Παρασκευή, Μαΐου 31, 2019

Μα, τους δικαστές μας;


Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου. 


https://tvxs.gr/news/

Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό


Την έναρξη του προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών, με επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, για την περίοδο 2019-2020 για συνολικά 140.000 δικαιούχους και ωφελούμενους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Δικαιούχοι είναι όσοι κατά το έτος 2018:

α) είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή

β) έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

γ) έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

δ) συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

ε) είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Η υποβολή των αιτήσεων για τους δικαιούχους αλλά και τους παρόχους των  τουριστικών καταλυμάτων ξεκινά την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 και ώρα 08.00 και λήγει την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 και ώρα 23:59.

Αναλυτικές πληροφορίες αλλά και υποβολές αιτήσεων, ηλεκτρονικά στο http://www.oaed.gr/


Πηγή: naftemporiki.gr - May 31, 2019

ΠΟΤ: Στην 13η θέση παγκοσμίως ο ελληνικός τουρισμός το 2018

Στην 13η θέση των κορυφαίων προορισμών στον κόσμο, ως προς τον αριθμό αφίξεων το 2018, συγκαταλέγεται η Ελλάδα στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού  (UWNTO).

Πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γαλλία με 93,2 εκατομμύρια τουρίστες (+ 7,2% σε σύγκριση με το 2017) και ακολουθούν η Ισπανία (82,8 εκατομμύρια, + 1,2%), οι ΗΠΑ (82,2 εκατομμύρια, + 6,7%), η Κίνα (62,9 εκατομμύρια, +3,6%) και η Ιταλία (62,1 εκατομμύρια, + 6,5%).

Η Ελλάδα αναφέρεται ότι είχε 30,1 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι, με αύξηση 10,8% σε σχέση με το 2017 (πρόκειται για τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος).

Η Τουρκία, με 45,8 εκατ. αφίξεις και σχεδόν 22% αύξηση έναντι του 2017, καταλαμβάνει την 6η θέση παγκοσμίως.

Το 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού καταγράφει 1,4 διαεκατομμύρια αφίξεις παγκοσμίως (+ 5,6% περισσότερους από το 2017). Περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατευθύνεται σε 20 χώρες.

Τη μεγαλύτερη αύξηση τουριστικών ροών το 2018 είχε το Τατζικιστάν (+190%, 1,2 εκατ. αφίξεις, από 431.000 το 2017), που οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα των συνόρων με το Ουζμπεκιστάν, Ακολουθεί το Εκουαδόρ με αύξηση 51% και η Αίγυπτος με αύξηση 36,8%.

Μεταξύ των χαμένων του 2018 είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, σε σύγκριση με το 2017, είχε μείωση 7,4% στον αριθμό των ξένων αφίξεων. Στην Παραγουάη, ο αριθμός τουριστών μειώθηκε κατά 24,3% και στη Χιλή κατά 11,3%.


Πηγή: tornosnews.gr - May 31, 2019

Πέμπτη, Μαΐου 30, 2019

Από τον Μάρτιο θα ξεκινάει η τουριστική περίοδος λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια

Διακοπές από τον... Μάρτη φαίνεται πως θα επιλέγουν να κάνουν οι άνθρωποι μέχρι το 2100, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίες θα "προκαλεί" για βουτιές στη θάλασσα!

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που θα ξεκινάει από τον Μάρτιο και θα φτάνει μέχρι το Νοέμβριο, προβλέπει για τις χώρες της Μεσογείου, μεταπτυχιακή έρευνα που παρουσιάστηκε στο 32ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κλιματολογίας.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό της Μεσογείου ήταν το θέμα της μεταπτυχιακής έρευνας της Ελένης Μπράκη από το Τμήμα Γεωλογίας, Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιβλέπουσα καθηγήτρια τη Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.

"Ερεύνησα τις κλιματικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας δεδομένα και κλιματικά μοντέλα, τις χρονικές περιόδους 1971-2000 και 2071-2100. Όπως προκύπτει, η τουριστική περίοδος θα αλλάξει καθώς την Άνοιξη και το Φθινόπωρο θα επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες" διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπράκη.

Το καλοκαίρι ωστόσο, κυρίως για τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, θα είναι καυτό, αφού οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλές.

"Η ζέστη σε χώρες όπως για παράδειγμα η Κύπρος, δεν θα αντέχεται καθιστώντας δύσκολη την τουριστική κίνηση" τόνισε η επιβλέπουσα καθηγήτρια Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, διευκρινίζοντας ότι στις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας, περιλαμβάνονται η μείωση της βροχόπτωσης, η αλλαγή της διεύθυνσης των ανέμων και η άνοδος της υγρασίας.

"Μπορεί η θερμοκρασία κατά μέσο όρο να αυξηθεί κατά 1-1,5 βαθμό, όμως γενικότερα όλες οι καιρικές συνθήκες τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα είναι ευνοϊκές για τον τουρισμό" κατέληξε η κ.Αναγνωστοπούλου.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / documentonews.gr - Μay 30, 2019

Υπ. Τουρισμού: Υπεγράφη η παραχώρηση του αγκυροβολίου Αλίντων στη Λέρο


Τη σύμβαση για την παραχώρηση και εκμετάλλευση του αγκυροβολίου στον όρμο Αλίντων Λέρου υπέγραψε ο υπουργός Τουρισμού.

Τη σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στον Όρμο Αλίντων Λέρου δυναμικότητας 73 θέσεων ελλιμενισμού,  υπέγραψε ο υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος,  με σκοπό την υλοποίηση επένδυσης για τη λειτουργία ενός ακόμη τουριστικού λιμένα στο νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «το έργο θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης και κρίνεται ως έργο ύψιστης σημασίας για την περιοχή, τους επαγγελματίες, την οικονομική δραστηριότητα και την προσέλκυση επενδυτών ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει την ήδη ανταγωνιστική θέση της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».


Πηγή: naftemporiki.gr - May 30, 2019

Φωτογραφία από το lerosnews.gr

ΕΟΤ: Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι προβάλλουν την Ελλάδα σε ξένες χώρες

Η διοργάνωση και η υποστήριξη των ταξιδιών εξοικείωσης γίνονται από τα Υπηρεσίες ΕΟΤ εξωτερικού σε συνεργασία με αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες τουρισμού κάθε περιοχής.

Δημοσιογράφοι από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, επισκέπτονται τον Ιούνιο την Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσουν δημοφιλείς αλλά και λιγότερο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς στο κοινό των χωρών τους.

Τα δημοσιογραφικά ταξίδια (Press Trips) σχεδιάζονται από τον ΕΟΤ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της εθνικής τουριστικής πολιτικής για την δυναμική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διοργάνωση και η υποστήριξη των ταξιδιών εξοικείωσης γίνονται από τα Υπηρεσίες ΕΟΤ εξωτερικού σε συνεργασία με αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες τουρισμού κάθε περιοχής και εντάσσονται στην πολιτική εξωστρέφειας και ανάδειξης της μεγάλης ποικιλίας των θεματικών τουριστικών προϊόντων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα:

• Η στενή συνεργασία της Υπηρεσίας ΕΟΤ Αυστρίας με την Austrian Airlines -είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που συνδέει απευθείας 18 ελληνικούς προορισμούς-συνεχίζεται, με τη συνδιοργάνωση ταξιδιού εξοικείωσης δημοσιογράφων (01-08/06/19) σε Σκιάθο, Σκόπελο, Βόλο και Πήλιο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Ενώσεις Ξενοδόχων των προορισμών επιμελήθηκαν το πρόγραμμα και τη φιλοξενία της πολυπληθούς αποστολής (12 άτομα), ενώ η Austrian Airlines προσφέρει τα αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν. Σημειώνεται ότι το on board magazine της Austrian Airlines «Sky Lines» κυκλοφορεί (τεύχος Μαΐου – Ιουνίου), με εξώφυλλο και εκτενές αφιέρωμα στην Αθήνα.

