λίνδο και την Κάμειρο. Σήμερα, στην πολυσύχναστη λεωφόρο της Ιαλυσού θα δείτε τις νεοκλασικές επαύλεις («πύργους»), όπου παραθέριζαν οι εύποροι Ροδίτες.


Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:
  • Τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Ιαλυσού, στο λόφο της Φιλερήμου, με μια πληθώρα μνημείων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος, η δωρική κρήνη, ο ναός της εποχής των Ιπποτών και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού.
  • Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας Φιλερήμου με τη μεγάλη λιθόστρωτη αυλή και την πέτρινη εκκλησία γοτθικού ρυθμού (15ου αι.)
  • Το δρόμο του Γολγοθά, με τα κυπαρίσσια και τις πέτρινες στήλες που φέρουν παραστάσεις με τα Πάθη του Xριστού. Ο δρόμος καταλήγει σε έναν μεγάλο σταυρό.
  • Την παραλία της Ιαλυσού με τα καταγάλανα νερά. Τα μελτέμια που πνέουν στην περιοχή την καθιστούν ιδανική για θαλάσσια σπορ, όπως windsurfing και kitesurfing.
  • Το ετήσιο πολιτισμικό φεστιβάλ των Ιαλυσίων που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο.
Η περιοχή της Αφάντου, ένας οικισμός με τυπική νησιώτικη αρχιτεκτονική και μια υπέροχη παραλία, φημίζεται για το υπερσύγχρονο γήπεδο γκολφ που μάλιστα λειτουργεί όλο το χρόνο. Κοντά στο χωριό θα βρείτε τα Κολύμπια, τον παραλιακό οικισμό με την περίφημη, δενδροφυτευμένη από τους Ιταλούς, οδό των Ευκαλύπτων.

Κοντά στο χωριό Θεολόγος βρίσκεται η φημισμένη κοιλάδα των Πεταλούδων, βιότοπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση στην οποία από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο εμφανίζονται κατά εκατομμύρια οι πεταλούδες Panaxia quadripunctaria. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και ένα μικρό μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο Aρχάγγελος είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού που κατοικείται ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή. Στους πρόποδες του κάστρου γύρω από το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ απλώνεται η παραδοσιακή συνοικία με πολύχρωμα παλιά σπίτια, όπου οι κάτοικοι, ανέγγιχτοι από την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη, τηρούν ακόμη τις τοπικές τους παραδόσεις προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή. Αξίζει να δείτε το κάστρο που έκτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες το 1320, την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ με τη βοτσαλωτή αυλή, την Άνω ή Νέα Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας με την ομώνυμη παραλία, το σπήλαιο Κουμέλλου και το χωριό Μάλωνα που βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο πορτοκαλεώνα της Ρόδου. Στον ίσκιο θεόρατων πεύκων και πλατάνων θα βρείτε τις Επτά Πηγές, μια περιοχή που αποκαλύπτει το μοναδικό φυσικό κάλλος της ροδίτικης ενδοχώρας.

Η Κάμειρος υπήρξε μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου. Tα ερείπιά της σώζονται σε έναν κατάφυτο αρχαιολογικό χώρο μέχρι και σήμερα. Επισκεφθείτε στη γύρω περιοχή παραδοσιακά χωριά όπως τη Σορωνή (με την ομώνυμη παραλία) και τη Σάλακο, ιδανική για τους φυσιολάτρες χάρις στην πλούσια βλάστηση και στις πολλές πηγές. Από κει μπορείτε να φτάσετε στον Προφήτη Ηλία, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ρόδου, με το ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή. Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού θα βρείτε παραδοσιακά χωριουδάκια με πηγές και πανύψηλα πλατάνια.

Το ψηλότερο βουνό της Ρόδου, ο επιβλητικός Αττάβυρος με τους κατάφυτους πρόποδες και τη βραχώδη κορυφή, δεσπόζει ανάμεσα στα ημιορεινά χωριά της περιοχής. Η ανάβαση στην κορυφή προσφέρει σε όποιον το προσπαθήσει πέρα από μια αναζωογονητική διαδρομή και μια φανταστική θέα όλου του νησιού. Ο Έμπωνας, το «κεφαλοχώρι» της περιοχής, είναι χτισμένος σε αμπελόφυτες πλαγιές και φημίζεται τόσο για το εξαιρετικό κρασί του όσο και για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα σε ένα από τα επιβλητικά κάστρα της περιοχής: το Μονόλιθο, χτισμένο από τους Ιωαννίτες ιππότες το 14o αιώνα ή το κάστρο της Κρητηνίας. Στις βραχώδεις ακτές της περιοχής θα συναντήσετε υπέροχους όρμους, όπως οι Φούρνοι, η Γλυφάδα και οι παραλίες της Κρητηνίας, όπου μπορείτε να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα μακριά από την πολυκοσμία.