• Ταξιδιωτική συντάκτρια του περιοδικού Best Magazine επισκέπτεται την Ελλάδα (27 Μαΐου έως 03 Ιουνίου 2019) την Ελλάδα με σκοπό τη συλλογή υλικού για τη συγγραφή αφιερώματος στο δημοφιλές βρετανικό περιοδικό, καθιστώντας την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για διακοπές κρουαζιέρας στο βρετανικό κοινό. Η συντάκτρια θα πραγματοποιήσει κρουαζιέρα διαδρομής με την εταιρεία Celestyal Cruises και θα επισκεφτεί την Αθήνα, τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

• Ένα ταξίδι για δύο (2) άτομα στη Μύκονο και στην Τήνο ήταν το δώρο του ΕΟΤ σε εκδήλωση για δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες, στo πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού World Travel Market 2018 τον περασμένο Νοέμβριο. Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο online travel editor της δημοφιλούς βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, ο οποίος, συμφώνησε να καλύψει και δημοσιογραφικά το ταξίδι του (3-9/06/2019),στη διαδικτυακή έκδοση της δημοφιλούς εφημερίδας, προβάλλοντας στο βρετανικό κοινό, την Τήνο και τη Μύκονο ως ιδανικούς high-end προορισμούς.

• Με σκοπό την προβολή των κρασιών της Σαντορίνης βρίσκεται το νησί 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2019, Γάλλος δημοσιογράφος που επισκέπτεται τα οινοποιεία του νησιού, θα πάρει συνεντεύξεις από τους επαγγελματίες και να συλλέξει το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό για τη σύνταξη αφιερώματος στο γαλλικό περιοδικό Terres et Vins.

• Στην Αθήνα βρίσκεται ομάδα Βέλγων τουριστικών πρακτόρων από τον Τ/Ο Transeurope, 03-08 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο της έκδοσης της νέας μπροσούρας αποκλειστικά για την Ελλάδα. Στόχος του ταξιδιού είναι η γνωριμία με τον προορισμό και την αύξηση των πωλήσεων στην Βελγική αγορά και συγκεκριμένα στο ιδιαίτερα δυναμικό φλαμανδόφωνο ταξιδιωτικό κοινό.

• Την Αλόννησο επισκέπτονται ένας Γάλλος δημοσιογράφος και καταδύτης φωτογράφος (5-10/06/19), ένας Ιταλός δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα καταδυτικού τουρισμού (7-11/06/19), αλλά και ένας Γερμανός δημοσιογράφος, συντάκτης και καταδύτης φωτογράφος (5-10/06/2019) με σκοπό την ανάδειξη του θαλάσσιου ναυαγίου στην Περιστέρα του 5ου αιώνα π.Χ στο Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2020 ως υποβρύχιο μουσείο και επισκέψιμος χώρος για κατάδυση. Στόχος τους η σύνταξη τουριστικών άρθρων με θέμα «Αλόννησος ως καταδυτικός προορισμός», στο εξειδικευμένο ιταλικό περιοδικό για καταδύσεις Scubazone και στο γερμανικό καταδυτικό περιοδικό Tauchen Magazin, όπως και στο δημοφιλές ταξιδιωτικό blog, Reisedepeschen

• Τη Σκύρο επισκέπτονται (09/06 - 13/06/2019), δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι με σκοπό τη συλλογή ενημερωτικού και φωτογραφικού υλικού και στόχο τη σύνταξη σχετικών τουριστικών άρθρων για την προβολή του νησιού, σε ολοσέλιδα άρθρα με φωτογραφίες στις ημερήσιες εφημερίδες Mannheimer Morgen, Westfälischer Anzeiger, Offenbacher Post και Kreiszeitung / Tageszeitungen.

• Τη Σίφνο, την Πάρο, τη Νάξο και τη Σύρο επισκέπτονται (5-10 Ιουνίου) δημοσιογράφος του έντυπου και διαδικτυακού περιοδικού NV Ουκρανίας και τετραμελής αποστολή από τη Ρουμανία: από τον τηλεοπτικό σταθμό Antena 1 Ρουμανίας, το έντυπο και διαδικτυακό περιοδικό Capital και από τον όμιλο Burda Ρουμανίας (Περιοδικό Auto Motor Sport). Σκοπός του ταξιδιού είναι η προβολή των εμπειριών του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα του γιώτινγκ, σε κοινό ανώτερων εισοδημάτων, που συνήθως επισκέπτονται τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Την φετινή σεζόν για πρώτη φορά ένας tour operator της Ρουμανίας (Aerotravel) ενέταξε στα προγράμματα του την Πάρο και την Νάξο.

• Τέλος την Ίο και την Σύρο επισκέπτονται δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι (13-19/06/19) από το Μιλάνο για να συγκεντρώσουν το απαραίτητο δημοσιογραφικό υλικό και να προβάλλουν τα δύο νησιά μέσω του ιταλικού περιοδικού μεγάλης κυκλοφορίας DOVE

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας: «Το έργο προβολής της Ελλάδας από τον ΕΟΤ, είναι πολύπλευρο και διαρκώς εμπλουτιζόμενο. Τα press trips είναι μόνο ένα μέρος των δράσεων που οργανώνει κάθε χρόνο η κεντρική υπηρεσία και τα γραφεία εξωτερικού του Οργανισμού, στο πλαίσιο μία συνεχούς προσπάθειας, να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Τα τελευταία χρόνια οι δράσεις μας έχουν πολλαπλασιαστεί και συνεχίζονται με συνέπεια προσδοκώντας και φέτος μία νέα χρονιά -ρεκόρ εσόδων και αφίξεων».


Πηγή: euro2day.gr - May 30, 2019 

Η Κως ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του Ιουνίου

Η διεθνής πλατφόρμα κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων και αυτοκινήτων Skyscanner αναδεικνύει τον Ιούνιο ως τον καλύτερο μήνα για καλοκαιρινές διακοπές.

Ο λιγοστός –συγκριτικά με τον Αύγουστο– κόσμος, οι καλές θερμοκρασίες στις θάλασσες αλλά και οι πιο οικονομικοί ναύλοι, αποτελούν τους τρείς λόγους για τους οποίους κάποιος θα άξιζε να επιλέξει τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού για τις διακοπές του.

Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο μήνα η Skyscanner προτείνει πέντε προορισμούς στην Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους και ένας ελληνικός, ο οποίος δεν είναι άλλος από την Κω.

Στο νησί των Δωδεκανήσων η θερμοκρασία τον Ιούνιο αγγίζει τους 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Κως προτείνεται, επίσης, και ως «χρυσή» επιλογή καθώς ο επισκέπτης της μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δραστηριότητες και εξορμήσεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Στα όσα αξίζει κανείς να κάνει στο νησί του Ιπποκράτη είναι δραστηριότητες όπως κολύμπι, πεζοπορία και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και όλα αυτά σε χαλαρούς ρυθμούς και χωρίς την πολυκοσμία του Αυγούστου.

Οι υπόλοιποι τέσσερις ευρωπαϊκοί προορισμοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Skyscanner είναι η Ακτή Αμάλφι στην Ιταλία, το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, η Κόστα ντελ Σολ στην Ισπανία και η περιοχή Αλγκράβε στην Πορτογαλία.


Πηγή: newsbeast.gr - May 30, 2019

ΙΝΣΕΤΕ: Στα 21,6 δισ. η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ - Πρόβλημα η εποχικότητα

Ο τουρισμός, περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας, κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις εισπράξεις από τις αερομεταφορές και τις θαλάσσιες μεταφορές το 81% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. 

O τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με 21,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018».

Αναλυτικά, η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,3% ή κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ. Στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, μόνο μέσω της εργασίας στα καταλύματα και στην εστίαση (411.000 εργαζόμενοι), συνέβαλε στο 16,7% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 36,7% και 44,2%, ενώ αποτέλεσε βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών. Επίσης, ο τομέας του τουρισμού είχε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα, ύψους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο τουρισμός είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής δραστηριότητα, αφού πάνω από το 90% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό. Τα έσοδα αυτά, περιλαμβανομένων των εισπράξεων από κρουαζιέρα, αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές, ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,3% ή κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Επιπροσθέτως, ο τουρισμός περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας, κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις εισπράξεις από τις αερομεταφορές και τις θαλάσσιες μεταφορές το 81% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εισπράξεις αυτές, ισούνται με το 73% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.

O εισερχόμενος τουρισμός παρουσίασε δυναμική και το 2018 με βελτίωση όλων των δεικτών, εκτός από τη Μέση Διάρκεια Παραμονής που ακολουθεί την παγκόσμια τάση μείωσης. Η εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού παρέμεινε υψηλή, με το 68,4% των αφίξεων και το 72,5% των εσόδων να καταγράφεται την περίοδο αιχμής μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις της μελέτης, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η οικονομία 3 νησιωτικών Περιφερειών εξαρτάται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, αφού η συνεισφορά του τομέα στο Περιφερειακό ΑΕΠ ανέρχεται σε 47,2% στην Κρήτη, σε 71,2% στα Ιόνια Νησιά και σε 97,1% στο Νότιο Αιγαίο. Οι εν λόγω Περιφέρειες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των προορισμών.

Παράλληλα, με τη μελέτη που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία για το 2018, το ΙΝΣΕΤΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη με τα τελικά στοιχεία για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία για το 2017. Στη μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2017, έφθασε σε 19,04 δισ. ευρώ έναντι 17,69 δισ. ευρώ το 2016. Ο τουρισμός το 2017 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 23,2% έως 28%.



Πηγή: ΑΠΕ / euro2day.gr - May 30, 2019

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2019

Αποκατάσταση....


Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου. 


tvxs.gr/news/

Τρίτη, Μαΐου 28, 2019

CNT: Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για τον Σεπτέμβριο, ανάμεσά τους και η Ρόδος


Μπορεί ο Σεπτέμβριος να είναι ακόμη μακριά, ωστόσο ο ταξιδιωτικός οδηγός Conde Nast Traveller παρουσιάζει τις προτάσεις του για διακοπές με καλό καιρό εκείνη την εποχή του χρόνου, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα του και ένα ελληνικό νησί.

Πρόκειται για τη Ρόδο, το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα. Όπως αναφέρει ο ταξιδιωτικός ιστότοπος, το νησί διαθέτει πολλές αμμώδεις παραλίες, ορισμένες από τις οποίες είναι πιο απομονωμένες, γραφικά χωριά, αλλά και την Παλιά Πόλη, μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, όσοι πιστεύουν ότι η Ρόδος εκτείνεται μόνο μέχρι το Φαληράκι, θα εκπλαγούν. Μεταξύ των παραλιών του νησιού, το Conde Nast Traveller στέκεται στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου, στη Λίνδο.


Η Παλιά Πόλη της Ρόδου.

Οι 10 προορισμοί που περιλαμβάνει το Conde Nast Traveller στη λίστα του για διακοπές τον Σεπτέμβριο, όπου η θερμοκρασία διατηρείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα και τον Σεπτέμβριο, είναι οι εξής:
  1. Οι λίμνες της Βόρειας Ιταλίας
  2. Το Πόρτο και η κοιλάδα του Ντουέρο στην Πορτογαλία
  3. Η πολιτεία Κουίνσλαντ στην Αυστραλία
  4. Η Νότια Αφρική
  5. Τα Αλάτσατα στα τουρκικά παράλια
  6. Η Κροατία
  7. Η Ρόδος
  8. Η Μαγιόρκα της Ισπανίας
  9. Η Κόστα Ρίκα
  10. Το Λος Άντζελες

Με πληροφορίες από Conde Nast Traveller / naftemporiki.gr - May 28, 2019



Μητέρα;...


Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου. 


https://tvxs.gr

Δευτέρα, Μαΐου 27, 2019

Εκλογές άμεσα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας (Video)

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ -

Την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την νίκη της ΝΔ σε ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές.

Στην δήλωσή του ανέφερε: "Τέσσερα χρόνια πορευτήκαμε με πρωτοφανείς δυσκολίες, κόντρα στο ρεύμα, με όπλο την αξιοπρέπεια και την στήριξη του ελληνικού λαού. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και ορθοποδήσαμε και μόλις ανασάναμε καταθέσαμε ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και για την ανάκαμψη της πατρίδας". Είπαμε πάντα την αλήθεια και τώρα την αλήθεια θα πούμε, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ανοίγονται δύο δρόμοι: ο ένας της οριστικής εξόδου από τα μνημόμια με τους πολλούς και ο άλλος ο δρόμος της επιστροφής στην λιτότητα των ολιγαρχών και του ΔΝΤ. Ανέφερε ότι "ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του λαού στα μέτρα ελάφρυνσης και στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει, ώστε αυτοί που καιροφυλακτούν και είναι πολλοί να μην μπορούν να τα πάρουν πίσω.

Το εκλογικό αποτέλεσμα παρότι εμπεδώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας, δεν μου ταιριάζει και δεν θα το αγνοήσω. Δεν πορεύτηκα με στρατηγήματα, ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δόμο, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, μένω πιστός στις αρχές της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Η αφοσίωσή μας στον λαό είναι η ψυχή μας, κανείς μας δεν ξεχνά που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πορεία και το σχέδιο στήριξης των πολλών συνολικά, και ήδη το κάνει. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό, δεν θα αποδράσω δεν θα το βάλω στα πόδια, δεν θα φύγω από τη μάχη για την ισότητα την αλληλεγγύη, από τη μάχη για την υπεράσπιση των κόπων του ελληνικού λαού τους κόπους του ελληνικού λαού.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε: Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι ο ελληνικός λαός αυτός που θα πάρει την απόφαση, αν επιθυμεί ένα σχέδιο για την στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια του ΔΝΤ.

Πάντα ο ελληνικός λαός ήταν το στήριγμά μας. Απευθύνομαι πάλι με ειλικρίνεια και τους ζητώ την εντολή. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές την εντολή την έδινε και θα την δίνει πάντα ο ελληνικός λαός.

Απευθυνόμενος στον κόσμο είπε: Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον πιστεύουμε ότι ανήκει στους πολλούς.




Εκλογές άμεσα ζήτησε ο Κυριάκος 

Μητσοτάκης




Να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους και η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέα κυβέρνηση, με νωπή εντολή εμπιστοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί άμεσα.
Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η αλλαγή για την οποία μίλησα καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής ποριοδου ήδη ξεκίνησε. Για ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Είμαι εδώ για να ενώσουμε όλους τους 'Ελληνες και να βάλουμε την πατρίδα σε μια νέα πιο αισιοδοξη εποχή.


Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Ο λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη», επεσήμανε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, «από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση», ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ», δήλωσε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε: «Δεν περιμένει πανηγύρια, αλλά σκληρή δουλειά. Στην καρδιά μου δεν υπαρχουν πολλοί, δεν υπάρχουν λίγοι. 
Υπάρχει μόνο η Ελλάδα, όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Από αύριο ξεκινώ ένα καινούργιο αγώνα. Θα γυρίσω και πάλι ολοκληρη την Ελλάδα για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες ότι αξίζουμε την ευκαιρία. Για να κάνουμε μαζί πραγματικότητα την ελπίδα που γεννιέται σήμερα σε μία πορεία αναγέννησης της χώρας από την οποία κανείς δεν περισσεύει»

Κυριακή, Μαΐου 26, 2019

Καθαρή νίκη της ΝΔ με 9 μονάδες βλέπει η Singular Logic


Μεγάλη νίκη για την Νέα Δημοκρατία προβλέπει η Singular Logic με ενσωμάτωση του 10% των ψήφων. Η διαφορά είναι στις 9 ποσοστιαίες μονάδες. Βγάζει έδρα η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, δεν αναμένεται να το πετύχει ο Γ. Βαρουφάκης. Σύσκεψη στην Κουμουνδούρου.

Εννέα μονάδες προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η εκτίμηση της SingularLogic για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με εκτίμηση από 2000 εκλογικά τμήματα και με ενσωματωμένο το 10 % των ψήφων, η ΝΔ εξασφαλίζει 32,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής 7,8%, το ΚΚΕ 5,5%, η ΧΑ 4,9%, η Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) 4,1%, το ΜέΡΑ25 2,9%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,6%, η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το Ποτάμι 1,4%, οι ΑΝΕΛ ο,8%, η ΛΑΕ 0,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,6%.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Θα διαψευστούν...

Στην Κουμουνδούρου βρίσκεται ήδη ο Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σύσκεψη προκειμένου να καθοριστούν οι πρώτες κινήσεις. «Θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του ΥΠΕΣ για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευστούν», ήταν η πρώτη αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου exit poll.