Η Λίνδος αποτελούσε πλούσια και ισχυρή αρχαία πόλη-κράτος, κάτι που αντικατοπτρίζεται μέχρι και σήμερα στην επιβλητική της ακρόπολη, σκαρφαλωμένη σε ένα πανύψηλο βράχο. Φτάνοντας κανείς στη Λίνδο σίγουρα εντυπωσιάζεται από το πανόραμα του χωριού που απλώνεται στους πρόποδες του βράχου, έναν παραδοσιακό οικισμό με κατάλευκα σπίτια, αρχοντικά, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από το χωριό καταλήγουμε στηναρχαία ακρόπολη, όπου αρχαία, βυζαντινά και ιπποτικά μνημεία σε συνδυασμό με τα επιβλητικά τείχη και την υπέροχη θέα στο πέλαγος δημιουργούν ένα χώρο μαγευτικό. Η Λίνδος φημίζεται και για παραλίες με καταγάλανα νερά, οι οποίες μάλιστα διαθέτουν και υποδομές για θαλάσσια σπορ.

Στη Νότια Ρόδο η φύση αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο: απέραντα ακρογιάλια ξεδιπλώνονται από το Κιοτάρι και το Γεννάδι μέχρι τη Λαχανιά, το Πλημμύρι και το Πρασονήσι, αγαπημένος τόπος για τους λάτρεις του windsurfing και του kite surfing. Εδώ η ζωή κυλά στους δικούς της ρυθμούς, μακριά από την ένταση της πόλης και των πολύβουων τουριστικών θέρετρων. Αλλά και στην ενδοχώρα χρυσοί κάμποι, δάση, χαμηλοί λόφοι και κοιλάδες σχηματίζουν μια πανδαισία χρωμάτων που γαληνεύουν το νου και την ψυχή. Τα πανάρχαια χωριά της είναι κυρίως αγροτικά, διατηρούν ακόμη το παραδοσιακό τους χρώμα, την παραδοσιακή ντοπιολαλιά αλλά και την παραδοσιακή ροδίτικη διακόσμηση μέσα στα σπίτια τους!

Πληροφορία για τους λάτρεις της πεζοπορίας: Υπέροχες διαδρομές αποκαλύπτουν το φυσικό κάλλος του νησιού σε όλο του το μεγαλείο: πεζοπορία από τη Φιλέρημο μέσα από ένα μαγευτικό πευκόδασος στη θάλασσα (2 ώρες), πεζοπορία στην κοιλάδα των πεταλούδων (3 ώρες), από το χωριό της Σαλάκου στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (4 ώρες), από το κάστρο της Κρητηνίας στο χωριό της Κρητηνίας μέσα από μια εύφορη κοιλάδα (4 ώρες) ή η κατάκτηση της κορυφής του Αττάβυρου για τους πιο εξασκημένους οδοιπόρους (6 ώρες) είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που προσφέρει το πανέμορφο νησί.


Λεπτομέρειες για τις διαδρομές θα βρείτε στον οδηγό του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού
www.rodosisland.gr

Και κάτι ακόμη: Από την Ρόδο αναχωρούν καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα κοντινά νησιά: ΣύμηΧάλκηΚαστελλόριζο και Τήλο!


Πηγή: tvxs.gr - July 28, 2019




 

Σάββατο, Ιουλίου 27, 2019

Πατρίδα της τραγωδίας η Ελλάδα: Η σαδιστική Τρόικα και ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη




Εδώ και 2000 χρόνια ισχύει, χωρίς αμφιβολία, ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα της Τραγωδίας. Και κυρίως, ότι με αυτό το λογοτεχνικό μέσο, ο μύθος έφτασε ως εμάς στην αρχική του μορφή, γράφει σε άρθρο γνώμης ο Mario Fortunato στην SZ. 