Η εκτίμηση της ΝΔ

Αν επιβεβαιωθούν τα Exit Poll, σχολίασαν από την Πειραιώς, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Το μήνυμα της κάλπης, προσθέτουν, δείχνει και την κατεύθυνση που οι Ελληνες θέλουν να κινηθεί η χώρα. Και, βέβαια, σημειώνουν ότι υπάρχουν και οι περιφερειακές εκλογές καθώς και η αναμέτρηση στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά- με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί και σε αυτές τις κάλπες.

Στην ΝΔ αναφέρουν επίσης ότι ασχέτως της τελικής διαφοράς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4%. Αν λοιπόν η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, λένε ότι θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Θυμίζουν τέλος ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε μόλις 26,5% των ψήφων και κέρδισε τότε τη ΝΔ με 3,8% μίλησε για “ιστορική ανατροπή” και “για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση”. Και πήγε την επομένη μέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας εθνικές εκλογές.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ θα ζητήσει εκλογές, γαλάζια στελέχη αποφεύγουν κάθε σχόλιο για αυτό. Διότι, όπως λένε, «είναι προφανές ότι αυτό το γνωρίζει μόνον ο πρόεδρος του κόμματος που θα κάνει δηλώσεις αφού προηγουμένως δημοσιοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης».

Το τελικό exit poll

Μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της ΝΔ απ' ότι στο πρώτο exit poll δίνει το τελικό στις 20:40 που διενεργήθηκε από τα ιδιωτικά κανάλια. Αναλυτικά:

• Νέα Δημοκρατία: 32,5-34,5% (πρώτο exit poll 32 – 36%)
• ΣΥΡΙΖΑ: 24-26% (πρώτο exit poll 25 – 29%)
• Κίνημα Αλλαγής: 7,2-8,2% (από 7 – 9%)
• Χρυσή Αυγή: 4-5% (από 5 – 7%)
• ΚΚΕ: 5-6% (από 5 – 7%)
• Ελληνική Λύση: 4-5% (από 2,4 – 4,5%)
• ΜέΡΑ25: 2,2-3,2% (από 2,4 – 4,5%)
• Ενωση Κεντρώων: 1-2% (από 1 – 2%)
• Ποτάμι: 1-2% (από 1 – 2%)

Με βάση το παραπάνω exit poll τα σενάρια για την κατανομή των εδρών στην Ευρωβουλή είναι τα εξής:

• Νέα Δημοκρατία: 8-9 έδρες
• ΣΥΡΙΖΑ: 6-7
• Κίνημα Αλλαγής: 2-3
• ΚΚΕ: 1-2
• Χρυσή Αυγή: 1-2
• Ελληνική Λύση: 0 – 1
• ΜέΡΑ25: 0 - 1

Η εκτίμηση της ΕΡΤ

Στο 33% διαμορφώνεται το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με την εκτίμηση τελικού αποτελέσματος που παρουσίασε ο Ηλίας Νικολακόπουλος στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα:
  • ΝΔ 33% (από εκτίμηση στο exit poll 30,5-33,5%)
  • ΣΥΡΙΖΑ: 25-25,5% (από 25,5- 28,5%)
  • Κίνημα Αλλαγής: 7,5% (από 6-8%)
  • ΚΚΕ: 5,5-6% (από 5-7%)
  • Χρυσή Αυγή: 5% (από 6-8%)
  • Ελληνική Λύση: 4% (2,5-3,5%)
Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η νύχτα για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που είναι κοντά στο όριο του 3% (με εκτίμηση στο exit poll 2,5-3,5%).


Πηγή: euro2day.gr- May 26, 2019                                                                                       

Τώρα....

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το Twitter του Στέλιου Κούλογλου.

Financial Times: Τα ρεκόρ και τα νέα στοιχήματα για τον ελληνικό τουρισμό

Τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο την τελευταία εξαετία ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις. Το στοίχημα της ποιοτικής αναβάθμισης και η προσπάθεια επέκτασης της σεζόν. Ποια είναι τα ρίσκα για το 2019.  

Από τον αποθανόντα Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι ως την Αμερικανίδα σταρ Lady Gaga, οι πλούσιοι και διάσημοι επισκέπτες της Αθήνας επέλεγαν από παλιά τον Αστέρα Βουλιαγμένης. To πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, η ανάπτυξη του οποίου προωθήθηκε από το κράτος, έγινε ο αγαπημένος τόπος διαμονής των Ελλήνων εφοπλιστών και πολιτικών, καθώς και του διεθνούς τζετ σετ.

Εδώ έμεινε ο Φρανκ Σινάτρα, όπως και ο χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό, η οποία το 1976 έστειλε μια σωσία στην παραλία για να ξεγελάσει τους φωτογράφους. Τη δεκαετία του 1990, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς πραγματοποίησε διάσκεψη εδώ, καθώς αγχωμένοι διπλωμάτες προσπαθούσαν να βάλουν τέλος στην αιματοχυσία στα Βαλκάνια.

Αυτόν τον Μάρτιο ο Αστέρας άνοιξε ξανά ως Four Seasons -το πρώτο ξενοδοχείο της εταιρείας στην Ελλάδα- μετά την εξαγορά του από το Δημόσιο από Άραβες και Τούρκους επενδυτές έναντι €480 εκατ.

H ανάπλαση του Αστέρα, στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, είναι εμβληματική των προσπαθειών να αναβαθμιστεί το προϊόν του ελληνικού τουρισμού. Η επένδυση για την ανακαίνιση των δύο ξενοδοχείων στη Βουλιαγμένη, τα οποία διαθέτουν 302 δωμάτια συνολικά, ανέρχεται σε €150 εκατ., ενώ 13 οικόπεδα θα πουληθούν έναντι €40 εκατ. το ένα για να οικοδομήσουν πλούσιοι αγοραστές βίλες με θέα το Αιγαίο. Η μαρίνα της χερσονήσου εκσυγχρονίζεται και αυτή για να προσελκύσει ιδιοκτήτες πολυτελών γιοτ.

«Δεν υπάρχει άλλο μέρος που θα βρείτε αυτόν τον συνδυασμό στη νότια Μεσόγειο» λέει ο Στέλιος Κουτσιβίτης, CEO του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ παρουσιάζει σχέδια για νέα εστιατόρια και καταστήματα. «Έχουμε την υποδομή για να προσεγγίσουμε αυτού του τύπου τους πελάτες, απλά χρειαζόμαστε το προϊόν».

Καμία βιομηχανία δεν είναι τόσο ζωτική για την Ελλάδα όσο ο τουρισμός, ο οποίος αποφέρει 10% του ΑΕΠ, ένα νούμερο το οποίο αυξάνεται στο 25% αν συμπεριληφθεί και ο έμμεσος αντίκτυπος στην οικονομία.

Ο τουρισμός είναι και ο πιο σημαντικός τομέας για τους εργαζομένους, προσφέροντας μια στις έξι θέσεις εργασίας στην περίοδο αιχμής και μια στις τρεις έμμεσα. Στη διάρκεια ολόκληρου του έτους αντιστοιχεί σε μια από τις 10 θέσεις εργασίας. Το 2017, τα ταξιδιωτικά έσοδα της Ελλάδας κάλυπταν το 80% του εμπορικού ελλείμματος. Εκείνη τη χρονιά η χώρα καλωσόρισε 27 εκατομμύρια τουρίστες και άλλα 3 εκατομμύρια επισκέφτηκαν την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοιο.

Aλλά τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα και οι διάφορες εγκαταστάσεις χρειάζονται διαρκή αναμόρφωση, καθώς οι προσδοκίες αλλάζουν. Έργα όπως αυτό του Αστέρα είναι ζωτικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Η ανακαίνιση του συγκροτήματος «στέλνει ένα μήνυμα ότι αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν» σημειώνει η Ελενα Κουντουρά, πρώην υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας η οποία παραιτήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει καταγράψει διαδοχικές καλές χρονιές. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, τα έσοδα αυξήθηκαν 56% από το 2012 ως το 2018. Οι άμεσες δαπάνες από τους επισκέπτες το 2018 ενισχύθηκε κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της κύριας τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, περισσότερο από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, το τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται. Το 2011, σύμφωνα με έκθεση για τον ελληνικό τουρισμό από την PwC, 108.000 από τα 763.000 δωμάτια της χώρας ήταν πέντε αστέρων. Σήμερα η χώρα έχει λίγο πάνω από 800.000 δωμάτια, εκ των οποίων πάνω από 150.000 είναι πέντε αστέρων: ουσιαστικά η καθαρή ανάπτυξη την περίοδο αυτή καταγράφηκε στο πιο ακριβό κομμάτι της αγοράς.