Προσθέτει:

Όλη η Ευρώπη ευχαριστεί τον ελληνικό κόσμο και την γλώσσα του. Ο Freud, εκκινώντας από τον ελληνικό πολιτισμό, μίλησε για (…) το «αίσθημα ενοχής», το έγκλημα, την προδοσία, την ύβρη, όλα όσα μας συνθέτους. Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο αποτέλεσμα των τελευταίων ελληνικών βουλευτικών εκλογών.

Γιατί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός 51χρονου, πρώην τραπεζίτη, με πτυχίο από το Harvard, έχει μια σημασία, η οποία τον τραβά από την περιοχή των μπανάλ πολιτικών ειδήσεων κοντά στον μύθο – και με αυτόν τον τρόπο στην Τραγωδία. Ο Μητσοτάκης ανήκει στην ίδια ιδεολογική και αστική οικογένεια, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή πριν χρόνια.

Για να το πούμε πιο απλά: είναι ο Πρόεδρος του ίδιου κόμματος και ο γιος του ίδιου άνδρα, που παραποίησε τους ισολογισμούς της χώρας και σφαγίασε την ελληνική κοινωνία.

*Σημείωση της ιστοσελίδας μας: Εδώ ο αρθρογράφος κάνει λάθος διότι για την παραποίηση των στοιχείων κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ο Κώστας Καραμανλής.

Η λέξη «σφαγή» εδώ δεν είναι η σκληρή λέξη ενός Νότιου, που ενδίδει στην υπερβολή και το μελόδραμα.

Όποιος έχει βρεθεί στην Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια, γνωρίζει για τι μιλάω. Ανεργία, φτώχια, οικονομική καταστροφή. Εξαιτίας της “προδοσίας” της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της – ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν Πρόεδρος του κόμματος έως το θάνατό του, ο γιος του Κυριάκος Υπουργός στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που έχασε την εξουσία το 2015 εξαιτίας της λαϊκής οργής – πρέπει να πληρώσουν στους Έλληνες ένα υψηλό τίμημα, από τους οποίους η επονομαζόμενη Τρόικα απαίτησε σαδιστική, και όπως πιστεύω, όχι εντελώς ανιδιοτελή σχολαστικότητα.

Τώρα η Ελλάδα εξέλεξε και πάλι λίγο-πολύ τα ίδια πρόσωπα, τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτήν την καταστροφή. Αυτοκαταστροφή; Έλλειψη αυτοπεποίθησης; Ή απλά το τόσο τρομακτικό όσο και συναρπαστικό κλασσικό παράδειγμα του πνεύματος της εποχής; Αυτό είναι: έλλειψη μνήμης. Απώλεια του εαυτού.


File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που υπογράφει το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του. Photo via Skai TV


Πηγή: hellasjournal.com - By mignatiou.com -

 https://hellasjournal.com/2019/07/patrida-tis-tragodias-i-ellada-i-sadistiki-troika-kai-o-gios-toy-konstantinoy-mitsotaki/

Σάββατο, Ιουλίου 20, 2019

Η παραλία της Πάτμου όπου κάποτε λειτουργούσε ερημητήριο (Photos)

Ο εντυπωσιακός βράχος που αναδύεται μέσα από τη θάλασσα κλέβει τις εντυπώσεις -


Μπορεί η Πάτμος να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θρησκευτικό τουρισμό, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την επισκεφτείτε και για τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Αυτό το μικρό σε έκταση νησί αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς που θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε περισσότερες από μία παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο νησί της Αποκάλυψης, λοιπόν, θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα, οργανωμένες, οικογενειακές, απομακρυσμένες, με άμμο ή βότσαλο, προσεγγίσιμες με σκάφος, αυτοκίνητο ή και με τα πόδια.


Ο βράχος της Καλικατσούς μέχρι τον 14ο αιώνα λειτουργούσε ως ερημητήριο, ενώ αν τον παρατηρήσει κανείς καλύτερα θα παρατηρήσει τα λαξευτά σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του. Οι πιο τολμηροί που θα επιχειρήσουν να σκαρφαλώσουν σε αυτή θα ανταμειφθούν πλήρως από την υπέροχη θέα που θα απλωθεί μπροστά τους.

Η παραλία της Πέτρας ξεκινάει δεξιά του βράχου και είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες για όσους δεν θέλουν να απαρνηθούν τις ανέσεις τους ακόμη και κατά την διάρκεια των βουτιών τους, ενώ διαθέτει και θαλάσσια σπορ για τους πιο αθλητικούς. Μεγάλα βότσαλα τόσο έξω στην ακτή, όσο και μέσα στη θάλασσα και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά στα βασικά χαρακτηριστικά της.







Πηγή: newsbeast.gr - July 20, 2019

Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2019

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική (Videos+Photos)

Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα, "χτύπησε" την Αθήνα, Ο σεισμός σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα βοριοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας, με εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα.

Άκης Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι επρόκειτο για την κύρια σεισμική δόνηση εξέφρασε ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν φαίνεται να δίνει μεγαλύτερης έντασης δονήσεις, ενώ επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Ήδη έχουν σημειωθεί αρκετές δονήσεις ορισμένες από τις οποίες ξεπέρασαν και τα 4 Ρίχτερ.
Νωρίτερα, μιλώντας στο documentonews.gr, ο κ. Τσελέντης δήλωσε ότι έσπασε το δυτικό κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας.

Διαβάστε επίσης: Μικροτραυματισμοί από θραύσματα από τον ισχυρό σεισμό στην Αττική


Συνεχής ενημέρωση. videos photos documentonews.gr 



 

Ροδίτικο φούλι...

H πλουμέρια είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Στη χώρα μας, είναι πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. 

Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Φυτεύουμε πλουμέρια στην αυλή ή στον κήπο μας για να απολαμβάνουμε σκια, καθώς και το μεθυστικό άρωμα της κάθε φορά που θα περνάμε από δίπλα της.

Στην Ελλάδα (εκτός από Ρόδο και την Κρήτη) μέχρι πριν 2-3 χρόνια το φυτό αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο.

Σε τι συνθήκες φυτεύουμε την πλουμέρια;


Η πλουμέρια είναι φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά κλίματα. Αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και όταν η θερμοκρασία πλησιάσει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, μπορεί να ξεραθεί λόγω παγετού. Η πλουμέρια χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για τη φύτευσή της. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξή της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλει η πλουμέρια;


Η πλουμέρια χρειάζεται συχνό πότισμα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση της πλουμέριας, θα απαιτηθεί εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος ανθοφορίας στην αρχή της άνοιξης και μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού. Φροντίζουμε να προστατέψουμε την πλουμέρια από το κρύο του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, και την καλύπτουμε με ειδικό πλαστικό αντιπαγετικής προστασίας.

Τι κλάδεμα χρειάζεται η πλουμέρια και ποια εποχή;


Κλαδεύουμε την πλουμέρια στο τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν τα κρύα, και προσπαθούμε να ελέγξουμε το σχήμα και τον όγκο του δένδρου. Αφαιρούμε εσωτερικά κλαδιά που συντέμνονται, αδύναμους και ξερούς κλάδους καθώς και άρρωστους βλαστούς. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε την πλουμέρια με χαλκούχο διάλυμα για αποφυγή εξάπλωσης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού της πλουμέριας;


Ο πολλαπλασιασμός της πλουμέριας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε από ώριμους βλαστούς και στη συνέχεια εμβαπτίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμεε σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και βλαστήσουν.

Κι ένα μυστικό για την πλουμέρια


Η πλουμέρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στη Χαβάη, καθώς τα άνθη της χρησιμοποιούνται για να στολίσουν τις περίφημες χαβανέζικες γιρλάντες.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.


(Με πληροφορίες από www.flickr.com και  www.mistikakipou.gr) - July 19, 2019

 



Τί κρύβεται πίσω από την κατάργηση του ΣΔΟΕ

Κατά τον νέο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο δεν υφίσταται κατάργηση του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ – αντιθέτως υφίσταται «ενίσχυση» και «αποκομματικοποίηση» και των δύο φορέων.

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ» και αποτελεί  το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες».

Κατά τον, γνωστό πλέον, επιχειρηματία της Κω που είχε διαμαρτυρθεί – on camera και προεκλογικά – στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο… Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ του «είχαν στείλει οκτώ φορές τον ΣΔΟΕ» μπορεί να είναι και δικαίωση.

Το βέβαιο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καταργεί την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ – το οποίο λειτουργούσε εδώ και 24 χρόνια – και την μεταφέρει στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Και εξίσου βέβαιο είναι πως αυτή η απόφαση γεννά σειρά από ερωτήματα και σκιές για τις πραγματικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης να χτυπήσει την φοροδιαφυγή ως μέσο «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο επίμαχο διάταγμα αναφέρεται ότι: «Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).»