Oι επενδύσεις έχουν διευκολυνθεί από το γεγονός ότι το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τουριστικό τομέα, αν και είναι μεγάλο, είναι μικρότερο από ότι στην υπόλοιπη οικονομία.

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει περάσει μια αναγέννηση τα τελευταία τρία χρόνια. Οι έξι από τους 10 επισκέπτες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως τουρίστες υψηλής ποιότητας οι οποίοι ξοδεύουν αρκετά» αναφέρει η κα. Κουντουρά. «Δεδομένου ότι αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κρίσης, το θεωρούμε ένα σπουδαίο επίτευγμα. Αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό προωθώντας τις επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία και ολοκληρωμένα θέρετρα με καζίνο και αυξάνοντας περαιτέρω την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε».

Όπως σημειώνει κατασκευάζονται τρεις ακόμα ιδιωτικές μαρίνες – στην Πύλο στη νοτιοδυτική Ελλάδα, στο νησί της Ίου στις Κυκλάδες και στον Άλιμο στην Αθήνα – οι οποίες θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται και πάλι, ο κύκλος της ισχυρής ανάπτυξης στον τουρισμό προβλέπεται να λήξει: ο ΣΕΤΕ αναμένεται ότι τα έσοδα και οι αφίξεις το 2019 θα είναι παρόμοια με το 2018.«Όταν η Ευρώπη δεν πάει καλά, το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα, αναφέρει ο Κώστας Μητρόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής στην PwC στην Αθήνα. «Το 2019 δεν πρόκειται να είναι καλό. Δεν θα είναι καταστροφικό, αλλά δεν θα δούμε ανάπτυξη 10%» τονίζει.

Ο κ. Μητρόπουλος εντοπίζει δύο τομείς στους οποίους ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να σημειώσει πρόοδο. Ο πρώτος είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Mια ευρύτερη γκάμα τουριστικών προϊόντων -όπως περισσότερα συνέδρια ή η πώληση εμπειριών όπως ξεναγήσεις ή ο θεραπευτικός τουρισμός- θα βοηθούσαν.

Η κα. Κουντουρά τονίζει πως έχει γίνει πρόοδος. «Συνολικά έχουμε δει αύξηση 40% στον χειμερινό τουρισμό (τα τελευταία τέσσερα χρόνια) – αυτό σημαίνει την περίοδο από τον Νοέμβριο ως το τέλος Μαρτίου» επισημαίνει. «Ο στόχος μας είναι να γίνουμε ένας προορισμός για όλον τον χρόνο».

Ο φόρος διαμονής – ένας φόρος που εισήχθη το 2018 – μπορεί να περιοριστεί μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ, ώστε να ενθαρρυνθούν οι διακοπές εκτός σεζόν και σε διαφορετικές περιοχές.

Γενικότερα, ο ΣΕΤΕ διαμαρτύρεται για την αύξηση του φορολογικού βάρους που σηκώνει η τουριστική βιομηχανία, εν μέρει ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Ο μέσος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είναι 17%, λέει ο οργανισμός, έναντι 10% σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Για κάθε €100 που δαπανώνται στην Ελλάδα από έναν επισκέπτη, τα €33 καταλήγουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έναντι μόλις €16 στην Κύπρο.

O δεύτερος τομέας στον οποίο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο αφορά το πώς η Ελλάδα μπορεί να κατανέμει τους επισκέπτες με πιο ισορροπημένο τρόπο σε όλη τη χώρα. Πέντε από τους 13 νομούς της λαμβάνουν πάνω από το 80% των αφίξεων και σχεδόν 90% των εσόδων. «Με όρους τουρισμού, το υπόλοιπο της χώρας είναι άδειο» σημειώνει.

Aυτό δεν συνεπάγεται αναγκαστικά μαζική κατασκευή νέων ξενοδοχείων: ορισμένες από τις περιοχές με τους λιγότερους επισκέπτες έχουν τουριστικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, χάρη σε προγράμματα επιδοτήσεων του παρελθόντος. Αλλά έχουν ανάγκη από καλύτερο μάρκετινγκ για να πουλήσουν και άλλες περιοχές, λένε αναλυτές της βιομηχανίας.

Ένα υπόδειγμα είναι το Costa Navarino, θέρετρο στην Πελοπόννησο, όπου ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι το θετικό μάρκετινγκ έχει βοηθήσει την ευρύτερη περιοχή. «Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσεται ολόκληρη η περιοχή. Έχει γίνει προορισμός για τον οποίον διαβάζουν και βλέπουν πολλοί» σημειώνει.

Η πρώην υπουργός Τουρισμού κα. Κουντουρά δίνει και άλλα παραδείγματα. «Υπάρχουν λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, ειδικά στην ενδοχώρα, οι οποίες προωθούνται μέσω στρατηγικών συμφωνιών με διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες τσάρτερ» υπογραμμίζει. Επισημαίνει την Ήπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα, για εξερευνητικό τουρισμό και τα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου για την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά και τη γαστρονομική τους παράδοση.

Η άλλη πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία είναι ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Τα αναπτυξιακά έργα μπορούν να χρειαστούν ως και 15 χρόνια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την PwC, και ακόμα και πιο σημαντικά «fast-track» έργα έχουν χρειαστεί κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο σχεδιασμός και οι διαδικασίες για έκδοση άδειας χρειάζονται «άμεσα βελτίωση» εκτιμά ο ΣΕΤΕ, ο οποίος εκφράζει την απογοήτευση του για τις αρνητικές εμπειρίες υποψήφιων επενδυτών λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Λίγες χώρες διαθέτουν τόσο εντυπωσιακά μνημεία όσο η Ακρόπολη στην Αθήνα, αλλά σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ οι ανταγωνιστές της Ελλάδας τα καταφέρουν συνήθως καλύτερα στο να ενισχύσουν στον επισκέπτη την «αίσθηση του τόπου». Προσθέτει επίσης πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η συντήρηση των μνημείων.

Ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον τουρισμό, η τουριστική βιομηχανία της αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργεί, με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τον συνωστισμό και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος – για τους επισκέπτες και τον ντόπιο πληθυσμό.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ: «Για να έχουμε χαρούμενους τουρίστες πρέπει πρώτα να έχουμε χαρούμενες κατοίκους».

Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved./ euro2day.gr - May 26, 2019

Thomas Cook: Γιατί οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς βρίσκονται στη γωνία - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Τι σηματοδοτούν οι κλυδωνισμοί στον δεύτερο ισχυρότερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης. Οι ραγδαίες ανακατατάξεις στη διεθνή αγορά, η είσοδος νέων παικτών και η επόμενη μέρα των ταξιδιωτικών δεινοσαύρων. Πως αλλάζουν τα δεδομένα οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες.

Τι συμβαίνει όταν όμιλοι-δεινόσαυροι όπως ο Thomas Cook και o TUI δυσκολεύονται να βρουν την «τροφή» που χρειάζονται στο ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό πάρκο; Αρχίζει να κλονίζεται ο πιο αδύναμος προκαλώντας δονήσεις σε ολόκληρο το πάρκο.

Στην περίπτωση του δεύτερου ισχυρότερου ταξιδιωτικού ομίλου της Ευρώπης, Thomas Cook, τα συμπτώματα κλονισμού καταγράφηκαν, για μια ακόμα φορά, την περασμένη Παρασκευή όταν η μετοχή έκανε βουτιά υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας. Μια μέρα πριν η Citi είχε υποβαθμίσει τη μετοχή του ομίλου σε «sell» τοποθετώντας την τιμή-στόχο στο μηδέν(!). στερλίνες. Το ομόλογο του ταξιδιωτικού ομίλου λήξης 2022 υποχώρησε στο 50% της ονομαστικής του αξίας και το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε στο 51% από 48%. Η, δε, τιμολόγηση των CDS, σύμφωνα με το Reuters, δείχνει πιθανότητα μεγαλύτερη από 97% για χρεοκοπία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η διοίκηση του Thomas Cook είχε υποχρεωθεί νωρίτερα να χτυπήσει «καμπανάκι» για την κερδοφορία του, για Τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο κάνοντας λόγο για επικείμενο πλήγμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το οποίο αποδίδει στα εκπτωτικά πακέτα και τις υψηλότερες τιμές (λόγω καυσίμων) στα αεροπλάνα και τα ξενοδοχεία.