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται από στελέχη της αντιπολίτευσης είναι από που προκύπτει το ότι η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του σε μια Γενική Γραμματεία που ακόμη δεν έχει συσταθεί, θα οδηγήσει και σε «αποκομματικοποίηση» του ελεγκτικού μηχανισμού.

«Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ είναι κομματική επιλογή, ας τοποθετήσει στην θέση αυτή πρόσωπο της επιλογής της. Κι εάν είναι κομματική επιλογή ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, γιατί δεν είναι κομματικές επιλογές και οι 54 Γενικοί Γραμματείς που μόλις τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ», ρωτά χαρακτηριστικά στέλεχος της αντιπολίτευσης με γνώση της λειτουργίας των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Το δεύτερο, και πλέον ουσιαστικό ερώτημα, είναι το εάν η διαδικασία διάλυσης του ΣΔΟΕ μπορεί να οδηγήσει στο «θάψιμο» μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Παράγοντες με γνώση των ερευνών που βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ λένε ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας βάζει, ντε φάκτο, την «ταφόπλακα» σε μεγάλες υποθέσεις είτε φοροδιαφυγής, είτε πλαστών και εικονικών τιμολογίων, είτε ακόμη και λαθρεμπορίας. Και οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν με νόημα ότι στα χέρια του ΣΔΟΕ είτε έχουν βρεθεί, είτε βρίσκονται ακόμη όλες οι μεγάλες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες – από την λίστα Lagarde και τον φάκελο Παπασταύρου έως το σκέλος των παράνομων και εικονικών τιμολογίων στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Ακόμη κι εάν δεχθούμε ότι υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις – που μάλλον δεν υπάρχουν – και μόνον ο χρόνος και η διαδικασία που χρειάζεται για να μεταβιβαστεί ο φάκελος μιας τέτοιας υπόθεσης από μια υπηρεσία σε μια άλλη, η οποία δεν έχει καν έτοιμο οργανόγραμμα, οδηγεί σχεδόν πάντα στην παραγραφή», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά εμπειρία στην εποπτεία των οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Το ίδιο στέλεχος εξηγεί ότι κανένας υπάλληλος, καμίας υπηρεσίας δεν θα αποδεχθεί να αναλάβει την ευθύνη της υπογραφής και συνέχισης του ελέγχου μιας υπόθεσης από εκεί που την έχει αφήσει κάποιος άλλος. Κι αυτό σημαίνει πως μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας, για παράδειγμα, που ερευνώνται μήνες ή και χρόνια, θα αρχίσουν να ελέγχονται από την αρχή, για να φθάσουν – όταν φθάσουν – στο τέλος στον εισαγγελέα παραγεγραμμένες.

Και το τρίτο και επίσης κομβικό ερώτημα αφορά το πολιτικό μήνυμα που στέλνει σε αγορά και επιχειρηματίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κατάργηση τόσο του ΣΔΟΕ όσο και του ΣΕΠΕ, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Μήπως πρόκειται για το σιωπηλό μήνυμα και «νεύμα» προς όσους θεωρούν ότι ο καλύτερος δρόμος της φορολογικής ελάφρυνσης είναι η παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας;


tvxs.gr - July 19, 2019

Πέμπτη, Ιουλίου 18, 2019

Όλα καλά τώρα...

Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.


Από το tvxs.gr  

Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2019

Σαντορίνη: Καταγγελία ακτιβιστή - Μου επιτέθηκαν και με μαστίγωσαν επειδή κατέγραφα την κακοποίηση γαϊδουριών (Video)

Άγρια επίθεση από επιχειρηματίες της Σαντορίνης καταγγέλλει ότι δέχτηκε ένας ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων που επιχείρησε να μαγνητοσκοπήσει την κακοποίηση των γαϊδουριών στο νησί.

Ο Λουκ Μπάριτ από τη Νότια Αφρική, εργάζεται για τη διεθνή οργάνωση Δίκτυο για τα Ζώα (NFA) που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων.

Όταν βρέθηκε στη Σαντορίνη επιχείρησε να καταγράψει την κακοποίηση των γαϊδουριών που υποχρεώνονται από τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν συνεχώς τη διαδρομή από το λιμάνι έως την πόλη κάτω από βάναυσες συνθήκες, μεταφέροντας τουρίστες με το αζημίωτο.

Ο Μπάριτ καταγγέλλει ότι δέχθηκε σωματική επίθεση από εξοργισμένους επιχειρηματίες που απείλησαν ακόμα και τη ζωή του. «Με κλοτσούσαν, με χτυπούσαν με τα ίδια μαστίγια που χρησιμοποιούσαν και στα γαϊδούρια. Ήταν μία πραγματικά τρομακτική εμπειρία. Το χειρότερο είναι πως εγώ μπορεί να ξέφυγα, αλλά για τα γαϊδουράκια δεν υπάρχει διέξοδος», αναφέρει στην καταγγελία του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα της ΝFA.



«Οι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι η NFA απειλεί την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Το μόνο που θέλουμε είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Lifo, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έγινε καταγγελία στις τοπικές αρχές αλλά «δυστυχώς η αστυνομία ήταν πολύ απασχολημένη» για να έρθει σε επαφή με τα εμπλεκόμενα άτομα. «Η ομάδα έπρεπε να πάρει το επόμενο αεροπλάνο» και έτσι δεν κατατέθηκε επίσημη καταγγελία.

Η Μιράντα Ραφ, της NFA, υποστηρίζει ότι μία ομάδα δέκα ατόμων επιτέθηκε στον Μπάριτ και στον οπερατέρ του, που τραβούσε βίντεο. Κατά την ίδια, οι επιχειρηματίες οδήγησαν τον Μπάριτ στο χείλος του γκρεμού και απείλησαν ακόμα και να τον ρίξουν στο κενό. Ο οπερατέρ επενέβη για να αποφευχθούν τα χειρότερα και τότε δέχθηκε επίθεση και ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από το lifo.gr) - July 17, 2019


 

Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας «Rodos Cup 2019»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνει και φέτος, το Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα «Rodos Cup 2019» με τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων Ανοιχτής Θάλασσας (ΑΣΙΑΘ).

Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 22 έως 26 Ιουλίου και θα έχει ως σταθμούς τα νησιά Κω, Καλύμνου, Νισύρου, Σύμης και Ρόδου.

Πρόκειται για τον μοναδικό διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα που διοργανώνεται στον ελληνικό χώρο για 23η συνεχή χρονιά και πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές των μεγάλων διεθνών αγώνων.

Σημειώνεται ότι στο περσινό «Rodos Cup» έλαβαν μέρος 85 ιστιοπλοϊκά σκάφη και 500 ιστιοπλόοι (η συντριπτική πλειοψηφία Ρώσοι) καθώς και 25 περίπου άτομα που αποτελούσαν τις επιτροπές του αγώνα.

ert.gr - July 17, 2019

Τουρισμός: Αναθερμαίνονται οι κρατήσεις από Γερμανία - Best seller τον Ιούνιο!

Ελληνικοί ήταν οι τρεις από τους -μόλις- τέσσερις κύριους καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου που κατέγραψαν άνοδο κρατήσεων τον Ιούνιο. Πώς συνδέουν παράγοντες του χώρου την εικόνα με το οικονομικό κλίμα και τις προσφορές των ξενοδόχων.

Αναθέρμανση κρατήσεων για Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο στην αγορά της Γερμανίας. Η ανάκαμψη του όγκου κρατήσεων αφορά τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς των Γερμανών στη χώρα μας (Κρήτη, Ρόδο, Κω). Αποδείχθηκε, όμως, αρκετή για να αναδειχθεί η Ελλάδα μπεστ σέλερ της γερμανικής αγοράς τον συγκεκριμένο μήνα.

Η στροφή των Γερμανών σε κρατήσεις προς Ελλάδα τον Ιούνιο αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος, καθώς παράγοντες του χώρου και έμπειρα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό. Ο λόγος, όπως εξηγούν, είναι πως οι κρατήσεις Ιουνίου αφορούν πακέτα της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού για τουρίστες που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα κυρίως το διάστημα Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Περίοδο στην οποία πραγματοποιούνται περισσότερες από τις μισές διανυκτερεύσεις όλης της χρονιάς.