Οι κλυδωνισμοί στον Thomas Cook δείχνουν να αποτελούν μέρος από τις ωδίνες ενός δύσκολου τοκετού στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά. Ενός τοκετού από το οποίο αναμένεται να «γεννηθεί» ένα νέο τουριστικό «οικοσύστημα» με νέα «χλωρίδα» (προϊόντα και υπηρεσίες) νέα «πανίδα» (ομίλους και μικρότερα σχήματα) και τους άλλοτε κυρίαρχους ταξιδιωτικούς ομίλους-δεινόσαυρους με νέα μορφή και ρόλο.

Η σταδιακή κατάρρευση του παραδοσιακού «οικοδομήματος» του ευρωπαϊκού τουρισμού δεν αποτυπώνεται μόνο στις αναταράξεις στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους. Ας θυμίσουμε, απλώς, τις μεγάλες ζημιές που ανακοίνωσαν ηγετικές δυνάμεις της αγοράς αερομεταφορών όπως η γερμανική Lufthansa και η γαλλική Air France.

Την ίδια στιγμή ενισχύσουν διαρκώς τη θέση τους στη διεθνή αγορά εταιρείες που απευθύνονται σε μεμονωμένους ταξιδιώτες σε αντιδιαστολή με εκείνους που εξακολουθούν να επιλέγουν «πακέτα» οργανωμένων διακοπών από τους ταξιδιωτικούς ομίλους-δεινόσαυρους.

Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ψηφιακές πλατφόρμες μίσθωσης κατοικιών σε τουρίστες (vacation rentals) όπως η Airbnb, online ταξιδιωτικά γραφεία (OTAs) αποτελούν, ήδη, αναπόσπαστα δομικά στοιχεία του νέου οικοδομήματος της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς.

Οι δονήσεις στο πάρκο ταξιδιωτικών «δεινόσαυρων» της Ευρώπης δεν συνδέονται μόνο με τον Thomas Cook. Ο κορυφαίος της ευρωπαϊκής αγοράς όμιλος TUI Group ανακοίνωσε αύξηση εσόδων στα 6,7 δισ. ευρώ (+1,7%) για το εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου, αλλά οι ζημιές του αυξήθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ. Πτώση η οποία αποδίδεται από τη διοίκησή του στο ρυθμό πωλήσεων αλλά και συγκυριακούς λόγους όπως η αναγκαστική καθήλωση στο έδαφος των αεροπλάνων Boeing 737 MAX. Τα έσοδά του από ξενοδοχεία μειώθηκαν, ενώ οι δραστηριότητες του που συνδέονται με τους τουρ οπερέϊτορ και αεροπορικές εταιρείες του ομίλου κατέγραψαν πτώση 2,4% σε πελάτες και 2,2% σε έσοδα.

Στην περίπτωση του Thomas Cook παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς αποδίδουν τους κλυδωνισμούς σε ένα εκρηκτικό μείγμα αιτίων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Τον υπέρβαρο αεροπορικό βραχίονα του ομίλου από τον οποίο επιχειρεί να απαλλαγεί, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

• Την επιλογή της διοίκησής του να ακολουθήσει τις κινήσεις του μεγάλου αντίπαλου TUI Group.

• Στο γεγονός πως ο όμιλος υποχώρησε την τελευταία τριετία στην τρίτη από τη δεύτερη θέση που κατείχε στη βρετανική αγορά. Τον προσπέρασε, μάλιστα, ο όμιλος Jet2 Holidays στου οποίου το τιμόνι βρίσκονται στελέχη που αποχώρησαν από τον Thomas Cook.

• Στα διαχειριστικά προβλήματα που φέρεται να αντιμετώπισε ο όμιλος τα τελευταία χρόνια.

Οι κλυδωνισμοί στους δεινόσαυρους της ευρωπαϊκής αγοράς ταξιδίων αντανακλά άμεσα σε χώρες προορισμούς διακοπών όπως η Ελλάδα αλλά και την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ιδιαίτερα.  Σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τα ερείσματά τους σε κρίσιμες χώρες-προορισμούς όπως η Ελλάδα, TUI και Thomas Cook βρίσκονται την τελευταία τριετία σε φάση επέκτασής τους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά μέσω ιδιόκτητων μονάδων και όχι άλλων μορφών συνεργασίας με επιχειρήσεις του κλάδου.

Η άτυπη «κούρσα» ανταγωνισμού των δύο στην ελληνική αγορά είχε ως αποτέλεσμα να είναι, πλέον, οι δύο ισχυρότεροι «παίκτες της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς.  Σύμφωνα με στοιχεία της εξειδικευμένης στην παρακολούθηση μεγεθών της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς εταιρείας Gbr Consulting, ο όμιλος TUI Group είχε το 2018 τον έλεγχο 73 από τα μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία (μέσο μέγεθος 235 δωματίων) συνολικής δυναμικότητας 17.132 δωματίων. Ο δε, Thomas Cook βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης πίσω από τον TUI ελέγχοντας 32 ξενοδοχεία (μέσο μέγεθος 145 δωμάτια) συνολικής δυναμικότητας 4.627 δωματίων.

Η στρατηγική που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια οι δύο κολοσσοί έχει στόχο να κατευθύνει τους πελάτες τους κυρίως στα ιδιόκτητα ξενοδοχεία τους στην Ελλάδα. Στόχος τους να ελέγχουν την τελική ποιότητα του προϊόντος και τις τιμές δωματίων, αποκτώντας αποτελεσματικά εργαλεία για να επηρεάζουν αποφασιστικά τη διαμόρφωση των τιμών στους προορισμούς όπου βρίσκονται οι μονάδες τους. Ταυτόχρονα, αποκτούν πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση έναντι των ξενοδόχων με τους οποίους συνεργάζονται.

Οι ανακατατάξεις στη διεθνή αγορά, ωστόσο, είναι ραγδαίες και οι ταξιδιώτες που παίρνουν αποστάσεις από τους τουρ οπερέϊτορ αυξάνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2018 τα 2/3 των ταξιδιωτικών εισπράξεων προήλθαν από μεμονωμένους ταξιδιώτες και μόλις το 1/3 από πελάτες των τουρ οπερέϊτορ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕΕΛΛ +1,29%) οι εισπράξεις από μεμονωμένους ταξιδιώτες έφθασαν τα 10,74 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα από οργανωμένα ταξίδια ήταν 5,34 δισ. ευρώ.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Πηγή: euro2day.gr - Μay 26, 2019 

Παρασκευή, Μαΐου 24, 2019

Έπεσαν οι μάσκες δηλώνει ο Τσίπρας: Δώσαμε και κερδίσαμε μάχες για την Ελλάδα των πολλών (Video)


“Η σημερινή σας παρουσία δε θυμίζει συγκέντρωση ευρωπαϊκών εκλογών, η σημερινή σας παρουσία είναι ένα ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες από στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος.

*“Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού, όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το μέγεθος των συγκεντρώσεων που είχε στις περιοδείες του ανά τη χώρα. Σημείωσε ότι αυτές τις μέρες εκείνοι “παίρνουν την απάντηση τους, όπως και το ’15, έτσι και σήμερα”. 

“Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας”, υπογράμμισε. “Αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο”. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση “παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο”. Μιλώντας για την εικόνα της χώρας τότε έκανε λόγο για “τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ”.

*Σημείωσε ότι τότε η κυβέρνηση πάλεψε μαζί με τον λαό, αναγκάστηκε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, “για να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά”. “Σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά”.

“Τώρα μπορούμε πια να είμαστε εμείς αυτοί που θα ορίζουμε το μέλλον μας και να κυβερνάμε με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τις υποδείξεις των δανειστών και τώρα έχουμε τη δύναμη να στηρίξουμε, με δημοσιονομική ασφάλεια τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι “δεν ήταν βέβαιο και δεδομένο όταν σφίγγαμε τα δόντια να καθαρίσουμε εμείς, μαζί σας, τα σπασμένα άλλων, τα σπασμένα δεκαετιών, ότι θα φτάναμε σε ξέφωτο σήμερα”, ότι “δεν ήταν δεδομένο ότι θα τελείωναν τα μνημόνια και θα ανέκαμπτε η χρεοκοπημένη οικονομία”, όμως το κατάφερε η κυβέρνηση επειδή από την αρχή δούλεψε με σχέδιο. 

“Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν ήταν ότι πετύχαμε την ανάσταση της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι όλα αυτά τα πετύχαμε, ενώ ταυτόχρονα δώσαμε και κερδίσαμε πολλές μάχες για τους πολλούς και που τότε φαίνονταν χαμένες, αλλά που τις δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα κόντρα στη τρόικα και του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού”. Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι κατάφερε η κυβέρνηση μέσα σε δημοσιονομική ασφυξία να βρει πόρους για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει την κοινωνία, με τις πρωτοβουλίες για την δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων “που επέβαλαν τα γεράκια του ΔΝΤ” από 1/1/2019.

*“Στις μάχες που δώσαμε για τους πολλούς υπήρχαν κάποιοι που δεν έβαλαν πλάτη όλοι σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, αλλά μας έβαζαν διαρκώς τρικλοποδιές, σε κάθε μας βήμα προπαγάνδιζαν την καταστροφή και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας αδιαφορώντας αν αυτό θα σήμαινε και αποτυχία της χώρας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. 

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι απέτυχαν σε μία προς μία τις “καταστροφολογικές προβλέψεις” τους και πως “όταν κατέρρεαν όλα αυτά, πήγαιναν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να ζητήσουν από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια και να μας τιμωρήσουν, “Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Και κυρίως δεν τα ξεχνάτε εσείς οι πολίτες”, τόνισε. δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων “που επέβαλαν τα γεράκια του ΔΝΤ” από 1/1/2019.

*“Περάσαμε μια σύγχρονη Οδύσσεια για να φτάσουμε ως εδώ. Όμως η περιπέτειά μας βρήκε τον τελικό της προορισμό, όσα εμπόδια και αν προσπάθησαν να μας βάλουν. Τον Αύγουστο του 18 φτάσαμε επιτέλους στην Ιθάκη, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και από τότε μπορούμε να σχεδιάζουμε και να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. 

Πρόσθεσε ότι από τότε η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε ένα νέο σχέδιο, το δικό της πρόγραμμα για την αποκατάσταση των αδικιών. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, επαναφορά του κανόνα μια πρόσληψη προς μια αποχώρηση στον Δημόσιο τομέα για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία, με γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους και καθηγητές αντίστοιχα.

*Είπε ότι προγραμματίζονται άλλες 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στη παιδεία, πέραν των 4.500 εκπαιδευτικών στα προγράμματα ειδικής αγωγής. Προχώρησε, είπε, στην ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ίδρυση δεκάδων ΤΟΜΥ και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης, στην αναμόρφωση του χάρτη της Ενιαία Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Θέσπιση του επιδόματος ενοικίου για 240.000 οικογένειες. Αναφέρθηκε στο σχέδιο που προχώρησε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 13%, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, την ένταξη για πρώτη φορά των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. 

Ακόμη, θύμισε τη θέσπιση αφορολόγητου για τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών με τη προστασία των επιδοτήσεων με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, το σχέδιο στη προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εως και 50% για τη λαϊκή κατοικία, το σχέδιο στην ελάφρυνση των βαρών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τις 120 δόσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

“Όσο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερούν οι πολλοί”, τόνισε.

*Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε τα μόνιμα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα. τη μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, σειρά θετικών μέτρων για το 2020, με μειώσεις φόρων, στήριξης των επιχειρήσεων, της εργασίας των νέων, των αγροτών, των κατοίκων στα νησιά και στις ορεινές περιοχές. 

Κατόπιν αυτών σημείωσε ότι “με σχέδιο βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίξαμε και κερδίσαμε μάχες για τους πολλούς, με σχέδιο προχωράμε τώρα που έχουμε τη δύναμη για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα των πολλών” και πως “όμως τώρα δεν αρκεί εμείς να έχουμε το σχέδιο, ήρθε η ώρα ο λαός να αποφασίσει και να το εγκρίνει”.

Απέναντι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο ζητά την έγκριση του λαού την Κυριακή, ο Αλ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε εκείνο που καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη προς τον οποίο εξαπέλυσε επίθεση. Μίλησε για σχέδιο επιστροφής των μνημονιακών πολιτικών, “που αδικεί κατάφωρα τους πολλούς και ευνοεί σκανδαλωδώς τις ελίτ”. Σχέδιο που διαπνέεται “από τη φιλοσοφία της ρήσης που είπε πριν δυο χρόνια στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, ότι «η κοινωνική αδικία είναι φυσικό φαινόμενο»” και που αν ήταν ταινία, όπως είπε, θα είχε τίτλο: “Το ΔΝΤ ξανάρχεται” με “σκηνοθέτη τον μαθητή του κ. Σόιμπλε, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή και γνωστό ανθέλληνα κ. Βέμπερ, που τον θέλει και για πρόεδρο της Κομισιόν”. 

Βασικές σκηνές του έργου είναι, όπως τόνισε, η 7ήμερη εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, η κατάργηση της 13ης σύνταξης, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, η διάλυση της δημόσιας Υγείας και η παράδοση της αποκλειστικά στους ιδιώτες, η επαναφορά του ένα προς πέντε προσλήψεις – αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, οι απολύσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών, η κατάργηση του αφορολόγητου, με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ που θα συρρικνώσει το εισόδημα των αγροτών και της μεσαίας τάξης.

*Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα ποια κοινωνικά επιδόματα θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ξηλώσει. “Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα αναπηρίας, το στεγαστικό επίδομα, το επίδομα ανεργίας;”. “Ποιο απ’ όλα; Ή μήπως όλα; Είναι σαφής η απάντηση. Όπως είναι σαφές και το σχέδιο του”, είπε και τον κατηγόρησε ότι “έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε και να επιστρέψει τη χώρα στο βαθύ μνημονιακό σκοτάδι του 2014”. 

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, “η δική μας Ελλάδα αντίθετα είναι η Ελλάδα των πολλών”, τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών, αποκατάσταση των αδικιών που μας έφερε η κρίση.

*“Γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα ισότητας και αλληλεγγύης”, σημείωσε, “μια Ελλάδα των πολλών”, ένα σχέδιο με εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας, με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία των αδυνάμων, με προοπτική για όλα τα παιδιά, για όλους τους νέους αυτής της χώρας. 

“Τη Κυριακή ψηφίζουμε, αποφασίζουμε με ποιο πολιτικό σχέδιο η Ελλάδα θα πορευτεί στα επόμενα χρόνια”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι “ο κ. Μητσοτάκης και τα παλιό πολιτικό κατεστημένο θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού και πως, αντιθέτως, ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε. Και κυρίως επέκρινε τον κ. Βεμπερ που αν εκλεγεί θα μπλοκάρει και θα ακυρώσει τα μέτρα και θα φροντίσει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει είτε στα μνημόνια είτε στις πολιτικές των μνημονίων”. 

Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι “εμείς λοιπόν τη Κυριακή δε ζητάμε απλά την εμπιστοσύνη ή την επιδοκιμασία του ελληνικού λαού για όσα καταφέραμε, αλλά ζητάμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο και στα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και σε όσα αναγγείλαμε, τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να μας εκβιάσει, να μη μπορέσει κανείς να μας τα πάρει πίσω”.




Πηγή:hellasjournal.com - May 24, 2019

Ανεβαίνει η Ελλάδα στην προτίμηση των Γερμανών πελατών της TUI - Στη 2η θέση το 2020

Ο κύριος όγκος των Γερμανών πελατών του ομίλου προβλέπεται το 2020 να κατευθυνθεί κατά σειρά στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κω.

Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός των Γερμανών πελατών της TUI θα είναι η Ελλάδα το 2020. Αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα δρομολογίων της για την επόμενη χρονιά που ανακοίνωσε η TUIfly, θυγατρική αεροπορική εταιρεία του ομίλου.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η TUIfly έχει προγραμματίσει το 1/3 των συνολικών της θέσεων το 2020 προς τη χώρα μας. Ο κύριος όγκος των Γερμανών πελατών της προβλέπεται να κατευθυνθεί κατά σειρά στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κω.