Οι ίδιες πηγές συνδέουν ευθέως την αναθέρμανση κρατήσεων για την Ελλάδα με το κύμα προσφορών από τους Έλληνες ξενοδόχους, ιδιαίτερα για την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου, όταν οι τιμές δωματίων και τα έσοδα των ξενοδοχείων φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία κρατήσεων πακέτων διακοπών στη γερμανική αγορά που δημοσιοποιεί η Amadeus Leisure IT (πρώην Traveltainment), η Ελλάδα αναδείχθηκε μπεστ σέλερ προορισμός τον Ιούνιο. Κι αυτό καθώς μόλις τέσσερις από τους δέκα κύριους προορισμούς καλοκαιρινών της Μεσογείου κατέγραψαν άνοδο τον Ιούνιο και από αυτούς οι τρεις ήταν ελληνικοί.

Το Ηράκλειο, κύρια αεροπορική πύλη της Κρήτης, σημείωσε αύξηση κρατήσεων 10,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Άνοδος η οποία αποδείχθηκε συνέχεια της οριακής αύξησης κρατήσεων 1% τον Μάιο κι ενώ είχε προηγηθεί πτώση 6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι.

Η Ρόδος κινήθηκε με άνοδο κρατήσεων 10,7% τον Ιούνιο, αφήνοντας πίσω ένα δίμηνο χαμηλών πτήσεων, με υστέρηση κρατήσεων 11% τον Απρίλιο και 9,3% τον Μάιο έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2018.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων μεταξύ των δέκα κύριων προορισμών της Μεσογείου εμφάνισε τον Ιούνιο η Κως, φθάνοντας στο +24,5% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Εμφανίζοντας αντίστοιχη συμπεριφορά με τη Ρόδο, η Κως ξαναβρήκε θετικό πρόσημο κρατήσεων από Γερμανία τον Ιούνιο, ύστερα από υστέρηση 14% τον Απρίλιο και 4,2 τον Μάιο.

Η συνολική εικόνα κρατήσεων στη γερμανική αγορά, ωστόσο, οδηγεί στελέχη της αγοράς στην εκτίμηση πως η φετινή «αρρυθμία» συνδέεται λιγότερο με τις τιμές στους προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία ή η Αίγυπτος και περισσότερο με το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Γερμανία και άλλες βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης. Κλίμα το οποίο αποδίδεται στις ενδείξεις υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την υστέρηση κρατήσεων προς Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες από τη γερμανική αγορά δεν επωφελήθηκαν προορισμοί όπως η Αττάλεια της Τουρκίας. Ο βασικός παραθεριστικός προορισμός της Τουρκίας κατέγραφε συνεχή υστέρηση κρατήσεων από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με πέρυσι και μόλις τον Ιούνιο σημείωσε μικρή άνοδο 2,2% έναντι του 2018. Η εικόνα κρατήσεων της Αττάλειας είναι ενδεικτική των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά διακοπών της Μεσογείου φέτος, καθώς η τουρκική τουριστική «μητρόπολη» αντιπροσωπεύει το 1/3 του συνολικού όγκου κρατήσεων των δέκα δημοφιλέστερων προορισμών της Μεσογείου.

Σε καθοδικό κανάλι εξακολουθούν να κινούνται φέτος οι βασικοί προορισμοί διακοπών της Ισπανίας και της Αιγύπτου.


Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Πηγή: euro2day.gr - July 17, 2019 

Επιστροφή...


Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Από το tvxs.gr - July 17, 2019 

Κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε και αστυνομικός διακινούσε μετανάστες από την Κω σε χώρες της Ευρώπης

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα μας στην Ευρώπη, μέσω του αεροδρομίου της Κω-Συνελήφθησαν 6 άτομα, μεταξύ των οποίων το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης από την Συρία, καθώς και ένας αρχιφύλακας της Αστυνομίας που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Κω


Εξαρθρώθηκε, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ευρώπης, μέσω του αεροδρομίου της Κω.

Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 12ης Ιουλίου 2019, σε Αθήνα και Κω, συνελήφθησαν 6 άτομα, τέσσερις Έλληνες εκ των οποίων μία πρώην υπάλληλος του Αερολιμένα Κω και δύο Σύροι, μεταξύ των οποίων το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, καθώς και ένας αρχιφύλακας της Αστυνομίας, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Κω. Παράλληλα αναζητείται ακόμα ένας Σύρος για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Σε βάρος των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τις νομοθεσίες περί αλλοδαπών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διατάξεις για τις σχέσεις κράτους –πολίτη, κατά περίπτωση.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφορικών στοιχείων και χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, από τη συνδυαστική έρευνα και ανάλυση των οποίων προέκυψε ότι τα μέλη της ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018.

Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε ο 36χρονος Σύρος, με έδρα την περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος εντόπιζε τους προς διακίνηση αλλοδαπούς στην περιοχή της Αττικής ενώ περαιτέρω συντόνιζε και οργάνωνε τα στάδια της διακίνησής τους. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης αρχικά αναζητούσε, σε συνεννόηση με 29χρονο ομοεθνή του, μέλος της οργάνωσης στην Κω, δρομολόγια πλοίων από Πειραιά προς Κω και αεροπορικές πτήσεις για να επιβιβάσουν τους διακινούμενους αλλοδαπούς.

Στη συνέχεια προμηθευόταν ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από ταξιδιωτικό γραφείο, παρέδιδε στους αλλοδαπούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή απροσδιορίστου προέλευσης γνήσια, με τις φωτογραφίες των οποίων προσομοίαζαν οι προς διακίνηση αλλοδαποί και με ταξί οδηγούνταν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου αναχωρήσουν για Κω.

Για το είδος των εγγράφων (ιταλικά, ισπανικά, ελβετικά διαβατήρια, αυστριακές, ιταλικές, βέλγικες ταυτότητες κ.α.) υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με τον ομοεθνή του στην Κω, ο οποίος ενημέρωνε σχετικά τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αστυνομικό.

Κατά την άφιξη τους στην Κω οι αλλοδαποί παραλαμβάνονταν από 21χρονο ομοεθνή τους ή από τον 29χρονο, οι οποίοι φρόντιζαν περαιτέρω όλες τις λεπτομέρειες μέχρι και την είσοδο τους στο αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα επιμελούνταν παρεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων, ώστε να προσομοιάζουν με ευρωπαίους πολίτες, έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν από την είσοδο στον αερολιμένα μέχρι και την επιβίβαση στο αεροσκάφος και τους συμβούλευαν να κυκλοφορούν σε δυάδες ή άντρας με γυναίκα ώστε να προσομοιάζουν σε ζευγάρι. Η μεταφορά τους στον αερολιμένα γινόταν με ταξί ή λεωφορείο, χωρίς ωστόσο τη συνοδεία των διακινητών.

Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της οργάνωσης είναι ότι στην προσπάθειά τους οι διακινούμενοι αλλοδαποί να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με πολίτες χωρών της Ευρώπης, χρησιμοποιούσαν ακόμα και «μέικ απ».

Καθοριστικός για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης ήταν ο ρόλος του αστυνομικού, καθώς είχε αναλάβει πλήθος επιμέρους δράσεων, όπως την επιλογή της καταλληλότερης πτήσης, τον οπτικό έλεγχο των διακινούμενων και των εγγράφων που έφεραν καθώς και στην τελική «έγκριση» της αεροπορικής πτήσης που θα επέλεγε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση.

Παράλληλα, λόγω της θέσης του, εκτελούσε ανά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου και ενημέρωνε σχετικά την εγκληματική οργάνωση, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες «συνέπιπταν» στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του αστυνομικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, που άλλαζαν συχνά, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghost numbers, κάρτες του κιλού).

Επιπλέον, ο 36χρονος και ο 29χρονος συνήθως δεν συμμετείχαν ενεργά στην πραγμάτωση των επιμέρους εγκληματικών πράξεων (μεταφορά και συνοδεία στο λιμάνι του Πειραιά, παραλαβή από το λιμάνι της Κω, μεταφορά στα ξενοδοχεία, μεταφορά στον αερολιμένα της Κω κλπ.). Η εγκληματική οργάνωση για κάθε επιτυχημένη διακίνηση, ακόμα και αν ο διακινούμενος αλλοδαπός συλλαμβάνονταν στην χώρα άφιξης, λάμβανε από 4.500 έως 6.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονταν από τους διακινούμενους αλλοδαπούς προκαταβολικά και εξ’ ολοκλήρου.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διακινούσαν ποσά τόσο μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, όσο και μέσω καταστημάτων «WESTERN UNION».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλαστά διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων και το χρηματικό ποσό των 11.570 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την 13η Ιουλίου 2019 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, στη συνέχεια παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση και προφυλακίστηκαν οι δύο Σύροι και ο αρχιφύλακας της Αστυνομίας.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κινηθεί ήδη και η διοικητική διαδικασία για τον συλληφθέντα αστυνομικό, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

Θοδωρής Παναγιωτίδης

Πηγή: news247.gr 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More