Πρώτος σε προτίμηση προορισμός διακοπών των Γερμανών πελατών της TUI για την επόμενη χρονιά θα είναι για μία ακόμα φορά η Ισπανία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση προγραμματισμένων θέσεων της TUIfly την επόμενη χρονιά καταγράφουν οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

euro2day.gr - May 24, 2019 



Να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ζήτησαν Σαντορινιός και Γάκης

Να στηρίξουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ζήτησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Ρόδο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης και ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Κασσάρας.

«Τον Φεβρουάριο του 2015 παραλάβαμε τα ταμεία του Κράτους με έλλειμμα 550 εκ. και τώρα έχουμε πλεόνασμα 34 δις ευρώ, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και την ανακούφιση των πολιτών που βρέθηκαν στο περιθώριο τα χρόνια των μνημονίων» ανέφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απαριθμώντας τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία όπως η επαναφορά της έκπτωσης φόρου, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά και η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Αναφερόμενος στον τομέα της υγείας, ο κ. Σαντορινιός υπενθύμισε το επίδομα των 400 ευρώ στους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά, τις προσλήψεις στα νοσοκομεία καθώς και το διαγωνισμό για την προμήθεια τριών πλωτών ασθενοφόρων τα οποία θα εξυπηρετούν τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά.

Έκανε αναφορά στις Μονάδες Αφαλατώσεως, που κατέστησαν υδατικά αυτόνομα τα νησιά, αλλά και στα εκατομμύρια που δόθηκαν στα νησιά για έργα υποδομής.

«Την τετραετία που αυτή η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, τα νησιά, μέσω των Δήμων και της Περιφέρεια, χρηματοδοτήθηκαν με πολλαπλάσια ποσά για να υλοποιήσουν νέα έργα υποδομής και ανάπτυξης» αφήνοντας αιχμές σε όσους παρουσιάζουν τα έργα ως δικά τους χωρίς ν’ αναγνωρίζουν ότι τα χρήματα προέρχονται είτε από Εθνικούς Πόρους που διοχετεύονται για τη νησιωτικότητα, είτε λόγω των πολιτικών που ασκούνται για την αποδοτικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε κυρίως ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης, τονίζοντας πως όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να συστρατευθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα του εθνικισμού.

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι τέτοιο που να εκκολάπτει το αυγό του φιδιού, προσθέτοντας πως ενώ δεν θα έπρεπε, οι ευρωεκλογές μοιραία συνδέονται με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

«Ο ελληνικός λαός έχει δύο επιλογές: είτε να ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις που μάχονται για να του επιστραφούν όσα οι πολιτικές των μνημονίων του στέρησαν, είτε να φέρει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε ο βουλευτής.


Πηγή: ert.gr - May 24, 2019

Η καμπάνια....


Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.


https://tvxs.gr 

Πέμπτη, Μαΐου 23, 2019

Το Lonely Planet ανακαλύπτει τα «άγνωστα» νησιά της Ελλάδας - Και δεν είναι τουριστικά (Photos)

Η Ελλάδα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς διαθέτει πλήθος νησιών με κρυστάλλινες νερά και χρυσαφένιες παραλίες.

Μπορεί η Σαντορίνη να γεμίζει το Instagram των περισσότερων χρηστών, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα νησιά που είναι εξίσου πανέμορφα, τα οποία έχουν λιγότερο κόσμο και είναι πιο φθηνά.

Το Lonely Planet, επικαλούμενο το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunvil, αποκαλύπτει τα ελληνικά νησιά που είναι λιγότερο γνωστά αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Την πρώτη θέση στις αναζητήσεις μεταξύ του 2018-19 κατέκτησαν τα Κύθηρα με τις όμορφες παραλίες, τους καταρράκτες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ενώ το top 3 των αναζητήσεων συμπλήρωσαν η Σάμος και η Λήμνος.

Αναλυτικά η λίστα:

Κύθηρα (+340%)


Σάμος (+39%)


Λήμνος (+38%) 


Κύθνος (+32%) 


Χάλκη (+30%) 


Κουφονήσια (+25%) 


Μήλος (+23%)


Μεγανήσι (+22%)


Τήλος (+21%) 


Κάρπαθος (+14%) 

May 23, 2019 


Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα και στον τουρισμό πολυτελείας

Ως μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για την Ελλάδα και στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας αναμένεται το 2019.

Το γεγονός πιστοποιείται και από τις συνεχείς διακρίσεις που αποσπά η χώρα μας, τόσο σε έρευνες έγκυρων ταξιδιωτικών περιοδικών τουρισμού («Global Traveler») όσο και σε παγκόσμια δίκτυα τουριστικών πρακτόρων («Virtuoso»), που απευθύνονται σε ταξιδιωτικό κοινό αυξημένων απαιτήσεων και εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι νέες αυτές διακρίσεις για το ελληνικό τουριστικό προϊόν επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματικότητα της εθνικής τουριστικής πολιτικής που σχεδίασε το υπουργείο Τουρισμού και εφαρμόζει παγκοσμίως ο ΕΟΤ, με στόχο την αύξηση αλλά και τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας 365 ημέρες το χρόνο.

Για τον σκοπό αυτό, ο ΕΟΤ συμμετέχει -και φέτος, όπως κάθε χρόνο- στη Διεθνή Έκθεση Luxury Tourism των Καννών (ILTM Cannes) τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα μετάσχει για πρώτη φορά φέτος στην αντίστοιχη Έκθεση Τουρισμού Πολυτελείας στη Σαγκάη (ILTM China).

Παράλληλα, διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων προώθησης του τουρισμού πολυτελείας της χώρας μας, μέσω των γραφείων του σε όλο τον κόσμο.
Ειδικότερα:

* Τη Σαντορίνη ψήφισαν, ως τον κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως για το 2019, στην κατηγορία «Καλύτερο νησί στην Ευρώπη» («Best Island in Europe») οι αναγνώστες του καταξιωμένου αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Global Traveller», που απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που συνηθίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Στην πρώτη δεκάδα των καλυτέρων νησιών της κατηγορίας περιλαμβάνονται τόσο η Μύκονος όσο και η Κρήτη καταλαμβάνοντας την τρίτη και όγδοη θέση αντίστοιχα. Τα τρία ελληνικά νησιά διακρίθηκαν στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων «Leisure Life Style awards 2019» του περιοδικού, τα οποία έλαβαν χώρα στο Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος και εκδότης του «Global Traveller», Francis X. Gallagher, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το γεγονός πως η Σαντορίνη κερδίζει για έκτη συνεχή χρονιά το συγκεκριμένο βραβείο αποδεικνύει ότι οι αναγνώστες μας αναγνωρίζουν το καλύτερο όταν το βλέπουν. Και το καλύτερο είναι η Σαντορίνη, που με το εντυπωσιακό τοπίο της και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει, αποτελεί μια ακαταμάχητη επιλογή διακοπών».

Εξάλλου, στην πρώτη δεκάδα προτίμησης του ίδιου διαγωνισμό, βρέθηκαν επίσης:

* η Ελλάδα στην κατηγορία Καλύτεροι Ιστορικοί Προορισμοί Διεθνώς («Best Historical Attractions, International») και

* η Μύκονος, στην κατηγορία Καλύτερες Παραλίες («Best Beaches»).

* Η Ελλάδα βρέθηκε, επίσης, στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών προορισμών για διακοπές το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν ήδη κάνει Αμερικανοί και Καναδοί πολίτες μέσω του παγκόσμιου δικτύου τουριστικών πρακτόρων Virtuoso. Το δίκτυο αποτελείται από 1000 τουριστικούς πράκτορες και 20.000 εξειδικευμένα τουριστικά στελέχη σε 50 χώρες σε όλο των κόσμο και ειδικεύεται στο τουρισμό πολυτελείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό κοινό προτιμάει την Ελλάδα πολύ περισσότερο από άλλους ισχυρούς ανταγωνιστές της, καθώς τη φέρουν στην πέμπτη θέση των κρατήσεων με την Ισπανία να είναι στην όγδοη θέση. Στην πρώτη θέση παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.


documentonews.gr - May 23, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More